גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרופ' רות גביזון: תוצאות הבחירות מצוינות; אם תהיה ממשלת אחדות, נתניהו צריך להיות ראשון ברוטציה

כלת פרס ישראל לחקר המשפט פרסמה פוסט בפייסבוק שלה והסבירה מדוע נתניהו צריך לקבל ראשון את הובלת ממשלת האחדות ● הפוסט עורר שיח נרחב ברשת

פרופ' רות גביזון / צילום: איל יצהר, גלובס
פרופ' רות גביזון / צילום: איל יצהר, גלובס

"תוצאות הבחירות הן הטובות ביותר שאפשר היה לקוות להן. אין הכרעה. אין אופציה לממשלה צרה. חייבת להיות ממשלת אחדות מרכזית. ליכוד וכחול לבן הן המרכיבים העיקריים שלה, והשאר פתוח... תהיה רוטציה בראשות הממשלה. נתניהו צריך להיות הראשון" - כך כתבה לאחר הבחירות פרופ' רות גביזון, כלת פרס ישראל לחקר המשפט, בעמוד הפייסבוק שלה בפוסט שעורר במהלך סוף השבוע דיון ציבורי נרחב ברשת.

גביזון מסבירה כי בעיניה עדיפה המשכיות פוליטית על הנצחה של משבר פוליטי וחוקתי, וטוענת כי הציבור בחר לבלום את ניסיונותיו של נתניהו להשיג חסינות, אך עדיין רואה בו האדם המתאים ביותר לראשות הממשלה.

גביזון ספגה ביקורת על רקע הדברים, ובתגובה שפרסמה בהמשך היא כותבת: "גם כאן וגם בשיחות שונות אני שומעת הרבה כעס. עיקרו מצד אלה שלא מבינים איך אני מציעה שנתניהו יהיה ראשון ברוטציה. הן טוענים כלפיי שאני לא לוקחת בחשבון את ההיבט המוסרי וגם את הנזקים החמורים שהוא מביא לחברה ולמוסדותיה, ואף סבורים כי אם יוכל להתחיל להיות ראש ממשלה לתקופה קצובה ומוסכמת לפני רוטציה הוא לא יוותר על התפקיד ויעשה כל שביכולתו כדי לסכל את הרוטציה.

"סוף סוף נוצרת אפשרות לסיים את כהונתו הנוראה, ואני מציעה לא לעשות בה שימוש. ברגע האמת אני בעד נתניהו ולא בעד שלטון החוק, החלפת השלטון, סיום למדנים ולאיומים על מערכת המשפט. יצא מרצע מן השק?

"הרבה פחות תוקפים אותי בכך שאני מסייעת "לזרוק את נתניהו לכלבים" ולא רואה איך תפרו לו תיקים, ויחזור שלטון אלה שלא יכולים לנצח בקלפי ביושר את ראש הממשלה הטוב ביותר שהיה לנו ושיהיה לנו. בכך אני נותנת ניצחון לפרקליטות וכל הגופים שנוטלים למעשה את הריבונות מהעם עצמו.

"אני לא ממש מתרגשת משתי קבוצות הטענות. הן רק מדגימות לטעמי את העובדה הרעה שהשיח הפוליטי שלנו אינו ענייני וסובב סביב סיסמאות והכללות".

גביזון מסכמת את התגובה כך: "ייתכן שהתהליך הפוליטי יביא לכך שהרכבת הממשלה תוטל על גנץ, והוא יצליח להרכיב ממשלה. עם או בלי הליכוד או נתניהו. אני אתנגד נחרצות לכל ניסיון לשבש הצלחתו של מהלך כזה, בשום דרך.

"אבל בלי קשר לזהות מי שיקבל את התפקיד, אני מציעה שנושא המשפטים הפליליים יוכרע לפחות כרגע בידי המערכת הפוליטית, ולא יחכה להכרעת היועצים המשפטיים. יש דרכים חוקיות".

