גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עד קצה הקרחון: מסע אל הקוטב הצפוני

האם הייתם נוסעים למקום שבו השמש לא שוקעת, בצינה עזה, בלי קליטה סלולרית, עם מקלחת פעם בשבוע, ובכל ירידה אל החוף צריך להצטייד ברובה ואקדח זיקוקים, מחשש לדובים ● תמי בר-לב החליטה שהיופי המרהיב של הקוטב הצפוני שווה הכול ● מסע אל הארכיפלג הארקטי סבאלברד, עם תובנות על הטבע האדיר ועל האדם שהורס אותו


אינני זוכרת מתי בדיוק זה התחיל, אך בשנים האחרונות פיתחתי רגשות עזים ביותר לקטבים, לקרחונים ולמה שביניהם. מסתבר שאני לא לבד. מדינות רבות בעולם פוזלות לעבר הקטבים ולמה שטמון תחתם, אך לא מתוך חיבה או דאגה, אלא בדיוק ההפך.

לא מזמן שמעתי ברדיו איש חכם אומר, שכדי להבין מה קורה בקטבים כתוצאה מהתחממות כדור הארץ, אנחנו צריכים לדמיין את המקרר שלנו בבית כאילו שדלתותיו פתוחות לרווחה באופן קבוע. לאור זאת החלטתי שאני חייבת להיפרד באופן אישי מכל הקרחונים בעולם, וכמובן לפגוש דובי קוטב. כל מדינה עם אזור ארקטי - לשם אני שואפת, ככל שיתיר הזמן.

הפעם שמתי פעמיי לקוטב הצפוני, או יותר נכון, כמעט הקוטב הצפוני - הארכיפלג הארקטי סבאלברד (Svalbard), שבאוקיינוס הארקטי הרבה צפונה לנורבגיה. להפלגה כזו צריך להתחיל להתכונן כשנה מראש, בתקווה שלא יהיו דרמות עתידיות. לנו היו, כמובן. צריך לשריין סירה מתאימה ואת הסקיפר הטוב באזור, להצטייד בביגוד וציוד מתאימים, ולמצוא קבוצת אנשים אמיצה, שוחרת טבע ואתגרים, שמחבקת קור ומסתפקת במקלחת אחת בשבוע. פניתי לאסף הסקיפר, שקרח 'בין הגלגלים' אינו מפחיד אותו, שריינו סירה, הרכבתי קבוצה גרעינית, ולאט לאט התחלנו להתארגן.

ולגבי הדרמות, בן הזקונים שלנו נמצא בעיצומו של מסלול ביחידה מובחרת. ניסינו להעריך מתי יסיים את המסלול, כי הרי אין אופציה להיעדר מטקס הסיום. גזרנו זמנים וקבענו בינינו (עמר ואני), שסיום המסלול בוודאי לא יהיה אחרי יוני, ובהתאם קבענו את מועד ההפלגה לסוף יולי. במקביל הפעלתי לחץ מתון על המפקד כדי לקבל תאריך מדויק יותר. לא קיבלתי תשובות. הדחקנו.

בנובמבר, באחת מארוחות שישי המשפחתיות, הבכור וזוגתו הודיעו לנו שהם בהריון. איזו שמחה והתרגשות, הפתעה נהדרת, אבל מתי צפויה הלידה? רק לא על ההפלגה. ככל שעבר הזמן ומועד ההפלגה התקרב, גברו בליבנו לבטים וחששות. מה יהיה? נחמיץ את הלידה? והטקס? ומה עם חבורת הקוטב שארגנתי? עמר, במחווה אצילית, הציע שאני אסע והוא יישאר בארץ להגן על העורף. היה לי קל להשתכנע מנימוקיו הרציונליים - הקטע שלו זה טיפוס על הרים, וממש לא להיטלטל בסירה קטנה. השתכנעתי - זה נשמע לי פתרון מושלם.

סוף טוב, הכול טוב: יומיים לפני מועד ההפלגה נולדה זואי, ומהטקס במצדה נסענו ישירות לנתב"ג לתפוס את הטיסה, ולהספיק להגיע לסירה לפני שזו מרימה עוגן.

רק רעש החיכוך של הקיאק, המשוט והקרח יכול לגרום להתמוטטות עצבים. תמי במושב הקדמי, ועמר מנווט מאחור / צילום: טוטה

אור שמש בשתיים בלילה

הסירה חיכתה לנו בלונגיירבין, עיר הבירה של סבאלברד וישוב הקבע הצפוני ביותר בעולם, שבו חיים כ-2,000 תושבים ממדינות שונות. אין שם מערכת רווחה, והאבטלה היא מחוץ לחוק. מי שאינו מסוגל לקיים עצמו, לא יכול לחיות שם. במקום הזה אין בית חולים, אי אפשר ללדת, ויותר מכך, אי אפשר להיקבר. בנוסף, אסור לתושבים להחזיק חתולים כדי לא לפגוע בציפורים המקומיות, יש הגבלה על כמות האלכוהול החודשית שאפשר לרכוש, ובכניסה לכל מבנה בעיר חייבים לחלוץ נעליים.

בסבאלברד נמצאת כספת הזרעים הגלובלית, שהיא מבנה תת קרקעי שמטרתו לשמור על מגוון הזרעים בעולם למקרה של הכחדה. כ-800 אלף מיני זרעים מוחזקים בכספת זו בטמפרטורה של מינוס 18 מעלות, ומוגנים במספר שכבות של אבטחה.

מאחר ויש בארכיפלג יותר דובים מאנשים, כשיוצאים מהעיר חובה לשאת רובה במקרה של מפגש עם דובים. כארבעה חודשים בשנה יש שמש חצות, כלומר אור כל שעות היממה, ובחורף יש Polar Nights - כארבעה חודשים של עלטה מוחלטת.

הארכיפלג נחשב למדבר ארקטי בשל כמות הסלעים, הקרח וכמות המשקעים השנתית הנמוכה. הוא מושפע משולי הזרם הצפון אטלנטי (זרם הגולף) המביא עמו מים חמים יחסית, ובחודשי הקיץ הטמפרטורה הממוצעת באיים היא כחמש מעלות צלזיוס. זהו המקום הצפוני ביותר בכדור הארץ, שבו הים אינו קפוא בקיץ, ומאפשר תנועה של כלי שיט שאינו שוברת קרח.

ללונגיירבין מגיעים בטיסה מאוסלו, שנמשכת כשלוש שעות וחצי. המראנו בעשר בלילה, ומחלון המטוס בצבצה השמש סמוך לקו האופק. התכוננתי לצפות בשקיעה מרהיבה, התכוננתי והתכוננתי והשמש לא שוקעת. לא רק שלא שוקעת, ככל שמתארכת השעה ומתקרבת לחצות, במקום להיעלם מתחת לקו האופק השמש נוסקת לשמים. עם הנחיתה, שהייתה כבר הרבה אחרי חצות, היא כבר ניצבה גבוה מעל האופק.

מחלון המטוס נגלו לעינינו הרים שוממים ומחודדים מכוסים קרח, הרים סלעיים וים המפריד ביניהם, סוג של פלטת צבעים מונוכרומטית. במרכזו הטרמינל של שדה התעופה הקטן שבו נחתנו, קיבל את פנינו דוב קוטב מפוחלץ בזמן שהמתנו לתיקים. אחר כך, במרינה, קיבל את פנינו אסף הסקיפר. השארנו את הציוד על הסיפון, נפלנו לתא השינה ונרדמנו.

כשהתעוררנו בבוקר סרקנו את הבית שלנו לשבועיים הקרובים. אנחנו זכינו בקבינה זוגית, ולרשות כל אחד מאתנו עמד מדף וחצי לביגוד למשך שבועיים, כולל מעילים, גטקסים, נעלי הליכה ומגפי שלג. אחרים קיבלו מיטות קומותיים בחרטום, ממש כמו באכסניית נוער. במבואה המרכזית היו מטבח, שולחן אוכל ועמדת עבודה צרה לסקיפר.

אחרי מספר שעות של הפלגה נינוחה שבה התרגלנו לסירה, לים, לצפיפות, לקור ולניתוק מהסלולרי (אין תקשורת בעשרת הימים הבאים, רק בטלפון לווייני), זרקנו עוגן במפרץ Trygghamna. בסביבות 22:00 ירדנו לסיור בחוף בעזרת הדינגי - סירת גומי קטנה עם מנוע. אסף עם הרובה, קובי עם אקדח הזיקוקים, וכולנו צועדים לעבר מצוק הציפורים. בדרכנו נתקלנו בתת-מין של אייל הצפון ובשועלים, וממרחק רב בים ראינו גם לווייתנים. כשחזרנו לסירה, שמנו לב שהשעה שתיים בלילה. ככה זה בשמש חצות.

למחרת התעוררנו מאוחר כמו חבורת מתבגרים, ואחרי ארוחת בוקר שבה נאפים לחמים בקביעות, הרמנו עוגן צפונה לעבר רצועת חוף שבה המתינה לנו מושבת ניבתנים. ירדנו עם הדינגי לחוף, אסף שוב עם הרובה, צופה לכל עבר, פן יגיח איזה דוב. הדבר הראשון שצד את עינינו הם מאות בולי עץ הפזורים על החוף. אלו הם שאריות של עצים שנכרתו בערבות סיביר, הובלו בנהרות אל הים הצפוני, ונשטפו לתוכו. משם הם עשו מסע של מאות ואלפי קילומטרים על זרמי הים, עד שנפלטו אל החוף הזה.

צעדנו לאורך החוף בינות לבולי העץ, ואט אט התקרבנו לערימת ניבתנים שהתגודדו על החוף, שרועים צפופים, כמעט זה על זה, כשכמה מהם משתכשכים במים. כשפוגשים חיות בטבע ישנם כמה כללים. הראשון - אסור להפר את שגרתם. צריך להתקרב לאט, חס וחלילה לא לחצוץ בינם לבין הים, שהוא נתיב המילוט שלהם במקרה והם חשים בסכנה, וכמובן לשמור מרחק ולא להוות איום.

הניבתנים הם יונקים ימיים גדולים, שחיים במימיו הקרים של האוקיינוס הארקטי. הם חיים כ-50 שנה, מחציתן כשהם מבלים במים ומחציתן השנייה על החוף, ויכולים להגיע עד למשקל של 1,800 ק"ג. הם מזדווגים במים, וממליטים על הקרקע או על קרחונים. הם כל כך מגושמים שהם נעזרים בניביהם כדי לנוע או לצאת מהמים. טריטוריאליים, והזכרים המנצחים מנהלים הרמון.

דובי הקוטב והלווייתן באי Prins Karls Forland / צילום: תמי בר-לב

ניבתן סמוך למפרץ Trygghamna / צילום: תמי בר-לב

וויסקי מול הקרחון

חזרנו ליאכטה והתארגנו להפלגת 'לילה'. התחלקנו לצוותים לפי התאים, כל משמרת שעתיים וחצי. המטרה העיקרית היא לצפות לכל הכיוונים, ולוודא שאין כלי שיט במסלולנו, או לחילופין קורת עץ המגיעה זה עתה מסיביר.
עמר ואני במשמרת ראשונה. מתלבשים במיטב השכבות פלוס חגורות הצלה, ועולים למעלה בזמן ששאר הדיירים הולכים לישון. מזג האוויר קר, מדי פעם יורד עלינו ערפל, מסביבנו רק ים, במכ"ם אנחנו רואים שבמרחק כמה מיילים מאתנו ישנה ספינה שמגיעה בדיוק מולנו. צריך לקחת טעות מכוונת ימינה מציר השיט של הספינה הבאה ממול (כך לימדו אותי לפני הרבה שנים במגמת ימאות בתיכון) ולקוות שגם שם הערים במשמרת היו במגמת ימאות וזוכרים את הכללים הבסיסיים.

כשהתעוררנו בבוקר מצאנו עצמנו עוגנים במפרץ, ומסביב ערפל כבד. אסף החליט לחכות להתבהרות. זה לקח כמה שעות, ואז נגלה לפנינו הקרחון הגדול והמרשים Smeerenburgb Reen. לאט ובזהירות התקדמנו לעברו בין אינסוף גושי קרח תכולים שצפו על המים. אסף דומם את המנוע, וכשהסירה פילסה את דרכה אפשר היה לשמוע את פצפוצי בועות האוויר בתוך גושי הקרח, ומדי פעם את רעש הגושים שפגעו בה.

אבל הרעש המסקרן ביותר הוא הרעש המגיע מהקרחון, המבשר שעוד גוש ענק של קרח ניתק ממנו וקרס אל תוך הים, ובעקבותיו גלי המים נעים לקראתנו כמו גלי הדף באוויר. כך עמדנו מרותקים על הסיפון, מוקסמים מהלבן והכחול, האור וההשתקפויות. רגע קסום, יופי מרהיב, וזה בדיוק הזמן להפי אוור. מישהו מעלה לסיפון וויסקי וכוסות, אסף וקובי מנסים נואשות לדוג לנו קרח לדרינק, עם דלי הקשור בחבל. אחרי מאמצים רבים, זה צלח.

השעה כבר שש בערב. יוצאים מהמפרץ והקרח, מעלים מפרשים וממשיכים אל הנקודה הצפונית ביותר במסע הזה: Holmia Bukta, ממש מילימטר מקו רוחב 80. ארוחת ערב, הפעם ברוסקטות עם עגבניות, פסטה, שרימפס והרבה יין אדום.

למחרת בבוקר טיפסנו על פסגה קרובה, שממנה צפינו בשני איים קטנים שבינם לבין הקוטב יש רק ים, והם למעשה היבשה הצפונית ביותר עד אליו. השכבתי את כולנו ל'פלאנק' (תרגיל בטן סטטית), דבר שעשינו בכל הזדמנות כדי לשחרר אנרגיות. לספורטאים ולהיפראקטיביים שבינינו, גבולות הסירה הקטנה והצפיפות הם סוג של גמילה מפעילות. אתה לא יכול לקפוץ עם הדינגי לריצת בוקר על החוף, למשל, כי הרי אנחנו תחת 'איום הדובים'. אך עד כה, לא דובים ולא יער.

היות ויש בארכיפלג יותר דובים מאנשים, כשיוצאים מהעיר חובה לשאת רובה. תמי בר-לב / צילום: טוטה

סוף העולם שמאלה

היעד הבא היה Hamilton Bukta, מפרץ שבקצהו עוד קרחון עצום. מסביב פסגות סלעיות ומשוננות מכוסות שלג. הפעם יצאנו לסיור עם הדינגי והקיאק. בצד הדרומי של המפרץ מתנשא מהמים צוק בגובה מאות מטרים, שבו מקננים ומעופפים מאות אלפי ציפורים ברעש מחריש אוזניים - פאפינים, אלקות ואוריות. בעוד אנחנו מנסים ללכוד פריימים כשסירת הגומי מתנדנדת, גילינו שלידנו שוחה בנחת כלב ים צעיר.

אחרי שהתמקמנו בקיאק, התחלנו לחתור. בצדו האחד של המפרץ צריך לפלס את הדרך בין אינסוף קרחונים ששטים על המים, רק רעש החיכוך של הקיאק, המשוט והקרח יכול לגרום להתמוטטות עצבים. אני יושבת במושב הקדמי, עמר מאחוריי מנווט אותנו, ובדיוק כמו בנתיבי איילון, אני לא מפסיקה לגעור בו, מהפחד.

כיון שטרם פגשנו בדובים, ולאור תחזית מזג האוויר, אסף מחליט לצאת דרומה לאי Prins Karls Forland, שלחופו נפלט זה מכבר לווייתן שלא שרד, ומשפחה של דובים השתכנה לא הרחק ממנו - אם ושני גורים. עבורם זהו מקור מזון בלתי נדלה, ואפשרות מצוינת להתכונן לחורף הממשמש ובא. הלווייתן מלא בשר ושומן, ומזג אוויר הקר משמר אותו. עבורנו זו הפלגה של כמה שעות נגד הרוח, אך המטרה מקדשת.

עגנו במרחק של כמה מאות מטרים מהחוף, וערכנו עליהם תצפיות. בתחילה הם נראו כנקודה לבנה קטנה, כמעט כתם שלג, שום תזוזה, פשוט ישנים שנת דוב. החלטנו להתאזר בסבלנות. כעבור מספר שעות הם קמו משנתם והחלו להתקדם לעבר הלווייתן. או אז, מלאי אדרנלין ירדנו עם המצלמות לדינגי, ושטנו לעבר החוף לצפות בהם מקרוב. היינו באקסטזה, צילמנו ללא הפסקה, כשאנחנו מתנדנדים בסירת הגומי. מדי פעם אסף הזכיר לנו להרים את הראש מהמצלמות, ופשוט לצפות בהם. הם זללו את ארוחת הצהריים ולא גילו בנו עניין, וטוב שכך, כי הם יודעים לשחות מצוין. כשחזרנו ליאכטה חייכנו בסיפוק: סוף טוב, הכול דוב.

בהמשך הפלגנו למפרץ Kongsfjord, שבחלקו הדרומי נמצאת תחנת המחקר Ny Alesund, שהיא למעשה ישוב הקבע הצפוני בעולם. לאורך השנה שוהים בה בקביעות כ-30 מדענים מעשר מדינות, ובקיץ עולה מספר החוקרים ל-120. יש פה שדה תעופה, תחנת עגינה לספינות מחקר, אתר שיגור לטילים מטאורולוגיים, מוזיאון מרתק, מלון קטן, חנות מזכרות ואפילו בר. התחנה היא מוקד עניין לתיירים, אך התיירות בה מפוקחת, כדי שלא לפגוע במחקר המדעי.

לקראת הגעתנו, אסף בישר לנו שבתחנה ישנן מקלחות ונוכל סוף סוף להתקלח. אפילו יהיו מים חמים! זו הייתה הפעם הראשונה אחרי שבוע שנקשרנו לרציף. שם גם מילאנו את מיכלי הסירה במים וסולר.

העיירה Ny Alesund הוקמה ב-1916 עבור כורי הפחם שעבדו באזור. לאור מיקומה הצפוני היא שימשה את מגלי הארצות רואלד אמונדסן ואומברטו נובילה כבסיס יציאה למסעותיהם לקוטב הצפוני. בשנת 1962 אירע פיצוץ באחד מהמכרות, שבו נהרגו 21 כורי פחם, וכמעט הוביל לחיסולו של המקום, אך ב-1968 הקים כאן מכון הקוטב הנורבגי מרכז למחקר.

מזג האוויר ערפילי ואפור, מסביב מישורים צחיחים וחומים, התדרוך הוא שבמקרה ותישמע צפירה יש לתפוס מחסה, כי זו אזהרה שדוב חדר לאזור - והתחושה היא של סוף העולם. ליד הרציף ניצב שלט גדול ובו הנחיות למבקרים: לא לרדת מהדרכים הראשיות כדי לא להזיק למישור הצחיח, להתרחק מאזור בעלי הכנף, לא לעזוב את האזור ללא רובה. באזור התחנה הנשק חייב להיות פרוק ונצור, והטלפונים חייבים להיות במצב טיסה, כדי שהאותות לא יגרמו נזק למחקר.

ביתנים צבעוניים של המדינות השונות העוסקות במחקר מפוזרים במרחב. מספר כבישי עפר עוברים ביניהם, ומדי פעם אנו פוגשים במקומיים שמתניידים על אופניים. בחורה עושה ג'וגינג עם הכלב שלה, קבוצת אווזים משוטטים ואוכלים להם בנחת, תחושה של מדבר בקצה העולם. בלילה, שמונה מגבות היו תלויות על הסיפון, פעם ראשונה ואחרונה.

התחנה האחרונה לפני חזרתנו ללונגיירבין הייתה העיירה הרוסית בארנצבורג, שהיא הישוב השני בגודלו בסבאלברד. המקום מונה כ-500 תושבים, רובם עובדים במכרה הפחם המקומי שבבעלות ממשלת רוסיה. אם ני אליסנד נראתה לנו סוף העולם, בארנצבורג נראית כמו סוף העולם שמאלה. גם פה יש מוזיאון, ובקיץ מגיעים מדענים למרכז המחקר. בעיירה יש בתי עץ נטושים רבים, וכמעט שאין נפש חיה ברחוב. מה שמלבב בעיירה זה הבר שלה, שלא היה מבייש ברים בתל אביב או בניו יורק. גם כאן כדי להיכנס יש לחלוץ נעליים, ובמקומן יש כפכפים שאפשר לאמץ. על הקירות מסכי טלוויזיה גדולים, שעליהם מוקרנים סרטי טבע. אנחנו מתחילים להרגיש את סיום ההפלגה.

סמוך ל-Holmia Bukta, משחררים אנרגיות באמצעות פלאנק / צילום: דרור סגל

נפרדים מהניתוק

למחרת בבוקר הפלגנו בחזרה ללונגיירבין. לאט לאט חזרנו לאזור קליטה סלולרית, וצפצופים של הודעות נכנסות נשמעו בלי הרף מכל המכשירים. כמה שלווה נתן הניתוק הזה.

אחרי העיירות האחרונות שבהן ביקרנו, לונגיירבין נראתה לנו מרכז העולם. הפלגה כזו בטבע, בקצה הכדור, שגורמת לנו להתנתק לחלוטין מהשגרה, מהקרובים, ממטלות היומיום ומהאקטואליה, נותנת זווית אחרת על החיים. על החיים שלנו בפרט, ועל העולם, הטבע, החי, מחזור החיים, פשטות וצניעות, כבוד הדדי לצומח ולחי מסביבנו, ולאדם.

בין יורדי הים יש חוק ברזל: מה שקורה בסירה, נשאר בסירה. לעומת זאת, מה שקורה בקוטב, לא נשאר בקוטב. גורלו של הקוטב הוא באחריותנו. מאז 1993 גרינלנד ואנטארקטיקה מאבדות יותר מ-400 מיליארד טונות של קרח מדי שנה. ב-35 השנים האחרונות התרחשה רוב ההתחממות הגלובלית, היוצאת משליטה בגלל האנושות, וליתר דיוק, התעשייה והחקלאות.

ההתחממות הגלובלית, שמורגשת יותר ויותר באזורי הקטבים, מקטינה בהדרגה את מעטה הקרח שמעליהם, וגם את המעטה המכסה את פיסות היבשה כמו את ארכיפלג סבאלברד. ההערכה היא שתוך שניים-שלושה עשורים, הים הארקטי יהיה חשוף מקרח בתקופות הקיץ, ועד לסוף המאה - לא יהיה בו קרח כלל. או אז עלול לפרוץ עימות על המשאבים הקיימים באזור, עימות שראינו קדימון לו רק לאחרונה, כאשר דונלד טראמפ, נשיא ארה"ב, הביע עניין ברכישת גרינלנד מידי דנמרק. כולנו אחראים לגורלו של הקוטב. כולנו חייבים לצרוך פחות, ולמחזר הרבה יותר.

ואני? אני רק קיוויתי שישכחו אותי בתחנת המחקר. הייתי מתפשרת על משרה בחנות המזכרות. לא שכחו אותי. עכשיו רק נותר לי לקוות, שאחרי שביקרתי בקוטב הדרומי והצפוני, אגלה בקרוב שיש גם קוטב מערבי.

עוד כתבות

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית