גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גבולות ההתערבות והסיוע: אמריקה סופרת 7,000 מייל

לפני 60 שנה ארה"ב אמרה "נשלם כל מחיר", ולפני 50 שנה היא הייתה מוכנה לחצות 10,000 מייל כדי לשמור על גבולות או להגן על בעלי ברית ● עכשיו, העולם שמסביב הרבה יותר מדי רחוק בשביל דונלד טראמפ

דונלד טראמפ ומזכיר המדיה פומפאו/ צילום: רויטרס 	Leah-Millis
דונלד טראמפ ומזכיר המדיה פומפאו/ צילום: רויטרס Leah-Millis

ארה"ב הגיחה אל העולם החיצון בצעדים לא-מדודים, בסדרה של תאונות ושל טעויות, בלי לדעת לאן ומדוע.

זה התחיל בדיוק לפני 120 שנה, במלחמה לא-נחוצה ולא-מוצדקת נגד ספרד. בן-לילה, ארץ שהתכנסה מן הצד השני של האוקיינוס האטלנטי, ועתה זה התחילה לשכשך את רגליה באוקיינוס השקט, מצאה את עצמה במלחמה גלובלית, עם חזית מקומית (קובה) ועם חזית מזרח-אסיאנית (הפיליפינים).

שבע שנים אחר כך היא תבעה מעמד של מעצמה ימית, ונשיא הרפתקן ושש אלי קרב, טדי רוזוולט, שיגר את "הצי הלבן הגדול" (זה היה כינויו) לשיט ראווה של שנה ורבע מסביב לעולם. הדגל הונף, היומרה הוכרזה, הקיטור נפלט, ואמריקה הייתה מוכנה.

אילו טדי רוזוולט היה נשיא שש שנים אחר כך, ארה"ב הייתה מקדימה מאוד להצטרף אל מלחמת העולם הראשונה, וכנראה מחישה את סיומה וקובעת את תוצאותיה. הואיל ולא היה, ובבית הלבן ישב אינטלקטואל דרומי עם הבנה מוגבלת של פוליטיקה ושל פרקטיקה מדינית, ארה"ב נדחפה כמעט בקושי אל המלחמה, לא הספיקה להשתתף בה השתתפות של ממש, ולא הצליחה להשפיע על תוצאותיה המיידיות או ארוכות הטווח.

אף כי היא הייתה מוכנה לשלוח מיליונים אל שדות הקטל של אירופה, לא היה לה כל חשק להישאר בשדות ההם רגע אחד יותר ממה שהיה נחוץ. המיליונים חזרו הביתה, היא התפרקה מנשקה במהירות מסחררת, סירבה להשתתף בהסדרים בינלאומיים להבטחת השלום, ושבה והתכנסה בין שני חופיה.

גלובלית, או גלובליסטית?

בבחירות של 1916, הנשיא וודרו ווילסון חזר ונבחר, אם גם בקושי רב, בזכות הבטחתו שלא להצטרף למלחמה. הוא הצטרף חודש אחד לאחר השבעתו. בבחירות של 1940, פרנקלין רוזוולט הבטיח שלא להכניס את ארה"ב למלחמה. הוא נאלץ להכריז מלחמה, שלא מיוזמתו, עשרה חודשים וחצי לאחר השבעתו.

המאורעות החשובים ביותר בחייה של אמריקה, אולי של העולם כולו, לא היו אפוא תוצאה של סוף מעשה במחשבה תחילה. אמריקה לא התנהלה על יסוד תורה מדינית. את התורה היה עליה ליצור לאחר מעשה.

היא הפכה למעצמת-על גלובלית בזכות התפקיד שמילאה במלחמת העולם השנייה. אבל היא הפכה למעצמה "גלובליסטית", זאת אומרת בעלת השקפה ברורה על הצורך בהשתתפות בינלאומית, רק שנתיים לאחר המלחמה. במהלך השנתיים ההן היא הייתה מוכנה לחזור ולהתפרק מנשקה ולהתכנס בחופיה. האיום הסובייטי על שלומן של ארצות קטנות שכנע אותה לכונן ברית להגנת הדמוקרטיות (אם כי לא כל חברותיה היו דמוקרטיות).

מאותו הזמן ואילך, מפת האינטרסים של ארה"ב כללה חמש יבשות ושלושה אוקיינוסים. כמעט לפני 60 שנה, נשיאה הצעיר ג’ון קנדי הכריז בנאום השבעתו: "אנחנו נשלם כל מחיר, נישא בכל עול, נעמוד בכל קושי, נתמוך בכל ידיד, נתייצב נגד כל אויב, כדי להבטיח את שיורה של החירות ואת הצלחתה".

זו לא הייתה מליצה. ארה"ב עמדה על סף מלחמה גרעינית שנתיים ופחות אחר כך; ושקעה עד צוואר במלחמת דמים של שבע שנים בדרום מזרח אסיה. יותר מחצי מיליון חיילים אמריקאים היו מוצבים באירופה. ציי מלחמה אמריקאים חרשו את הימים.

קומוניסטים עלייך, טקסס

ההבדל בין ביטחון מיידי לאינטרס אסטרטגי גלובלי היטשטש במידה כזאת, שכאשר הנשיא לינדון ג’ונסון ניסה לשכנע את האמריקאים בחיוניותה של מלחמת וייטנאם, הוא הכריז ב-1967 כי אם ארה"ב לא תבלום את הגרילה הקומוניסטית "במרחק של 10,000 מייל מגבולותינו", היא תיאלץ ללחום בהם "בחופי מאווי ואואהו", שניים מאיי הוואי.

כמעט 20 שנה אחר כך, הנשיא רונלד רייגן יזהיר את האמריקאים כי בהיעדר סיוע לגרילה האנטי-קומוניסטים בניקרגואה (ה"קונטראס"), טנקים ניקרגואיים יופיעו בשערי טקסס. אומנם ניקרגואה רחוקה רק כדי 2,000 מייל (קצת יותר מ-3,000 ק"מ), אבל ההיגיון היה אותו ההיגיון עצמו: אמריקה לעולם אינה לוחמת רחוק מדי מחופיה; היא אינה יכולה להרשות לעצמה ללחום קרוב מדי.

המלחמה הקרה נגד הקומוניזם הבינלאומי אומנם הסתיימה כמעט לפני 30 שנה; ואומנם במשך כמה שנים אחר כך לא היה ברור נגד מי מוסיפה ארה"ב להחזיק חיל מצב ענקי באירופה. אבל המצב של היעדר אויבים מושבעים ומסוכנים לא האריך ימים, מה גם שרוסיה עצמה התנדבה לחזור ולהיות אויבת; וסין התחזקה פנומנלית; ואסלאמיסטים פתחו ג’יהאד. הגיון "10,000 המייל" של לינדון ג’ונסון בעינו עמד.

עמד עד השבוע שעבר, כאשר הנשיא ה-45 של ארה"ב חזר לפחות פעמיים, בשתי הזדמנויות נפרדות, על ההכרזה שאין זה מעניינה של ארה"ב לנהל מלחמות, או לשמור על גבולות, או להגן על בעלי ברית "7,000 מייל" (קצת יותר מ-11 אלף ק"מ) מחופיה.

"ריב בארץ רחוקה"

מוטב לכל בעל ברית הנמצא במרחק של "7,000 מייל" לרשום לפניו את הנוסחה החדשה, שכמותה לא בקעה מפי נשיא אמריקאי במאה השנים שעברו. אם מישהו זקוק לאסוציאציה, היזכרו-נא בהסבר שנתן נוויל צ’מברליין לבגידת בריטניה בצ'כוסלובקיה ב-1938: "ריב בארץ רחוקה, בין אנשים שעליהם איננו יודעים ולא כלום".

להכרזה הזו יש כמובן משמעות מיידית; אבל תהיה לה משמעות היסטורית ארוכת-טווח רק אם דונלד טראמפ יחזור וייבחר לנשיא בעוד שנה; או אם דמוקרט(ית) מן האגף השמאלי-רדיקלי של המפלגה יחליף/תחליף אותו.

כמובן, ייתכן שיש ישראלים לא מעטים החושבים ששגרירות אמריקאית בירושלים חשובה יותר מהשתתפות צבאית ואסטרטגית של ארה"ב בבלימת התפשטותה של איראן. אולי חלק מן הישראלים האלה אפילו יושבים בקבינט הביטחוני של נתניהו. אבל פטריוטים ובעלי אחריות לאומית צריכים עכשיו להתפלל, שנשיאות טראמפ תגיע אל קצה ב-20 בינואר 2021.

עוד כתבות

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

החברה שביטלה עסקת רכישת דירות ב־97 מיליון שקל והשיא של רפאל

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: רפאל מסכמת שנה עם שיא בהכנסות ובצבר ההזמנות, הרווח של מיטרוניקס בירידה ומשק אנרגיה עברה לרווח של 1.6 מיליון שקל בזכות פרויקט יכיני, אזורים Living ביטלה רכישת 48 דירות בפרויקט בבני ברק וחברת הביטוח איילון עברה לרווח ● מדור חדש

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

עובדי חברת הביומד גמידה סל / צילום: איל יצהר

חברת הביומד גמידה סל תהפוך לפרטית ותפטר 25% מהעובדים

קרן הייברידג' משתלטת על גמידה סל באמצעות המרת אג"ח ותהפוך אותה לחברה פרטית ● מנכ"ל החברה אבי ג'נקינס: "החיפוש שלנו אחר חלופה אסטרטגית לא הניב תוצאות" ● המניה צונחת ביותר מ-80%

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עידן גרוס

רשות ניירות ערך הטילה עיצום בסך 700 אלף שקל על אי.בי.אי

העיצום, שהוטל בגין הפרות חוק איסור הלבנת הון, הוא הגבוה ביותר שהוטל לפי חוק זה על מפוקח של רשות ניירות ערך בשנים האחרונות ● אי.בי.אי בתגובה: "ב-2018, התקופה אליה מתייחס דוח הרשות, תחום המטבעות הדיגיטליים היה עדיין חדשני, ולא הייתה כל רגולציה שהסדירה את הנושא"

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה שהוא גם בעלים של חלק מהחצר ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

שאול גולדשטיין מנכ''ל חברת נגה - ניהול מערכת החשמל / צילום: ענבל מרמרי

הקץ להפסקות חשמל? זה הפתרון של המדינה

חברת נגה העבירה את תוכניתה לאגירת כ-2,500 מגה־וואט במתקנים ברחבי הארץ ● המהלך מאפשר לשמור הספק שלא נצרך ולהזרימו בעת הצורך

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מהצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בנעילת הבורסה; אופקו הלת' זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● הבורסה מסכמת את הרבעון הראשון: "מדדי ת"א-35 ות"א-90 רשמו תשואה חיובית של כ-5% וכ-11%, בהתאמה" ● זינוק של כ-50% בצבר ההזמנות של רפאל ● ביל אקמן: "מניית בורסת ת"א זמינה במחיר מציאה" ● דלק תחלק דיבידנד בסך של רבע מיליארד דולר ● בנק ישראל לא יאפשר לאחים נאוי לשלוט בישראכרט עם שיעור החזקות נמוך מ-30%

נשק אמריקאי נוחת בישראל אחרי המתקפה ב־7 באוקטובר / צילום: ap, Lolita Baldor

אמברגו הנשק הקנדי על ישראל רק נכנס לתוקף, וכבר עומד בסימן שאלה

ברקע החלטת הפרלמנט הקנדי לעצור את היצוא הביטחוני לארץ, הודיע משרד החוץ במדינה כי חברות עם אישורים בתוקף, יוכלו להמשיך ● בשלהי 2023, זינק יצוא הנשק מקנדה לישראל

בנייה חדשה בירושלים / צילום: Shutterstock

תל אביב מול ירושלים: הגרפים שמראים איפה שוק הנדל"ן צומח יותר

לפי נתוני הלמ"ס, אחת משש דירות שהחלה בנייתן אשתקד נמצאה בערים תל אביב או ירושלים, כשבאחרונה מדובר בהיקף שיא של 2.5% מהדירות הקיימות ● אבל כשברקע מגמת ההאטה הכללית, תל אביב הידרדרה למקום חמישי במספר העסקאות, בעוד שירושלים מובילה בבטחה

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבית משפט השלום צו חיפוש במשרד של שני עו"ד ● השניים טענו שהמסמכים נתפסו על ידי צו של בית משפט השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את הערעור שלהם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

שר האנרגיה אלי כהן (משמאל) בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין ג'ורג' פפנסטאסיו / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

מתעלמת מטורקיה: ישראל מקדמת את חיבור רשת החשמל עם קפריסין ויוון

בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין, ג'ורג' פפנסטאסיו, דן שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן בנוגע לשיתוף פעולה בתחום האנרגיה ● השניים סיכמו כי פרויקט הכבל החשמלי התת-ימי שיחבר את רשת החשמל של ישראל לקפריסין וממנה ליוון, ואל רשת החשמל האירופית, יקודם בעדיפות גבוהה

השופט עוזי פוגלמן. דחה בקשה לדיון נוסף שהגישה המדינה / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

המדינה התנגדה לפצות אדם שקנה דירה ממתחזה - ונדחתה פעמיים בעליון

המדינה הגישה באופן חריג בקשה לדיון נוסף, בטענה כי הדרישה להציג צו ירושה מקורי תשפיע באופן שלילי על שוק הנדל"ן ● בשבוע שעבר בית המשפט העליון דחה את בקשתה

הדולר היה השנה מקלט בטוח ופתאום איבד גובה / אילוסטרציה: Shutterstock, Africa Studio

שני המטבעות האלו נחשבים למקלט בטוח, אז למה אחד צונח והשני ממריא?

הין היפני בשפל של 34 שנים והדולר מתחזק מול כל המטבעות ● קובי לוי ראש דסק אסטרטגיית שווקים בלאומי: "הין במגמת פיחות חדה, במקביל להחלטת הבנק המרכזי להעלות את הריבית לטריטוריה חיובית, הדולר התחזק על רקע נתוני מאקרו טובים"

שופט בית המשפט העליון חאלד כבוב / צילום: שלומי יוסף

נציב התלונות על השופטים מצא תלונה נגד השופט חאלד כבוב כמוצדקת

בשנת 2019 השופט חאלד כבוב נתן שתי החלטות, במסגרת בקשות לצווים במעמד צד אחד, הקשורות לתיק בו ארבעת ילדיו היו מעורבים בעקיפין ● הנציב אורי שהם ציין כי תמוה שכבוב לא ידע על הדבר, שכן שמותיהם הופיעו בחלק מנספחי התיק, אך כבוב טען כי הנתונים נמצאו בשולי הנספחים, שכללו 200 עמודים

עידן וולס, מנכ''ל קבוצת דלק / צילום: רון קדמי

העסקה שתגדיל את פוטנציאל הנפט של קבוצת דלק ב-100 מיליון חביות

הקבוצה סיימה את שנת 2023 עם הכנסות של 12.3 מיליארד שקל, צמיחה של 2.8% אבל הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות ירד ב-60% ● החברה הבת איתקה צפויה להתמזג עם חברת נפט הפועלת בים הצפוני ● התגמולים לשלושת בכירי קבוצת דלק הסתכמו ב-2023 בעלות מצרפית של כמעט 50 מיליון שקל