גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אנחנו רוצים להיות בורסת הקריפטו הראשונה הגלובלית באמת"

הסטארט-אפ האמריקאי Edge רוצה להפוך את מסחר הקריפטו למוגן יותר עבור המשקיעים ● המייסד פול פיואי מסביר בראיון ל"גלובס" מדוע הוא שונא את השיטה הנפוצה בשוק, ואיך הוא מתכנן להעביר את החברה לרווחיות

פול פיואי, מייסד ומנכ"ל Edge / צילום: איל יצהר
פול פיואי, מייסד ומנכ"ל Edge / צילום: איל יצהר

שנה וחצי לאחר שהייפ המטבעות הקריפטוגרפיים דעך, מחיר הביטקוין נע רחוק משיאו - ותעשיית הבלוקצ'יין מחשבת את דרכה מחדש. עם זאת, ההתפתחויות הטכנולוגיות והעסקיות בתחום לא דרכו במקום, כפי שמעיד הסטארט-אפ האמריקאי Edge (אדג'), שבראשו עומד המייסד והמנכ"ל פול פיואי.

אדג', חברת תוכנה קטנה שהוקמה בסן דייגו ב-2014 ופיתחה אפליקציית ארנק להחזקת ביטקוין, נקראה בתחילת דרכה Airbitz. בתחילת 2018, כשהשוק נראה זוהר יותר, שינתה החברה את המיקוד העסקי שלה ומיתגה עצמה מחדש תחת השם אדג', ומאז הייעוד העיקרי של המוצר שלה הוא מסחר במטבעות קריפטו - ביטקוין ועוד תשעה סוגי מטבעות דיגיטליים. בניגוד לרוב בורסות הקריפטו, המסחר באפליקציית אדג' נעשה ללא משמורת (non-custodial), כך שהמטבעות הנסחרים דרכה אינם מופקדים בחשבונות החברה או במערכת שלה, אלא מוחזקים תמיד בארנקיהם הפרטיים של הלקוחות.

פיואי, שביקר בישראל לפני כשבועיים במסגרת אירועי שבוע הבלוקצ'יין בתל-אביב, סיפר בשיחה עם "גלובס" כי החברה בראשותו, שמעסיקה כעשרה עובדים במשרה מלאה, נמצאת כיום בסבב גיוס הון שבו היא צפויה לגייס 400 אלף דולר, ובכך תשלים גיוס של 2 מיליון דולר מאז היווסדה. את ההשקעה בסבב הגיוס הנוכחי מובילים קרן ההון סיכון Fenbushi Capital ופלטפורמת מסחר הקריפטו BitMEX.

● שקלתם לגייס הון לאדג' באמצעות הנפקת מטבע דיגיטלי (ICO), כפי שעשו חברות בלוקצ'יין רבות אחרות?

"כלל לא שקלנו זאת, אף שהרבה אנשים, בעיקר ב-2017, אמרו לנו שאנחנו צריכים לעשות ICO", אמר פיואי. "הבנו שאם ננפיק מטבע משלנו לא נוכל למצוא דרך טובה למזג אותו בתוך הפלטפורמה והאפליקציה שלנו, בלי להתפשר על השימושיות ועל חוויית המשתמש. חוץ מזה, גם לא רצינו להתפשר על היכולת של המשקיעים באדג' לקבל תשואה טובה על ההשקעה שלהם".

"ניתן שירות ללקוחות מישראל ואירופה"

בביקורו בתל-אביב השתתף פיואי בוועידת D&DD, שבה נפגשו מאות יזמים, משקיעים ומפתחים מוכרים מישראל ומהעולם, העוסקים ביישומים של ביטקוין ומטבעות קריפטו אחרים. עם המשתתפים בוועידה נמנו נציגים בכירים בחברות INX, Tezos, Beam, Bits of Gold, SafeX, Fuse, Breez ו-2 key. את הכנס ארגנו מאיה זהבי, יועצת לחברות בלוקצ'יין; תומר וייס, מייסד שותף של ליברה קאמפ ו-Jango Labs; ושאולי רג'ואן, מנהל תיק ההשקעות של Capital Nature.

"המוצר העיקרי שלנו הוא אפליקציית מובייל, שמספקת שירותי מסחר קריפטו ללא משמורת. למעשה, כיום אנחנו הבורסה היחידה שתומכת במסחר בכל עשרת המטבעות המובילים את שוק הקריפטו בשוויים", אמר פיואי. "אנחנו עובדים בשילוב עם חברות רבות המספקות שירותי מסחר קריפטו ברחבי העולם, כדי לתמוך בשיטות שונות של תשלומים ובאזורים גיאוגרפיים שונים. במסגרת זאת, הכרזנו לפני כמה שבועות על שיתוף פעולה עם חברת Bits of Gold הישראלית, שבאמצעותה ניתן שירות ללקוחות רבים מישראל ומאירופה".

● מה המודל העסקי של אדג'?

"כמו כל בורסת קריפטו, המודל שלנו הוא לייצר הכנסות ממסחר. המודל של בורסה ללא משמורת הוא חדש יחסית. עד לאחרונה רוב בורסות הקריפטו הפרידו בין זירות המסחר שלהן לבין ארנקי המשתמשים. הן אמרו לאנשים: 'קנו את הביטקוין פה, ותחזיקו אותו במקום אחר'. היינו צריכים לחנך מחדש את הקהילה כדי שתלמד שעכשיו היא יכולה לסחור במטבע דיגיטלי עם אותו כלי שבו היא משתמשת להחזקת המטבעות.

"אני חושב שהתהליך שבו אנשים יעברו למסחר ללא משמורת במטבעות קריפטו יימשך בחמש השנים הבאות, ובתקופה הזאת נראה עלייה במחזורי המסחר בבורסות שמציעות פתרונות כאלה. אנחנו רוצים להיות אלה שיניעו את התהליך הזה קדימה".

"צמיחה של 100% מרבעון לרבעון"

לדברי פיואי, בסיס המשתמשים של אדג' מונה כיום כ-800 אלף חשבונות, ונוספים אליו כ-70 אלף חשבונות פעילים מדי חודש. "מאז שהתחלנו לפעול ב-2014, אנחנו רואים צמיחה של קרוב ל-100% בפעילות מרבעון לרבעון. אני אשמח לראות את הצמיחה ממשיכה בקצב הזה גם בשנה הבאה, ואם נצליח בכך - החברה תתחיל להיות רווחית כבר בסוף 2020", אמר.

"קהל היעד של אדג' הם לא סוחרי יום או אנשים שעוסקים במסחר אלגוריתמי, אלא משקיעים קמעוניים, שלא קונים ומוכרים מטבעות קריפטו בתדירות גבוהה. השיטה כיום ברוב בורסות הקריפטו היא שהמשקיע מעביר כסף לבורסה, מחכה שההפקדה תושלם, ואז מעביר הוראה לרכישת מטבעות קריפטו ושוב מחכה שהפעולה תושלם, ורק לאחר מכן מושך את מטבעות הקריפטו לארנק הפרטי שלו. זה תהליך מאוד לא נוח, שאני באופן אישי שונא לעשות. אני חושב שאחרי שאתה חווה איך זה לשלב את המסחר בתוך אותה אפליקציה שבה אתה מחזיק במפתחות הפרטיים למטבעות הקריפטו, יהיה לך קשה לחזור למסחר הריכוזי של הבורסות האחרות".

למייסד ומנכ"ל אדג' יש שאיפות לא קטנות: "עד לסוף השנה נספק שירותים להמרת מטבעות פיאט (מטבעות ריבוניים, כמו דולר, אירו או שקל; ר"ק) למטבעות קריפטו ביותר אזורים בעולם מאשר Coinbase (החברה המחזיקה בבורסת הקריפטו הגדולה בארה"ב; ר"ק)", אמר. "כך שהמודל שלנו הוא להפוך לבורסת הקריפטו הראשונה שהיא גלובלית באמת".

● משתמשים לא חוששים לתת בכם אמון, כאשר הם שמים כסף בארנק שאתם מספקים?

"אין אף מוצר בעולם שאתה משתמש בו שלא דורש אמון ברמה כלשהי. אנחנו באדג' מצמצמים את הצורך באמון למינימום בכך שהתוכנה שלנו פותחה בקוד פתוח, כך שהקוד שקוף לחלוטין - וזה בניגוד לתוכנות של רבים מהשחקנים הגדולים בשוק. נוסף על כך, כל המפתחות של הארנקים שלנו מוצפנים בצד הלקוח, ואנחנו לא אוספים כל מידע אישי על המשתמשים.

"כמובן שהמשתמש צריך לבטוח בנו שלא יהיו באגים באפליקציה שלנו - שיגרמו לו לאבד כסף. אבל העובדה שהקוד שלנו פתוח מאפשרת לנו להיות שקופים ופתוחים לביקורת מצד קהילת המפתחים. חוץ מזה, יש לנו כבר ניסיון של חמש שנות פעילות ומוניטין שצברנו, שבזכותם אנשים יכולים להרגיש יותר בטוחים לגבינו לעומת שחקנים חדשים בתחום".

● הבנקים בישראל ובמדינות אחרות מערימים קשיים על מי שרוצה להפקיד אצלם כספים שמקורם במכירת מטבעות קריפטו. יש לכם פתרון לבעיה הזאת?

"זאת כמובן בעיה שכחברת תוכנה, שאינה חברת שירותים פיננסיים, אנחנו לא יכולים לפתור בעצמנו. לשם כך אנחנו זקוקים לספקי שירותים פיננסיים שזאת המומחיות שלהם, שמכירים היטב את הבנקים ואת הרגולטורים במדינות שלהם - כמו למשל, ביטס אוף גולד בישראל. באמצעות שיתוף הפעולה איתם, כל הפעילות של קנייה ומכירה של מטבעות דיגיטליים יכולה להתבצע באופן אינטגרלי בתוך אפליקציית אדג'". 

רוצים להתעדכן בענייני בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים? הצטרפו לערוץ הטלגרם קריפטו גלובס.

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-1.7% ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר