המלצה חמה: להשקיע בהתמודדות עם משבר האקלים

הפחתת פליטת גזי חממה, טיפול באשפה, צמצום השמדת יערות וטיפול במחסור במים הם האתגרים המרכזיים אותם יש לפצח כדי לטפל בהתחממות העולמית ובאקלים הקיצוני • נראה כי העולם מוכן לשינוי אמיתי, והמאבק במשבר האקלים יגרום למשקיעים להתמקד בתעשיות ובחברות שיובילו את המערכה

גרטה טונברג/ צילום: רויטרס
גרטה טונברג/ צילום: רויטרס

הטייפון הגיביס היכה ביפן, ההוריקן דוריאן החריב את איי הבהמאס ושריפות השתוללו הקיץ באמזונס - נראה כי אסונות הטבע רק מתגברים משנה לשנה, והמחאה נגד אוזלת היד בטיפול במשבר האקלים תהפוך ככל הנראה לאחד הנושאים הכי "חמים" בעשור הקרוב. הנערה השוודית גרטה טונברג היא אולי רק עוד סמל במאבק שמוציא מיליונים לרחובות בחודשים האחרונים, אבל נראה כי העולם מוכן לשינוי אמיתי, הן ברמת הנחיצות וההתקרבות לנקודת האל חזור, והן ברמת המוכנות והיעילות הטכנולוגית.

המלחמה בהתחממות העולמית תגרום למשקיעים להתמקד בתעשיות ובחברות שיובילו את המערכה. הפחתת פליטת גזי החממה כתוצאה משריפת פחם, נפט וגז; טיפול באשפה; צמצום השמדת יערות לטובת גידול בשר וסויה; וטיפול במחסור במים הם האתגרים המרכזיים אותם יש לפצח כדי לטפל בהתחממות העולמית ובאקלים הקיצוני. הפתרונות שפותחו במשך יותר משני עשורים, ונחשבים לבוגרים טכנולוגית ועסקית, יאומצו בזרועות פתוחות על ידי צרכנים נלהבים וממשלות שירצו להיות חלק מהשינוי.

השימוש באנרגיה ירוקה יהיה זול יותר - בטורי האחרון מחודש ספטמבר, כתבתי בהרחבה על ההתייעלות והמוכנות של שימוש באנרגיה ירוקה. התעשייה העולמית לשימוש באנרגיות מתחדשות כבר שווה יותר מטריליון דולר, עלויות ייצור חשמל מאנרגיה סולארית ורוח זהות לעלויות ייצור החשמל המופק מדלקים מזהמים ובשנים הקרובות צפיות להיות זולות אפילו יותר. כבר היום השימוש באנרגיה ירוקה מהווה כ-25% מייצור החשמל בארה"ב וההערכות הן כי בתוך שני עשורים 40% מהחשמל בעולם ייוצר על ידי אנרגיות מתחדשות. הערכות אלו עשויות להשתפר משמעותית בעקבות המחאה, שתוביל להאצת השימוש באנרגיות ירוקות. חברות בסקטור זה תפסו את תשומת הלב של המשקיעים, כאשר המדד העולמי לאנרגיות מתחדשות רשם עליות של כ-50% בשנה אחרונה.

המעבר לשימוש באנרגיות ירוקות מבורך, אבל הוא לבדו לא יפתור את בעיית ההתחממות העולמית. מלבד המעבר לשימוש באנרגיות חלופיות, אסור לשכוח את היעילות אנרגטית - כי כדי לעשות שינוי מהיר, רצוי פשוט להשתמש בפחות חשמל.

אחד הטרנדים הסוחפים היום בעולם הוא "בנייה מאופסת אנרגיה" כלומר בניינים שצורכים בדיוק את כמות האנרגיה שהם מייצרים. המטרה מושגת על ידי תכנון נכון של החללים הפנימיים והתקנת אמצעי הצללה כדי לייצר נוחות אקלימית, על ידי טכנולוגיות חדשניות כמו שחזור חום (MVHR) ושימוש במערכות בקרת אנרגיה וכמובן יצירת אנרגיות מתחדשות (סולארית ורוח) ואגירת האנרגיה. שוק הבידוד העולמי מוערך כיום ביותר מ-100 מיליארד דולר וצפויה בו האצה משמעותית בתחום בעשור הקרוב.

ההערכה היא כי המחאה תוביל לפעולות בכל המערכות האפשריות. תעשיית תחליפי הבשר, למשל,  תוכל להתמודד עם נזקי תעשיית הבשר, שאחראית על חלק ניכר מהתחממות כדור הארץ, הן בעקבות גז המתאן שפולטות הפרות והן בעקבות כריתת יערות לטובת גידול בקר.

טיפול באשפה - להשקיע כמו הסופרנוס

העולם מייצר כיום כמויות עצומות של אשפה, שהגזים הנפלטים ממנה אחראים על כ-20% מתופעת ההתחממות העולמית, והים והקרקעות מלאים בפלסטיק ואשפה אלקטרונית מזהמת. האשפה שאנחנו מייצרים אחראית על פליטת גזי חממה ששקולים לפחות, אם לא יותר, לפליטת גזי החממה מהמכוניות. עד כה הניסיון לצמצם את יצירת האשפה בצורה דרמטית לא באמת עבד. המלחמה הבאה תהיה בטיפול באשפה, כאשר מחזור, מעבר לשימוש בחומרים מתקלים וייצור אנרגיה מאשפה יובילו את המערכה.

הטיפול בפסולת הפך מורכב יותר: מנהלי פסולת בעולם מתרחבים ומקימים יותר אתרים למעבר פסולות ומטמנות. במקביל הם משקיעים מיליונים במחזור פלסטיק וחומרים נוספים כמו גם במתקנים מתקדמים לשריפת אשפה ויצירת אנרגיה. אחת הענקיות בתחום זה היא חברת Waste Mangment שנסחרת בשווי של כ-50 מיליארד דולר ומפעילה כ-250 מזבלות ו-300 תחנות מעבר לפסולת בארה"ב. בשנה האחרונה מניית החברה רשמה עליות של יותר מ-30%, לא רע עבור חברת שירותים ותשתיות בסיסיות לא חדשנית במיוחד.

אחד היתרונות המוזרים והמובנים של התעשייה הזו, בניגוד לתעשיית הפחם, הנפט והכוהל, היא שהחדשנות ככל הנראה לא תחליף אותן, אלא רק תעצים אותן. החברות האלו מהוות בעצם מעין מונופול על הזבל שלנו, (זוכרים את סדרת הטלוויזיה "הסופרנוס"? זה מאוד דומה), וככל הנראה כל פיתוח טכנולוגי ועסקי לטיפול בפסולת יכלול אותן כשותף, כמשקיע אסטרטגי ולעתים גם כבעלים.

מגמה זו מגיעה גם לשוק המקומי, אף שבאיחור. נראה כי בממשלה הפנימו שהגיע הזמן לבניית מספר מתקנים לשריפת אשפה ויצירת אנרגיה על חשבון הטמנה גם בישראל, והמכרז הראשון לבניית מתקן כזה יוצא לדרך כשהוא מלווה בלא מעט סובסידיות ממשלתיות. עכשיו נותר לראות מי ירים את הכפפה, והאם זו תהיה חברה ציבורית שתאפשר לציבור הרחב ליהנות מההשקעה בשינוי.

התרחקות מבשר - המפתח למאבק בשינויי אקלים

צמחונות היא פתרון מתחייב - במשך שנים נחשבה הצמחונות כפתרון לצער בעלי חיים ובהמשך כפתרון לבריאות וחיים טובים יותר, אבל בעשור האחרון מחקרים רבים הראו חד משמעית כי צמחונות היא פתרון מיידי לטיפול בהתחממות העולמית. צריכת בשר, והעלייה המתמדת שלה יחד עם העלייה ברמת החיים, הפכה לתורם המשמעותי ביותר להתחממות כדור הארץ, הן בעקבות פליטת גז מתאן על ידי הפרות והן בעקבות כריתת יערות לטובת גידול הבקר ובזבוז המשאבים האדיר הנגרם בתהליך הגידול. כתוצאה מכך, כל התרחקות מבשר עשויה להיות המפתח למאבק בשינויי אקלים (זה הזמן לציין שלפחות בינתיים איני נמנה על האוכלוסייה שאימצה לעצמה הרגלים צמחוניים כלשהם).

לאחר ההצלחה המסחררת של חברת תחליפי הבשר Beyond Meat, שרשמה עלייה של יותר מ250% מאז ההנפקה, עושה רושם שהמשקיעים יחפשו חברות נוספות שעוסקות במרחב התזונה הצמחונית ותחליפי הבשר. מגמת אימוץ החיים הצמחוניים צפויה לתפוס תאוצה, גם בעקבות הנוחות שתתאפשר בעקבות תחליפים טובים יותר, זמינים יותר, טעימים יותר ובריאים יותר - שכמובן תורמים למאבק בשינויים האקלים.

שווה לשים לב גם לתעשיית המים, שאומנם לא מקלה על התחממות כדור הארץ אלא היא תוצר לוואי של אותה התחממות. המחסור במקורות מים ראויים ואמינים רק יתגבר בעשורים הקרובים ולא יהיה ניתן לתקן אותו בקלות. עבור החברות המתמודדות עם אתגרים אלו ובכלל חברות העוסקות בתחום המים, הן במשקים מפותחים כמו קליפורניה והן במשקים מתפתחים כמו ברזיל, קיימת הזדמנות עסקית גדולה מאוד כאשר הצורך הקיומי באספקה וטיפול במקורות מים יחייב גם הפניית תקציבים ממשלתיים. 

הכותב הוא האסטרטג הראשי של בית ההשקעות אלומות. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה או מכירה או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם