גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רעידת אדמה או זעזוע קל? אמזון נתקלה בחומת הריכוזיות של השוק הישראלי

אחרי חודשים ארוכים של המתנה השיקה אמזון את פעילותה בישראל ● אלא שבדרך למהפך במפת הקמעונאות הישראלית עומד מכשול: היחסים ארוכי-השנים בין הספקים ובין הרשתות, והפחד כי מי שיציע הנחות אטרקטיביות בפלטפורמה החדשה ייענש ע"י הרשתות ● ניתוח

חבילות של אמזון / צילום: שאטרסטוק
חבילות של אמזון / צילום: שאטרסטוק

אמזון יצאה לדרך עם פעילות מכירה מקוונת מקומית בישראל, אלא שהבשורה האדירה שהרעידה במשך חודשים ארוכים את מניות הקניונים וקמעונאיות האופנה עדיין לא ממש נראית לעין למי שמתבונן באתר המקומי. זה בא לידי ביטוי הן בעובדה שהאתר עלה בשפה האנגלית, והן במספר הספקים שאמזון הצליחה לרתום עד כה לפעילות שלה, ולא פחות מכך מרמת המוכנות שלהם.

חלק מהקושי בהיערכות להשקה של אמזון נובע לא רק מאתגרים טכניים וענייני לוחות זמנים, עליהם נרחיב בהמשך. הוא נובע בין היתר ממערכות היחסים שנבנו במשך עשורים בין הקמעונאיים הגדולים והקניונים לבין הספקים, ומהחשש לעורר את הזעם של מי שהיו עד היום הלקוחות של אותם ספקים.

כדי לחולל שינוי משמעותי בשוק הקטן אך הריכוזי שקיים היום בישראל, השוק המקומי נדרש גם לעבור שינוי במערכות היחסים בין הספקים לבין הקמעונאים. בשבועות האחרונים נשמעות טענות של ספקים כי הם חוששים לתמחר באופן אטרקטיבי יותר את המוצרים שלהם שנמכרים בפלטפורמה של אמזון במסגרת מבצעי ההשקה, זאת כדי להימנע מהתנגשות עם הקמעונאי מולו הן פועלות.

המתח הזה הביא חלק מהספקיות לחזור בהן ממהלכים שתכננו לעשות, מחשש שהיחס של הקמעונאי כלפיהן ישתנה לרעה, או להציג את עצמן בשמות שלא בהכרח מוכרים לציבור כך שהן לא יהיו מזוהות עם המותג. כך למשל סטורי, רשת האופנה והלבשת הבית שפועלת היום בישראל בפריסה ארצית, עלתה לאמזון דווקא תחת השם של החברה-האם שלה - 911, שאינו מזוהה עמה והצרכנים לא מכירים אותו. כך, הלקוחות של המותג אולי לא יקפצו על המציאה, אך גם לא יוכלו להתאכזב מפערי המחיר שנכון לשעה זו יקרים יותר באמזון בכ-10% בממוצע.

מורכבות היחסים בין הספקים לקמעונאיים, ואתגרים טכניים כמו עדכון קטלוג שמכיל עשרות מוצרים והתאמות של מבצעים, מעכבים את העלייה של שחקניות נוספות לזירת המסחר המקוון. ההתמודדות עם בעיות אלה תהיה מה שיקבע האם אמזון תצליח להביא שינוי למפה הקמעונאית בישראל - או תישאר ברמת זירת מקוונת נוספת עם מחירים סטנדרטיים ותציע רק "עוד מאותו הדבר".

כך עובדת אמזון בישראל

מחיר אחד בבוקר ומחיר אחר בערב

"מדובר בסוג של השקה שקטה", אומרת ל"גלובס" רעות לונברג, מנהלת קהילת "רעות תקני לי" שמונה קרוב ל-78 אלף חברים. לונברג מפעילה קבוצה שבה היא ממליצה באופן אישי על מבצעים והטבות לקנייה מקוונת בין היתר באמצעות קישורי אפיליאציה - לינק למכירת מוצרים של אחרים תמורת עמלה - והסכמי הטבות שונים.

אולם אפילו היא התייאשה בשלב מוקדם של הערב מחיפוש אחר מבצעי העומק של אמזון אותם היא רגילה לפרסם בקבוצה שלה במסגרת חגי המכירות הבינלאומיים. "חלק מהעסקים שעלו אתמול למכירה באמזון לא היו מוכנים עדיין להשקה, ולכן ראינו עדיין עדכונים ושינויים של מחירים במהלך הבוקר, שהיו שונים בחלקם מהמחירים שניתן היה למצוא אתמול בלילה. חלק מהעסקים לא ידעו באיזה רגע תתבצע העלייה לאוויר, כך שרוב המחירים לא היו אטרקטיביים", היא אומרת.

לדבריה, "נראה כי רבות מהשחקניות השתמשו בענקית המסחר המקוון בעיקר כדי להראות נוכחות ולהציג עוצמה של המותג, אבל הם לא מכירות את הטריקים למכור. אין כמעט אף מוצר שזועק בוא תקנה". היא מציינת כי "המכירות שאנחנו רואים באפיליאציה הן מאוד נמוכות. הייתי משוכנעת שאני נכנסת לערב ששבו עד שתיים בלילה אעלה מבצעים, אבל בסוף התקפלתי בעשר בלילה.

"בינתיים מסתמן כי דווקא הספקים הגדולים הם אכזבה מבחינת מבצעים, ודווקא לעסקים הקטנים יש כאן הזדמנות לפרוח וללבלב. עסקים כמו אלקטרה וניופאן נשענים על ערימות של ספקים, וכרגע הם מתים מפחד. מבחינת התמחור זה נראה שהם ניסו לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה".

לונברג, כמו גם גורמים נוספים שדיברנו איתם, מאמינה כי השוק הישראלי עדיין לא מכיר מספיק את אמזון על היתרונות והחסרונות שלה. מוכרים ששוחחנו עמם הצהירו כי הם לא נותנים כרגע את המחירים הכי אטרקטיביים באמזון כדי לא להזיק לאתר המקומי שלהם. לונברג מוסיפה בהקשר זה כי "לעלות שם עם תמונות מרשימות כשהמחירים לא מספיק תחרותיים, זה לא משהו שיחזיק. אבל אני לא מאמינה שבזה זה ייגמר, אני מאמינה שאנחנו נכנסים לחודש שבו יפתיעו. מדובר ממש על צעדים ראשונים, זה יהיה טוב מזה".

מבחינתה, בשלב הנוכחי מדובר באכזבה: "אני דמיינתי עוצמה. שאכנס לאתר, ואמזון ישראל תהיה עם המון מותגים שהם נכסי צאן ברזל פה - דלתא, קסטרו, סופר-פארם. בפועל אפשר לספור באצבעות את הספקים שעלו לאוויר בשלב הראשון. זה נראה 'דרדלה', זאת לא נראית בשורה. בגלל שאני יודעת מה זה אמזון, לא הייתי שופטת את זה לחומרה. הם ילמדו את זה, זה ממש היום הראשון. אבל אם עוד שבועיים כלום לא יראה אחרת, זה מסתכם בפלופ".

לחץ על המוכרים לקדם את עצמם

גם באמזון ערים כנראה למגוון המצומצם שקיים לפי שעה ומפעילים בעצמם לחץ על המוכרים לקדם את המכירות באמצעות קמפיינים דיגיטליים ויחסי ציבור. "אמזון מפעילה לחץ על מותגים ליחצ"ן בעצמם את החנות המקוונת שלהם", אומר ל"גלובס" גורם בענף. גורם אחר מוסיף כי "יש בקשות של אמזון לעשות רעש בקמפיינים דיגיטליים כדי להחצין את המבצעים ולהביא טראפיק, וגם באמצעות התקשורת".

אם עד כה הגישה של החברה הייתה דממה מוחלטת כעת, עם עליית האתר לאוויר, נראה כי גם אמזון עצמה מעוניינת למשוך תשומת-לב, וזאת על אף שנכון למועד כתיבת שורות אלה היא טרם יצאה בהצהרה רשמית לתקשורת בנושא.

בתעשייה מתרעמים על הדרישות הללו וטוענים: "יש הסכם לא כתוב בקניונים או בזירות מסחר שהסוחר מביא את המותג והסחורה, והפלטפורמה מביאה את הטראפיק. החלק הזו הוא ללא ספק על אמזון - זה מקומם", אומרים ל"גלובס" גורמים מעורים.

לדברי שחר בלום מחברת איי-קומרס המייעצת לעסקים הפועלים באמזון, העלייה לאוויר מביאה עמה גל חדש של ספקים שמעוניינים בפתיחת חנות אצל ענקית המסחר המקוונת. גם הוא משוכנע כי ההשקה השקטה והמדשדשת היא רק ההתחלה. "זו פעם ראשונה שעסקים צריכים לעשות את החשיבה הטקטית הזו, ייקח להם זמן להגיע לנקודה הרצויה", הוא אומר. לדבריו, ישנם מוכרים שמקימים חנות מקוונת באמזון, אך עדיין לא עלו לאוויר בשל לוחות הזמנים הצפופים ומתוך החלטה לבצע את הבדיקות בצורה מקיפה יותר, כך שהעלייה לאוויר תתנהל בצורה חלקה.

יש גם מי שמדווח על יממה משביעת רצון מבחינתו. ניר זיגדון, מייסד ומנכ"ל חברת eCommunity המייעצת למוכרים באמזון, מגלה כי נכון לשעות הצהריים המוקדמות, בחנויות שהוא מפעיל נרשמו מאות עסקאות. הוא מציין כי "רוב העסקאות התבצעו דווקא בשעות הבוקר - 8:30-10:00 - כשהצרכן נוטה למוצרים שיש עליהם מבצעי עומק.

"אנו רואים כי הלקוח הישראלי מחפש בשלב הזה מחיר. מחר, כשהצרכנים יקבלו את המשלוחים הראשונים במסגרת ההשקה, תתווסף גם המשמעות של השירות, שזו החוזקה של אמזון".

לדבריו, "השפה האנגלית עדיין מקשה על צרכנים שפונים לשירות הלקוחות של החנויות שלנו בבקשות לקבל פירוט והסברים נוספים בנוגע למאפיינים טכניים של מוצרים, גם כשהם מופיעים בדף המוצר". 

עוד כתבות

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?