"הריבונות זולגת מידי האזרחים בזמן שאנחנו מתווכחים על איוש כיסאות חסרי סמכות"

הפוסט גרר שיח ער ביחס למערכת המשפט ולתיקי נתניהו. כך, למשל, גדי טאוב הגיב לגביזון וכתב: "הבעיה רותי, היא שהפרקליטות ניצחה. והיא תמשיך להתנהל ללא ביקורת (לשופט רוזן אין שום סמכות), להנהיג מדיניות מעצרים פרועה, חקירות לא הוגנות, ובעיקר להחזיק את המערכת הפוליטית כולה כפופה וכנועה. הריבונות זולגת מידי האזרחים בזמן שאנחנו מתווכחים על איוש כיסאות חסרי סמכות.

"אני מכיר במורכבות של המצב הפוליטי, אבל זה לא מקרה שצד אחד חוגג ניצחון", כותב טאוב. "הוא לא מתעניין בניצחון בדמות קואליציה, הוא כבר ניצח מפני שכבר יצר מצב של שיתוק שלא יאפשר להכפיף את הפרקליטות לביקורת, להסדיר את מעמדו של בית המשפט, או לחלץ את נבחרי הציבור מאחיזת הנלסון של הייעוץ המשפטי.

"לעניות דעתי אנחנו עוסקים בקטנות בשעה שגדולות מוטלות על הכף. אם כך יכולות המערכות האלה לעשות לראש ממשלה, איזה סיכוי לצדק יש לאזרח הקטן? צמחה לנו כאן מפלצת.

"אני לא מומחה למשפט חוקתי משווה, אבל אני מכיר את ארצות-הברית. ושם, בשביל להדיח ראש ממשלה צריך רוב של שני שליש בבית התחתון כדי לפתוח בהליך, והמשפט עצמו מתנהל בבית העליון. אצלנו, פקידים שאין עליהם שום בקרה יכולים להדיח נבחרי ציבור. זה דבר שלא יעלה על הדעת.

"אני לא מדבר על האימה הקרה שאוחזת בי נוכח זה שנתנו להם לחמוק עם פרשת רות דוד, השחיתות ברשות המסים, האחים פרניאן, הדלפות לא חוקיות, האזנות סתר בפרשת רמון, תיקי מודעין גולמי על נבחרי ציבור בנוסח ג'יי אדגר הובר: צל כבד ירד על הדמוקרטיה הישראלית. ואנחנו ממשיכים להעמיד פנים שהכל כשורה... זה ממש לא.

"בדמוקרטיה לא ייתכן שפקידים ידיחו נבחרי ציבור על דעת עצמם. ודאי וודאי שלא על תיקים נסיבתיים, מגוחכים ממש, כמו אלה שבהם נאשם נתניהו. ועוד חמור יותר: האכיפה הבררנית, והניסיון להשפיע על נבחרי ציבור.

"ועוד דבר: זה שעכשיו שליחי הפרקליטות המתחזים לכתבי משפטים מציעים לנתניהו פרישה בעבור עסקת טיעון, רק אומר שהם ממש לא חוששים להודות שהייתה כאן רדיפה פוליטית, ושאימת הציבור אינה עליהם ודעתו לא מעניינת אותם".

"הנה אני מסתכנת. לפני תוצאות האמת"

להלן הפוסט המקורי והמלא של גביזון: "הנה אני מסתכנת. לפני תוצאות האמת. מי שעוקב אחריי בסבלנות יכול לנחש ואני מצהירה: התוצאות של הבחירות הן הטובות ביותר שאפשר היה לקוות להן. אין הכרעה. אין אופציה לממשלה צרה. חייבת להיות ממשלת אחדות מרכזית. ליכוד וכחול לבן הן המרכיבים העיקריים שלה והשאר פתוח. הממשלה יכולה לקבל כל מפלגה שהם יסכימו עליה ושתסכים למצע המשותף שלהם. זה נהיה ארוך אז הנה עוד קצת: תהיה רוטציה בראשות הממשלה. נתניהו צריך להיות הראשון...

"אז הנה פירוט. בסוף הסיכום חוזר. בדרך יש שלב ההמלצות והוא היה מעניין אבל לא חשוב. ליברמן צודק. אין אופציה אמיתית שאיננה ממשלה המורכבת בבסיס משתי המפלגות הגדולות. בתנאים של שוויון ביניהן אף אחת מהן לא תתפרק מיידית. תהיה רוטציה. שאלת המפתח היא מי יתחיל.

"הליכוד כבר הבהיר את הקו שלו, והוא קו נכון ולכן הוא לא ייסוג ממנו: מי שמחליט מי עומד בראש הליכוד הוא רק הליכוד. האמירה הזו היא חלק מההיגיון של האחדות. לא מתחילים לייצר אחדות בתכתיב למפלגה להדיח את העומד בראשה.

"זה לא אומר שהתוצאות טובות לנתניהו. הן לא. אין לו גוש חוסם. אבל אני מאמינה שגם אם היה לו, הוא לא היה הולך לממשלה צרה. הוא לא ניצח בנוק אאוט עם כל השפנים והקסמים. כהונתו, שהייתה שנויה במחלוקת מהיום הראשון, מתקרבת לקיצה. השאלה היא איך, בדיוק ומתי. ועל זה יהיה חלק מהמשחק. וזה נכון וכך נכון שיהיה.

"כרגע אין לליכוד סיבה טובה לאלץ את נתניהו לפרוש. להפך. הנאמנות שלהם היא נקודת יתרון. הבחירות אומרות שציבור גדול מאוד רוצה את הליכוד, ורוצה גם את נתניהו בראשו. ציבור גדול כמו זה שבעצם התאחד מאחורי התקווה של "רק לא נתניהו" של כחול לבן הבלתי ברורה. אז נכון שהתוצאה משמרת את ההעדפות האלה. איחוי קרעים אומר שנתניהו וגנץ כשירים ולגיטימיים, אבל אף אחד מהם הוא לא הבחירה ההכרחית.

"וזה טוב. פולחן אישיות לא מתאים לדמוקרטיה מקוטבת. ובכלל לא מתאים לדמוקרטיה דינמית. חיוני מפעם לפעם להחליף את השלטון ואת המובילים שלו. גם אם הם מוכשרים מאוד. וגם אם אין נגדם חקירות פליליות.

"אז אני אגיד עוד משהו: אני מעדיפה גרעין של ממשלת ליכוד כחול לבן, כאשר המתחיל ברוטציה של ראשות הממשלה הוא דווקא בנימין נתניהו. הוא מנוסה. זה יהיה טוב להעברה מסודרת. זה יאפשר התרגלות של כולם לעבוד שוב יחד לטובת הציבור ולא להתחרות במי מהם יודע יותר טוב להשמיץ את האחר.

"התוצאות קשות לאלה שרצו מאוד ממשלת ימין צרה. אולי נתניהו, בשל העניינים המשפטיים, ובוודאי החרדים וימינה שקיוו למשוך את הממשלה עוד לכיוונים שלהם. השאלה אם יסיימו בפנים או בחוץ, ובאיזה תנאים, עדיין פתוחה.

"אסור שנחזור לתקופה של פסילה גורפת. אבל טוב מאוד שההכרעה מה הם גבולות המשחק אינה בידי מנהיג בעל בסיס צר עם עניינים אישיים, אלא בידי ציבור גדול ומגוון של אנשים. החרדים התחזקו והם המגזר הגדול במדינה. הם שחקנים פוליטיים זהירים וחכמים. אני מקווה שימצאו את הדרך הנכונה.

"העמדה של נציגי הציבור הערבי מעניינת ומעודדת אף היא. קודם כל, כבר אמרנו, הם מאוד מנוסים. וזה עניין קריטי. פוליטיקה היא מקצוע וצריך ללמוד אותו היטב כדי להצטיין בו. הם קיבלו מכה לא קטנה בבחירות אפריל. והם מדברים עכשיו בשפה הרבה יותר מתוחכמת ופרגמטית. גם הם מבינים שבסוף צריך לתת לבוחרים מענה למה שמעסיק אותם. אני מקווה שנראה פער קטן יותר בין הנציגים לבין העדפות הציבור שיתבטא בשיתופי פעולה בונים ועמוקים בין הרוב היהודי והציבור הערבי.

"מבחינת מערכות המשפט ושלטון החוק, התוצאה חיובית גם כן. אין רוב אוטומטי לצעדים שנויים במחלוקת שיגבילו עוד את מערכת הבלמים והאיזונים. אבל הקולות שסבורים כי בידי המערכות האלה יש יותר מדי כוח, ולעתים הן עושות בו שימוש לרעה, חזקים, ומבססים קריאה שלא תיעלם לבדק בית רציני גם במערכות האלה.

"זהיר וענייני ולא כפוף לאינטרסים אישיים - אבל גם לא נותן הגנה גורפת ולא עניינית לכל פרטי ההסדר הקיים. המאבק על מינויים יימשך. וחיוני יהיה ליצור מחדש מערכת נורמטיבית ועל-מפלגתית שתבסס הסכמה ואמון בעניינים הקריטיים האלה. זה תהליך ארוך. והוא חייב להתחיל עכשיו.

"ולכן גם בעניינים המשפטיים של נתניהו המערכת הפוליטית צריכה לפעול בתבונה. הציבור לא קבע שעל נתניהו ללכת. הוא רק קבע שהוא לא יוכל לרתום את כל מכונת השלטון לצרכיו. וזה טוב מאוד.

"משפטית, אי אפשר לפסול אותו כמנהיג אחרי הבחירות. המערכת הפוליטית צריכה להגיע להסדר. ההסדר צריך להיות פוליטי בעיקרו. וטוב שהיא תהיה חופשית גם להציע הסדרים שיאפשרו יציבות ולא בהכרח מיצוי הדין לאלתר עם נתניהו. החוק הקיים כידוע מאפשר לו לקבל חסינות. החוק מאפשר לו גם לכהן בזמן ניהול משפטים נגדו. הייתי משאירה למערכת הפוליטית את הכוח להחליט איך לפעול בנושא הרגיש הזה. זה לא עניין שהוא רק משפטי-מקצועי, וחיוני לא להציג אותו כאילו עליו יקום וייפול שלטון החוק.

"אז כן. הבוחרים עשו את שלהם בצורה ברורה. עכשיו האתגר הוא של הפוליטיקאים. אני מאחלת להם שיצליחו. גם להרכיב ממשלה יציבה. וגם לארגן לנו מערכת שלא תאפשר שנגיע למשבר חוקתי כמו זה שהביא עלינו את הבחירות האחרונות. יש הרבה עבודה. אז קדימה.

"נהיה ארוך כרגיל. אז למי שקצר רוח הנה שוב הסיכום המעשי. בתנאים הנוכחיים התוצאות טובות למדינה. זה ממש לא מהפך אבל יש בו תקווה להתחדשות. צריכים ממשלת אחדות מבוססת על הליכוד וכחול לבן. וכל מי שיסכים עם קווי היסוד של ממשלתם.

"טוב שתהיה רוטציה. נתניהו צריך להתחיל. עדיפה המשכיות פוליטית על הנצחה של משבר פוליטי וחוקתי. כבר יותר מדי זמן אין לנו ממשלה מתפקדת עם מנדט ברור מהציבור. זה צריך להיפסק. בשביל זה הלכנו לבחירות".

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?