גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ריצ'ארד ברנסון נחת בישראל: "אנחנו לא אוהבים לטוס עם מושבים ריקים. נגיע לרמה של מחיר שתאפשר לנו את זה"

ברנסון, מייסד חברת וירג'ין אטלנטיק, הגיע לארץ חודש אחרי שחברת התעופה הבריטית השיקה את קו ת"א-לונדון

ריצ'רד ברנסון נוחת בישראל / צילום: איל יצהר, גלובס
ריצ'רד ברנסון נוחת בישראל / צילום: איל יצהר, גלובס

סר ריצ'ארד ברנסון, מייסד חברת וירג'ין אטלנטיק, נראה מחויך ושמח במסיבת העיתונאים שכינס בנתב"ג לאחר שנחת בישראל היום (ד') בשעות אחר-הצהריים. הוא התייחס לברקזיט שמסעיר את האי הבריטי: "טעות איומה. הונו את הציבור. זה מהלך שיפגע בהרבה מועסקים ובכיס של הציבור. אני מקווה שהממשלה תתעשת"; למצב הגיאופוליטי במזרח התיכון: "אני מקווה שיהיו כאן מנהיגים אמיצים שידעו להגיע להסכם ולפתרון הסכסוך"; וגם למי שעבורו הוא המנטור והמודל: נלסון מנדלה.

לפני עשור הקים ברנסון יחד עם מנדלה קרן שמטרתה להילחם בסמים ובעוני. את החלום האמיתי של האיש שרשם לזכותו לא מעט חוויות ברחבי העולם, הוא הגדיר בנוסח מתמודדת בתחרות מיס עולם: "אני חולם שיהיה שלום, שאנשים יוכלו לחיות ביחד זה לצד זה עם תקווה ועם רצון לעשות טוב אחד לשני". ונאמר אמן.

בשעה 16:30 נחת מטוס חברת וירג'ין בנתב"ג. על סיפונו היו גם מנכ"ל וירג'ין אטלנטיק שי וייס, יחד עם כ-30 עיתונאים מבריטניה שמשרד התיירות יארח במשך שלושה ימים בישראל. כשנפתחה דלת המטוס, יצאו דיילות לבושות אדום מנופפות בדגלי ישראל, אליהן הצטרפו אנשי צוות נוספים שהניפו דגלי ענק של בריטניה וישראל. ברנסון יצא מהמטוס עם ידיו מונפות לשמיים ופיזר חיוכים לעשרות הצלמים שהגיעו לשדה. בשלב הבא, כמנהג עולה חדש, כרע ברך והשתטח על אדמת ארץ הקודש. בכל זאת מדובר באיש שיודע הומור מהו.

ריצ'רד ברנסון בישראל / צילום: איל יצהר, גלובס

את החברה הקים ברנסון לפני 35 שנים, אחרי שרכש מטוס בואינג 747 משומש. החברה, שקרויה על שם איי הבתולה, החלה את דרכה כסוג של בדיחה. "טסתי מסן תומאס אחרי שלא פגשתי את זוגתי 3 שבועות. לא הצלחתי למצוא טיסות, ובבדיחה לקחתי פתק והפכתי אותו לכרטיס טיסה עם החברה שבדיתי ממוחי באותו הרגע 'וירג'ין איירליינס'".

הבדיחה הפכה למציאות, אחרי שברנסון, שבאמתחתו הייתה רשת תקליטים וחברת הקלטות ידועה, הריץ את הרעיון צעד קדימה. "אמרו לי שאני חייב להחליף את השם של החברה. כל הסובבים אותי, כולל הבנקאי שלי, אמרו שנפלנו על הראש. ב'פייננשל טיימס' עשו סקר, וממצאיו הראו שרק 7% מוכנים לטוס עם חברה שזה שמה. אמרנו: זה בדיוק מה שאנחנו צריכים. התמודדנו עם מטוס אחד מול חברות כמו בריטיש איירווייז או פאן אם, שלכל אחת היה צי של 300 מטוסים".

את חוסר האהדה שחש ברנסון לבריטיש איירווייז, הוא לא מסתיר. "הם ניסו באמצעות טריקים מלוכלכים לבלום אותנו. אבל זכינו בתביעה נגדם, ולעובדים אמרנו שהם קיבלו בונוס מבריטיש. אגב, זה לא היה רק בונוס אחד".

שי וייס, מנכ"ל וירג'ין איירליינס, המיוצגת בישראל על-ידי ממן אוויאיישן, הגדיר את השוק בישראל כ"שוק חשוב לאור הגידול בתיירות והיכולת להציע טיסות קונקשן לניו יורק".

וייס התייחס לתחרות בסביבה שבה פועלת וירג'ין ואמר. "אנחנו פועלים בישראל מאז ה-25 בספטמבר, והטסנו 14 אלף נוסעים הלוך ושוב. זה הרבה מעבר לציפיות שלנו. הסוד של וירג'ין הוא האנשים. זו נקודת החוזק שלנו. אנחנו לא מתביישים להגיד שהמטרה שלנו היא להיות חברת התעופה האהובה בעולם. יש חברות שלא יכולות לצאת בציפייה כזו, ויש כאלה שיכולות אבל לא בטוח שישיגו אותה. אצלנו זו מטרה מוצהרת. הצוות שלנו יעניק לכל נוסע חוויה.

"ישראלים אוהבים ערך, ואנחנו גאים לספק להם מוצר מעולה. את מחלקת התיירים הטובה בקו, את האוכל ואת הבידור. עד שנת 2024 נחזיק בצי מטוסים צעיר ויעיל בגיל ממוצע של 5.3 שנים. זו גם האמירה הסביבתית שלנו. זו לא חוצפה ישראלית - זה פשוט מי שאנחנו".

לשאלת "גלובס" האם המטרה של וירג'ין היא בעיקר להתחרות על הקו לניו יורק, הפופולרי ביותר לנוסע הישראלי, השיב וייס כי "וירג'ין אוהבת להפר את הסטטוס-קוו בכל שוק. כל חברה שטסה בקו ללונדון ולניו יורק צריכה לחשוב עלינו. התחרות מעודדת אותנו להיות טובים יותר, וגם את המתחרים, כך שבטוח שהנוסעים הם שמרוויחים מזה".

לשאלה בנוגע למחיר של וירג'ין, שאינו תחרותי ככל שמדובר בטיסות ללונדון, אמר וייס: "המחיר נמדד מול הערך. נושא התמחור הוא דינמי ומסובך, והוא משתנה כל יום". וברנסון הוסיף הערה מעניינת: "אנחנו לא אוהבים לטוס עם מושבים ריקים. נגיע לרמה של מחיר שתאפשר לנו את זה".

התחרות - בעיקר מול בריטיש איירווייז

ברנסון הגיע לישראל כחודש אחרי שחברת התעופה הבריטית השיקה את קו תל-אביב-לונדון. וירג'ין דומה יחסית בגודלה ובהיקפה לאל על: מספר הנוסעים שהיא מטיסה עומד על 5.5 מיליון, כשצי המטוסים שלה מונה 46 מטוסים. החברה מפעילה טיסות ל-30 יעדים.

נקודת החוזק של וירג'ין, שבה היא גם תרצה להתמקד בשוק הישראלי, היא טיסות ההמשך מלונדון לצפון אמריקה, גם באמצעות שיתוף-פעולה עם חברת התעופה דלתא איירליינס. הסלוטים (שעות ההמראה) שקיבלה וירג'ין בטיסות מנתב"ג מותאמים לטיסות המשך, כשהטיסות ימריאו בשעה 7:15 בבוקר. הטיסות פועלות על בסיס יומי.

התחרות של וירג'ין היא בעיקר מול בריטיש איירווייז, שגם היא שמה לעצמה למטרה להתמקד בטיסות קונקשן מלונדון לצפון אמריקה; ומול אל על, המפעילה טיסות סדירות ללונדון, אחד הקווים החזקים שלה.

וירג'ין הכריזה לאחרונה על תוכנית מעניינת הכוללת תוספת של 84 יעדים למפת יעדיה. תוכנית זו תתאפשר אחרי שייפתח מסלול שלישי בשדה התעופה הית'רו בלונדון, אחד מנמלי התעופה העמוסים ביותר בעולם. הקמת המסלול צפויה להסתיים ב-2026. וירג'ין שמה לעצמה מטרה לנגוס בפעילות של המתחרה הגדולה בריטיש איירווייז. וירג'ין אטלנטיק נמצאת בבעלות קבוצת וירג'ין (51%) ודלתא איירליינס (49%).

הונו של ברנסון בן ה-69 הוערך על-ידי המגזין "פורבס" ב-2018 ב-4.9 מיליארד דולר. ברנסון הקים בשנות ה-70 את רשת התקליטים ואולפו ההקלטות וירג'ין. ב-1984 הקים את חברת התעופה בריטיש אטלנטיק איירוויז שהפעילה טיסות מלונדון לניוארק, חברה שלימים הפכה ל"וירג'ין אטלנטיק". סכסוכים שהיו לאורך השנים בין ברנסון לבריטיש איירוווייז כללו גם פיצוי של חצי מיליון ליש"ט ששילמה בריטיש לברנסון במסגרת תביעת דיבה. וירג'ין מחזיקה גם בחברת רכבות ואף בחברת וירג'ין אמריקה ו-וירג'ין קלגטיק שמתעדת לעסוק בתיירות חלל.

ברנסון עצמו הופיע בסרטים ובסדרות טלוויזיה והתפרסם גם בזכות מסעות חוצי עולם, כולל בכדור פורח. אחת הסצנות המפורסמות שתקשרה את "שיגעונותיו" של ברנסון הייתה לפני חמש שנים, כשהוא שימש כ"דיילת" (כולל תחפושת מלאה) בטיסה של אייר אסיה אחרי שהפסיד בהתערבות. ב-1999 קיבל ברנסון את תואר האבירות מהמלכה אליזבת השנייה.

עוד כתבות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?