גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישאיר חצי מיליארד שקל על השולחן? חיים סבן מתקרב לרגע האמת בו יוותר על השליטה בפרטנר

כפי שנחשף ב"גלובס" לסבן, ששווי החזקתו בפרטנר עומד על 753 מיליון שקל, אין הצדקה כלכלית בתשלום החוב (ש"ירש" במסגרת רכישת השליטה ב-2013) של 1.1 מיליארד שקל להאצ'יסון בינואר 2020 ● לפי הערכות, האצ'יסון לא מתכוונת לחזור לשוק המקומי, ואם תקבל את מניות פרטנר תנסה למכור אותן במהירות

חיים סבן / צילום: אמיר מאירי
חיים סבן / צילום: אמיר מאירי

חיים סבן מתקרב לרגע האמת: האם להחזיר את מניות השליטה בחברת התקשורת פרטנר לידי האצ'יסון מהונג קונג - לאחר ש"שרף" כחצי מיליארד שקל על רכישתה - על רקע המועד המתקרב להחזר הלוואה של 1.1 מיליארד שקל להאצ'יסון בינואר 2020. כפי שנחשף ב"גלובס" בשבוע שעבר, לסבן אין כיום הצדקה כלכלית בתשלום החוב (שאותו "ירש" במסגרת רכישת השליטה בפרטנר ב-2013) והוא יעדיף להחזיר את המניות המשועבדות כנגד ההלוואה. עוד נחשף אז כי האצ'יסון תעדיף במקרה שכזה למכור את מניות פרטנר שתקבל, ואין לה כל כוונה לחזור ולשלוט בחברה שייסדה ולפעול בשוק התקשורת המקומי.

סבן, איש עסקים ומיליארדר ישראלי-אמריקאי, היה בעבר חלק מגרעין השליטה בחברת התקשורת בזק ורשם רווח מכובד כשמכר את השקעתו בה. על רקע זה, הוא חזר להשקיע בשוק התקשורת המקומי ב-2012, כשרכש את השליטה בפרטנר (העסקה הושלמה בתחילת 2013) מידי איש העסקים אילן בן-דב, שהחברות בשליטתו נקלעו באותה תקופה לקשיים פיננסיים ובהמשך קרסו.

במסגרת העסקה רכש סבן 30.7% ממניות פרטנר שהיו בידי סקיילקס של בן-דב, בתמורה ל-250 מיליון שקל (לפי מחיר של כ-32 שקל למניית פרטנר), ועוד כ-2% מהמניות שהיו בידי בנק לאומי, תמורת 83 מיליון שקל נוספים (לפי מחיר של 26 שקל למניה).

נוסף על כך, סבן לקח על עצמו את החוב של סקיילקס להאצ'יסון, בהיקף 300 מיליון דולר - שנטל בן-דב כשרכש את השליטה בפרטנר מידי האצ'יסון בשנת 2009. ההלוואה הייתה אמורה להיפרע בתשלום אחד ב-2014 (כאשר מועד פירעונה הוארך מאז), היא נושאת ריבית של 2% והבטוחה להלוואה הייתה מניות פרטנר.

בהמשך הזרים סבן סכומים נוספים בהנפקת מניות ותשלומי ריבית על הלוואת המוכר - כאמור סך הכל כחצי מיליארד שקל שאותם "ישאיר על השולחן" אם יוותר על מניות השליטה בפרטנר לטובת האצ'יסון.

בניגוד לתקופת בן-דב, בתקופת סבן בפרטנר החברה לא חילקה דיבידנדים לבעלי המניות. פרטנר נסחרת כיום לפי שווי שוק של קרוב ל-2.5 מיליארד שקל, לאחר ירידה של כ-18% במחיר המניה מתחילת השנה. שווי ההחזקה של קבוצת סבן בפרטנר (30.4% מהמניות) עומד היום על 753 מיליון שקל - נמוך משמעותית מגובה החוב להאצ'יסון (1.1 מיליארד שקל).

פירוט ההשקעות של סבן במניות פרטנר

הציפייה לשינויים בשוק התקשורת שוב מתעוררת

השחיקה במניית פרטנר מגיעה על רקע המשך התחרות העזה בשוק התקשורת הישראלי, אם כי מצבה של פרטנר נוח יותר מזה של המתחרה הוותיקה סלקום, שמנייתה רשמה ירידה של 66% מתחילת 2019. גם דירוג החוב של פרטנר משופר ביחס לזה של סלקום - ilA פלוס לעומת ilA. בחברת הדירוג מעלות מעריכים כי ההרעה בביצועים התפעוליים תימשך ב-2019-2020, בשל תחרות המחירים האינטנסיבית בשוק הסלולר, ומחוסר היכולת של פרטנר לפצות על כך באופן מלא בהכנסות משירותי הטלוויזיה והאינטרנט שגם הם מושפעים מתחרות אגרסיבית.

העזיבה המסתמנת של סבן את פרטנר והחזרת מניות השליטה שלו בחברה להאצ'יסון, מעוררת מחדש את הציפייה לשינויים בשוק התקשורת. כאמור, על פי הערכות, האצ'יסון אינה מתכוונת לחזור לשוק המקומי, ולכן קבלת השליטה בפרטנר בחזרה תוביל אותה לניסיון מהיר למכור את מניות השליטה במסגרת מכרז. במצב כזה, רוב הסיכויים ששחקנים מקומיים כגון הוט, או איש העסקים חזי בצלאל, בעלי קבוצת התקשורת אקספון, ישקלו להשתתף במכרז כזה.

כפי שנחשף ב"גלובס" בשבוע שעבר, התרבו הסימנים שסבן לא יישאר בפרטנר לאחר שבחודשים האחרונים הוא מנהל מו"מ עם האצ'יסון על תנאי ההלוואה. סבן מופסד על ההשקעה ולאור העובדה שאין שינוי שמסתמן בשוק התקשורת בישראל שעשוי להביא בעתיד הנראה לעין תשואה למשקיעים, די ברור שאין לו שום עניין להמשיך בהשקעה.

העובדה שסבן עומד על סף החזרת המניות להאצ'יסון מעלה כמה וכמה סוגיות. ראשית, השאלה היא האם המדינה תסכים שהאצ'יסון הסינית (הונג קונגית במקור) תחזיק בחברת תקשורת בישראל. נזכיר שלאור המתיחות של ארה"ב עם Huawei הסינית, עליה הטילה מגבלות, ולאור האזהרות של הממשל לממשלה בישראל בדבר סכנות אלה, הסיכוי שיינתן אישור לעסקה כזו אינו גבוה, וממילא לא בטוח שהאצ'יסון בכלל תרצה להיכנס לסאגה הזאת מחדש. ולכן, לאור מצב שוק התקשורת בישראל, ובצירוף הקשיים להשיג אישור לשליטה בפרטנר מחדש, נראה שהסיכויים נוטים לכך שהאצ'יסון תחליט למכור את פרטנר במכרז.

במצב דברים כזה, ההערכה היא שהוט תהיה החברה הראשונה שתשקול את רכישת המניות, על רקע העובדה שקיימת בין הפעילויות של שתי החברות סינרגיה גבוהה מאד. בראש ובראשונה הן מחזיקות רשת סלולרית משותפת ולכן כניסה של משקיע אחר לשותפות במקום פרטנר אינה דבר מובן מאליו ועשויה להוביל לשינוי גם מצידה של הוט בדבר המשך השותפות ברשת.

נקודה נוספת היא שלשתי החברות יש אינטרס מובהק להמשיך ולפרוס סיבים אופטיים ביחד. פרטנר כבר הציעה להוט לחבור אליה ולהשתמש בתשתיות שפרסה, אך הוט סירבה. עכשיו מדובר בסיטואציה חדשה וחיבור בין שתי החברות הוא הגיוני עבור שתיהן, היות שהוט חייבת לשדרג את תשתיותיה הנייחות ופרטנר כבר פרסה תשתיות לחצי מיליון לקוחות.

הנקודה השלישית היא שבכל השוק יודעים שהסיכוי שרשות התחרות תאשר יותר מאשר מיזוג אחד גדול, הוא נמוך מאד. במלים אחרות, יש להניח שהרשות תעדיף מיזוגים בין שחקן קטן לשחקן גדול, ותתקשה לעכל מיזוג בין שני שחקנים גדולים. אלא שמצב שוק הסלולר הוא בכי רע, ומשרדי התקשורת והאוצר כבר מדברים על כך שניתן לאשר מיזוגים בשוק ושהם לא צפויים לפגוע בתחרות. כפי שבעבר משרד האוצר השפיע על רשות התחרות שלא לאשר את המיזוג בין סלקום לגולן טלקום, יש להניח שהפעם הם ידחפו לאשר מיזוג כזה.

מנגד, יש לזכור שמיזוג בין פרטנר להוט ייאלץ את החברה הממוזגת לוותר על פעילות הטלוויזיה שלה, וזה דבר שיידרש למצוא לו פתרון.

יחד עם זאת, ולמרות שפטריק דרהי, בעלי הוט, ניהל מו"מ עם חיים סבן כמה וכמה פעמים בשנים האחרונות, נראה שהוא לא יהיה היחיד שיבחן את רכישת החברה. גולן טלקום שואפת בתנאים המתאימים להיהפך לשחקנית סלולר גדולה יותר. גולן טלקום פנתה לראשי אי.די.בי, בעלת השליטה בסלקום, וניסתה לגשש האם יסכימו למכור את סלקום במסגרת הניסיון של אי.די.בי להתמודד על בזק, מה שהיה מאלץ אותה למכור את סלקום. המהלך לא יצא אל הפועל, אבל גולן טלקום לא גנזה את שאיפות ההתרחבות שלה.

גם חזי בצלאל, שמעורר הרבה מאד "כאבי בטן" לכל השחקנים בשוק, עשוי להיות מי שירצה לרכוש את פרטנר ולהגשים את חלומו להיהפך לשחקן גדול בשוק התקשורת. 

חיים סבן אינו קוסם - טור מלפני 4 שנים

עוד כתבות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מניית בית זיקוק אשדוד קופצת בכ-6%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"