גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לידר שוקי הון על חברות הסלולר: "נושא המיזוגים יכול לשפר את הסנטימנט כלפיהן, אבל עוד מוקדם לדבר על התאוששות בתוצאות"

על רקע הדיווחים בתקשורת בימים האחרונים, רשמו היום מניות הסלולר עליות שערים ● האנליסטית סבינה לוי מזכירה כי "השאיפה צריכה להיות תחרות ורמת מחירים יותר מאוזנות" - וכאן נכנס לתמונה הרגולטור, שלו "יש שיקולים פוליטיים וציבוריים"

אנטנה סלולרית/ צילום: תמר מצפי
אנטנה סלולרית/ צילום: תמר מצפי

האם חברות התקשורת הישראליות עומדות בפני שינויים משמעותיים בכל הנוגע לשליטה בהן, ועד כמה זה יכול להשפיע על המניות החבוטות של הסקטור? בעוד שנראה כי מתגברים הסיכויים לכך שאיש העסקים חיים סבן יוותר על השליטה בחברת פרטנר לטובת בעלת שליטה מהעבר, חברת האצ'יסון מהונג קונג, אתמול דווח בחדשות 12 כי סלקום   והוט מנהלות ביניהן מגעים למיזוג.

"יש קונצנזוס בסקטור והבנה, גם אצל החברות וגם, לפי מה שמתפרסם, אצל הרגולטור, שרמת המחירים הנוכחית של חבילות הסלולר לא מייצגת לאורך זמן, וגם לא מספקת תמריץ להמשיך לשדרג את תשתיות הסלולר", אומרת סבינה לוי, מנהלת המחקר בלידר שוקי הון. "מצד שני, כשמחפשים מה לעשות לשיפור המצב, השאיפה צריכה להיות תחרות יותר מאוזנת ורמת מחירים יותר מאוזנת, אבל הקושי הוא ריבוי השחקנים בשוק - דבר שמייצר שיווי משקל שברירי מאוד.

"הסיבה היא שלכל שחקן יש אינטרס משלו, וכל מבצע מטלטל את כל השוק. לדוגמה, רשת סאני תקשורת יצאה במבצע של מנוי ב-15 שקל בחודש, והיו הערכות כי היא רוצה למשוך לקוחות לסניפים שלה כדי למכור יותר מכשירים, שזו הפעילות המרכזית שלה. כך גם המבצע של רשת רמי לוי סלולר, שנועד למשוך לקוחות למועדון כרטיס האשראי של רמי לוי".

הצניחה במניות התקשורת המקומיות בשנה האחרונה

"קשה לראות אישור למיזוג הוט-סלקום"

לדברי לוי, למשוואה הזאת נכנס גורם שלישי, שהוא הרגולטור. "לרגולטור יש שיקולים פוליטיים וציבוריים", היא אומרת. "האם הרגולטור יכול להתערב ולקבוע מחירי מינימום? אני לא יודעת כמה זה ישים באווירה הנוכחית. אני לא בטוחה שהכלים שיש ברשות הרגולטור, חזקים מספיק כדי לטפל בבעיה בלי להוביל לעליית מחירים - שזה בניגוד לאווירה הציבורית. יש חלופה של עידוד השקעות כמו שהיה בתעשייה, אבל אני לא רואה את זה קורה, כי יש סדרי עדיפויות תקציביים".

על רקע התגברות ההערכות שצפויים ניסיונות קונסולידציה בענף, אומרת לוי כי בניגוד לעבר - עסקת מיזוג סלקום-גולן שלא אושרה - ההערכות הן שהסיכוי לקבל את אישור הרגולטור למיזוג גבוה יחסית, כל עוד מדובר במיזוג של מפעיל גדול עם מפעיל קטן, ולא של שני מפעילים גדולים. לכן, להערכתה, הסיכוי לאישור מיזוג בין הוט לסלקום נמוך.

"צריך לזכור שהוט שחקן גדול מאוד בשוק הטלוויזיה, וסלקום מחוללת תחרות בשוק הטלוויזיה. קשה לראות אישור רגולטור (הן משרד התקשורת והן רשות התחרות) לעסקה של הוט וסלקום במתכונתן המלאה", היא אומרת. "היו פרסומים שהוט בוחנת חלופות, כמו הפרדת פעילות התשתית מהשירותים. במקרה של הפרדת הוט מובייל, אפשר תיאורטית לדבר על מיזוג עם סלקום, אבל בעבר הוזכרה האפשרות של מיזוג הוט-פרטנר, שהיא טבעית יותר בשל השיתוף שיש ברשת".

מה צפוי בפרטנר, בהנחה שסבן אכן יוותר על השליטה בחברה?

"עוד לא פורסם שום דבר רשמי, אבל ממה שאני מבינה, זה נושא שעומד על הפרק כבר זמן רב. כשאנליסטים ומשקיעים שואלים את פרטנר בעניין, הם מקבלים תשובה שהחברה לא מעורבת בזה, וזה מעליהם. קשה עדיין לומר איך פרטנר תושפע, וקשה לדעת איפה זה יסתיים - אם מניות סבן יעברו, האם האצ'יסון תישאר בעלת המניות או שתחפש רוכש פוטנציאלי אחר".

מי יכול להיות רוכש כזה?

"כבר הרבה זמן יש תחושה שחברות התקשורת הישראליות 'על המדף', ועד עכשיו לא ראינו התנפלות של קונים זרים או מקומיים - לא בעסקת ביקום, ולא כשפורסם על ענייני הלוואת האצ'יסון ועל החלופות שהוט בוחנת. ייתכן כי יהיו גורמים שיתפסו את התמחור כלא יקר וכנקודת כניסה, אחרי הירידות במניות".

להערכתך, זו נקודת כניסה להשקעה במניות?

"אני מסכימה שרמת המחירים בסלולר לא מייצגת ועשויה להשתנות, אבל יש כמה 'אבלים'. קשה להעריך מתי זה ישתנה, השוק צופה כבר תקופה ממושכת שינוי ומגמת השחיקה נמשכת. רמת מחירי החבילות נמוכה מה-ARPU (הכנסה חודשית ממוצעת ממנוי) - כלומר, גיוס הלקוחות החדשים מוביל לשחיקה ב-ARPU. על כך צריך להוסיף את התחום הקווי. סלקום ופרטנר ממשיכות לחזק את עצמן בקבוצות תקשורת עם פעילות קווית וטלוויזיה, ולא רק סלולר, והן מתחרות מול בזק  והוט על סל שירותי תקשורת. נכון שאם יהיה שיפור בסלולר, זה יהיה שיפור מהותי בביזנס שלהן, אבל צריך לזכור שיש עוד תחומים - וגם כאן יש חוסר ודאות.

"עד עכשיו סלקום  ופרטנר  נכנסו לשוק הטלוויזיה והתרחבו בשוק הקווי ובטריפל, וראינו תגובה מהוט ובזק, אבל אני לא בטוחה שראינו את כל התגובה שלהן. התחרות בשוק הקווי עדיין בהתהוות, והיא תגבר ככל שתגדל החדירה של הסיב האופטי של פרטנר ושל IBC-סלקום".

כלומר, צפוי שידור חוזר של מה שקרה בשוק הסלולר?

"לא, כי בסופו של דבר, זה שוק עם השקעות כבדות ואופי שוק אחר, עם חסמי מעבר שונים. בראייה יותר ארוכת טווח, שוק הטלוויזיה עובר שינוי, גם מבחינת הרגלי הצפייה. זה שוק שנשלט בעבר על ידי חברות הטלוויזיה המסורתיות, וזה משתנה - והשאלה היא מה יהיה מבנה התחרות בעתיד".

לדבריה, "אין ספק שאחרי הירידות במניות, על פניו, התמחור של סלקום ופרטנר נראה לא יקר. בצד החיובי, נושא המיזוגים יכול לשפר את הסנטימנט כלפי מניות הסקטור, אבל מצד הפעילות עצמה והשוק, עוד מוקדם לדבר על התאוששות בתוצאות, ויש אתגרים רבים בשוק הסלולר ובשוק הקווי. כמובן, לא ניתן להתעלם מהמצב הפיננסי של חלק מהמפעילות".

בהקשר זה, את צופה סכנה מכיוון החוב של החברות?

"ראוי לציין לטובה את פרטנר, שביצעה בשנים האחרונות כמה מהלכים להפחתת המינוף, וזה מאפשר לה גמישות פיננסית ועסקית. המצב של סלקום מאתגר יותר, אבל עדיין עומדים לרשותה כמה כלים לטפל בסוגיית החוב".  

עוד כתבות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

איך לשמור על תחושת הפליאה שהרגשנו בטיול בחו''ל / צילום: Shutterstock

איך לשמור על תחושת הפליאה שהרגשנו בטיול בחו"ל

אנו עומדים בקצה מכתש, צופים בשמש זורחת מעל הר, מבקרים ביערות הגשם, צופים בגלים המתנפצים - ומשהו עמוק מתרחש בקרבנו ● ואז אנחנו חוזרים הביתה, לשגרה, והכול מתפוגג ● אבל זה לא חייב להיות ככה ● ארבעה דברים שאפשר לעשות כדי לשמור על הניצוץ

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

עיראק / צילום: Associated Press, JEROME DELAY

הפצצה בבסיס מיליציות פרו-איראניות בעיראק, רצף אזעקות בצפון

גורמים ישראלים ואמריקנים: לא קשורים לתקיפה בעיראק • שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • רקטה נפלה בשטח פתוח מחוץ לשדרות, צה"ל תקף את מוקד השיגור • כל העדכונים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד