גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בחירות 2019, מועד ב': לאן נעלמו הפעם הבוטים והפייק ניוז, ומה בא במקומם?

הכוכבים של בחירות 2019, סבב א' - הבוטים והפייק ניוז - קיימים פחות בשיח הבחירות הנוכחי, ונראה כי את מקומם חזרו לתפוס שלטי החוצות ברחובות ● הסיבה: הגבלות של ועדת הבחירות ושל פייסבוק ואינסטגרם ● מנכ"ל BBDO IM: "כשיש ואקום, משהו אחר נכנס – הפעם התשדירים הפכו להיות הרבה יותר נגטיביים"

שילוט חוצות בבחירות 2019, סבב ב' / צילום: טל שניידר
שילוט חוצות בבחירות 2019, סבב ב' / צילום: טל שניידר

בוטים, פייק ניוז, מניפולציות על דעת הקהל באמצעים דיגיטליים מתוחכמים שיטו את הבחירות ויהרסו את הדמוקרטיה? - האזהרות של המומחים והתקשרות בקושי התגשמו בסיבוב הבחירות הקודם, והשיח עליהם נעלם כמעט לחלוטין בבחירות הנוכחיות. חזרנו אל כמה מאנשי המקצוע והמומחים עמם שוחחנו לקראת הבחירות הקודמות, כדי לנסות להבין מה השתנה - ומדוע.

התשובות הפתיעו מעט - בבחירות האלה היו פחות קמפיינים מטורגטים המיועדים לקהלים ספציפיים ברשתות החברתיות, ויותר קמפיינים של שלטי חוצות. מצד אחד היו יותר מסרים אותנטיים, אך מהצד השני הם היו אגרסיביים הרבה יותר. הסיבות לשינוי, לדעת המומחים, הן בין השאר החלטות ועדת הבחירות, והפעולות של פייסבוק ואינסטגרם למיגור התופעות שהקימו עליהם את המבקרים.

"תחקיר הבוטים הגדול התפוצץ לנו בפרצוף. הוא פורסם ברעש גדול, ואז מסיבת בוטים אצל נתניהו בבלפור שהראתה שמי שהוצגו כבוטים לכאורה הם בעצם אנשים אמיתיים - זה יצר איזו פגיעה בלגיטימיות של השיח ולרוויה. אישית אני לא עוסקת בשאלה הזאת, כי טכנית אי-אפשר להוכיח באמצעות הכלים הקיימים ובאמצעות הדאטה הקיים מי בוטים ומי לא. זה ערער את הלגיטימיות של הניסיון לקבוע עבור אחרים מהו בוט ומהו לא בוט". כך מסבירה חוקרת האינטרנט ד"ר ענת בן דוד מהאוניברסיטה הפתוחה, מה גרם לשיח הבוטים להיעלם מחיינו בבחירות הנוכחיות.

ד"ר בן דוד מפעילה מאז הבחירות הקודמות את עמוד הטוויטר "מטורגטים", שהוקם על-מנת להתחקות אחרי המודעות שמפרסמים פוליטיקאים ומפלגות, ומחלץ מהן מידע ותובנות על האופן שבו מטרגטים המפרסמים את הגולשים.

לדבריה, מי שבלטה בשימוש באמצעים שונים משל שאר המפלגות היא מפלגת הליכוד. בן דוד מסבירה כי "בעוד שרוב המפלגות עשו שימוש בקטגוריות המובנות של פייסבוק כמו גולשים שמתעניינים בפוליטיקה, פמיניזם או תנועות חברתיות - הליכוד לא השתמש בקטגוריות של פייסבוק, אלא העדיף לטרגט גולשים לפי הגדרות מאוד עמומות כמו גולשים שהיו בקשר עם האפליקציה, או השתמשו בתוכן שלהם בפייסבוק". 

שילוט חוצות בחירות 2019, סבב ב' / צילום: איל יצהר, גלובס

"התנודות בישראל פחות ניתנות להשפעה"

גם אור שליי, מנהל אסטרטגיה בסוכנות הדיגיטל אינטראקשן (Interaction) מקבוצת אדלר-חומסקי, שעבדו עם קמפיין כחול לבן במועד א' של הבחירות השנה, מציין את תחקיר הבוטים הגדול של "ידיעות אחרונות" ו"ניו יורק טיימס" בתור נקודת מפנה.

לדבריו, "תחקיר הבוטים לא נצרב בתודעה ככזה ששינה את כללי המשחק. בעקבות הצהרת ראש השב"כ נדב ארגמן לפיה יהיו גורמים שינסו להתערב בבחירות, הייתה ציפייה גדולה לכלים דיגיטליים שינסו להשפיע על דעת הקהל ולהדהד מסרים. אבל זה לא צלח בגלל מאפייני החברה - שבטית ומגזרית - שהתנודות בה בין ימין ושמאל פחות ניתנים להשפעה מאשר בשיטת הבחירות האמריקאית, שיכולה להיות מוכרעת על חודו של קול בקלפי בפלורידה".

מה שכן מאפיין את הסיבוב הנוכחי, טוען שליי, הוא "עבודה בזמן אמת במדיה החברתית. כל ראיון או חצי גמגום מיד הופכים לוויראליים. זה בלט בייצור תוכן בעל ערך כמו השיר של מאור אדרי וגל מלכה בקמפיין של נתניהו. הרגעים האותנטיים - כמו ביבי שיורד מהבמה באשדוד - יכריעו את הבחירות. אלה הרגעים שעולים על סטרואידים במידה החברתית".

בכיר נוסף עמו שוחחנו, המשמש כעת בתפקיד במטה של כחול לבן, מצביע גם הוא על קמפיין הליכוד כיוצא דופן. פייסבוק אומנם הודיעה כי התנהלות עמוד הפייסבוק של ראש הממשלה בנימין נתניהו מהווה הפרה של כללי החברה, ולכן הם השעו את פעילות הצ'ט בוט של העמוד למשך 24 שעות, אך לדבריו, "שני הצ'ט בוטים של נתניהו היו מבריקים, אבל השיא היה שהפכו אותו לכלי להמרצה של מתנדבים. במקום להעסיק אלף טלפנים, הם יצרו פלטפורמה ללא תשלום שמנצלת את האינטרנט".

לדברי הבכיר, "הבדל נוסף שנצפה בבחירות הנוכחיות הן ריבוי שלטי חוצות של הליכוד וכחול לבן בהשוואה לבחירות הקודמות, ובאחוזים ניכרים", דבר שלדבריו "מחזק את הטיעון הראשוני שהיו פחות טירגוטים ויותר מדיה המונית". עם זאת, בשבוע האחרון לפני הבחירות, לדבריו, "תמונה זאת השתנתה, והחלו לעלות עשרות קמפיינים במקביל שמטורגטים לקהלים שונים".

האם באמת הפעילות האפלה בירידה

מנכ"ל BBDO IM, עמרי הרוש, מונה שלוש סיבות עיקריות לשינוי באופי הקמפיינים. לדבריו, "ההחלטה הכי דרמטית שהביאה לכך שהיום יש ירידה בפייק ניוז, היא ההחלטה של יו"ר ועדת הבחירות בסבב א', לפיה כל תוצר שהוא תוצר דיגיטלי של המפלגות חייב להיות חתום על-ידי המפלגה שמוציאה אותו - דבר שבעבר היה פרוץ לגמרי לפני כן. אני חושב שזה הוציא למפלגות הרבה רוח מהמפרשים להמשיך עם הפעילות".

הגורם השני, לדברי הרוש, הוא "שינוי האלגוריתמים של פייסבוק ואינסטגרם, שהפעילו את הרגולציה שלהן ועשו פעילות הרבה יותר אקטיבית כדי לגלות עמודים סוררים ולהוריד אותם כמה שיותר מהר".

המחיר של השינוי הזה, טוען הרוש, הוא השיח הנגטיבי שמאפיין יותר את הבחירות הנוכחיות: "ברור שכל פעם שיש ואקום, משהו אחר נכנס - ומה שהשתנה הפעם זה שהתשדירים הרשמיים הפכו להיות הרבה יותר נגטיביים. מה שפעם היה תחת השולחן, עולה היום על השולחן. רק ימים יגידו אם באמת יש ירידה בפעילות האפלה של המפלגות, או שיש דברים ושיטות חדשות שעוד לא נחשפנו אליהם וניחשף בעתיד".

איש פרסום נוסף אליו פנינו הוא דורי בן ישראל, שמוגדר בוויקיפדיה "פרסומאי, אקטיביסט ובלוגר ישראלי, מייסד ובעלים של הבלוג מזבלה". בבחירות הקודמות טען בן ישראל כי "ההייפ סביב בוטים ומניפולציות מוגזם. אלה דברים שמתגלים מהר במקום קטן כמו ישראל - השוק הישראלי רחוק שנות אור מהמניפולציות שרואים בחו"ל".

עוד הגדרה של בן ישראל בוויקיפדיה היא: "עוסק בפעילות נגד פייסבוק ישראל, פייסבוק אירלנד ופייסבוק העולמי". גם הפעם הוא לא אכזב והפנה את חציו נגד ענקית המדיה החברתית. לטענתו, "יש הפרות מכל הצדדים. כולם עובדים באותה שיטה, עם ניסוח שונה. אבל פייסבוק בוחרת להעלים עין כי יש להם אג'נדה ברורה, לא רק בסגירת הצ'ט בוט של נתניהו, אלא גם בסגירת מפלגות אחרות. ההסתה של הבוט שלו לא שונה מהותית מכל עמוד אחר. יש דברים יותר גרועים".

"מה שמעניין הוא שנתניהו הוא מממן כבד של פייסבוק, ובמעט מקומות יורקים על מי שמכניס להם כל-כך הרבה כסף, בפרט כשמדובר בראש ממשלה. זה רק היחסי ציבור שלהם - שלכאורה פייסבוק עשתה משהו. יש הפרדת רשויות שצריכה להיות גם בהתנהלות של פייסבוק, כך שאם יש בעיה - בודקים, שואלים, חוקרים, פוסקים, ורק אז מענישים, אבל הם עושים תהליך משפט מקוצר".

בן ישראל יוצא נגד תופעה נוספת שבה הוא הבחין -עובדי פייסבוק לשעבר שהפכו להיות יועצים לאחת ממפלגות האופוזיציה. "העובד לא נשכר כדי להביא את מה שהוא למד, אלא את הקשרים הקיימים שלו בתוך פייסבוק. זה מקנה יתרון לא הוגן אם רוצים להוריד עמוד ימני או לחסום - אז העובד לשעבר נמצא במרחק של בקשה, של טלפון. אין שום מפלגה שתתקשר לפייסבוק ותקבל עזרה כיד המלך. רובן ייתקלו במכשולים או עיכובים". 

עוד כתבות

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

הבטחה אחת הקפיצה את מניית טסלה. אבל האם היא יכולה לעמוד מאחוריה?

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות בבורסה; אלארום מזנקת ב-20%, נובה ב-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.2% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● המניות הדואליות חוזרות עם פער חיובי ● טסלה פיספסה את התחזיות אך המניה זינקה במסחר המאוחר, תאיץ השקת דגמים מוזלים ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות" ● היום ומחר המסחר יינעל ב-14:30

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים