גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גרמניה ירוקה? חוק האקלים המהפכני שעשוי לשנות את פני המדינה

הקמת קרן שתוקדש להפחתת פליטת גזי חממה ותמומן באמצעות אג"ח לאזרחים, התחייבות חוקית לשיעור ההפחתה והשקעה של עשרות מיליארדי דולרים על שלל יוזמות הן רק חלק מהצעדים שתציג ממשלת גרמניה במסגרת חוק האקלים

רכב צילום: רויטרס
רכב צילום: רויטרס

גרמניה שוקלת להקים קרן בשווי 50 מיליארד אירו שתוקדש להפחתת פליטת גזי חממה, ושתמומן באמצעות איגרות חוב ממשלתיות "ירוקות" לאזרחים בלבד, עם תשואה גבוהה. הקרן המוצעת היא רק חלק משורת צעדים שעשויים להיכלל וללוות את "חוק האקלים", שממשלת גרמניה מתכננת להציג באופן רשמי ביום שישי הקרוב. לפי הדיווחים, הממשלה מתכוונת להוציא לפחות 40 מיליארד אירו בארבע השנים הקרובות על שלל יוזמות, וגם להתחייב חוקית לשיעור הפחתת פליטת גזי חממה, שעד כה היה וולונטרי.

נושא המאבק בשינויי האקלים נמצא בראש סדר היום של המערכת הפוליטית בגרמניה. בשבוע שעבר, ביום הראשון הפתוח לציבור של תערוכת הרכב הגדולה בפרנקפורט - ההזדמנות השנתית של תעשיית הרכב הגרמנית להציג ולחגוג את הישגיה - יצאו אלפי מפגינים לרחובות עם שלטים כמו "לעזאזל עם רכב השטח" ו"אני שונא מכוניות". בימים הקרובים צפויים המפגינים לנסות ולחסום את הגישה לתערוכה, במבצע המכונה "חול במנוע". כ-48% מהציבור הגדירו את המאבק בשינויי האקלים כאחד הנושאים החשובים ביותר לטיפול הממשלה, פי 2.5 מהשיעור שנרשם לפני חמש שנים בלבד.

זה הסיבה שאחרי חופשת הקיץ, ועם שובה של הממשלה לפעילות, שבה והתחייבה קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל להציג את החוק המובטח למאבק בשינויי האקלים כבר בסוף השבוע הקרוב. לחוק עשויה להיות השפעה על יצרניות רכב, על חברות אנרגיה, על התיירות במדינה ועל חברות התעופה, והקואליציה קיימה בימים האחרונים דיונים מרתוניים על הרכבו. עד כה לא נרשמה הסכמה מוחלטת, אך התקשורת בגרמניה דיווחה על כמה סעיפים מרכזים שעשויים להיכלל בו.

אטרקציה פיננסית ושמה אג"ח ירוקות

בין השאר, שוקלת הממשלה בברלין להזרים ישירות חמישה מיליארד אירו לקרן אקלים, שמטרתה תהיה להלוות כסף ללא ריבית לפרויקטים שיסייעו להפחית פליטת גזי חממה בגרמניה ולשמור על הסביבה. הקרן תגייס במקביל גם הון מתושבי גרמניה - מעין אג"ח לאזרחים בלבד לעשר שנים עם תשואה מובטחת של 2%. בתקופה שבה התשואה על אג"ח גרמניות צוללת עמוק למחוזות שליליים, צפויה עליהן התנפלות.

היזמה הזו משקפת גם במידה רבה את התסכול של גרמניה - שבה שיעור החיסכון של הציבור הוא מהגבוהים ביותר באירופה וחיסכון מושרש היטב בהלוך הרוח הציבורי - מהמדיניות המוניטרית של הבנק המרכזי האירופי, שלמעשה "שוחקת" את ערך החסכונות הגרמניים ו"מתגמלת" צריכה והוצאת כסף במדינות אחרות באירופה.

מי שיזם את הרעיון היה שר הכלכלה מטעם המפלגה השמרנית (CDU), פיטר אלטמאייר, אך נראה כי שר האוצר הגרמני אולף שולץ מתנגד לו. בין השאר, הסיבה היא שהוא ייצור עיוות מיידי בשוק. "המדינה לא צריכה להחליף את הבנקים במתן הלוואות", אמר בכיר במשרד האוצר. בנוסף, הבהירו גורמים אחרים בממשל הגרמני כי לברלין פשוט אין צורך בגיוס כסף נוסף בשלב זה, וכי משמעות הריביות השליליות על שלל איגרות החוב של גרמניה היא כי "אין מחסור בכסף להשקעות".

כרטיסי הרכבת יוזלו, כרטיסי הטיסה יתייקרו

אבל גם אם צעד ספציפי זה עדיין שנוי במחלוקת, הצעדים האחרים שעליהם צפויה הממשלה להכריז כבר ביום שישי הקרוב צפויים לטלטל את הכלכלה הגרמנית כולה. בין השאר, הממשלה צפויה להודיע על הפחתת מחירי כרטיסי הרכבת בעזרת הורדת המע"מ עליהם (המע"מ בגרמניה הוא דיפרנציאלי, א"א), כדי לעודד את האוכלוסייה להשתמש בצורת תחבורה זו הכרוכה בפחות פליטת פחמן דו-חמצני (2CO) לעומת טיסות קצרות טווח.

במקביל, מחירי כרטיסי הטיסה יעלו ככל הנראה באמצעות מיסוי דלק מטוסים או העלאת המע"מ עליהם. בנוסף, יינתן מענק על גריטת מערכות חימום ישנות ובלתי יעילות לבתי מגורים ולבניינים; כלי רכב חשמליים יקבלו סובסידיה ממשלתית גבוהה יותר מזו שהם מקבלים כיום העומדת על כ-2,000 אירו לרכב; יושקעו מיליארדים בהפקת "דלק ביולוגי" ויסובסד בידוד תרמי לבנייני מגורים. כאמור, עלות השינויים צפויה לעמוד על כ-40 מיליארד אירו משנת התקציב הבאה ועד 2023.

כל מה שצריך כדי להפחית את גזי החממה

מטרת כל הצעדים הללו היא להפחית עוד יותר את פליטת גזי החממה של גרמניה, שנגרמת בעיקר מהפחמן הדו-חמצני שנפלט כתוצאה משימוש בדלק מאובנים כמו נפט, פחם וגז טבעי בתעשייה, בחימום ובתחבורה. אחת הסוגיות שמעוררות את הוויכוחים העזים ביותר בתוך הקואליציה היא אם וכיצד לקבוע מחיר לפליטת פחמן דו-חמצני, וכיצד לוודא שהמנגנון שייקבע לא יפגע בצורה משמעותית בתעשייה הגרמנית מחד, או בשכבות החלשות במדינה שיצטרכו להוציא יותר כסף על חימום וחשמל מנגד.

המפלגה השמרנית ביחד עם מפלגת האחות הבווארית (CSU) הציעה ליישם בגרמניה שיטה שבה המפעלים ותחנות הכוח יקבלו "סרטיפיקציות פחמן דו-חמצני" מוגבלות, כלומר אישורים לפליטת כמות מסוימת של פחמן דו-חמצני כתוצאה משריפת דלק מאובנים, שבהם יוכלו לסחור, מה שלמעשה ייצור שוק לטון של פחמן דו-חמצני. הסוציאל-דמוקרטים (SPD), מנגד, דרשו לבנות את השוק הזה באמצעות "מחיר לטון" שייגבה מהחברות. לפי הדיווחים בתקשורת, הפתרון למחלוקת, באופן די אופייני לגרמניה, הוא לשלב את שתי הגישות למערכת סבוכה של אישורים ומחיר מינימום שתלך ותחריף לאורך השנים מבחינת ההגבלות על פליטה.

בניגוד לכלכלות רבות ברחבי העולם, גרמניה דווקא כן הצליחה בשנים האחרונות להפחית את פליטת גזי החממה שלה, בין השאר על ידי השימוש באנרגיית רוח רבה. בשנה שעברה נרשמה בה ירידה כוללת של 30% בפליטת הגזים לעומת הרמה ב-1990.

אחת הסיבות המרכזיות הנוספות לירידה היא המעבר משימוש בפחם לשימוש בגז טבעי, שרובו מגיע מרוסיה ומיעוטו משבדיה ומנורבגיה, לחימום. במקביל, חלק מהחיסכון נובע מההתחממות הגלובלית עצמה, ומהעובדה שהחורפים החמים-יחסית של השנים האחרונות מפחיתים את הצורך להשתמש בחימום בבתים. בשנה האחרונה נרשמה ירידה של 4% בשימוש בחימום בבתים לעומת השנה הקודמת, שמוסברת ברובה בחורף הקל שעבר על גרמניה. ברחבי העולם עלה שיעור פליטת הפחמן הדו-חמצני ב-1.7% בשנה האחרונה, לפי נתוני ארגון האנרגיה העולמי.

גרמניה גם ניצבת בפני אתגר משמעותי יותר ממדינות אחרות, מכיוון שהחליטה להפסיק את השימוש באנרגיה גרעינית, שאינה כרוכה כלל בפליטת פחמן דו-חמצני, אחרי אסון פוקושימה ביפן. היא השקיעה רבות באנרגיית רוח ובאנרגיה סולרית, אך עדיין נסמכת בין השאר על תחנות כוח פחמיות הפולטות כמויות גדולות של פחמן דו-חמצני, בין השאר כאשר אין מספיק אנרגיה מתחדשת. ההסכם הקואליציוני קובע כי גרמניה תסגור בהדרגה את התחנות האלה, אולם הדבר צפוי להשפיע על אזורים שלמים במדינה שבהם עדיין כורים פחם. גרמניה אחראית ל-2% מפליטות הפחמן הדו-חמצני בעולם.

"קבינט האקלים" יתכנס כדי לאשר

ביום שישי הקרוב צפוי להתכנס "קבינט האקלים" של הקואליציה הרחבה השולטת בגרמניה כדי לאשר את התוכנית. מרקוס זודר, ראש ה-CSU מבוואריה, ש"השתלט" על האג'נדה הירוקה בחודשים האחרונים, אמר כי התוכנית צריכה "ליצור תמריצים לאוכלוסייה להגן על הסביבה, אבל אסור שתדרוש יותר מדי מהאזרחים". גם מרקל קראה למצוא את האיזון הנכון בין ההשפעה על התעשייה ועל האזרחים לבין השינויים הנחוצים, לדבריה.

מבחינה פוליטית מרקל, שהציבה את נושא ההתחממות הגלובלית במרכז המדיניות שלה בעבר, עוד לפני משבר הפליטים ומשבר גוש האירו שלפניו, מנסה לחזור ולהצטייר כ"קנצלרית האקלים" שהייתה. העיתון הכלכלי "הנדלסבלאט" כינה אותה "גרטה תונברג של הפוליטיקה העולמית", על שם הצעירה השבדית שמובילה תנועה עולמית למאבק בשינויי האקלים. ביום שישי הקרוב היא צפויה לעשות צעד משמעותי בכיוון זה, כשתכריז, במה שנראה כישורת האחרונה של הכהונה שלה כקנצלרית גרמניה, על החוק המקיף הראשון אי-פעם בגרמניה להתמודדות עם שינויי האקלים. 

עוד כתבות

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו