גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"למדתי להתנהג כמו בריון": ראשת עיריית יהוד-מונוסון מסבירה מה תעשה עם מעל מיליארד שקל בקופה

יעלה מקליס למדה את הלקח מראשי הערים המאוכזבים, ואת ביצוע הסכם הגג שנחתם בעיר התנתה בקבלת כספים בפועל, ובבניית מקורות תעסוקה באזור • בראיון ל"גלובס" היא מספרת מה היא מתכוונת לעשות עם מיליארד ורבע שקל כדי לחזק את העיר

יעלה מקליס / צילום: איל יצהר, גלובס
יעלה מקליס / צילום: איל יצהר, גלובס

בערב ראש השנה האחרון חתמה יעלה מקליס, ראשת העיר יהוד-מונוסון, על הסכם גג עם רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), שלפיו יתווספו לעיר שתי שכונות ענק על שטחים חקלאיים שהיו, וחלקם עדיין, בשטחי המועצה האזורית דרום השרון.

הסכם הגג של יהוד-מונוסון יוצא דופן כי הוא מבטיח בנייה למגורים רק על בסיס העברת כספים, בניית מקורות תעסוקה ופיתוח מרחבי. מקליס יודעת שהיא חייבת לשקם תחילה את השיכונים המוזנחים בתוך העיר, ושזה יעלה ממון רב. בו זמנית, היא מבינה היטב שכדי שיהוד תשגשג עליה לשתף פעולה עם מטה הדיור הלאומי ועם משרד האוצר.

מלשכתה בקומה השלישית של בית העירייה משקיפה מקליס על הנוף הכמעט סוראליסטי של מרכז יהוד: צריח מסגד נטוש, שריד לכפר הערבי יהודייה, גגות הפח של החמארות לאורך מדרחוב סעדיה חתוכה, שהוא גם השוק העירוני, וברקע, פרויקט "הגנים התלויים של יהוד". עד לפני 10 שנים היו כאן בתים ישנים, אצטדיון כדורגל והתחנה המרכזית של יהוד ועכשיו, קופסאות מגדלים משוכפלות. כשמקליס מסתכלת על המגדלים עיניה נוצצות. מבחינתה, בנייה חדשה זה היעד. זה העתיד.

ראשי ערים רבים מסתייגים - ואפילו מתנערים - בתקופה האחרונה מהסכמי הגג. במקרה של העיר יהוד-מונוסון, החתימה על הסכם הגג תביא להקצאת תקציב של יותר ממיליארד שקל לשדרוג תשתיות בעיר הוותיקה ולפיתוח תשתיות בשכונות המגורים החדשות, כולל כבישים, מדרכות, גנים ציבוריים, תאורה, ניקוז, הקמת היכל תרבות, פארקים, שבילי הליכה ועוד.

התמורה היא קידום שתי שכונות ענק: תמ"ל (תוכנית ממשלתית להאצת היצע הדירות) גני יהודה ותמ"ל מגשימים. הראשונה תיבנה על שטח חקלאי שהיה שייך בעבר לפרבר הווילות גני יהודה (סביון), והשנייה על שטח חקלאי שמעובד על ידי מושב מגשימים, ושייך למועצה האזורית דרום השרון.

בתמ"ל גני יהודה, שכבר הופקדה ואושרה, מוצעת בניית 4,100 יח"ד, 300 דירות לדיור מוגן ועוד שטחי ציבור, מסחר ותעסוקה. בתמ"ל מגשימים מוצעת בניית 3,200 יח"ד ו-350 יחידות דיור מוגן. קידום התוכנית מעוכב בשל העובדה שהיא לא נמצאת, בינתיים, בגבולות הסטטוטוריים של יהוד-מונוסון וטענות של תושבי המושב על הרס החקלאות.

התוכניות הגדולות ביהוד

תמ"ל מגשימים:
3,200 יח"ד • 350 יחידות דיור מוגן
שטחי מסחר (15.8 אלף מ"ר) ותעסוקה (349 אלף מ"ר)
השכונה תיבנה על שטח חקלאי שמעובד על ידי מושב מגשימים, ושייך למועצה האזורית דרום השרון
התוכנית מעוכבת כי היא לא נמצאת בגבולות של יהוד ‐ מונוסון וטענות של תושבי מגשימים על הרס החקלאות באזור

תמ"ל גני יהודה:
4,100 יח"ד • 300 יחידות דיור מוגן
שטחי ציבור, מסחר (75 אלף מ"ר) ותעסוקה (320 אלף מ"ר)
השכונה תיבנה על שטח חקלאי שהיה שייך בעבר לפרבר הווילות גני יהודה
התוכנית כבר הופקדה ואושרה

למה בכלל אתם צריכים הסכם גג? אתם ממוקמים בין סביון לשדה התעופה, המצב הסוציואקונומי של התושבים טוב מאוד, אתם מוגדרים על ידי משרד הפנים כרשות איתנה.

"אם תישאל במינהל התכנון הם יגידו לך שהוצאתי להם את המיץ. להסכם הגג יש יתרונות רבים: נוסף על מיליארד שקל לפיתוח השכונות החדשות והתשתיות שלהן, אנחנו מקבלים כ-250 מיליון שקל שיושקעו בקידום המרחב הציבורי בעיר הוותיקה. היטל ההשבחה הוא מנוע הצמיחה של העיר, אך אין שם כמות של כסף. ברור לנו שבתקופה הקרובה, כדי לבנות את היכל התרבות, והקונסרבטוריון וגני הילדים, שרותים חברתיים שאנחנו צריכים ולא נבנו פה ב-20 השנה האחרונות, אנחנו זקוקים לתקציבים.

"אני דרשתי מרמ"י, שבהסכם הגג יהיה שיווק של שטחי התעסוקה לצד המגורים. זה אומר שבידי היכולת שלא לאפשר שיווק למגורים ללא תעסוקה, בתחום התוכנית התמ"לית. במצב הרגיל הרשות מממנת את כל בניית התשתיות הציבוריות מאגרות והיטלים. הבעיה היא שאלה מתקבלים רק כשמוציאים היתר. מה שקורה זה שלרשות אין תקציב לממן את הפיתוח ולכן אנשים נכנסים לפני שיש תשתיות. היתרון שלנו הוא שכבר בשיווק אנחנו מקבלים כסף לבצע תשתיות. עוד לפני התחלת הבנייה אני יכולה להתחיל לתכנן ולדאוג שלתושבים יהיו בתי ספר, גני ילדים, גינות.

"יתרה מכך, בזכות הסכם הגג אנחנו מקבלים עד 15% קרקע משלימה בשטחים החדשים לפרויקטים של פינוי בינוי בתוך העיר. זה אומר שבמקומות שבהם המכפיל של 3.7 ייתן מתחם צפוף מדי, אנחנו נעביר את דירות התמורה לקרקע משלימה. אם אין הסכם גג אפשר לקבל 7.5% קרקע משלימה".

מה עם מחיר למשתכן?

"חלק מהבנייה החדשה תיעשה במסגרת 'מחיר למשתכן'. דובר על כך שנוכל להקצות 25% מהבנייה במסגרת זו לטובת זוגות צעירים תושבי העיר במחיר מסובסד".

בתקופה האחרונה אנחנו שומעים על רשויות שלא רוצות לגדול. בגבעתיים עצרו את תמ"א 38 ובזיכרון יעקב מתנגדים לתוכנית המתאר שנכפתה עליהם. למה אתם רוצים לגדול?

"אנחנו מודעים לכך שלפי כל התחזיות אוכלוסיית ישראל תכפיל את עצמה עד שנת 2048. זה אומר שכל מרכז הארץ יצטרך להתאים את עצמו. במקום לעשות כל מיני תוכניות פרטצ'יות, אד הוק, אנחנו מתכננים בצורה מסודרת ל-15 שנה קדימה. זה לקח לנו הרבה זמן, אבל אנחנו מסוגלים לשלוט בקצב ההתפתחות. אם נראה שמשווקים מגורים, ולא משווקים תעסוקה, לא תהיה מנת מגורים נוספת. אני באה מתחום של משפט. אני אוהבת לחתום על הסכמים שאני יכולה לקיים. למדתי להתנהג כמו בריון, אבל אני מעדיפה לעשות את זה מסודר".

מתי את צופה שהתוכניות התמ"ליות יתגשמו?

"10-15 שנה. זה תהליך ארוך".

מה הן תוכניות ההתחדשות העירונית הגדולות של העיר?

"יש את תמ"ל מוהליבר שתכלול 1,344 יח"ד במקום 366. באזור הרחובות קדושי מצרים וביאקובסקי יש מתחם נוסף שייהרס ובמקום 284 דירות ייבנו שם 1,350 דירות. יש לנו אישור קבינט להיכנס לוותמ"ל גם עם התוכנית הזאת".

לפני הבחירות המוניציפליות האחרונות עלה נושא התחבורה בפורומים העירוניים והתושבים הביעו תרעומת רבה. אתם בטבעת הרחוקה של המטרופולין. איך תצאו מהפקק?

"זה נושא שמדינת ישראל צריכה לפתור. זה לא ברמה מקומית. בהתחלה דובר על זה שהקו הסגול, שאמור לעבור על ציר דרך 461, עד בני עטרות, יהיה מוכן ב-2021. עכשיו מדברים על 2026. זה דבר שחייבים להריץ אותו. עכשיו יש פקקים אבל אנחנו חיים איתם. כשאור יהודה וקריית אונו יאכלסו את כל השטחים החדשים שלהן, תושבי יהוד יתקעו. אם מדינת ישראל רוצה להגדיל את היצע יחידות הדיור במרכז הארץ היא חייבת לפתור את בעיות התחבורה".

זה אתגר גדול להפוך מעיר קטנה, "קהילתית", לעיר גדולה. את לא חוששת ממה שיביאו איתם הסכמי הגג?

"למדתי מהרשויות האחרות. כשהתפרסם בעיתון על ראש עיר שעצר הסכמי גג אני התקשרתי אליו. גוב ארי ביבנה, פדלון בהרצליה. נסעתי לראש העין, לקריית גת. למדתי מהניסיון של אחרים. יצרתי את ההתניות כדי לשמור על חלקת האלוהים הקטנה שלנו. בהסכמי הגג יש הרבה דברים טובים".

מה קורה עם תוכנית המתאר שלכם? עובדים עליה כבר חמש שנים והיא עדיין לא הופקדה.

"תוכנית המתאר נעצרה כי לא הוחלט איפה יעבור הציר החדש של כביש 461, שיקרא כביש 46 (כוונתה של מקליס ליוזמת מנהל התכנון לבחון תוואי חדש ומורחב לקטע כביש הרוחב 461, המקשר בין דרום מזרח תל אביב לכביש 40. ג.נ). הגידול של יהוד קשור באזור התעסוקה שיוקם בין כביש 461 לבין הדופן הצפונית של שדה התעופה בן גוריון. ברגע שיעבירו כביש באמצע שטח אזור התעסוקה, ומדובר באוטוסטרדה, תהיה פגיעה משמעותית בבינוי המתוכנן. אנחנו מדברים על פגיעה שבין 60 ל-130 מיליון שקל הכנסות ארנונה בשנה. כדי לממן התחדשות עירונית אנחנו צריכים את השטח הזה".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר