גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האותנטיות החדשה: איך לארח בחג

שרון טל, המעצבת הראשית של בית האופנה משכית, מארחת את החברות בביתה לארוחת חג

שרון טל / צילום: רמי זרנגר
שרון טל / צילום: רמי זרנגר

המפגש הראשון שלי עם המעצבת שרון טל היה על קו הזינוק. בתצוגת סוף השנה של שנקר ב-2014, היא הציגה שמלת כלה צחה, מלאכת מחשבת של אמרות תחרה מעודנות, זרימה ותנועה פנימית, ורק מבט מקרוב גילה שהשמלה כולה עשויה יציקת פלסטיק. טל השכילה כבר אז להבין משהו על המפגש שבין עבר לעתיד. לימים, כשהפיחה חיים מחודשים בבית האופנה הישראלי משכית, היא ארזה את ערכי העבר בחדשנות, עם מבט אל העתיד. וזה לא ברור מאליו, שכן נעורים מתאפיינים ביהירות יודעת כל, שמפנה עורף אל כל מה שהיה לפני.

ארוחת החג שהעמידה טל משקפת את המפגש של אז ועכשיו. מנות עכשוויות וקלילות שהולמות ערב קיץ, עם פה ושם נגיעות שורשיות מן העבר. השולחן לבש לבן חגיגי, באיפוק אלגנטי. "ערכתי את השולחן עם צלחות מרוקאיות מסורתיות וצבעוניות, אבל ברגע האחרון עברתי ללבן, בכל זאת ראש השנה", היא אומרת. על כל צלחת הונחה תיבת הפתעה קטנה, מלופפת חבל דק, שי מהמארחת. חמדניות שכמונו, הזדרזנו להתיר את השרוך וגילינו טבעת מעודנת עם תליון חמסה קטן. "זו טבעת שהיא חלק מההיסטוריה של משכית", מסבירה טל. הטבעת עוצבה לראשונה בשנות ה-60, ועדיין רלוונטית. "מבחינתי, עיצוב טוב הוא עיצוב מדויק, ששורד את פגעי הזמן והופך לפריט על זמני. שרה ג'סיקה פארקר, ג'ימי-לין סיגלר ועוד רבות הולכות איתה".

שרה ג'סיקה פארקר היא לקוחה של משכית?

"כשביקרה בישראל, היא רכשה במשכית שמלה וצלמי הפפראצי תיעדו אותה לובשת אותה".

טל נכנסה למשכית על הבהונות, כמעט בחרדת קודש. היא הצליחה להנכיח את העבר בבוטיק של משכית שפתחה ביפו. פריטים היסטוריים הוצבו לצד דגמים עכשוויים שמשלבים רקמות מסורתיות, גזרות מעודכנות של קלאסיקה בת 60. "אני מאמינה שאין עתיד בלי היסטוריה, באופן כללי, וגם בתחום האופנה. לפני שהתחלתי את משכית ערכתי מחקר מקיף בן שנתיים עם רות דיין, שבמהלכו נסענו בכל הארץ. היום הדנ"א שלנו מאוד נוכח באסתטיקה העיצובית ובערכים העיצוביים שאותם אני מגישה. כמובן שהזמנים השתנו ודברים טובים צריכים להיות עדכניים ורלוונטיים. אני עדיין שואבת השראות מהארכיון הרחב, מהנופים ומאמרי התרבות, ומגישה את זה בצורה חדשה".



המוזה של המותג

אם צריך למצוא מכנה משותף בין כל החברות שהתכנסו לארוחת החג אצל טל: כולן אוהבות אופנה. שביט ויזל משמשת כמוזה של המותג; השחקנית גילת אנקורי היא דור שני של נאמנות משכית, ודגם קלאסי מהארון של אמא שלה מוצג בבוטיק; מעצבת הפנים והתכשיטים אלינור אבני; השחקנית אנדריאה שוורץ ארצי, שהחברות ביניהן נבטה בשכונה, סביב גן הילדים; מאיה זאנה, יועצת תקשורת; השחקנית והאמנית רונית יודקביץ'; זוהר יעקובסון, סוכנת השחקנים, שמזה עשור מבססת בהצלחה את מרכז טל בבית החולים שיבא - מרכז הנותן מענה הוליסטי לחולים בסרטן, והוקם לזכר בתה טל, שנפטרה מהמחלה; אביה מלכה, כוכבת הסדרה ‘כדברא', ומגישת תוכנית יומית בגלגלצ; ודנה דנקנר, מאפרת מקצועית, שכמו טל, נמצאת כרגע בהריון מתקדם.

יין צונן נמזג, והמנות הראשונות מרצפות את השולחן: קרפצ'ו דניס שהמארחת מתבלת מול עינינו - זרזיף שמן זית, קווץ' מלימון ומלח ים; עגבניות על מוצרלה באפלו; כרובית אפויה עם טחינה גולמית; קרפצ'ו סלק עם גבינת עיזים ופלטת גבינות ארומטיות מלווה בלחם שנאפה במקום. היד המתבלת עבדה כאן בעדינות, שומרת על רעננות הטעמים. הכול מדויק.

השיחה ברקע היא על מיומנויות דיגיטליות, וחיש קל עולות הטרוניות. מלכה, 24, צעירת הפורום, זועמת: "הבנקים דוחפים לנו את הדיגיטל. כשאת זקוקה לשירות, אין סניפים. הכול נסגר. יש לקוחות פרימיום שזוכים ליחס של זהב, ומי שלא פרימיום מתייבש. בנק צריך להעניק שירות לכולם! מה זה העניין עם ארבעה ימי עבודה בשבוע?! הבנקים עושקים אותנו!". כולן עצמאיות, ויוקר המחיה צורב בבשרן. המחירים של חומרי הגלם לעיצוב התכשיטים מטורפים, מספרת אבני. מלכה נאלצת לעבוד בארבע משרות כדי לשכור דירה בתל אביב (בפלורנטין, כן?), אנקורי מספרת שאין לה פנסיה, ושוורץ מודה שאין לה זמן לחשוב על העתיד. היא משחקת במחזה חדש ב'הקאמרי' ושקועה בחזרות.

גם טל מתנשפת בעלייה העסקית. מאז שהחייתה את משכית ב-2013 ידעה שהיא צריכה לדאוג למתיחת פנים ללא מנות גדושות של בוטוקס, שיעוותו את הקלאסיקה.

אחרי שנגעת בכוכבים בבתי אופנה בינלאומיים, לא רצית מותג תחת שמך?

"כשהגעתי לארץ לא ידעתי לגמרי מה אני רוצה. כשקראתי על ההיסטוריה של משכית, הבנתי שמצאתי כיוון עם הערכים שעל ברכיהם רציתי להקים את בית האופנה החדש. הפגישות עם רות דיין רק חיזקו את מה שהרגשתי.

"במשך שנתיים נסעתי איתה ברחבי הארץ, וזה היה מסע היכרות עם האמנות המקומית. נוצר בינינו קשר עמוק ומרגש, ומדי פעם אנחנו מצטיידים בפינוקים טובים וקופצים אליה בשבת בבוקר או מארחים אותה אצלנו".

 

רב תרבותיות של אוכל

בנוסף לשני סניפי משכית, החליטה השנה טל ליצור קו נגיש יותר מבחינת מחירים, ובנתה קולקציה צעירה, m by Maskit. ניר, בעלה, מופקד על פיתוח העסק לשווקים חדשים, ותר אחר משקיעים (ביניהם סטף ורטהיימר ולין הולסטיין). בשנתיים האחרונות עשתה טל למעלה מ-20 גיחות לקהילות יהודיות בארה"ב, שם היא מרצה על בית האופנה.

בוטיק הדגל ביפו מתפקד כמו מטבח שף פתוח - ניתן לראות את תהליכי העבודה וליהנות מהתוצרים הסופיים. "כשעבדתי בלונדון בסטודיו של אלכסנדר מקווין, בסוף כל קולקציה הייתי מזמינה את הצוות שלי לארוחה בביתי. כל אחד היה מביא מנה אופיינית, והיו שם מעצבים מכל רחבי תבל. אוכל הוא מרכיב חשוב בחיי", היא אומרת. "הנסיעות בעולם חושפות אותך לרב תרבותיות של האוכל, בכל נסיעה אני וניר חוקרים ומנסים להגיע אל המקומות המעניינים לאכול, לאו דווקא אלו המוכרים, אלא הקטנים והמקומיים יותר.

"תמיד אביא איתי מחו"ל מצרכים מקומיים, חצי מזוודה אופנה, והחצי השני מצרכי מזון וכלי הגשה יפים ומיוחדים. בדטרויט, לדוגמה, כל שנה יש כמה לקוחות שמחכות שאגיע לא רק בגלל הפריטים העיצוביים, אלא כי אנחנו עושות ארוחת בוקר חגיגית ואני מבשלת להן שקשוקה מושקעת עם סלט ישראלי קצוץ".

בתפיסת העולם של טל אין קיצורי דרך, וזה אומר שגם הפסטה במנת הביניים היא עבודת יד. רידדה, קרצה, מילאה, אידתה, הקפיצה, תיעדה את ההליך (כהוכחה לקטנות האמונה שבינינו) והגישה - טורטליני במילוי בטטה וגבינת שום. מיד אחריו נשלפה מהתנור המנה העיקרית: מגש גדול ובו דג לברק אפוי בסרקופג של מלח מגיע ללב השולחן. בעדינות מקישה טל על מעטה המלח שמתבקע, וחושף דג בשרני ועסיסי מאין כמוהו. לצדו מוגשים פירה וסלט ירוק בויניגרט. היין נמזג שוב ושוב והלבבות נפתחים, ויודקביץ' כבר מרגישה די נוח לספר לנו: "אני מתחתנת בקרוב!". בגיל 53 היא ממסדת את יחסיה עם החבר בן ה-65.

"האותנטיות היא היוקרה החדשה", אומרת טל, "להיות נאמן לשורשים, אבל לקחת את זה קדימה. ככה אני עושה במשכית וגם במטבח. אוהבת להפגיש בין ישן לחדש ולנטוע את זה כאן. להניח את סלט העגבניות מוצרלה על בסיס של לבנה, או לצקת טחינה גולמית על כרובית אפויה. לקחת את הבינלאומי ולהפוך אותו למקומי".

מאז הקימה מחדש את משכית היא זוכה להכרה בינלאומית. במאי האחרון התפרסמה כתבה נרחבת אודותיה ב'ווג' אוסטרליה וב'אל' איטליה, כשהדגמים שעיצבה נפרסים על פני עמודים רבים. לפני כחצי שנה הוזמנה לכנס אופנה בינלאומי באוסטרליה, כשלצידה עורכת 'ווג' סין, יו"ר תאגיד LVHM, עורכת 'ווג' הודו ועוד. בגיל 36, עם שתי בנות והריון שלישי, טל גם יוזמת חיבורים שנושקים לעולמות האמנות: פרויקט ביריד צבע טרי, פרויקט צילום עם שחקני בית ליסין לרגל חגיגות 60 שנה למעיל המדבר המיתולוגי, ותערוכת הצילומים 'הר סדום' יחד עם אייל נבו.

כשעל השולחן נותרה רק אדרת דג חשופה, ידענו ששעת המתוק הגיעה. כל מי שהכיר את דבי טל ז"ל, חמותה של טל, שהלכה לעולמה לפני חמש שנים, חיכה למוס שוקולד. מריר ומתוק במידה, אוורירי ועשיר במידה. מדויק. והוא לא היה לבד, יעלה (אחותה של דבי) הכינה פבלובה עם המשולש הכי פתייני: מרנג, קצפת וערימת פירות יער. שני הקינוחים התיישבו על המשבצת של הזיכרון המשפחתי; אמא של שרון הכינה מעמולים פריכים ומלאים במחית תמרים ומקושטים כתחרה, עוד קריצה לעבר שנוכח בחיי היומיום, והשוס: סנט אונורה - מגדל פחזניות ממולאות בקרם וניל, עם כיפה של קרמל מסוכר, שהכינה מאיה זאנה. את המתיקות הזאת הרגענו עם תה צמחים שנקטפו מהאדנית בחלון המטבח.

המנטור הכי טוב

מעגל החברות עוטף את טל באהבה. תש"פ הולכת להיות צפופה, שכן לא מכבר התבשרה כי נבחרה להנחות את כיתות הבוגרים במסלול עיצוב אופנה של FIT, האוניברסיטה הניו יורקית המהוללת ללימודי אופנה. במקביל הוכרזה מילגה שנתית על שמה במסגרת תצוגת הבוגרים השנתית, ושרון חלקה את המעמד לצד המעצב ז'ק פוזן. את הדגמים שלה לובשות פאשניסטות מבינות עניין: השחקנית עמית פרקש התחתנה בשמלה מבית משכית, נחמה ריבלין ז"ל, שבית האופנה היה יקר לליבה, שביט ויזל, מאיה ורטהיימר (לה גם עיצבו את שמלת הכלה לחתונה), ליהי קורנובסקי, מורן רוזנבלט, לירן כוהנר, אגם רודברג ועוד רבות. הקהילה הישראלית, היא אומרת, חשובה לה לא פחות מהכוכבות ההוליוודיות שגילו אותה.

אל בית האופנה של מקווין הגיעה טל אחרי שנתיים התמחות אצל מעצב העל הישראלי אלבר אלבז בבית המותג 'לנווין'. "זה היה בית ספר מעולה", היא מספרת, "הוא המנטור הכי טוב שמישהו יכול לאחל לעצמו, מקצוען, עובד קשה, משמש דוגמה אישית, ומעל לכל, איש עם לב גדול. התקופה שלי כמתמחה תחתיו ללא ספק הייתה המשמעותית ביותר בניווט הקריירה שלי".

איך היו השנים אצל מקווין?

"עבדתי שם בין השנים 2008-2010 כמעצבת הראשית של תחום עבודות היד. מקווין ואני עבדנו ביחד על קולקציית 'פלאטו אטלנטיס', שבדיעבד הייתה גם הקולקציה האחרונה שלו. בכל תהליך העבודה הייתה בסטודיו אווירה של יצירה חסרת גבולות, ואני חושבת שהוא בילה שם זמן רב משמעותית מהרגיל.

"באחד הימים הוא בא אליי בשמונה בערב עם תמונה של הטיטאניק, ואמר לי 'אני רוצה שמלה כזאת'. באותה דקה הבנתי שלילה לבן לפניי, והודעתי לצוות שלי שלא הולכים היום הביתה. עבדנו כל הלילה על שלבי היצירה השונים, ובתשע בבוקר חיכתה לו השמלה. כשהוא ראה אותה הוא צרח בהתלהבות, וכולנו מתוך עייפות צרחנו גם, וזה היה, ללא ספק, רגע מכונן ביצירה המשותפת שאני תמיד אזכור. השמלה הזאת נודעה לימים בשם שמלת הטיטאניק, והתפרסמה כשליידי גאגא לבשה אותה בקליפ Bad romance. היא סחפה חלקים נרחבים מהקולקציה להיות מוחלדים גם".

ואז נחתה הידיעה שמקווין התאבד.

"הייתי בסטודיו וראינו תנועה חריגה, אי שקט באוויר. ידענו שמשהו קורה והניחושים היו בשיאם. ברגע שהודיעו לנו שהוא לא איתנו כולם פרצו בבכי. זה היה רגע דרמטי. ידענו שמצבו הנפשי באותה תקופה היה קשה, אבל לא שיערנו סוף כל כך קיצוני, ובטח לא בתזמון שהוא בחר. היחסים בינינו היו מקצועיים והכרתי רק את הצד היצירתי שלו, הצדדים הקשים והאפלים פחות באו לידי ביטוי בסטודיו".

אפשר לומר שתעשיית האופנה עדיין נשלטת על ידי גברים?

"אני לא מרגישה שהתעשייה היא גברית ומפלה על בסיס מגדרי. היה תמיד ייצוג לנשים חזקות וגברים חזקים בגילאים צעירים, גם בתפקידי עיצוב וגם בתפקידי ניהול. האתגר המרכזי בתעשייה הזאת בחו"ל הוא שקצב העבודה וההתחדשות מאוד משמעותי. עבדתי במקווין 18 שעות ביום 7 ימים בשבוע, ומיותר לציין שאלו תנאים קשים מאוד להקמת משפחה. זו הסיבה שנשים, לעתים, מסיימות את הקריירה בגילאים צעירים יחסית".

עוד כתבות

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה