גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ מחמם את שוק הנדל"ן בגרינלנד (והוא עדיין יותר זול מאשר בתל אביב)

התושבים בגרינלנד לא שמחו לשמוע שנשיא ארצות הברית מעוניין לקנות את האי שלהם ● אבל, המתווכים מספרים שתשומת הלב שהופנתה לעיר מזניקה עוד יותר את המחירים הגבוהים מלכתחילה

טראמפ מחמם את שוק הנדל"ן בגרינלנד / צילומים: רויטרס, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
טראמפ מחמם את שוק הנדל"ן בגרינלנד / צילומים: רויטרס, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לארס פדרסן קנה את הדירה שלו, ששטחה 120 מ"ר רק בשנה שעברה, ושילם 368,000 דולר. כשהעמיד אותה למכירה בקיץ, היא נמכרה בפחות מחודשיים ב-44,000 דולר יותר מכפי שהוא שילם.

"השוק מטורף לגמרי", אומר פדרסן, בן 48. "יש מחסור אדיר בדירות, ובכל דבר שאפשר להתגורר בו. כל מה שיכול להימכר יימכר, לא משנה באיזה מצב".

השוק המתייקר במהירות כזו אינו לונדון או ניו יורק, אלא האי הנידח גרינלנד בצפון האוקיינוס האטלנטי, שבו נוק (Nuuk), הבירה הצומחת במהירות עם 18,000 תושבים, היא שוק נדל"ן משגשג.

גרינלנד

המחירים עשויים לעלות עוד יותר, הודות לזרקור הפתאומי שהאיר על האי הנשיא דונלד טראמפ, שצייץ על אפשרות לקנות את גרינלנד, שטח אוטונומי בממלכת דנמרק. למרות שמקומיים רבים וכן הדנים הגיבו תחילה בכעס, מתווכי נדל"ן מקומיים וסוכני תיירות אומרים שתשומת הלב שעורר טראמפ הובילה לעלייה בהתעניינות של זרים ששוקלים לבקר באי או לקנות בו נכסים.

לארסירק אגידה, בעלים של סוכנות נדל"ן בנוק, אומר שהסוכנות שלו מקבלת בדרך כלל פנייה או שתיים בשנה ממתעניינים זרים, אבל הוא קיבל כעשר פניות בשבוע שאחרי הציוץ של טראמפ. קונה אחד מלונדון טלפן כמה פעמים ושאל על מחירים בנוק, ונדהם לגלות שהם גבוהים. "מאז לא שמעתי ממנו", אומר אגידה, שמקדיש את סופי השבוע שלו לציד צבאים. הוא הופיעה בתוכנית הטלוויזיה "קונאן" אחרי שהציוץ של טראמפ שכנע את מנחה התוכנית קונאן אובריין לבקר בגרינלנד.

אגידה הוסיף שנכס שרשום בסוכנות שלו נמכר בדרך כלל תוך כחודש, והנכסים הכי אטרקטיביים נחטפים ביום אחד או אפילו כמה שעות, עוד לפני שהם מופיעים באתר שלו. מלחמות מחירים הן עניין שכיח. "אנחנו מוכרים דירות מהר יותר מכפי שאנחנו מקבלים אותן למכירה", הוא אמר. להערכתו, המחירים עלו ב-5% עד 10% בחמש השנים האחרונות.

מרכז מסחרי בנוק / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

קנת מורטנסן, תושב מקומי, אומר שכאשר הוא נוסע לחו"ל, הוא מוצא שאנשים יודעים מעט מאוד על ארצו, שנמצאת ממזרח לקנדה, בין האוקיינוס האטלנטי לאוקיינוס הארקטי (אוקיינוס הקרח הצפוני). "הם חושבים שאנחנו רוכבים על דובי קוטב וגרים באיגלו", אומר מורטנסן, סוכן נדל"ן בנוק. "אני צריך להסביר שאני גר בבית עם חימום, שלא נמס כשאני מפעיל אותו".

האתגרים: האדמה בבעלות קולקטיבית

משקיעים שמתפתים לקנות נכס בגרינלנד מגלים שהם צריכים להתמודד עם אתגר משמעותי. נתחיל בכך שכל האדמה היא בבעלות קולקטיבית, ואי אפשר למכרו אותה ליחידים. בניית בית מחייבת היתר מהמועצה.

גרינלנד היא האי הגדול בעולם והשטח הכי פחות מאוכלס בעולם, עם 56,000 תושבים על שטח של 2,165,230 קמ"ר. רוב התושבים הם צאצאים של אינואיטים (אסקימואים מקוריים).

בכמה מחלקי האי השמש אינה זורחת במשך חודשים בחורף. רוב האי שוכן תחת מעטה שלג קבוע. באזורי החוף השטח הסלעי ההררי הופך את הבניה ליקרה וקשה. העיירות והכפרים של האי, שמופרדים על ידי פיורדים בעומק מאות מטרים, חלקם עם פחות מ-50 תושבים, נגישים רק על ידי סירות, מטוסים או מזחלות כלבים.

"אנחנו מקבלים שאלות כמו, 'אפשר לשכור אצלכם רכב?'", אומר קספר טרולסגאד, בן 47, בעלים של חברת תיור ובתי נופש באילוליסט, העיירה השלישית בגודלה באי. "באזור שלנו, הכביש הארוך ביותר הוא עניין של 6-7 ק"מ".

העיירה אילוליסט  / צילום: סבסטיאן לונד־קירקבי

לגרינלנד יש רק נמל תעופה בינלאומי אחד, שממוקם "באמצע של שום מקום", אמר קלאוס קלאוס גאורג הנסן, תושב נוק וסוציולוג מקומי. יש רק טיסות ישירות מעטות לנוק או לסיסימיוט (5,500 תושבים), העיירה השנייה בגודלה ולאילוליסט (5,000 תושבים). שני נמלי תעופה חדשים מתוכננים לנוק ואילוליסט (Ilulissat), והתושבים מקווים שהתיירות לאי תגדל.

פדרסן, שעבר לגרינלנד ב-2011 לעבודה מנהלית בממשל, נהנה מכל רגע בגרינלנד. "אם אתה אוהב לחיות בטבע, זה עוזר", הוא אומר. "אני דווקא לא אוהב במיוחד את החיים מחוץ לבית. אני אוהב להביט החוצה מהמרפסת שלי, עם קפה ביד".

לביתו יש נוף של פיורד והר. הוא אומר שלא ציפה למכור אותו כה מהר אחרי הרכישה, אבל הוא התגעגע למולדתו דנמרק. לפני שקנה את הבית הוא התגורר בדירה שסיפק לו המעסיק שלו. אחרי מלחמת העולם השנייה, תושבים רבים החלו להתגורר בדירות מסובסדות שבבעלות הממשל או המעסיקים שלהם, ורבים ממשיכים לחיות כך.

המעסיק הגדול ביותר באי הוא הממשל, והתעשיות החשובות האחרות הן דיג ותיירות. רוב תושבי העיירות מתגוררים בבתי דירות, שבנוק מגיעים גם לגובה 12 קומות. "צריך לפנות את השלג שמחוץ לדלת. אם אתה חי בדירה זה הרבה יותר קל", אמר מורטנסן.

ועדיין, נהוג כעת לקנות או לבנות בית פרטי. "לפני 20 שנה, רק משפחות בודדות חיו בבתים פרטיים", אמר האדריכל תומס ריס, שנולד בדנמרק ומתגורר בגרינלנד זה 20 שנה. "כעת עושות את זה הרבה יותר משפחות".

נוק שוכנת על חצי אי, ורוב השטחים השטוחים השמישים כבר פותחו, ולכן מגרשים לבנייה הם סחורה לוהטת. כשחלקה כזו מתפנה, התושבים נכנסים להגרלה של היתר בנייה, אמר ריס. הסיכויים לזכות הם קלושים כי מספר הפונים גבוה.

כשריס נרשם להגרלה לבניית בית למשפחתו, הוא הצטרף לחבר, בהסכם שאם אחד מהם יזכה, הם יבנו בית דו-משפחתי. כך הגיעו הוא ורעייתו מילה סובנדאל לבית הנוכחי שלהם בנוק: שלוש קומות על קצה פיורד. הבית אדום, הצבע האהוב על ריס. מסורתית, בתי העץ הנמוכים של גרינלנד נצבעו בצבעים עזים כדי לאותת לספינות חולפות: בתים עם חפצים למכירה היו צבועים אדום, לדוגמה, ובתים של רופאים היו צהובים.

מכיוון שהתושבים הם הבעלים של הבתים בלבד, לממשל יש את הזכות לקחת חזרה את הנכס, אבל זה כמעט לא קורה, אמר ריס. עם זאת, ההיעדר של נכסים פרטיים אומר שאין גדרות בין הבתים. מבחינה טכנית, אפילו גן ירק מחייב רישיון.

למרות ההסדר הלא שכיח הזה, מחירי הבתים בנוק פורצים את התקרה, אמר מורטנסן. העלייה נובעת בעיקר מכך שתושבים של כפרים עוזבים אותם לטובת עבודה טובה יותר ומוסדות חינוך בעיירות. גם Airbnb הרחיבה מאוד את פעילותה בגרינלנד בשנים האחרונות, ותרמה למחירים הגבוהים, לדברי מתווכים. דובר של החברה יוצא נגד הטענה הזו ואומר ש"הרעיון ש-200 הדירות של Airbnb בגרינלנד משפיעים על היצע הדיור הוא הולכת שולל ואינו נכון".

נוק היא השוק היקר ביותר

דיור לוקסוס בנוק נחשב לכל דבר מעל 4 מיליון קרונות דניות, כ-590 אלף דולר. רוב המשפחות משלמות כ-442 אלף דולר תמורת דירה של שלושה חדרי שינה בשטח 102 מ"ר. הבית היקר ביותר שנמכר עד כה בנוק עלה 1.25 מיליון דולר ב-2018, אמר אגידה, שטיפל בעסקה. זה היה בית בשטח 362 מ"ר, בבניה באיכות גבוהה ונוף לא מופרע של הים בשכונה קורצת במרכז העיר.

למכירה בגרינלנד

ריס מקים כעת פרויקט דיור במרחק 15 דקות הליכה ממרכז נוק עם כ-100 בתים חד-משפחתיים, דו משפחתיים ודירות. הנכס היקר ביותר יהיה עם מרפסות גדולות שישקיפו לים, ויימכר ב-884,000 דולר. הבתים הללו יהיו "גרסה מודרנית של בתים קלאסיים בגרינלנד", בצבעים בוהקים. הוא ושותפו יפתחו גם את מערכות הביוב, הכבישים והמים לפרויקט.

נוק היא שוק הנדל"ן היקר ביותר, אך גם אילוליסט מתייקרת. טרולסגרד קנה ארבעה בתים באילוליסט - אחד כחול, אחד אדום, אחד ירוק ואחד צהוב - לאורחיו. הוא מעריך שמחירי הבתים כאן עלו ב-30% מאז שהוא קנה את הראשון לפני חמש שנים. "אין כמעט בתים למכירה", הוא אמר, וציין שאת הבית האחרון הוא קנה אחרי שבוע של מלחמת מחירים.

מחוץ לעיירות הגדולות, התמונה שונה. מספר גדל והולך של בתים התרוקן מיושביו ביישובים הנידחים, אמר הנסן. "איש אינו מעוניין לקנותם", לדבריו.

אחת הסיבות לכך היא שבבתים רבים ביישובים הקטנים אין צנרת ביוב ומים. התושבים מביאים את המים מתחנות שאיבה אל הבית. אגידה, שמתגורר בעיקר בדירה בנוק, אמר שהוא וחמשת צאצאיו מקימים קוטג' עץ קטן מערכה מוכנה כבית קיץ עבור הוריו באזור הפיורדים, באתר שאפשר להגיע אליו רק בסירה, בעלות של כ-40 אלף דולר. שלא כמו בעיר, כאן השגת רישיון בניה היא משימה קלה. אבל לבית לא יהיו חשמל וחיבור למים. המשפחה מקווה להוסיף בסופו של דבר אסלה עם ניאגרה.

כשקונים זרים שואלים על בתים בעיירות הקטנות יותר, הם נרתעים במקרים רבים מהלוגיסטיקה המסובכת. מורטנסן מספר שבשנה שעברה הוא קיבל פנייה מאנגלי שרצה לקנות בית בכפר נידח עם כ-300 תושבים, כדי לצאת ממנו לטיולי שיט עם חברים. הוא שינה את דעתו אחרי שגילה שהגעה לעיירה בכלי שיט אפשרית רק בקיץ. ביתר השנה ההגעה מחייבת טיסה מאיסלנד (אם מזג האוויר מאפשר זאת), נחיתה על מסלול חצץ ואחר כך טיסה במסוק. "הוא באמת רצה שם בית, אבל בסופו של דבר אמר 'לא'. קשה מדי להגיע לשם", סיכם.

עוד כתבות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות