גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוצאות מערכת הבחירות - הממלכתיות ניצחה; ארבע הערות לסיכום הקמפיין

הימין והשמאל של פעם נעלמו. בין ימין כלכלי לשמאל כלכלי נרשמו הבדלים במערכה זו, אך הם לא הניעו את הבוחרים לקלפיות ● פרשנות

בני גנץ ובנימין נתניהו, בחירות 2019, סבב ב' / צילום: אמיר מאירי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
בני גנץ ובנימין נתניהו, בחירות 2019, סבב ב' / צילום: אמיר מאירי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האבק טרם שקע, אין הפנמה, אך בחלוף ארבע יממות מסיום מערכת הבחירות ניתן לחדד חלק מן הדברים שלמדנו בחודש ספטמבר של שנת 2019.

1.

קו הגבול בין המחנות הפוליטיים במועד ב', 2019, לא היה ימין מדיני עם גישות הסיפוח, והתנגדות לפינוי שטחים לבין שמאל מדיני עם גישת מו"מ ישיר עם הפלסטינים. הימין והשמאל של פעם נעלמו. בין ימין כלכלי לשמאל כלכלי נרשמו הבדלים במערכה זו, אך הם לא הניעו את הבוחרים לקלפיות.

הקו בין המחנות הפעם חצה את הקבוצות הפוליטיות לאלה שלא האמינו למערכות המשפט של מדינת ישראל, לשופטים, לפרקליטות,למשטרה, לבין מחנה הבוחרים שלא השתכנע בצדקתו של ראש הממשלה, בתחושת הרדיפה, בהיותו חף מכל בעיה.

בצד האחד, בחרו ציבורים רחבים (בלוק 55) שהיו מוכנים לבלוע כל סטייה מן הכללים הנורמליים של מדינה דמוקרטית. הם קיבלו והשלימו עם השתלחויות בנשיא המדינה ריבלין, שאיפות לשנות את המבנה המשפטי - תוספת פסקת התגברות - כך שלא תתאפשר ביקורת שיפוטית על מעשים מנהליים.

הם הסכימו להכיל אובדן דרך חוקתי, התבטלות מוחלטת של הרשות המחוקקת בפני הרשות המבצעת (חוק פיזור הכנסת ה-21, חוק המצלמות שנועד לתועלתו של הליכוד בלבד).

הם חיבבו את השימוש המופרז בסמכויות שונות למטרות פוליטיות. הכרזת סיפוח ריקה מטעמי קמפיין, חשיפת מידעים מודיעיניים וביטחוניים, שקילת יציאה למלחמה בעזה, התעלמות מהצורך לכנס קבינט. הם ראו ניסיון לערער בוועדת הבחירות המרכזית, וחשבו שזה מוצדק.

הם לא הוטרדו מאמירת קמפיין מטעם נתניהו "הערבים (הישראלים) רוצים להשמיד את כולנו". הגזענות נגד המיעוט נראתה להם טבעית.

בצד השני, הרוב, שבא לידי ביטוי במספר קולות גדול יותר, החל מתומכי ליברמן ועד לקצה של המפה הפוליטית הרשימה משותפת, ובסך ציבור המיוצג כיום בידי 65 מנדטים, נמצאו מי שלא היו מסוגלים להכיל יותר את ההשתלחות בשיטה, בכללים.

אנשים שחשבו שלא לגיטימי להסב את כנסת ישראל לזרוע הביצוע הפרטי של מפלגת השלטון. חקיקת חוק המצלמות המשנה את הכללים הבסיסיים שבוע אחד בלבד לפני הבחירות? לא ולא. הם ראו שקואליציית נתניהו מצליחה להצביע ב-58 ח"כים בעד חוק חסר תקדים שכזה ונחרדו.

מתי אי פעם בתולדות המדינה, כנסת ישראל כונסה לחקיקת בזק, נטולת דיון ציבורי, נטולת הסכמה, שבוע לפני הקלפיות? נאמני הממלכתיות נחרדו מן המהלך.

הרוב הזה ראה את ההאשמות שחיבר נתניהו נגד הנשיא ריבלין וגדעון סער, כאילו נרקמה נגדו קנוניה. ראו את ההשתלחות בליברמן כ"שמאלני" וצחקו במרירות לעצמם. אחרי שנים ארוכות של השתלחות בשמאלנים, ושימוש במונח הזה כקללה, הם הבינו שגם בתוך מה שהיה פעם הימין מאשימים כל אדם שני כקונספירטור, כבוגד. עד כאן.

המחנות של 2019 לא שורטטו בשאלת מעמדה של ירושלים, מאבק בטרור, רצון או התנגדות לפשרה עם הפלסטינים. מחנות 2019 לא התקבצו סביב יוקר המחיה, עומס בכבישים, או הדתה.

הישראלים ראו את נתניהו נוסע הלוך ושוב לפוטין, רק כמה ימים לפני הקלפיות, מנהל קשר חם עם הבית הלבן, פותח דלתות בקלילות בלונדון, דלהי וטוקיו, מנהיג חרוץ ונחוש (הוא באמת עובד כמו מכונה עם אינסוף כוחות סוס, טורבו שלעולם אינו מותש), ועם כל זאת עדיין חשבו שהמנהיג שלהם בעשור האחרון חצה את הקווים, שהוא בשלטון מספיק שנים.

בקרב תומכי ש"ס, יהדות התורה, ימינה והליכוד, ראו גם הם את הדברים והסכימו להחליק לו הכל, אך נותרו הקבוצה הקטנה יותר בעם.

2.

הקמפיינר המבריק ביותר בעולם (עד לאחרונה) נחשף. אגרופים לבטן, מהלומות, השפלות, תיאור רמטכ"ל של מדינת ישראל עד לפני כארבע שנים כאיש עם בעיות נפשיות, פסיכוטיות, חסר כישורים, חלש.

גנץ, האיש שהיה רמטכ"ל תחת ראש הממשלה נתניהו חטף מסע הכפשות בצורות ודרכים שעוד יסופר בהם רבות. שליחים נשלחו עם מסרים מטורפים נגד גנץ. אנשים באו עם טענות נגדו, ללא בדל ראיות והציעו לעיתונאים ללכת ולחפש. זו השיטה בקמפיין מכפיש, מקווים שעיתונאים יגישו שאילתות לצד השני, רק כדי שהשמצה תתחיל לזרום ולנוע בשיח הציבורי.

תוך זמן קצר לאחר "שיווק המסרים", אותו המידע המכפיש שובץ בקמפיין הליכוד.

הפעם זה לא עבד. איך משכנעים עם שלם שמועמד מתחרה שעמד בראש הצבא הכי חזק במזרח התיכון, שניהל מערכות ביטחוניות מורכבות, קשרים עם צבאות זרים, פיקד על תקציב ענק - הוא אדם חסר כישורים, חסר עמוד שדרה, אחד שנתון לסחיטה ואיומים?

מלאכת השיווק של נתניהו הייתה כבלון שנופח, נופח, נמתח, עד שגומי הבלון דהה, התפשט והתפקע. בסוף התפוצץ, האוויר ברח.

הבוחרים הישראלים ראו את הניפוח, ההגזמה, הניסיון למכור להם מציאות מדומה ונמאס להם לשמוע דיבורים בלתי הגיוניים. אפילו הביקורת של ראש הממשלה על התקשורת כבר לא נקלטה.

3.

והנה עוד מנטרה שראוי לנפץ. הרוטציה בין בני גנץ ליאיר לפיד לא הזיקה לכחול לבן. כעבור שתי מערכות בחירות עם 35 מנדטים בראשונה ו-33 מנדטים בשנייה, עם 1,140,370 בוחרים באפריל ו-1,148,700 בוחרים בספטמבר - אפשר כבר לסכם שהציבור הישראלי לא נבהל מן הרוטציה בין גנץ ללפיד?

רבים מן הפרשנים והפוליטיקאים צריכים לאכול את הכובע. הם היו בטוחים שמיקומו של לפיד כמספר 2, כמועמד לתפקיד שר החוץ ולתפקיד ראש הממשלה בהמשכה של הכנסת ה-22, יבריח את הבוחרים.

קמפיין הליכוד הכה בעוז בהיבט הזה. אינסוף סרטונים, מסרים, כרזות, אבל הציבור לא נבהל. עם הידיעה שיאיר לפיד יהיה ראש הממשלה הבא, הם הלכו לקלפיות ותמכו בכך בגדול. אחרי עשור של שלטון פוליטי קשיח, ריכוזי מאוד בידי אדם אחד, יתכן שהישראלים דווקא חושבים שאין כל רע בחלוקה שלטונית, שיש לשים מגבלות על אורך הכהונה.

ואולי הגיע הזמן להודות בפה מלא שיאיר לפיד אינו מעורר חששות. ציבור רחב בישראל רואה אל מול העיניים פוליטיקאי אכפתי, בעל נחישות, יכולת התמדה ובעיקר מי שעומד בראש מנגנון שטח מן המעולים שנצפו אי פעם במדינה. לפיד הבטיח שלא יסכים לנהוג כפי שעשתה ציפי לבני ולסגת מן הרוטציה ביממה האחרונה לפני הקלפיות. הוא עמד בדיבורו, והמפלגה לא נפגעה במעט.

4.

הערה לסיום: מפלגת הגנרלים עשתה תרגיל על "יבש" באפריל והגיעה לתרגיל "הרטוב" בספטמבר אחרי ביצוע תחקיר, לקחים ויישום מסקנות. מספיק היה לעקוב אחרי הפיד של גבי אשכנזי בחודשים האחרונים כדי להבין איך הם עבדו בשטח. כמו צבא קטן, או כמו צבא גדול, זה מה שהם יודעים לעשות. הם הצליחו להשתפר מהר.

עוד כתבות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים