גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

באב"ד, לא מה שחשבתם: מה מנכ"ל האוצר חושב על יוקר המחיה בארץ ועל יצוא קנאביס מקומי

וגם: מי הגיעו לערב פתיחת העונה של התיאטרון הקאמרי?

שי באב"ד/ תצלום: ליאור מזרחי
שי באב"ד/ תצלום: ליאור מזרחי

כנס הקנאביס של בורסת ה-OTC האמריקאית, בורסת ה-CSE הקנדית, משרד קשרי המשקיעים והתקשורת העסקית גלברט-כהנא, קבוצת ייעוץ ההשקעות אדיסון וארגון iCAN Israel-cannabis, נערך בתחילת השבוע במלון דן בתל-אביב, בהשתתפות מעל ל-200 בכירים בתעשיית הקנאביס המקומית והעולמית. בין אלו היו מנהלי חברות מהארץ ומהעולם, גופי רגולציה, משקיעים זרים ועוד, אשר דנו בתמורות המאפיינות את שוק הקנאביס העולמי, בדגש על שינויי רגולציה, שיתופי פעולה, יזמות והזדמנויות עסקיות בשוק, במפגש ייחודי וראשון מסוגו.

שי באב"ד, מנכ"ל משרד האוצר, פתח את הכנס וריכז עניין רב כשעמד על חשיבות יצוא הקנאביס למשק הישראלי: "לישראל יש היכולת להיות מובילה וחלוצה בתחום זה של מוצרים רפואיים מבוססי קנאביס. אנו עובדים על שימור הסטנדרט הגבוה של הקנאביס הרפואי בישראל והורדת החסמים ליצוא. הפוטנציאל ליצוא הינו עצום, ואנו באוצר צריכים לסייע לסקטור".

היו לבאב"ד עוד הרבה דברים לומר על פעילות משרדו ועל יוקר המחיה בישראל, חלקם אף מפתיעים בכנותם. "ישראל די יקרה, גם בהקשר של מחירי הדיור, בהשוואה ל-OECD ולארה"ב. יש לכך שתי סיבות עיקריות: ראשית, חוסר תחרות, שנובע מכך שישראל מכבידה על השווקים עם מיסוי ומכסים שנועדו להגן על הכלכלה המקומית. וגם במערכת הפיננסית חסרה תחרות אמיתית - שני בנקים שולטים בכ-70% משוק האשראי, ואנחנו באוצר מנסים לשנות זאת. יותר מוסדות בנקאיים שיתנו את אותם שירותים ייצרו כאן שינוי".

בהתייחסו לשוק העבודה, ציין כי "היום, כ-50% מילדי כיתות א' הם חרדים וערבים, ואם לא ניקח אחריות ונצרף אותם לשוק העבודה - נהיה בבעיה. ללכת לאוניברסיטה ולרכוש תואר היא הדרך הטובה ביותר להתקדם, והיום כמובן בדגש על התחומים הטכנולוגיים".

באב"ד סיים את דבריו בנימה אישית, ואמר כי הוא מחכה לראות את תוצאות הבחירות לכנסת, ובכל מקרה "מה שחשוב הוא שמחר אצליח לפרוש כנפיים. ואני ואשתי חושבים שהגיע הזמן שאקבל את החופש שלי בחזרה - ואחזור לחיים הפרטיים".

עוד נכחו בכנס: יוגב שריד, מנכ"ל חברת שיח, הנחשבת למובילת שוק הקנאביס המקומי ולרווחית מבין החברות בישראל; עו"ד אילן גרזי, מנהל שוק ההון במשרד עוה"ד פרל כהן צדק לצר ברץ ועו"ד מריה (מאשה) ברקוביץ', שותפה במשרד; אשת העסקים פנינה רוזנבלום, הבוחנת בימים אלה הנפקה ראשונית של חברת הקנאביס שבבעלותה, PRC - חברת מוצרי קוסמטיקה מבוססי CBD, בהיקף של 100-140 מיליון שקל; וכן אמיר גולדשטיין, סמנכ"ל תפעול בחברת IMC חקלאות. 

מי הגיעו לערב פתיחת העונה של התיאטרון הקאמרי?

אגודת הידידים של התיאטרון הקאמרי, שיציין בעוד חודש 75 שנה להקמתו, ערכה ביום שני את ערב פתיחת העונה. ראש העיר תל-אביב רון חולדאי (ויו"ר חבר הנאמנים של התיאטרון) בירך את הנוכחים ואת התיאטרון, המנכ"ל רן גואטה והמנהל האומנותי גלעד קמחי נשאו דברים והנוכחים נהנו מתוכנית אומנותית שנחתמה עם מחרוזת הגשש החיוור, בביצועם של דרור קרן, דביר בנדק ושמחה ברבירו.

את האירוע אירחו יושבת ראש ידידי הקאמרי האומנית מיכל פורר ובעלה איש העסקים דוד פורר, שרכש לאחרונה בשותפות עם קרן סרצ'לייט את  מניות השליטה בחברת בי קומיוניקיישנס (ביקום), בביתם שברמת השרון. מטעם התיאטרון נכחו, דיברו והופיעו בין היתר יו"ר הוועד המנהל, עופר שחל; מנהלת אגודת הידידים, קרן ארזי; הזמרת עדי כהן, השחקניות והשחקנים כינרת לימוני, מיה דגן, רמי ברוך, עדנה מזי"א ודן שפירא.

עוד נצפו ציפי ליבני ובעלה נפתלי שפיצר; מיכל הרצוג; ורד ואברי דרנגר; דוד ונעמי אסיא; חיה ודוד גרנות; יעקב פרנקל ורעייתו איריס לביא; יהודית ורוני קצין; ערי סטימצקי; גבי לסט; אדית אלקון; עליזה ואריאל יפו; דני וג׳נס גילרמן; דוד פתאל; אתי וגד פרופר; שרה סלע; נחום פיינברג; רם ואתי כספי; עליזה גורן; ליאורה לנדאו; ורדה וחיים סאמט; לולו ורות אסף; ציפי ואפרים קונדה; אורלי דנקנר; טלי ואבי אנג'ל; מירי חבס; יאלו וחסיה שביט; ענת טמיר; נאווה ברק וישראל זינגר; גלית ויגאל אהובי; סיימון וילנה ליצין; רוני ואלישבע מילוא; נעמה ויגאל שפר; תמי ויהודה רווה; עמי וליזיקה שגיא; שמואל וענת פרנקל; נילי וניר רבינוביץ; טל והדס פורר; רן ואודליה פורר; יוסי וצביה גרוס; תמי ואורי סלונים; רני והילה רהב; איציק ועדינה אלשיך; אורית אפרתי; אוריאל רייכמן; שאול לוטן; ששי גז; ישראלה שטיר; גדעון ורינה באום; דוד ונורית וולף; רוני גמזו; איריס וניצן פורר; ועוד. 

דוד פורר ויעל ורון חולדאי  / צילום: אביב חופי

יו"ר גוטקס אירח את חנוכת "המרכז הישראלי למוגנות"

בסוף השבוע ערכו בביתם מליסה וג׳ואי שוובל, יו״ר ובעלי קבוצת גוטקס, אירוע לחניכת "המרכז הישראלי למוגנות". העמותה, אותה ייסד הרב אשר מלמד, לשעבר רב מחוז מרכז במשטרה, שמה לה למטרה "להעניק לראשונה בארץ מענה רב מערכתי לאומי בהתמודדות עם תופעת הפגיעות המיניות תחת קורת גג אחת". במסגרת האירוע גוייסו כספים לעמותה, כשהיעד עומד על 3 מיליון שקל.

המרכז ייתן מענה לכלל החברה בישראל ובטווח רב גילאי, ומבטיח "מענים מותאמים לאוכלוסיות בעלות מאפיינים ייחודיים". לדברי העמותה, היא תציע "תוכנית התערבות מותאמת לפי בחירת הנפגע ומשפחתו ותיווך לגורמי טיפול, דיווח לרשויות החוק, הגשת תביעת נזיקין וקבלת מידע למיצוי זכויות". כמו כן "המרכז יחתור למימון טיפולים לנפגעי עבירה הנמנעים מפנייה לרשויות".

באירוע, אליו הגיעה קשת רחבה של אנשים מכל קצוות החברה הישראלית, נכחו בין היתר הפוליטיקאית איילת שקד; הרבנית עדינה בר-שלום, בתו של הרב עובדיה יוסף; צופית גרנט, עדן הראל ועודד מנשה, ורד סוויד, לשעבר יועצת רה״מ לענייני נשים; עפרה פוקס; גבי ליברמן, הממונה בפרקליטות על פגיעות מיניות במחוז מרכז; וזמר הג׳אז פרנק אוז, שהופיע בהתנדבות. 

הרב אשר מלמד (מימין), איילת שקד ומליסה וג'ואי שוובל / צילום: אביב חופי

תלמידי עמל רוצים שתהיה לכם פרטיות בטיסה

במרכז פרס ליזמות וחדשנות נערך השבוע גמר תחרות היזמות הארצית של רשת עמל על שם שמעון פרס. לגמר התחרות, שהתקיימה בשיתוף אל על, ואותו הנחתה אורלי וילנאי הגיעו שמונה מיזמים מבתי הספר של הרשת שנוצרו עבור עולם התעופה. במקום הראשון, ובפרס של 7,000 שקל זכה מיזם PRIVASEAT של הרב תחומי עמל עמק חרוד - מתקן מתקפל המולבש על משענת המושב במטוס, ומאפשר יותר פרטיות.

בין הנוכחים היו עו"ד רוית דום עיני, מנכ"לית קבוצת עמל; אפרת דובדבני, מנכ"לית מרכז פרס לשלום; יונה ברטל, יו"רית חוג הידידים של מרכז פרס לשלום ולחדשנות; ארנון בר-דוד, יו"ר ההסתדרות; חמי פרס, יו"ר מרכז פרס לשלום וחדשנות.

בין חברי צוות השופטים היו רז לבנת מנכ"ל קרן רמון; אלי הורוביץ, מנכ"ל קרן טראמפ; ליאור מעיין, סמנכ"לית פיתוח עסקי ומנהלת שיווק ראשית באורבוטק; אלינה קולטון, מנהלת התוכן החינוכי בחברת בראשית; צביה בראון, מנהלת החדשנות של חטיבת התעופה בתעשייה האווירית; רו"ח אמיר חייק, נשיא התאחדות המלונות בישראל; ליטל קיפרמן וקנין, מנהלת תחום החדשנות במרכז פרס; ובכירים אחרים בתעשייה, בהייטק ובתקשורת.

חמי פרס (מימין), רוית דום עיני וארנון בר דוד  / צילום: ישראל מלובני

מה מחפשים בישראל חברי פרלמנט מנורבגיה?

קבוצה של שמונה חברי הפרלמנט הנורבגי (סטורטינג) הגיעו לביקור בישראל, במטרה לאתר נושאים בתחום החדשנות שבהם יכולים מוסדות וחברות בשתי המדינות לשתף פעולה. במרכז ההתעניינות של חברי הפרלמנט - שהם למעלה ממחצית תומכי ישראל בבית הנבחרים באוסלו, בראשם עומד הנס פרדריק גרובן, ומייצגים (פרט לעצמאי אחד) מפלגות מרכז וימין שנמצאות בשלטון - תחומי התוכנה, כלי התחבורה האוטונומיים, וכמובן סייבר.

נורבגיה, הנמצאת כיום במקום השני ברשימת יצואניות הגז הטבעי בעולם, דוגלת בתכנון לטווח ארוך ומכינה את עצמה ברצינות לתקופה בה יאזלו בעוד שנים לא מעטות מקורות האנרגיה בים הצפוני ובים ברנט. לדברי קונסול הכבוד של נורבגיה בישראל, אורני איזקסון, שהשתתף בארגון הביקור ביחד עם שגרירות נורבגיה, "ההוכחה הגדולה ביותר לעניין הנורבגי בהייטק הישראלי היא העובדה, שקרן ההשקעות הריבונית של נורבגיה (הגדולה בעולם, בהיקף של טריליון דולר) השקיעה עד עתה בניירות ערך של חברות ישראליות מעל ל-2.5 מיליארד דולר. 

הנס פרדריק גרובן (מימין), אורני איזקסון וג'ון הנסן באור   / צילום: ליאור כהנא

עוד כתבות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

בלבנון מדווחים על עשרות מטרות שהותקפו בבת-אחת בדרום המדינה

פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף • צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח • פגיעה ישירה בלול במרגליות; חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • תיעוד מהתקיפה הלילית בלבנון: מחבל ירד מאופנוע, נכנס למבנה וחוסל מהאוויר • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • עדכונים שוטפים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות