גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנוער הלומד והיוזם: התוכנית שתלמד בני נוער איך מקימים עסק

תוכנית "שותפים 2020" שמפעיל משרד העבודה והרווחה בשיתוף ג'וינט אשלים ודרור בתי חינוך, מבקשת לתת לבני נוער בבתי ספר מקצועיים מיומנויות בהקמת עסק, שיאפשרו להם להשתלב בשוק העבודה • "אנחנו מחויבים להכין את בני הנוער לאתגרים העתידיים, וזה דורש לצאת מהקופסה", אומר ראובן פאטר, מנהל התוכנית

עדינה בן אשר / צילום: איל יצהר
עדינה בן אשר / צילום: איל יצהר

אחת הטענות המרכזיות המופנות למערכת החינוך ולמוסדות להשכלה גבוהה היא שהם אינם מכינים את הלומדים בהם לשוק העבודה. ציונים גבוהים במבחני הבגרות או תואר אקדמי אינם מספקים כישורים רלוונטיים בעולם העבודה המשתנה ואינם מבטיחים פרנסה.

למעשה, האופציה היחידה לרכוש מקצוע במהלך הלימודים בתיכון היא בבתי הספר המקצועיים, שאליהם מגיעים לרוב התלמידים שלא הצליחו להשתלב בבתי הספר העיוניים. בבתי הספר של משרד העבודה הם ילמדו נגרות או חשמל, ספרות, קוסמטיקה או טבחות. אבל האם הרכישה הטכנית של המיומנויות האלה תספיק להם כדי להתפרנס בבגרותם, בשוק שבו מספר המשרות צפוי לרדת ובו יידרש כל אחד מאיתנו להמציא את עצמו מחדש? התשובה היא: לא בטוח. כיום, כדי להצליח במקצוע, חשוב לדעת לא רק לבשל או להתקין פאנל חשמלי. חשוב גם להבין, לדוגמה, איך מתנהל תזרים מזומנים, איך מגייסים לקוחות ואיך מפרסמים את העסק.

כדי לתת את הערך המוסף הזה לתלמידי החינוך המקצועי, נפתחה לפני שלוש שנים תוכנית "שותפים 2020", פרי שיתוף פעולה של משרד העבודה והרווחה, ג'וינט אשלים ודרור בתי חינוך. לצד לימודים עיוניים, התוכנית מציעה התנסות ומימוש של הקמת עסק מהמסד ועד הטפחות. כיום, משתתפים בתוכנית עשרה בתי ספר מהחינוך המקצועי. שורת הרווח בכל העסקים שהוקמו במסגרת הזאת נעה מ-6,000 שקל עד 15 אלף שקל בחודש. יחד מרוויחים העסקים 250 אלף שקל בשנה.

"מייצרים עסקים שיש להם שוק ואופי"

"ילדים שואלים היום למה לי ללמוד, כאילו מה יוצא לי מזה", אומר ראובן פאטר, מנהל תוכנית שותפים ומנהל התוכניות בדרור בתי חינוך. "התוכנית הזאת נותנת להם סיבה. למשל, חבר'ה שעכשיו בעסקי הצילום משתפים פעולה עם העמותה לקידום התיירות בנצרת, אז יש להם סיבה ללמוד אנגלית, כי הם צריכים לדבר עם התיירים והם צריכים מתמטיקה כדי לעשות את התמחיר. המוטיבציה שלהם להתנהל בעולם וללמוד היא סביב צורך אמיתי.

"הם גם מביאים את ניסיון החיים שלהם כילדים שחלקם מגיעים ממציאות חיים לא פשוטה, וגם מביאים את המוטיבציה מתוך רצון להצליח ולקדם משהו פרקטי, וגם כקבוצה מתמודדים עם אתגרים של עסק, וכך לומדים את המקצוע לא רק ברמה התיאורטית אלא גם בלייב, על כל האתגרים שיש בשוק העבודה. אלה הרבה מאוד מיומנויות שלא לומדים היום בתיאוריה, בסילבוס, כמו איך להתמודד עם התנגדות של לקוח או איך למצוא יתרון תחרותי שנותן ערך ללקוח. אלה דברים שלא נלמדים היום כשאתה לומד רק נגרות או חשמל לפי סילבוס או חשמל. עם ניסיון החיים שלהם והאופי הייחודי שלהם הם מצליחים לייצר עסקים שיש להם שוק ואופי.

"אנחנו לא מסתפקים בלתת לילדים מקצוע וזהו, מתוך רחמים או כברירת מחדל. אנחנו מחויבים להכין את בני הנוער לאתגרים העתידיים ולא רק לשוק העבודה כמו שאנחנו מכירים אותו, וזה דורש לצאת מהקופסה ולהבין למה יש להם התנגדות למערכת החינוך המקובעת ולחשוב איתם בצורה חדשנים ויזמית על פתרונות אחרים, שנותנים גם מענה אמיתי לצרכים שלהם אבל גם מכשירים אותם וגם נותנים להם מיומנויות להשתלב גם בכל מקום אחר כך".

פתרונות לפרילאנסרים של העתיד

ראיה מנאע, המנהלת העסקית של תוכנית שותפים בבית ספר עמל בנצרת, מספרת על האופן היצירתי שבו פתרה התוכנית את הבעיה למצוא לתלמידי צילום מקום להתמחות בו. אם במגמת הטבחות אין בעיה למצוא התמחות באחד מבתי המלון או באחת המסעדות בעיר, תחום הצילום הוא חדש למדי בחברה הערבית ולתלמידים במגמה אין היכן להתמחות. במסגרת התוכנית הוקם עסק המספק שירותי וידיאו, סטילס ועריכה ללקוחות פרטיים, למשל חתונות, מסיבות וימי הולדת.

"אני מנהלת את העסק, התלמידים עובדים באופן מסודר ומנפיקים להם תלוש משכורת", מספרת מנאע. "לכל שכבה יש שני שיעורים שבועיים, שבהם התלמידים לומדים איך מתמחרים את השירות, איך להנפיק הצעת מחיר, מה החשיבות של חוזה. כמעט כל דבר שקשור לעסק".

זה תחום שקשה להצליח בו.

"זה תחום שהוא צומח בחברה הערבית, אבל נוצר מצב שהרבה אנשים שלא עברו הכשרה נותנים הצעות מחיר נמוכות שקשה להתחרות בהן. אנחנו מאמינים שבצילום, כמו בכל מקצוע אמנותי, יש מקום לאנשים שלמדו. גם מבחינה טכנית אנחנו מאמינים שיהיו לקוחות שהאיכות חשובה להם ויהיו מוכנים לשלם עבור זה.

"התוכנית חשובה, כי הלימודים המקצועיים לא שלמים אם הם לא מספקים תעסוקה. הייחודיות של התוכנית שהיא נותנת פתרונות שמיועדים לפרילאנסרים ואנחנו יודעים שבעתיד הרבה אנשים יעבדו כפרילאנסרים". 

"תקליטנות, זה מה שאני רוצה לעשות בחיים"

עדינה בן אשר, תקוע

בית ספר: בוגרת י"ב בתיכון חושן, ירושלים

מיזמים: אולפני פיוז של בית הספר, אולפן נייד בהזמנה ועסק עצמאי כתקליטנית

לפני שהגיעה לתיכון, עברה עדינה בן אשר חמישה בתי ספר בגוש עציון. "לא אהבתי את הצוות החינוכי בבתי הספר שבהם למדתי והחלטתי לעבור לבית הספר בירושלים", היא מספרת. "כל כיוון לוקח לי 40 דקות עד שעה נסיעה. זה קשה, אבל את זה אני רוצה לעשות בחיים".

בעקבות הפעילות בעסק בבית הספר, היא קנתה בעצמה ציוד הקלטה ועריכת סאונד והתחילה לעבוד גם באופן עצמאי. את ההשקעה בציוד, כ-10,000 שקל, כיסתה לדבריה בפחות מחצי שנה, בלי שהדבר גרע ממעורבותה בעסק המשותף בבית הספר.

הכרת את התחום לפני כן?

"לא ממש, התלבטתי בין סאונד לצילום. האחיות שלי לומדות בבית הספר במגמת קוסמטיקה".

מה למדת שם?

"לומדים תקלוט, ליצור מוזיקה אלקטרונית וגם אולפן הגברות. שנה אחרי שהתחלתי ללמוד הקמתי עסק משלי. בכיתה י"א ראיתי שזה הולך טוב, התחלתי לתקלט בבר מצוות ובת מצוות, קניתי ציוד שאני צריכה והתחלתי לעבוד בזה, לפעמים כמה פעמים בשבוע. את כל הציוד קניתי מהכסף שהרווחתי. זה נותן לך מקצוע לחיים, את מקבלת תעודת מקצוע ואולי תהיה לי עבודה ב'צוללת הצהובה' (מרכז רב תחומי למוזיקה - דב"ג) שמשתף איתנו פעולה".

מה התפקיד של התלמידים באולפני פיוז?

"אנחנו הקמנו את אולפן ההקלטות. צריך לנקות את האולפן, להביא מצרכים, לתפעל פינת קפה. יש לנו חדר חזרות. אנחנו גובים סכום נוח לכל כיס, שגם נערות צעירות ואנשים שאין להם כסף יכולים להרשות לעצמם. יש אחד שאחראי על שיווק, מוציא פליירים ומדבקות, ויום אחד בשבוע אנחנו מחלקים פליירים מחוץ לבית הספר. יש לנו אינסטגרם ופייסבוק. אנחנו מקבלים שכר מינימום לפי שעות ומהשכר גוזרים את התעריף ללקוחות, כדי שגם אנחנו נרוויח וגם האולפן יתפתח". 

עדינה בן אשר / צילום: איל יצהר

"מוזיקה היא החיים שלי מגיל 3"

ניר אלבאום, אזור השומרון

בית ספר: דב הוז, תל אביב

מיזם: קאסטום אולפן סאונד בבית הספר

ניר אלבאום, תלמיד כיתה י"א, מגיע מדי יום מביתו שבשומרון לבית הספר דב הוז בתל אביב - שעה וחצי נסיעה לכל כיוון. הוא הגיע לבית הספר בעקבות המלצה של חבר. "מהרגע הראשון היה ברור לי שאני הולך לסאונד, כי מוזיקה היא החיים שלי מגיל 3", הוא אומר. בשנה שעברה, במסגרת תוכנית שותפים, הוקם בבית הספר אולפן ההקלטות "קאסטום אולפן סאונד". אלבאום משמש בו טכנאי ראשי, עבודה שעליה הוא מקבל כסף, ומגייס לקוחות ומחדיר מוטיבציה בתלמידים אחרים. הוא גם אחראי על עמוד האינסטגרם של קאסטום.

"הילד הוא הוריקן!" מתארים אותו בבית הספר. "הוא חי את העסק, יוזם, מקדם, מלא ברעיונות ומסתער על הביצוע, סוחף את החברים, חונך אותם ורואה בכך שליחות. הוא הפך לסופר-מקצועי וגייס כסף כדי לקנות ציוד הקלטה ועריכת סאונד שבו הוא מתנסה בבית".

"אין סיכוי שהייתי עושה את כל הנסיעות האלה לשום בית ספר אחר, אבל בשביל המגמה הזאת אני מוכן", אומר אלבאום. לדבריו, הוא מתכוון לעבוד בזה בעתיד גם באופן עצמאי. 

ניר אלבאום / צילום: כדיה לוי

עוד כתבות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה