גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אור ירוק בפוליטיקה: האם המפלגות הירוקות מתחילות להטביע חותם?

בגרמניה הירוקים ממריאים, באוסטריה הם הגדילו פי 4 את כוחם, ובאמריקה הם פעילים בתוך המפלגה הדמוקרטית ● ירוקים יכולים להיות המחסום היעיל לפופוליסטים של הימין הקיצוני, ובלבד שלא יהיו קיצונים בעצמם

מנהיגי הירוקים בגרמניה חוגגים לאחר הבחירות/ צילום:  רויטרס - Hannibal Hanschke
מנהיגי הירוקים בגרמניה חוגגים לאחר הבחירות/ צילום: רויטרס - Hannibal Hanschke

רגע אחד בחודש יוני השנה נפגשו מפלגת השלטון הטבעית של גרמניה ותנועת המחאה הטבעית שלה בסקרים. המפלגה הנוצרית-דמוקרטית והירוקים נשקו זה לזה. טכנית, עקומת הירוקים אפילו התנשאה איזה רבע מילימטר מעל עקומת הדמו-נוצרים. לכל אחת מן השתיים היו 26%.

זו הייתה תוצאה יותר סנסציונית מסנסציונית. העולם הפוליטי התבונן בה בתדהמה, הרחק מגבולות גרמניה. בשעה שכולנו דיברנו על פופוליסטים מן הימין, וחיפשנו את טראמפ האמריקאי ואת סלביני האיטלקי בכל מקום, מן הדמוקרטיה האירופית החשובה ביותר בקע קול שנשמע כזה של טריפת קלפים.

מאחור, כמעט בן-לילה, הגיחה המפלגה שכמו נולדה לא-להיות-בשלטון. עקומת חודש יוני עוררה את האפשרות הפנטסטית שהירוקים יספקו לגרמניה את הקנצלר(ית) הבא(ה). התוצאה הזו אומנם לא האריכה ימים, והפרש חזר ונפער בין הירוקים לשחורים (צבעה הלא-ערכי של מפלגת השלטון הגרמנית).

אבל ממוצע הסקרים של גרמניה, שנתיים לפני הבחירות הבאות לבונדסטג, מעמיד את הירוקים זה חודשים רבים במקום השני הגבוה, כרגע רק 5% פחות מן המובילים. מאז חודש יוני, כאשר נחלו הישג מרעיש בבחירות לפרלמנט האירופי, הם מתנשאים לפחות 7% מעל הסוציאל-דמוקרטים, אשר עמדו בראש ממשלות גרמניה במשך 20 שנה. כאשר הסוציאל-דמוקרטים הנהיגו את גרמניה בתחילת המילניום, הירוקים היו שותפיהם הזוטרים.

ירוק הוא האדום החדש?

הסוציאל-דמוקרטים כמעט בכל אירופה, לפחות זו המשתרעת מזרחה מהרי הפירנאים, שקועים במשבר עמוק, אולי קיומי. עליית הימין הקיצוני בגרמניה, באוסטריה, בצרפת ובאיטליה הזינה דאגה גוברת שהשמאל-מרכז הדמוקרטי עומד לאבד את כוחו להתחדש, לרעת איזונה של המערכת הפוליטית. מאחר שהמטוטלת מוכרחה לנוע באיזשהו כיוון, הנה בהיעדר שמאל-מרכז תנועותיה עלולות להיות קיצוניות ולהזיק לשלומה של המערכת.

בשעה שהסוציאל-דמוקרטים הגרמנים, על-פי הסקרים, עומדים לספוג ב-2021 את מפלתם הגדולה ביותר מאז ומעולם, ולרדת לחצי כוחם מ-2013, לירוקים חזוי גידול של כמעט פי 3 לעומת 2013.

ואם חשבנו שזה עניין אופייני לגרמניה בלבד, באו בסוף ספטמבר הבחירות באוסטריה. הימין ניצח בהן ללא קושי, אם כי לא קיבל רוב מוחלט. הסוציאל-דמוקרטים רשמו את התוצאה הגרועה ביותר בתולדותיהם. למרבה הסיפוק, גם התמיכה בימין הקיצוני, עם מורשת נאצית, צנחה.

לצד הימין הדמוקרטי, המנצחים הגדולים באוסטריה הם הירוקים. הם לא הצליחו לעבור את אחוז החסימה (4%) בפרלמנט הקודם, לפני שנתיים. הפעם הם קיבלו 14%. נשמעת הערכה, שמפלגת השלטון תעדיף את חברת הירוקים, אף כי היא "מסכימה איתם רק על 20%". הסיבה: הירוקים נהנים מתמיכה מסיבית של צעירים. למרבה העניין, זה כמעט שנתיים שלאוסטריה יש נשיא ירוק. אומנם הנשיאות מחוסרת סמכויות של ממש, אבל נשיא אוסטריה נבחר בבחירות כלליות.

ירוק, כבר לא חום

אוסטריה מתוארת בעיתוני אירופה כ"מעבדת ניסויים פוליטית" לשאר היבשת. קואליציה של הימין עם הירוקים עשויה להיות נוסחת פעולה גם במקומות אחרים, בוודאי בגרמניה לאחר ספטמבר 2021 ולאחר אנגלה מרקל.

השאלה היא רק על מה יעמדו הירוקים כדי לאושש ממשלת ימין? בעשור האחרון של המאה הקודמת, ירוקי גרמניה יצאו מגדרם לשכנע את ציבור הבוחרים שהם אינם אוסף הרדיקלים והתמהונים של שנות ה-70 וה-80; שהם נגמלו מהזיותיהם של חלק ממייסדיהם על נסיגה מן המהפכה התעשייתית וחזרה אל כלכלה אגררית. הרעיונות ההם עוררו עליהם ביקורת קשה דווקא משמאל. מבקריהם האשימו שהם "ירוקים חומים", כאשר חום היה רמז לצבע מדיה של המפלגה הנאצית. לפחות חלק מן הנאצים רצו לגייס את המיתוס של אורח חיים כפרי אידיאלי נגד נזקי המודרניות.

אבל אין צורך לחזור לשם. הזרם המרכזי של המחשבה הפוליטית בגרמניה ובמקומות אחרים התקרב אל הירוקים. ויתור על אנרגיה גרעינית, למשל, שבה את דמיונם של אירופים לאחר האסון בתחנת הכוח הגרעינית פוקושימה ביפן, ב-2011.

מפלגות ירוקות קיימות כמעט בכל הדמוקרטיות המערביות, אבל רק מעטות טבעו חותם של ממש. בשתי מדינות היו ראשי ממשלה ירוקים: בלטביה ב-2004 ובוונואטו, כן, ונואטו, בדרום האוקיינוס השקט, ב-2014. פה ושם ירוקים עזרו לממשלות קואליציה להשיג רוב קטנטן בפרלמנטים.

1.7 טריליון דולר

מועמדים ירוקים לנשיאות בארה"ב נטו לשאוב קולות מן הדמוקרטים. ב-2000, הקולות האלה העניקו את פלורידה, ואת הבחירות עצמן, לג'ורג' בוש הבן. ב-2016 הם עזרו לטראמפ, בלי להתכוון, אם כי לאחר מעשה נמצאו מי שדווקא ייחסו כוונה לירוקים, וטענו שהיו קשרים ביניהם לנשיא רוסיה פוטין.

אבל הירוקים רבי ההשפעה ביותר בארה"ב הם אלה המעדיפים לעשות נפשות למסריהם בתוך מפלגות גדולות, לא מחוצה להן. הרדיקלים בתוך המפלגה הדמוקרטית התחילו השנה מערכה לטובת "מערך ירוק חדש" (Green New Deal), פרפרזה על "המערך החדש" (New Deal) של הנשיא רוזוולט בשנות ה-30. המערך הזה נועד להשתית את המשק האמריקאי על אנרגיה ירוקה בלבד, ולסיים את תלותה בפחמנים. יש כמה גרסאות, ועל-פיהן משתנה לוח הזמנים, אבל תאריך היעד הרחוק ביותר הוא 2050, וההשקעה הקטנה ביותר המוצעת מגיעה ל-1.7 טריליון (1,700 מיליארד) דולר בעשר השנים הראשונות.

בעיני הימין, היוזמה הזו היא ביטוי של טירוף מערכות, היא תעניק לממשלה הפדרלית תפקיד מרכזי ישיר בפעילות הכלכלית, והיא גם תוריד את אמריקה מנכסיה. יהיה מעניין לראות אם עודף רדיקליות של הדמוקרטים, או לפחות הרושם של עודף רדיקליות, יעזור לדונלד טראמפ להישאר בבית הלבן ארבע שנים נוספות. כבר היו דברים מעולם.

כך או כך, אם לא ידענו או שכחנו, אמריקה אינה אירופה בענייני אקלים וסביבה; או בכל אופן, עדיין אינה אירופה.

עוד כתבות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"