גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הנוסעים הישראלים מצביעים ברגליים; יש אפס ניסיונות 'להעניש' את טורקיה על התקיפות בסוריה"

סוכני הנסיעות מספרים כי מספר הנוסעים בחברות התעופה הטורקיות צומח ולא מושפע מההתרחשויות האחרונות, כשמה שמדבר עבור הנוסעים זה בעיקר המחיר ● "לא רק שלא התקבלו פניות לביטול טיסות, אלא ש-2019 תוגדר כשנת שיא בתנועת הנופשים מישראל"

"כל עוד אתה מוזיל לי את הטיסה ב-20 דולר ועוד בחברת תעופה טובה, ממש לא אכפת לי דרך איפה לטוס" - זו הגישה של הנוסעים כפי שמציג אותה יניב שולדנפרי, מנכ"ל משותף באתר Alice.co.il. גישה זו, לדבריו, לא השתנתה גם בימים האחרונים לאור התקיפה הטורקית של יעדים כורדיים בסוריה והקריאות ברשתות החברתיות להחרים את טורקיה בזירה התיירותית.

לדבריו, "מספר הנוסעים דרך טורקיה צומח ולא מושפע מההתרחשויות האחרונות, כשמה שמדבר עבור הנוסעים זה בעיקר המחיר".

שולדנפרי מדגיש כי לא רק טורקיש איירליינס, המפעילה 10 טיסות יומיות בקו תל-אביב-איסטנבול, נהנית מהגידול בתנועת הנוסעים דרכה, אלא גם חברות התעופה הטורקיות האחרות, אטלס גלובל ופגסוס איירליינס, שזוכות לפרגון של הנוסעים הישראלים. "המחיר, מנקודה אחת לנקודה אחרת כולל עצירה באמצע, יכול לשקף גם חיסכון של 50% ויותר לעומת טיסה ישירה. זה משהו שמשחק תפקיד חשוב בחיסכון וביעילות, וזה פקטור שלנוסעים רבים הוא חשוב".

דרך אטלס ופגסוס, אומר שולנדפרי, עיקר הנוסעים ממשיכים ליעדים באירופה, כגון אמסטרדם, ברצלונה ופריז, וגם ליעדים במזרח אירופה. דרך טורקיש איירליינס - שהטיסה מתחילת השנה יותר מ-850 אלף נוסעים בקו מתל-אביב, יותר מ-85% ממשיכים בטיסות ליעדי המשך - יעדי ההמשך העיקריים הם במזרח הרחוק, דוגמת האיים המלדיביים, סינגפור, הודו, תאילנד וסין.

נציין כי גם בטורקיש איירליינס לא מזהים כל שינוי או בקשות לביטולי טיסות מכיוון הנוסעים הישראלים. "התחרות של טורקיש היא בעיקר מול חברת התעופה הרוסית אירופלוט", מסביר שולדנפרי.

גם בביקוש לטיסות דרך אירופלוט הוא לא מזהה שינוי בביקוש בעקבות קריאות אחרות שלא לטוס דרך רוסיה ואליה על רקע גזר הדין החמור שניתן לנעמה יששכר בבית המשפט ברוסיה. יששכר, נזכיר, טסה לישראל מהודו עם עצירת ביניים במוסקבה, שם נעצרה ונשפטה ל-7.5 שנות מאסר על החזקה של 9.5 גרם סמים. 

חודש ספטמבר, חברותה תעופה הטורקית שפועלות מישראל

"שנה של התעוררות גדולה לאנטליה" 

סמנכ"ל איסתא רונן קרסו מזהה מגמה דומה בכל הנוגע לנוסעים מישראל לטורקיה. לדבריו, "לא רק שלא התקבלו פניות לביטול טיסות שהוזמנו עם חברות התעופה הטורקיות, אלא ששנת 2019 תוגדר כשנת שיא מבחינת התנועה של הנופשים מישראל, שהחרימו לאורך השנים את טורקיה כיעד לנופש מאז אירועי המרמרה במשט לעזה בשנת 2010. שנה לפני המשט, תנועת הנופשים לאנטליה מישראל עמדה על 540 אלף בשנה, ומאז המספר הזה צנח עד לשפל של 80 אלף נוסעים בשנה. שם היו חרמות של ממש, והיעד הזה נמחק ממפת התיירות של ישראל.

"כעת יש מהפך - את 2019 נסיים עם כ-480 אלף נוסעים לנופש בבתי המלון באנטליה. 65% מהם נמנים עם האוכלוסייה הערבית בישראל, אבל מספר לא מבוטל הם יהודים שמגדירים את החופשה הזו כנופש אולטימטיבי. יותר מ-100 קלאבים בנתה טורקיה בשנים האחרונות, כולל אטרקציות לילדים ולמשפחות. טורקיה בעצמה החליטה לחזור למפת התיירות שנפגעה שם בשנים האחרונות, והמספרים מדברים בעד עצמם - 40 מיליון תיירים זרים ביקרו בטורקיה בשנה החולפת".

מנהל תחום חבילות הנופש באמסלם טורס, הדר כרמל, משמיע עמדה דומה. "באופן מפתיע או שלא מפתיע, אני יכול להגיד שאנחנו לא חשים השפעה של ההתרחשות בין טורקיה לסוריה בתחום התיירות היוצאת מישראל".

כרמל מחדד את האבחנה בין טורקיה כיעד לנופש, בעיקר באזור אנטליה - לבין טורקיה כיעד לטיסות המשך. עוד הוא מחדד את התזמון של פרוץ האירועים, בסוף עונת התיירות. לדבריו, "מי שכבר הזמין לסוכות ולתקופה הזו, טס כבר או שיטוס בימים אלה. בקשות לביטולים לא נרשמו בכלל". 

גם כרמל מגדיר את 2019 כ"שנה של התעוררות גדולה מאוד לאנטליה ולטורקיה". לדבריו, "אם התקיפה בסוריה הייתה מתרחשת לפני חצי שנה, אולי היינו רואים השפעה על התיירות לטורקיה. אבל מאז אירועי המרמרה, הסכר להערכתי נפרץ, ואנטליה חזרה לשוק ובגדול. הסיבה לכך היא שזה מוצר תיירותי כל-כך טוב שמספק את התמורה הטובה ביותר עבור הכסף. מה גם שהזמן עושה את שלו. בדומה ל'הדים' ששומעים מתיירים ישראלים שמבקרים בעקבה או בטאבה וגם בצפון קפריסין, אנשים חוזרים ומספרים בהתלהבות ומעודדים אחרים לנסוע - זה משהו שקורה גם עם טורקיה. רק מי שהיה שם יכול להבין את רמת הפאר של המלונות, את ה'הכול כלול' בשפע מטורף ובלי שום כוכביות. 

"גם המחירים מאוששים את המספרים שגדלים מכיוון התיירות מישראל ובכלל. כבר לא זול כפי שהיה בתקופות השפל בשנים האחרונות כשהביקוש היה נמוך, אבל עדיין התמורה ביחס לכסף היא עצומה. אנחנו מבחינתנו לא משווקים את טורקיה, אנטליה היא לא יעד הדגל שלנו, אבל הנופשים, ערבים ויהודים, שחוזרים משם כל-כך מרוצים, עושים את עבודת השיווק בעצמם. יש עדיין כאלה שמסרבים לטוס אידאולוגית לטורקיה, אבל הם בשוליים". 

כרמל מספר כי חבילת נופש הכול כלול למלון בדרגת 5 כוכבים עלתה לחג הפסח 800-900 דולר לאדם, ולמלון 4 כוכבים כ-600 דולר לאדם.

הרגלי הנופש באנטליה, אגב, משאירים את רוב הנופשים באזור בית המלון, "כשמקדישים יום אחד לקניות בקניון שיש באזור וזהו. בשונה מבאטומי, אנטליה היא לא יעד שמוכר גם אטרקציות מסביב. שם אין סיבה לצאת מהמלון ולהוציא את הארנק לאורך כל החופשה". 

"הזיכרון של הנוסעים קצר מאוד"

כאמור, החוזקה של טורקיה בתיירות מישראל היא עדיין בטיסות קונקשן. נציין כי רק חברות טורקיות מורשות לטוס בקו, כשאל על וכמוה גם ישראייר או ארקיע לא מפעילות טיסות לטורקיה כלל. התחרות אם כך היא חד-צדדית, וכפי שאומר קרסו מאיסתא, "אין בכלל תיירות נכנסת לישראל מטורקיה, והכול הוא חד-כיווני, זה רק תן בלי קח".

הצצה על דוחות רשות שדות התעופה מלמדת על הגידול במספרים. את חודש ספטמבר סיימה טורקיש איירליינס למשל עם גידול של 13% במספר הנוסעים דרכה. אומנם הגידול מתייחס לחודש ספטמבר 2018, שבו לא תוזמנו חגי תשרי על לוח השנה, אולם עדיין המגמה ברורה: טורקיש איירליינס הטיסה בחודש שעבר לבדו כ-107 אלף נוסעים בקווים מנתב"ג ואליו, ויחד עם שתי החברות הטורקיות האחרות, פגסוס איירליינס ואטלס גלובל, המספר גדל לכ-190 אלף נוסעים. בין החודשים ינואר עד ספטמבר טסו עם שלוש החברות הטורקיות כמיליון וחצי נוסעים.

טורקיה לא במקרה גם עומדת בראש טבלת היעדים שמהם נוחתים הטסים מנתב"ג. "אני לא רואה כל חרמות או נידויים באופק בכל הנוגע לטיסות קונקשן דרך טורקיה", אומר קרסו. "הנוסעים ממשיכים להצביע ברגליים".

קרסו סבור כי הטריגר העיקרי לטסים בטיסות המשך דרך טורקיש הוא דווקא הנוחות ופחות המחיר. לדבריו, "המחיר הוא נוח, אבל כיום כבר לא ניתן להגדיר אותו כזול באופן מובהק. כשטורקיש איירליינס נכנסה לישראל, היא התחרתה חזק במחיר, אבל כיום כבר יש לה מתחרות בטיסות ההמשך, כולל חברות תעופה כמו אירופלוט ואליטליה. תדירות של 10 טיסות ביום מאפשרות לנוסעים קונקשן נוח וקצר לכל היעדים. זה יותר חשוב מהמחיר. יש אפס מודעות 'להעניש' את טורקיה, ובטח שלא מצד מי שנוסע בטיסות המשך. אנשים ממש לא מפחדים להמתין בשדה התעופה".

גם קרסו מדגיש כי בכל הנוגע לטיסות דרך אירופלוט, חברת התעופה הרוסית, הוא לא מבחין בשינוי לאור פרשת נעמה יששכר. "יכול להיות שנראה הורים של נוסעים שאמורים לעשות מסלול דומה, לחזור מיעדים במזרח הרחוק דרך מוסקבה לתל-אביב - משנים את הטיסות לטיסות ישירות או דרך יעדים אחרים; אבל אם זה יקרה, נראה את זה היום-מחר. העניין הזה ישכח תוך שבוע. היום זו דרמה סביב מוסקבה, ומחר זה יכול להיות משהו שיתרחש בירדן וישפיע לטווח של שבוע מקסימום. הזיכרון של הנוסעים הוא קצר מאוד". 

עוד כתבות

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה