גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסיפור של יקב פסגות עלול לסבך מדינה שלמה

החלטתו של בית הדין של האיחוד האירופי בעניין סימון מוצרי יקב פסגות, שממוקם מעבר לקו הירוק, עלולה להיות הרת גורל עבור יצוא של מוצרים ישראלים, ולא רק כאלה המיוצרים בהתנחלויות • במשרד החוץ היו מעדיפים להניח לתביעה "להתנדף" בלשון הייננים, אבל מנכ"ל היקב רואה מאבק זה כחלק מהתמודדות עם אנטישמיות

הפגנת BDS / צילום: SHUTTERSTOCK
הפגנת BDS / צילום: SHUTTERSTOCK

בעוד שבועיים אמור בית הדין הגבוה לצדק של האיחוד האירופי (CJEU), היושב בלוקסמבורג, לפרסם הכרעה בעניין סימון מוצרי יקב פסגות. ההחלטה נוגעת לתיוג בקבוקי היין של יקב פסגות ככאלה ה"מיוצרים בהתנחלויות" (במקום לסמנם כמיוצרים בישראל או ברשות הפלסטינית), אך עשויות להיות לה השלכות רחבות מאוד על יצוא של מוצרים רבים, בין אם הם מיוצרים ביהודה ושומרון ומשווקים בכל אחת מ-28 המדינות של האיחוד האירופי ובין אם מדובר במוצרים מכלל רחבי ישראל, בעיקר תוצרת חקלאית ומוצרי מזון.

הסיפור הולך אחורה להחלטת האיחוד האירופי בשנת 2015 לסמן מוצרים המיוצרים ביהודה ושומרון. לאחר שעברה בפרלמנט האיחוד, ההחלטה הפכה להנחיה (לא מחייבת) לסימון במילים "מוצר מההתנחלויות" במקום סימון של "מיוצר בישראל" או "מיוצר ברשות הפלסטינית". ההנחיה לא חייבה את מדינות האיחוד האירופי ועוררה זעם רב וחששות כבדים בישראל.

החשש העיקרי היה שרשתות מזון, סופרמרקטים ובתי כולבו יתקשו לטפל באבחנות של מיקום המוצרים ואם יקבלו תלונות צרכנים או ארגוני BDS הם פשוט יעדיפו להסיר מוצרים מן המדפים. כך, על אף שהתיוג יועד למוצרי מיהודה ושומרון בלבד, תהיה לכך השלכה רחבה על כלל המוצרים המיוצרים בישראל.

משרד החוץ הישראלי ניהל מאבק בתוך כל אחת ממדינות האיחוד והצליח לבלום את יישום ההנחיה ברוב המקומות ואף לקבל מסרים מבירות העולם שההנחיה של האיחוד האירופי לא תחלחל מטה לרשתות. אולם משרד הכלכלה של צרפת אימץ את ההנחיה, ובשנת 2016 דרש סימון. בעקבות כך הגיש יקב פסגות, הנמצא במועצה אזורית בנימין, תביעה לבית משפט מנהלי בצרפת - וניצח. בית המשפט הצרפתי קבע שהנחיית הסימון של מוצרים מיהודה ושומרון נוגדת את החוקה הצרפתית ובמקביל העביר את הנושא לדיון המשך בפני בית הדין הגבוה לצדק בלוקסמבורג.

בית המשפט הצרפתי למעשה אמר: אצלנו זה לא יקרה, אבל בית הדין הגבוה לצדק בלוקסמבורג יקבע האם יש לאיחוד האירופי סמכות לקבוע למדינות כללים בנושא הזה.

ואם חשבתם שזה פשוט עד כה, הרי שבשלב הזה הסיפור הפך למורכב. כיוון שעברו כך וכך שנים מאז 2015, ולמעט ההנחיה הצרפתית, אשר בוטלה בבית המשפט שם, רוב מדינות אירופה לא נגעו באותן הנחיות והיצוא הישראלי מיישובי יו"ש לא נפגע, יש רבים, כולל בכירים ביותר במשרד החוץ הישראלי וגם בכירים מאוד במשרד ראש הממשלה, הסבורים שחברת פסגות הייתה צריכה למשוך את התביעה.
מדוע? התיק בפני בית הדין בלוקסמבורג הוא לכאורה עניין שבין האיחוד האירופי ובין משרד הכלכלה הצרפתי. יקב פסגות כבר אינו "בעל דין" בהליך כעת. יחד עם זאת, בשלבים רבים בדרך יכלו אנשי יקב פסגות למשוך את התיק לאחור ולתת לעניין לשקוע. "להתנדף" בלשון הייננים.

ההנחיה האירופית לא תשתבח כמו יין טוב, אבל היא בהחלט הייתה בעלת פוטנציאל להירקב, להישכח, להיעלם. העובדה שהתיק הזה, בין ממשלת צרפת לאיחוד האירופי, עומד להבשיל לפסק דין שיינתן בהרכב חריג של 15 שופטים בעוד שבועיים, עלולה לסבך את ישראל.

בית הדין משוחרר לקבוע קביעה מוחלטת במסגרת מנעד אפשרויות רחב: החל מקביעה שיקב פסגות צודק וביטול ההנחיה של האיחוד האירופי לסימון מוצרים (מדוע אינה חלה ההנחיה על כל אזורי הסכסוך, כמו קרים או טיבט?), דרך החלטה המחייבת את כל מדינות אירופה לסמן בצורה מובהקת ועד החלטה שתכתיב שינויים כאלה ואחרים להנחיות. החלטה גרועה עבור ישראל תחייב את כל מדינות אירופה לסמן מוצרים ותגרום לבעיות של יצוא חקלאי ומוצרים אחרים, לא רק מתוך יהודה ושומרון, אלא מכל מקום בישראל.

פקיד בכיר בלשכת ראש הממשלה אמר ל"גלובס" כי יקב פסגות הוא גוף עצמאי מסחרי ואי אפשר לההכתיב להם מה לעשות. "הם התעקשו להמשיך עם זה על אף החשש שזה יפגע ביצרנים ומשווקים ישראלים רבים. הם החליטו ללכת עם זה בניגוד להמלצת משרד החוץ".

בדרך להכרעת בית המשפט פרסם ביוני 2019 היועץ המשפטי של בית הדין, ג'רארד הוגאן, חוות דעת משפטית שלפיה יש לחייב את הסימון, כך שהסיכויים נראים כרגע 15:0 נגד ישראל. חוות הדעת של אותו משפטן אינה מחייבת את בית הדין, אבל לכו תסמכו על כך. הוגאן השווה בין הייצור ביהודה ושומרון לרכש הסחורות בדרום אפריקה בתקופה של לפני שלטון האפרטהייד בשנת 1994 ואמר "כפי שצרכנים באירופה התנגדו לרכישת סחורות שיוצרו בדרום אפריקה בתקופת שלטון האפרטהייד לפני שנת 1994, כך הצרכנים כיום עשויים להתנגד, מטעמים דומים, לרכישת סחורות שיוצרו במדינה מסוימת".

במשרד החוץ אמרו ל"גלובס" השבוע שהם נערכים למגוון אפשרויות בפסיקת בית הדין. הם מכינים מערכת-נגד לבלימת ההשלכות הרות האסון של החלטה כזו, לרבות שימוש בכלים תקשורתיים באירופה ועבודה מול משרדי הכלכלה, החקלאות והאוצר של כל אחת מן המדינות החברות באיחוד האירופי.

בשיחה עם מנכ"ל יקב פסגות יעקב ברג הוא הסביר ל"גלובס" שהמאבק שלהם מוצדק ביותר. לדבריו, ההנחיה המקורית של האיחוד (מ-2015) לא הייתה רק נייר המלצות אלא דבר מחייב וכי ראוי היה שמשרד החוץ לא היה מתעלם ממנה במקור.
במשרד החוץ כמובן דוחים טיעון זה. הם נאבקו נגד אותה ההחלטה והצליחו להוביל קמפיין דיפלומטי שהותיר את אותה הנחיה "להתייבש".

עוד אומר ברג שהוא רואה את המאבק הזה אל מול האיחוד האירופי כחלק מהתמודדות עם שנאת ישראל מעל 2,000 שנה. לדבריו, "בסך הכול המצב כיום לא כזה רע. יש לנו מערכת שלמה של ייצוג עורכי דין וסיוע מן האמריקאים. עשרות חברי קונגרס יתמכו בנו במסגרת החוק של האמריקאים נגד איסור הפליה וחרמות. זה עשוי להגיע לכך שחברי הקונגרס האמריקאים יפעלו נגד מכירת סחורות אירופאיות בארה"ב בשל החרמת ישראל. הם כבר שלחו התרעות בנושא הזה". 

 

עוד כתבות

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

מנות במחתרת התאילנדית / צילום: דניה ויינר

אחת המסעדות התאילנדיות הטובות בישראל מסתתרת בכלל בחצר של בית

עגלת קפה שמגישה מאפה פיסטוק נדיר, מרכז הוליסטי שגם הציניקנים יתמסרו לו, מיזם אמנות נשי ומסעדה שאפשר למצוא בה בננה לוטי משובחת ● יום בפרדס חנה כרכור

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

צה"ל מאשר: חיסלנו את סגן מפקד יחידת הרקטות והטילים של חיזבאללה

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות