גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כולם בונים על מאגרי החירום העולמיים של הנפט, אבל כמה כאלה באמת יש?

ההתקפות על מתקני הנפט של סעודיה מחקו 5% מהיצע הנפט בעולם ● מאגרי נפט גדולים שמוסתרים במכלים ובמכרות מלח במדינות שונות הם כעת מרכיב מפתח

מתקני הנפט שנפגעו בסעודיה. / צילום: רויטרס
מתקני הנפט שנפגעו בסעודיה. / צילום: רויטרס

ההתקפות על מתקני הנפט בסעודיה חידדו את ההתמקדות ביכולת של העולם להכיל פגיעה מאסיבית בהיצע הנפט שלו, והעלו שאלות דוחקות על מאגרי החירום שמאוחסנים ברחבי העולם.

העלייה במחירי הנפט התחדשה היום על רקע המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן וחששות בנוגע למהירות שבה תוכל סעודיה לשקם את המתקנים שנפגעו ואת היקפי התפוקה שלה. מחיר הנפט מסוג ברנט עלה היום ב-1.9% לאחר עלייה של 6.7% בשבוע שעבר.

כ-5% מהיצע הנפט נמחקו מהשוק העולמי בהתקפות של 14 בספטמבר. סעודיה מסרה שמחצית מההפקה הזו כבר שוקמה, וכי היא משתמשת במאגריה כדי להזין את הביקוש. סעודיה פנתה גם למפיקות נפט אחרות כולל עיראק וקראה להן להשתתף במאמץ לסגירת פערי ההיצע והביקוש. שר האנרגיה הסעודי אמר שההפקה הרגילה תתחדש בסוף החודש, אם כי כמה פקידים אמרו שיידרש אולי יותר זמן לכך.

בתעשיית הנפט נשארו חששות גדולים מפני פגיעותה של סעודיה לשיבושים נוספים. במקרה כזה, מרכיב מפתח הוא אותם מאגרי נפט גדולים שמוסתרים במכלים ובמכרות מלח על ידי רשויות בארה"ב, סין, יפן, גרמניה וצרפת.

מחוץ למשחק - נפט

"בעבר, הסעודים יכלו תמיד להתאמץ לספק את מה שהיה חסר", אמרה אן-לואיז היטל, סגנית נשיא למחקרים וייעוץ בחברת ווד מקנזי. "כעת זהו מצב שונה כי המדינה בעלת הכי הרבה יכולת הפקה עודפת היא זו שנפגעה".

אם ההפרעה להפקה תעלה על 150-300 מיליון חביות ב-30 עד 120 ימים, היא תעבור את יכולתו של השוק לסגור את הפער, לפי חברת המחקר IHS Markit. פירוש הדבר יהיה אולי ש"השווקים העולמיים יחפשו אמצעים חריגים" כמו שחרור מתואם של יתרות נפט מסוכנות האנרגיה הבינלאומית, ארגון של כ-30 מדינות שצורכות נפט, כולל ארה"ב, שמתאמות משלוחי אנרגיה ואבטחה שלהם, לפי חברת המחקר הזו.

סוכנות האנרגיה הבינלאומית מסרה ביום רביעי שעבר שהיא אינה רואה צורך במאמץ מתואם לשחרור יתרות חירום לשוק לפי שעה. הסוכנות הזו מייעצת בדרך כלל למדינות החברות לשחרר נפט מהמאגרים האסטרטגיים שלהן אם ההפרעה להפקה עולה על 7% מההיצע העולמי.

הפעם האחרונה שבה הסוכנות תיאמה שחרור נפט אסטרטגי על ידי המדינות החברות הייתה ביוני 2011, כאשר היא ארגנה מכירה של 60 מיליון חביות אחרי שמלחמת האזרחים בלוב פגעה בתפוקה העולמית.

נכון ליולי השנה, 36 המדינות ששייכות לארגון OECD החזיקו בכ-1.5 מיליארד חביות של נפט במאגרי חירום ממשלתיים, לפי נתוני סוכנות האנרגיה.

ב-15 בספטמבר צייץ הנשיא טראמפ בטוויטר שהוא אישר שחרור נפט ממאגר הנפט האסטרטגי כדי שהשווקים יקבלו את האספקה שלהם, במידת הצורך. למאגר הזה יש 644.8 מיליון חביות, בשווי של יותר מ-35 מיליארד דולר במחיר הנוכחי.

למדינות אחרות ב-OECD, כולל יפן, גרמניה וצרפת, יש כל אחת יותר מ-100 מיליון חביות לשעת חירום. סין, שאינה חברה בסוכנות האנרגיה, אינה חושפת את היקף היתרות שלה, אך לפי חברת המידע Kpler היא מחזיקה 344 מיליון חביות.

חביות הנפט האמריקאיות, הן של נפט "מתוק" והן של "חמוץ", מאוחסנות במכרות מלח עם כיפות בטון תת-קרקעיות בארבעה אתרים בטקסס ובלואיזיאנה. המתקנים דמויי הצילינדר הללו, חלקם באורך של 700 מטר. כדי להוציא מהם נפט מוחדרים מים נקיים לתחתית הצילינדר, ודוחפים את הנפט כלפי מעלה והחוצה. אבל עלולים לחלוף שבועיים עד שהנפט הזה יגיע לשוק, ואין די צינורות ומסופי יצוא כדי למלא את החלל של אובדן התפוקה הסעודית בהיקף 5.7 מיליון חביות ביום.

ארה"ב מוכרת כמויות נפט קטנות מהמאגר האסטרטגי שלה זה כמה שנים. העסקה האחרונה הייתה בסוף אוגוסט, בהיקף 10 מיליון חביות.

ב-2010, בשיא היתרות, היו לארה"ב 726 מיליון חביות אסטרטגיות, בערך שמונה ימים של היצע עולמי, או יותר מחודש של ביקוש אמריקאי.

לסעודיה עצמה יש כ-80 מיליון חביות של נפט גולמי שמאוחסנות בשטחה וזמינות ליצוא, לפי אומדן עדכני של IHS Markit. לממלכה יש גם יתרות ברחבי העולם, עם בערך 40 מיליון חביות ביפן, הולנד, מצרים ועוד, לפי Kpler. 

ארמקו הבטיחה חזרה מהירה לשגרה, אבל קבלני הביצוע משמיעים קולות אחרים

חברת הנפט הסעודית ארמקו מנהלת שיחות חירום עם יצרניות ציוד וספקיות שירותי נפט, והיא מציעה להן תשלומים מיוחדים על חלקי חילוף ועבודות תיקון במתקנים שנפגעו בהתקפת הטילים עליהם בסעודיה לפני כעשרה ימים, מסרו פקידים סעודיים ודוברים של חברות קבלנות נפט.

לפי המקורות הללו, ייתכן שיידרשו חודשים - ולא עשרה שבועות לכל היותר, כטענת ארמקו - לחידוש מלא של יכולת ההפקה הסעודית לרמה רגילה.

ארמקו מבקשת, בעקבות ההתקפה על מתקן הנפט הגדול ביותר בממלכה, מהקבלנים להגיש לה הצעות מחיר כראות עיניהם לעבודות השיקום והתיקון. בימים האחרונים הפציצו ראשי ארמקו את הקבלנים בשיחות טלפון, פקסים ומיילים בבקשת עזרה דחופה, לפי אותם מקורות ממשלתיים ופרטיים.

פקיד סעודי אחד מסר שהתיקונים עשויים לעלוות מאות מיליוני דולרים.

סעודיה וארמקו, שהיא החברה הרווחית ביותר בעולם, מתאמצות להתאושש מההתקפות, שבאו כמה שבועות לאחר שהממשלה החייתה את תוכנית ההנפקה החלקית של ארמקו, ואולי בגללה.

בשבת, חזר מנכ"ל ארמקו אמין נאסר על הערכתו שהתפוקה הסעודית תחזור לרמתה הנורמלית עד תום חודש זה. "לא היה אפילו משלוח אחד ללקוחות הבינלאומיים שלנו שהוחמץ או בוטל כתוצאה מההתקפות הללו", הוא אמר. החברה מתכננת לחזור ליכולת הפקה מרבית עד סוף נומבר.

ארמקו כבר החלה להעביר ציוד מארה"ב ואירופה לבניה מחדש של המתקנים שנפגעו, אמר פאהד אל עבדולקארים, מנהל החטיבה הדרומית של החברה.

דוברים סעודים אומרים שבדרגים הגבוהים ביותר אין תחושת שקט. לדבריהם ייתכן שתחלוף שנה עד שכמה קבלנים יוכלו לייצר, לשגר ולהתקין חלקים וציוד ספציפיים במתקנים שנפגעו.

"אנחנו עדיין בחיפוש קדחתני אחרי חלקי חילוף", אמר פקיד. "זה לא באמת כל כך ורוד כפי שעלולים לחשוב".

על פי היקף הנזקים, ייתכן שיחלפו עד שמונה חודשים להחזרת ההפקה לקדמותה, מסרו כמה דוברים סעודים. רוב המומחים הטכניים שראו את ההרס במו עיניהם שותפים להערכה הזו.

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות בוול סטריט; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-3.5%

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מניות השבבים עולות ●  IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט