גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוויכוח על גיל הפרישה לנשים: להאריך או לא להאריך

העלייה בתוחלת החיים מדלדלת את קופות הפנסיה, וכבר לא מאפשרת להתעלם מהפתרון המתבקש: העלאת גיל הפרישה לנשים ● השאלה היא מה אמורות לעשות נשים שרוצות להמשיך לעבוד, אך לא מוצאות עבודה בגלל אפליה על בסיס גיל ● 'ליידי גלובס' פנה למנהלות הבכירות בישראל, כדי שיתפסו צד בוויכוח

גיל הפרישה / צילומים: איל יצהר רמי זרנגר
גיל הפרישה / צילומים: איל יצהר רמי זרנגר

דליה, כמעט בת 64, עובדת מוערכת ובעלת תואר בביולוגיה, פוטרה מעבודתה במעבדה לאחר 17 שנה. העילה הרשמית: התייעלות וקיצוצים. בתביעה שהגישה נגד מעסיקיה לשעבר, טענה כי הסיבה האמיתית והלא מכובסת לפיטוריה היא למעשה גילה המתקדם. בית הדין לעבודה קיבל את גרסתה, והשית על המעסיק פיצוי כספי בשווי שנת עבודה פלוס פיצוי נוסף על עוגמת הנפש.

"יש לקחת בחשבון את חוסר תום הלב וההפליה האסורה שבפיטורים, את נסיבותיה האישיות של התובעת, שצברה בעבודתה ותק רב שנים, ואת הצהרתה כי ניסיונותיה למצוא עבודה חלופית לא הניבו פרי, כך שנותרה קרוב לגיל 64 מחוץ לשוק העבודה", נכתב בפסק הדין, שאף ציטט את השופטת בדימוס אילה פרוקצ'יה, על כך ש"השינוי הבולט שחל בהיקף אוכלוסיית הגיל השלישי מוליד צרכים חברתיים שלא ניכרו בימים עברו. התרחבותה של אוכלוסיית האזרחים הוותיקים והגידול הניכר בתוחלת החיים מדגישים את הצורך בהגנה על זכויותיהם".

זוהי רק דוגמה אחת מני רבות שמציפה תופעה חמורה בולטת: אייג'יזם, כלומר אפליה על בסיס גיל, והפיכתם של עובדים טובים ללא רלוונטיים בשל גילם. הבעיה הזו אינה נחלתם של מבוגרים בלבד: כולנו מושפעים מכך, בין היתר כיוון שאייג'יזם הוא מכשול מרכזי בדרך להעלאת גיל הפרישה לנשים, ומהווה אחד מהקלפים המרכזיים של מתנגדי ההעלאה. וכשגיל הפרישה לא עולה, כולנו נושאים בנטל.

נכון להיום, נראה כי הנושא תקוע בדרך ללא מוצא: ועדת הכספים של הכנסת הציעה עלייה מדורגת בגיל הפרישה של נשים מ-62 ל-64, מותנית במתווה הכולל את הארכת זכאותן של נשים מבוגרות לדמי אבטלה מחצי שנה לשנתיים - תוכנית שאפתנית שעלותה מוערכת בכ-10 מיליארד שקל בעשור הקרוב. האוצר, מבחינתו, הסכים לשלם עבור מתווה אחר, שעיקרו תוכניות הכשרה מקצועית לנשים מבוגרות וזכויות סוציאליות מוגדלות, ועלותו, לכל היותר, 2 מיליארד שקל. הנושא עתיד להיות מוטל לפתחה של הממשלה הבאה.

אחת המשמעויות של העלייה בתוחלת ובאיכות החיים היא עלייה בהוצאות הממשלה והתגברות העומס על האוכלוסייה העובדת. לפי תחזיות הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בתהליך שהתחיל לפני כעשור וצפוי להימשך עד ל-2030, האוכלוסייה המבוגרת צפויה כמעט להכפיל את עצמה, בעוד האוכלוסייה הכללית תגדל רק בשליש. אם ב-2016 היה רק מבוגר אחד בגמלאות או ילד שעדיין אינו נכלל בשוק העבודה על כל חמישה עובדים, הרי שהצפי ל-2030 הוא פחות מארבעה עובדים על כל קשיש או ילד. כלומר, יותר קשישים באופן אבסולוטי ביחס ליצרני ההכנסות.

הסכנה הגדולה האורבת לפתחנו היא חוסר יכולת של הביטוח הלאומי לעמוד בהתחייבויותיו לדורות הבאים, או במילים אחרות: פשיטת רגל כלכלית. הדרך לשם רצופה גם בתרחישים פחות אפוקליפטיים, ועדיין מאיימים: דלדול המקורות התקציביים, העלאה חדה של מיסים וירידה תלולה ברמת החיים של רבים הנסמכים על שירותי מדינה. בפן האישי, התארכות תוחלת החיים יוצרת מצב שבו אנשים נאלצים להסתמך זמן רב יותר על חסכונותיהם: אם בשנות ה-70 גבר חי בפנסיה בממוצע 14 שנה ואישה כ-20, הרי שכיום גבר צפוי להיות בפנסיה כ-17 שנה ואישה כ-24.

בדרך לפשיטת רגל

הנתונים שהוצגו כאן מהווים את המוטיבציה העיקרית להעלאת גיל הפרישה לנשים, פתרון שהמדינה מנסה לקדם באמצעות משרד האוצר כבר שנים ארוכות, וללא הצלחה. "שר האוצר מגיש הצעת חוק, והיא תמיד נופלת בוועדת הכספים על ידי החרדים או על ידי החברתיים, כיוון שאף אחד לא מוכן להצביע על משהו שיפגע בנשים. אני חושב שאין לזה הצדקה, תוחלת החיים עולה וצריך לממן את זה", מסביר רמי דיין, מומחה לביטוח פנסיוני ויועץ לגופים גדולים במשק.

עד כה המליצו על כך שלוש ועדות של המשרד ואינספור מומחים, כשהם חמושים בטיעונים מגוונים: שוויון חובות למי שדורשות שוויון זכויות, העלאת רמת החיים של הנשים עם היציאה לפנסיה וצמצום הפער בין גובה הקצבאות של שני המינים, הקלת הנטל על האוכלוסייה העובדת, ויישור קו עם מדינות ה-OECD, שבהן גיל הפרישה הממוצע לנשים גבוה מאשר בישראל, ועומד על 63.2.

מנגד עומדות טענות הגורסות כי הראשונות להיפגע מהשינוי יהיו נשים שממוקמות ממילא בתחתית שרשרת המזון התעסוקתית, ועובדות במקצועות שוחקים כמו ניקיון וטיפול בקשישים. לאלה מצטרף, כאמור, החשש הגדול מאייג'יזם. שוק העבודה מעולם לא האיר פניו למבוגרים, ואין סיבה להניח שדווקא עכשיו יקל על אלו שצריכות להתנהל בו כמה שנים נוספות.

כיום זכאיות נשים היוצאות לגמלאות לקבל קצבת זקנה של הביטוח הלאומי מגיל 62, וקצבת הפנסיה שלהן פטורה ממס עד לסכום של כ-9,800 שקל. אם יועלה גיל הפרישה שלהן ל-64 או יושווה לזה של הגברים ויעמוד על 67, המרוויחים העיקריים מכך יהיו הביטוח הלאומי - אליו יופרשו יותר תשלומים מחד, והוא יידרש לשלם פחות קצבאות מאידך - וקרנות הפנסיה הוותיקות, שמחויבות לשלם לעמיתיהן על פי נוסחה שנקבעה בעבר, ושנסמכה על הכוונה להעלות את גיל הפרישה לנשים. קרנות אלה כבר הודיעו על הפחתה בפנסיה לכלל מבוטחיהן, כתוצאה מאי העלאת גיל הפרישה של נשים. קרנות הפנסיה החדשות, לעומת זאת, אדישות לחלוטין לשינוי, כיוון שהן מבוססות על צבירה כספית שמחושבת בהתאם לזמן הפרישה.

"לב הבעיה מתמקד בשאלה מה עושים עם אנשים שנפלטים משוק העבודה, עם הפער שגדל בין תוחלת החיים ותוחלת החיים המקצועית", אומר דיין. "אם המדינה לא תיצוק תוכן ריאלי לאמירה 'הארכת תוחלת החיים המקצועית', היא תהיה בבעיה: בעבר צעירים יכלו לממן את האוכלוסייה המבוגרת, אבל היום הם כבר לא יכולים לעשות זאת, וזה יחמיר. המדינה תיאלץ להשית מס מטורף על הצעירים, ונטל המס כבר היום גבוה מאוד, זה יגיע לפשיטת רגל".

איך יוצקים 'תוכן ריאלי' להארכת תוחלת החיים המקצועית?

"צריך להטמיע פתרונות ריאליים שיהפכו את שהאוכלוסייה המבוגרת ליצרנית, כמו הכשרות מקצועיות, עבודות יזומות, או העדפה מתקנת לאוכלוסיות מבוגרות כדי שיוכלו להיכנס למקומות כמו צהרונים בבתי ספר ובגני ילדים".

הוועדה האחרונה שהתכנסה בכנסת לדון בנושא, בהובלתו של ראש אגף התקציבים באוצר דאז, אמיר לוי, אכן הציעה מספר תוכניות לשיפור מצבן של הנשים במקצועות השוחקים, ובהן הקצאת תקציבים להכשרות מקצועיות. אלא שרבים רואים ביוזמה מס שפתיים, או לכל הפחות תוכנית לא ריאלית, והתקשו לדמיין כיצד נשים בעשור השישי לחייהן, במיוחד כאלו שעסקו כל חייהן בעבודה שוחקת, יפנו פתאום ללימודים.

"מסקנות הוועדה אינן כוללות ארגז כלים הולם להתמודדות עם הפגיעה הצפויה בנשים", טענה פרופ' רות בן ישראל, חברת הוועדה שהייתה בדעת מיעוט והתנגדה למתווה שלה. "להעלאת גיל הפרישה השלכות שליליות דרמטיות על נשים המועסקות בשכר נמוך, במקצועות שוחקים ואלו הנמצאות בפריפריה החברתית והגיאוגרפית של ישראל... נשים אלו ייפגעו מדחיית זכאותן לקצבת זקנה עקב העלאת גיל הפרישה, ובהיעדר חיסכון פרטי מספיק, יידונו לחיי עוני".

מצד שני, אחת הטענות שמעלים תומכי העלאת גיל הפרישה היא שהשינוי בעצם ייטיב עם נשים, במיוחד עם אלו המבוטחות בקרנות הפנסיה החדשות, שבהן סכום הפנסיה הוא נגזרת ישירה של הסכום שנחסך. אם גיל הפרישה יעלה, יצטמצמו הפערים בין קצבאות הנשים והגברים, והשינוי יאפשר את רמת החיים שגמלאים בימינו שואפים לה, כזאת שכוללת גם ניצול של הבריאות הטובה יותר בדמות נסיעות לחו"ל ובילויים.

הטענה הזאת אינה משוללת יסוד, ומגובה גם במחקרים. כך, למשל, על פי מחקר של מכון טאוב שהתפרסם לפני כשנה, פרישת נשים בגיל 67 תגדיל את הפנסיה שלהן ב-40% ותצמצם דרמטית את הפער בינן לבין גברים מ-61% ל-15% בלבד.

מהו מקצוע שוחק

אז מי צודק? תלוי את מי שואלים, ואת האינטרסים של מי הם מייצגים. "כל מי שהיום נמצא בפנסיה צוברת חדשה, להבדיל מפנסיה תקציבית, מושפע משני פרמטרים: משך הזמן שבו הופרשו ההפרשות וגובה השכר, שהרי גובה ההפרשות הוא אחוז מסוים מהמשכורת", מסבירה עו"ד אורלי אבן זהב, הממונה על תחום הפנסיה במשרדה של עו"ד אורנה לין.

"כיוון שנשים מוכוונות לפרוש בגיל 62, יש לזה משמעות על גובה הפנסיה שלהן, במיוחד שרבות מהן עובדות במקצועות פחות רווחיים". אם זה לא מספיק, הרי שגם לתוחלת החיים הגבוהה יותר של נשים יש השפעה שלילית על גובה הקצבה החודשית, כיוון שסכום הכסף שהפרישו במהלך השנים עתיד להתפרס על פני יותר חודשים שצפויים להן בגמלאות.

האם הפתרון הוא השוואת גיל הפרישה לזה של גברים?

"כעיקרון זה מהלך מבורך, אבל הוא מתעלם מהעובדה שיש הרבה נשים במקצועות שוחקים וגם מכך שהשוק לוקה מאוד בגילנות. גברים בגיל 50 פלוס נתקלים בקשיים, ונשים מתקשות בשוק העבודה כבר בשנות ה-40 שלהן. שינוי כזה צריך להיות מלווה בשינוי חברתי, וגם באבחנה בין מקצועות שוחקים, שבהם צריך להשאיר את גיל הפרישה כפי שהוא, לבין מקצועות אחרים".

אלא שבאוצר חוששים, כפי הנראה, להיכנס למלחמה שקשה לנצח בה, על ההגדרה של 'מקצוע שוחק'. ניקיון הוא מקצוע שוחק, זה ברור, אולי גם טיפול בקשישים. פחות ברור, לעומת זאת, כיצד להגדיר נהגת מונית או אוטובוס, או אישה בעשור השביעי לחייה שעומדת על רגליה שעות ארוכות ברשת פארם כלשהי.

בנוסף, הקלות לנשים אלו עשויות לייצר טענות מצד אחרות שמקצוען אינו 'נופל' בקטגוריה זו, אך פוטרו מעבודתן ומתקשות למצוא עבודה חדשה מפאת גילן המתקדם. לכן, אחת הסוגיות שיש לתת עליהן את הדעת בדיון על העלאת גיל הפרישה היא המצב הריאלי בשוק העבודה, ואפליה מטעמי גיל.

חוק שוויון הזדמנויות בעבודה אוסר על מעסיק להפלות עובד מטעמי גיל בכל הקשור בקבלתו לעבודה, בתנאי העסקתו ופיטוריו. "די בכך שמעסיק לקח בחשבון במסגרת שיקוליו גם את גילו של המועמד של העובד, כדי שהחלטתו תהיה פסולה", אומר עו"ד רפי הולין, מומחה לדיני עבודה. לדבריו, בכל הנוגע לגילנות אין הבדלים משמעותיים בין המינים.

איך ניתן להוכיח אפליה?

"קשה לעשות זאת, ולכן החוק הפך את נטל ההוכחה: די בכך שמועמד לעבודה יוכיח כי עמד בתנאי הקבלה, כדי להעביר את הנטל אל המעסיק. כך גם לגבי עובד מבוגר שפוטר - די בכך שיוכיח כי לא הייתה בהתנהגותו או במעשיו סיבה לפיטוריו, כדי להעביר את הנטל אל המעסיק להוכיח שהפיטורים לא היו משיקולים מפלים.

"אגב, לאחרונה בתי הדין לעבודה החמירו את היחס כלפי פיטורי עובדים מבוגרים. אם בעבר על המעסיק היה להוכיח שלא התחשב בגילו של העובד בהחלטה על פיטוריו, כיום גם התעלמות נחשבת לאפליה: מעסיק שרוצה לפטר עובד צריך להוכיח שכן התחשב בגילו כשיקול להימנע מפיטוריו. כלומר, נוצרה חובה של המעסיק לקיים מעין אפליה מתקנת".

יש דפוס בפיטורים של עובדים מבוגרים?

"בדרך כלל פיטורים של עובד מבוגר קורים כשמגיע מנהל חדש, צעיר ואמביציוזי. שני הצדדים מרגישים שהם יודעים הכול. זוהי כרוניקה של פיצוץ ידוע מראש, שבסופו העובד הוותיק בדרך כלל מפוטר. לכן הדרך לצמצם אפליה מטעמי גיל אינה בהכרח משפטית, כי למשפט יש כוח מוגבל, אלא בעיקר ניהולית. אפשר להשקיע בהכשרות עובדים ותיקים, או לאמץ מודל תגמול שמערער על האקסיומה שהשכר צריך לעלות עם הוותק. במקומות שבהם השכר הוא צמוד ביצועים, היקף פיטורי העובדים הוותיקים נמוך משמעותית".

"לא צריך להיבהל ממתן סיוע תקציבי ואפילו חלקי לקבוצות מסוימות". מיכל עאבדי / צילום: רמי זרנגר

להוציא את הרפורמה לדרך

מיכל עבאדי, החשבת הכללית באוצר לשעבר: "הארכת גיל הפרישה לנשים היא מחויבת המציאות"

"התארכות תוחלת החיים משפיעה על מערכת הבריאות, ועל מערכות חברתיות, כולל הצורך לתמוך, גם נפשית, באוכלוסייה הוותיקה", אומרת מיכל עבאדי, לשעבר החשבת הכללית באוצר. "ההיערכות בתחום החיסכון הפנסיוני, שכוללת בין היתר את הארכת גיל הפרישה לנשים, היא מחויבת המציאות.

"העלאת גיל הפרישה היא מהרפורמות החשובות ביותר שעומדות לפתחה של הממשלה הבאה. יישום הרפורמה יגדיל את החיסכון הפנסיוני שלהן, ויאפשר לחלקן לממש את הכישורים והיכולות שלהן לעוד מספר שנים. הרפורמה גם צפויה לתרום לכלכלת ישראל.

הנפגעות מהרפורמה. "כאשר הממשלה מקדמת רפורמות שצפויות להועיל לציבור בטווח הארוך, היא מפצה אוכלוסיות שנפגעות מאותה הרפורמה. הרפורמה להעלאת גיל הפרישה עלולה לפגוע בחלק מהנשים, שלא יצליחו להתמודד עם השינוי, ולכן אני לא שוללת את האפשרות לתת כאן פתרון תקציבי. מתקצוב תוכניות אפקטיביות להכוונה וסיוע למציאת עבודה מגיל מסוים, ועד לפתרון תקציבי בצורה של סיוע כספי.

"המפתח להוצאת הרפורמה לדרך היא הדרגתיות בהחלתה, וטיפול נקודתי באוכלוסיות הנפגעות. המדינה צריכה לקבוע הגדרות שמתכנסות למסגרת תקציבית ברורה, ובדרך זו לתת לפחות מענה חלקי לבעייתיות. צריך לזכור שהבעיה של נשים במקצועות שוחקים מסוימים היא אמיתית, וכחלק מהרפורמה צריך לסייע לאותן נשים. לא צריך להיבהל ממתן סיוע תקציבי ואפילו חלקי לקבוצות מסוימות.

"כמו כן, צריך להחיל את הרפורמה בהדרגה לגבי נשים הצפויות לפרוש בתקופה הקרובה (לפחות בשלוש השנים הקרובות), נשים שהתכוננו לכך, ובהתאם בנו את מערך הציפיות שלהן".

"בסופו של דבר זו נוסחה מתמטית: תוחלת החיים הנשית והאנושית מתארכת, ונצטרך לממן את התוספת הזאת". ענת גואטה / צילום: רמי זרנגר

מה חושבות המנהלות הבכירות?

ענת גואטה, יו"ר רשות ניירות ערך: "לא יכולה להיות אפשרות אחרת, אלא להיות בעד העלאת גיל הפרישה. בסופו של דבר זו נוסחה מתמטית: תוחלת החיים הנשית והאנושית מתארכת, ונצטרך לממן את התוספת הזאת, אחרת נזדקן בעוני. ברור שזה מעורר רגשות לא פשוטים, אבל הכסף צריך להגיע מאיזשהו מקום".

סיגל יעקבי, מנכ"לית משרד המשפטים וכונסת הנכסים הראשית: "קודם כל, אני בעד שוויון, וזה אומר שוויון בזכויות לצד שוויון בחובות. מעבר לזה, כתוצאה מהתארכות תוחלת החיים אין מנוס מהעלאת גיל הפרישה מבחינה כלכלית".

אורנה הוזמן בכור, יו"ר נמל אשדוד: "חלק ממשמעות של שוויון הוא הזכויות לצד החובות. לכן, במידה ויש שוויון מלא בכל התחומים, כלומר בשכר, בקידום ובתנאים, אני מאמינה שיש צורך להשוות גם בגיל הפרישה - אבל לא רגע לפני השוויון הזה".

ד"ר יואל מארק, סגנית נשיא אמזון העולמית: "אני לא מאמינה במגבלות על גיל פרישה לאף אחד, גבר או אישה - המצב צריך להיות שכל אחד מחליט לעצמו. מישהו בן 75 יכול להחליט שהוא עדיין בכושר, זה תלוי בך ובתפקיד שלך. אישית אני לא בטוחה שאפסיק לעבוד בגיל 64, ואני לא כל כך רחוקה משם. כרגע זה לא משהו שהייתי רוצה".

סיגל רגב רוזנברג, מנכ"לית קופת חולים מאוחדת: "כרגע יש בעיה עם העלאת גיל הפרישה, כיוון שיש מקצועות שהם מאוד שוחקים, כמו אחות או מורה. בגיל 65 להרים חולים ולרחוץ חולים זה מאוד בעייתי, וצריך להיערך לזה - כלומר לבנות שינוי מסלולים לגיל הזה. לשבת בבית 20 שנה זה יותר מדי, וזו גם רמת חיים מאוד נמוכה לאנשים שהיו רגילים אחרת".

עוד כתבות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

מניה בשפל ושלל צרות: מה צפוי בדוחות הענקית "שנתקעה מאחור"

טסלה, שצפויה להציג את תוצאותיה הכספיות הערב, איבדה כ-40% ממחיר המניה שלה מתחילת השנה ● האנליסטים בוול סטריט חוזים כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים