גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שהכורדים יחפשו את נפוליאון: איך טראמפ הסתלק מסוריה?

החלטותיו של דונלד טראמפ להסתלק מגבול סוריה־טורקיה החרידו את הקרובים שבבעלי בריתו • אבל מחריד לא פחות הוא תהליך קבלת ההחלטות: מה שהתחיל במחוות ידידות לטורקיה מסתיים, פחות משבוע אחר כך, באיומים ובהחרמות

הפגנות פרו־כורדיות בלונדון / צילום: רויטרס
הפגנות פרו־כורדיות בלונדון / צילום: רויטרס

גם בין מעריציו של דונלד טראמפ התעוררו בימים האחרונים ספקות ניכרים לגבי כושר השיפוט שלו. העניין אינו רק עצם החלטותיו, אלא אפילו יותר מזה, התהליך המניב אותן.

תומך מובהק של הנשיא, הסנטור הרפובליקאי ממדינת דרום קרוליינה, לינדזי גרהאם, הוא שהשתמש במילה "אימפולסיבי" כדי לתאר את התהליך הזה. הוא לא התכוון להחמיא לנשיא.

הנה כי כן, נשיא ארה"ב החליט, מבלי לשתף את יועציו, שהאינטרס הלאומי ייצא נשכר מהסתלקות כוח אמריקאי קטן-אך-חיוני מגבול סוריה-טורקיה. הוא הניח, כנראה, שהסתלקות כזאת תועיל ליחסי ארה"ב-טורקיה. הוא אמנם אינו רוחש חיבה מיוחדת לבעלות ברית של ארה"ב בנאט"ו. טורקיה היא אחת הגדולות שבהן. אבל הוא פיתח יחסי קירבה כלשהם עם טאיפ ארדואן, המתיישב עם הדגם הרצוי של "איש חזק", שטראמפ נוטה להעדיף.

"וושינגטון פוסט" מגלה כי לפני שנתיים הנשיא רצה להסגיר לטורקיה את כוהן הדת הטורקי הגולה פטהוללה גולן (Gulen), שעליו ארדואן מטיל את האחריות לארגון ניסיון ההפיכה נגדו ב-2016.

מעמדו של גולן נעשה אובססיה של ארדואן. אלה המכונים "גולניסטים" הודחו בהמוניהם ממשרות ממשלתיות, ורבים מהם ממלאים את בתי הסוהר. איש ממשל בכיר לשעבר אומר ל"פוסט" שטראמפ שאל אותו מדוע בעצם ארה"ב אינה משלחת את גולן, המתגורר בפנסילבניה. הנשיא הוסיף ש"ארדואן הוא ידידי".

האשימו את טראמפ ב"בגידה בכורדים"

זה זמן מה לאיש לא היה ספק לאן פניה של טורקיה מועדות בסוריה. היא דיברה זה כבר על רצונה לכונן אזור צבאי בצד הסורי של חלק מן הגבול המשותף. הידיעה על החלטת טראמפ לסגת, ב-6 באוקטובר, עוררה מיד את המערכת הפוליטית ואת התקשורת להאשים את הנשיא ב"בגידה בכורדים". שלושה ימים לאחר ההחלטה, ב-9 באוקטובר, התחילה הפלישה הטורקית.

הביקורת על טראמפ, כמעט מכל עבר, הייתה חסרת תקדים. היא כללה את המנהיג הבולט ביותר של הרפובליקאים בקונגרס, הסנאטור מיץ' מקונל, תומך נאמן של הנשיא, שאשתו משרתת בקבינט של טראמפ כשרת התחבורה.

תחת הרושם של הביקורת הפנימית, טראמפ שינה את סגנונו. 24 שעות לאחר שהעניק את "האור הירוק" הוא הודיע, בציוץ כמובן, כי "אם טורקיה תעשה משהו שאני, בחוכמתי הכבירה מאין-דוגמתה, אחשוב להפרת אמונים, אני אהרוס ואחריב את כלכלת טורקיה!"

נניח כאן לעצם הסגנון - "חוכמתי הכבירה מאין-דוגמתה" - ונדון במהות: איום גס להחריב את כלכלתה של בעלת ברית פורמלית של ארה"ב.

האם מישהו היודע משהו על יחסים בינלאומיים חושב ברצינות, שלאיום כזה, בייחוד כאשר הוא מושמע בפומבי, ייתכן איזשהו אפקט מתקן על התנהגותה של המאוימת? איומים אפקטיביים מועברים בדיסקרטיות כדי לאפשר למקבליהם לשקול אותם בכובד ראש, ולהחליט באופן ענייני אם להיענות להם. אין אופן ענייני כאשר כשבעה מיליארד בני אדם מאזינים.

טראמפ גם לא טרח להסביר מה בדיוק הוא יחשוב ל"הפרת אמונים" (off limit). האם הוא יחשוב כל פלישה להפרה כזאת? או רק סוג מסוים של פלישה?

איך טראמפ כמעט הרס את הלירה הטורקית

כך או כך, הפלישה באה ב-9 באוקטובר, שלושה ימים לאחר האור הירוק. עשן היתמר מערי הכורדים, עובדים של ארגוני הצלה ונציגים של כלי תקשורת הותקפו, פוליטיקאים כורדים נרצחו, לוחמי מיליציות פרו־טורקים פרסמו בגאווה וידיאו של עינוי עצירים. נשימת העולם נעצרה, והתחיל להתמלא הפוטנציאל ההיסטורי של חיוויים אנטי־טורקיים (שראשיתו בימי הביניים).

גם אז, הנשיא עמד על דעתו שפינוי הכוחות היה במקומו. אפילו הידיעות על מנוסת 150 אלף כורדים אל תוך המדבר לא עשו עליו רושם. הסכנה שלוחמי דאע"ש יימלטו משביים עוררה אותו לחזור על הצהרותיו, ש"הבסנו את דאע"ש 100%".

רק ב-14 באוקטובר באה ההודעה מאנשי הנשיא על סנקציות כלכליות. הן עדיין אינן משולות ל"הריסה והחרבה", כפי שצייץ הנשיא בשבוע שעבר. אבל הבה נזכור איך כל זה התחיל: בחיבוק טראנס-אטלנטי ל"ידידי ארדואן", שפתח את השערים לפלישה טורקית.

אם פתיחת השערים נועדה, בין השאר, לקרב את טורקיה אל ארה"ב, צורך אסטרטגי חשוב כשלעצמו, הנה איומים בסנקציות ואחריהן סנקציות של ממש מחזירות את היחסים אל נקודת השפל שלהם לפני קצת יותר משנה.

אז, מכסים אמריקאיים על פלדה טורקית ואיומים של טראמפ על הכלכלה המקומית טלטלו את המערכת הפיננסית והורידו את הלירה הטורקית אל רמתה הנמוכה ביותר מאז ומעולם (שבע לדולר). הסיבה הייתה דרישתו של טראמפ שהטורקים ישחררו כוהן דת אמריקאי, שהטורקים עצרו, אולי כדי להשיג את הסגרת פטהוללה גולן תמורת שחרורו. מהלך עניינים המתחיל במחוות ידידות ומסתיים שמונה ימים אחר כך במחוות ענישה והשפלה טבוע בחותם של חוסר רציונליות.

גם ישראלים מגלים את הסכנות לביטחונם הלאומי

כמובן, התוצאות המעשיות של המהלך הזה נוסכות ייאוש בין בעלות בריתה של ארה"ב. בפעם הראשונה מאז כניסת טראמפ לבית הלבן, גם ישראלים מגלים את הסכנות הנשקפות לביטחונם הלאומי ממגבלותיו הנתונות של נשיא ארה"ב.

לא עניין של מה בכך הוא שנשיא אמריקאי מסגיר בן לילה את סוריה לידי הציר מוסקבה-טהראן-לטקיה, ומעביר את הכורדים אל בית אסד. לכורדים כמובן אין בררה, הם אסירי הגיאוגרפיה של עצמם וקורבנות קבועים של ציניות אזורית ובינלאומית.

השאלה מה מביא את הנשיא לתהליך כזה של קבלת החלטות לא נועדה רק לצורכי קינטור. יש קשר ישיר בין תשובה מלאה עליה ובין דרגת החרדה מפני מהלכיו הבאים של הנשיא.

הוא נלחם עכשיו על נפשו הפוליטית נגד חקירה מסתבכת והולכת בבית הנבחרים. אמנם הסיכוי שהוא יודח מוסיף להיות קטנטן. אבל הסיכוי שהוא יועמד למשפט הסנאט גדל יום אחר יום. חמורה מבחינתו היא הנטייה המתחוורת מסקרי דעת הקהל של הסכמה ציבורית גוברת עם עצם החקירה. תמיכה בה היא עדיין נחלת מיעוט במפלגה הרפובליקאית, אבל אפילו מספר הסומכים את ידיהם על חקירת הנשיא עומד בסימן גידול.

הנשיא יעמוד לבחירה חוזרת בעוד שנה ושלושה שבועות. רמת הרטוריקה שלו ואיכותה רומזות על עצבנות גוברת. בשתי עצרות בחירות בשבוע שעבר הוא פלט גידופים גסים, שפוליטיקאים אמריקאים מדרגה כלשהי נהגו להימנע מהם בהתייצבם מול מיקרופון פתוח.

מה הנשיא עלול לעשות בכוח הנתון בידיו כדי לשפר את סיכוייו הפוליטיים? האם הוא יוסיף לקבל החלטות "אימפולסיביות" במדיניות חוץ? האם בעלי בריתו הקרובים ביותר יוסיפו לקרוא על החלטותיו בטוויטר?

שלשום צייץ טראמפ כי "כל מי שרוצה לעזור לסוריה להגן על הכורדים, זה בסדר מבחינתי, שתהיה רוסיה, או סין, או נפוליאון בונפרטה. אני מקווה שכולם יצליחו, אנחנו רחוקים כדי 7,000 מייל". המרחק מוושינגטון לתל אביב קטן רק במקצת מזה המפריד אותה מראס אל עין במדבר הסורי. מוטב לזכור, ולחפש את בונפרטה. 

רשימות קודמות ב yoavkarny.com וב https://tinyurl.com/yoavkarny-globes; ציוצים (באנגלית) ב twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה ישראלית בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

עליות קלות באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר