גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטכנולוגיות הישראליות שמנסות להציל את שולי הרווח של הקמעונאיות

מרובוטים וחנויות ללא קופאים ועד היכרות טובה יותר עם הלקוח: דוח חדש של חברת הייעוץ דלויט סוקר את תחום הריטייל-טק הישראלי - 450 חברות שגייסו מיליארד וחצי דולר בארבע השנים האחרונות ● אז מה עומד מאחורי הגאות בתחום? ממש לא רק הניסיון להתחרות באמזון

הדמיה של חנות במשרדי טריגו 2019 / צילום: תלם ירדן בר
הדמיה של חנות במשרדי טריגו 2019 / צילום: תלם ירדן בר

אמזון השיקה את אתר הקמעונאות שלה בישראל לפני כחודש בלבד, אך הסטארט-אפים הישראליים הפכו בשנים האחרונות לשחקנים בולטים בתחום של פיתוח טכנולוגיות לענף הקמעונאות. לפי דוח חדש של פירמת הייעוץ וראיית החשבון דלויט, פועלות כיום כ-450 חברות סטארט-אפ בתחום זה בישראל, שגייסו יחד קרוב למיליארד וחצי דולר בארבע השנים האחרונות. הדוח חושף כי סקטור הקמעונאות הגלובלי השקיע לא פחות מ-6.2 מיליארד דולר ב-2018 לצורך הטמעה של טכנולוגיה ישראלית.

הדוח, שנעשה בשיתוף קרן ההשקעות של נילסן וחברת סיילספורס, יוצג באירוע שייערך השבוע תחת הכותרת The Future of Retail-Tech. הדוח סוקר את הסטארט-אפים הישראליים הפועלים בענף ואת התחומים השונים בהם הטכנולוגיה שלהם יכולה להיות מיושמת במסגרת ענף הקמעונאות. כמו כן, כותבי הדוח ריכזו את העסקאות הגדולות של מיזוגים ורכישות שנעשו בישראל בתחום בשנים האחרונות, בראשן רכישת דיינמיק יילד על-ידי מקדונלד'ס תמורת 300 מיליון דולר.

מרבית הקמעונאיות אמנם אינן פונות לשוק הישראלי כלל, אך יותר ויותר מהן מחזיקות בנוכחות בישראל בשנים האחרונות. נוכחות זאת מתאפיינת בעיקר במעורבות בתוכניות להטמעת חדשנות טכנולוגית של סטארט-אפים ישראליים, ולא בזרועות השקעה וקרנות הון סיכון תאגידיות. בין התוכניות ניתן למצוא את תוכנית ההאצה JVP Play, בה שותפות חברת פפסיקו ורשת המרכולים טסקו; את חברת הביגוד אסוס הפופולרית, שהחלה לחפש חדשנות בארץ דרך מרכז Re:Tech; את קוקה-קולה שמחזיקה בתוכנית החדשנות The Bridge; ואת וולמארט, שמלבד היותה שותפה שקטה ב-The Bridge, היא גם שותפה ב-Team8 של נדב צפריר. בגזרת החברות הישראליות, רשת סופר-פארם החלה לעבוד עם האקסלרטור סיגמא לאבס ועם הסטארט-אפ פאבריק שפועל בתחום הרובוטיקה והאוטומציה, ושופרסל החלה פיילוט עם טריגו (Trigo), שפיתחה טכנולוגיה לחנויות ללא קופאים.

כמה כסף מושקע בסטארט-אפים ישראליים בשנה

מה הקמעונאיות מחפשות בישראל?

את הצמיחה של תחום טכנולוגיות הקמעונאות זוקפים בדלויט לכניסה של ענקיות הטכנולוגיה - בראשן אמזון - לתחום. ענקיות הטכנולוגיה החלו לפנות לעולם הצרכנות, "כי שם נמצאים שני הנכסים היחידים ששווים פרמיה בעידן הדיגיטלי - הדאטה ונאמנות הלקוח", אומר רני ארגוב, מנהל משותף ומוביל תחום אסטרטגיה בדלויט דיגיטל. ארגוב סבור כי התחרות בין ענקיות הטכנולוגיה וענקיות הקמעונאות המסורתיות היא זו שדוחפת אותן לחיק הסטארט-אפים, בהם גם סטארט-אפים ישראלים: "כדי להצליח להתחרות בעוצמה של ענקיות הטכנולוגיה, נדרש ציר שמחבר באופן אפקטיבי בין חברות מסורתיות שמביאות איתן משאבים, לקוחות ומוצרים, לבין סטארט-אפים שמביאים איתם טכנולוגיות, מודלים עסקיים חדשים וקדמה".

לפי דלויט, קמעונאיות ברחבי העולם השקיעו 6.2 מיליארד דולר רק בהטמעה של טכנולוגיות ישראליות בעולם בשנת 2018. ההשקעה הזאת לא שקולה להכנסות הסטארט-אפים, אלא להוצאה הכוללת בעבור ההטמעה. כך למשל, לפיילוט שמבצעת רשת קמעונאית במאות סניפים יש עלות גדולה - של התאמת הטכנולוגיה, שינויים פיזיים בסניפים, הדרכה לעובדים ועוד. ההשקעה הזאת עלתה ב-19% לעומת 2017 ובשלוש השנים האחרונות צמחה ב-50%.

הדוח מראה כי ישראל הפכה בשנים האחרונות למוקד מרכזי לטכנולוגיות קמעונאיות בשלושה תחומים עיקריים: טכנולוגיה לשיווק ומכירות, שנועדה למצוא לקוחות חדשים ולשמר לקוחות קיימים באמצעות מנועי חיפוש חכמים וניתוח של ביג דאטה; טכנולוגיות לנקודת המכירה (Checkout), בהן אבטחת מידע ומרכולים ללא קופה; וטכנולוגיות אוטומציה והתייעלות לניהול מחסנים, משלוחים ומלאי. כל אלה הם תחומים בהם לאמזון ולחברות קמעונאות טכנולוגיות אחרות יש יתרון מול הקמעונאיות המסורתיות, שנשענות על חנויות פיזיות.

"לענקיות הקמעונאות והצרכנות יש שלושה אתגרים מרכזיים בעולם הסטארט-אפים - הצורך למצוא את הטכנולוגיות המתאימות להן, היכולת לרתום את הטכנולוגיות הנכונות לטובת האסטרטגיה העסקית ואתגר הצמיחה המהירה", מוסיף עמית הראל, מנהל תחום שירותים לתאגידים בינלאומיים, ומנהל משותף בדלויט קטליסט.

לדבריו, "האקוסיסטם הישראלי מספק מענה ייחודי לשני האתגרים הראשונים, לאור העובדה שסטארט-אפים ישראליים מאוד ממוקדים בטכנולוגיה. מהעבודה שלנו עם חברות הקמעונאות הגדולות בעולם, אנו רואים שהן מנסות לשלב עבודה עם שחקניות טכנולוגיות גדולות לבין עבודה עם סטארט-אפים. אי לכך, הסטארט-אפים הישראליים צריכים למצוא ולהבליט את הייחודיות שלהם בתוך שרשרת הערך, אך לא להתעלם מכך שיש חוליות נוספות בשרשרת".

לדוגמה, חברת פאבריק (לשעבר CommonSense Robotics), המפתחת רובוטים למרכזים לוגיסטיים במרכזי ערים, משתמשת ברובוטים לאריזה של מוצרים קמעונאיים ולהכנתם למשלוחים, כדי לייעל ולקצר את זמני השילוח. בסוף אוקטובר הודיעה החברה על גיוס של 110 מיליון דולר, שישמש אותה בין השאר להקמת מרכז לוגיסטי בניו יורק. לפי הדוח של דלויט, החברה כבר ביצעה פיילוט עם שחקנית קמעונאות מזון אמריקאית והצליחה להביא לירידה של 10% בהוצאותיה התפעוליות בתוך שנה. דוגמה נוספת היא של ענקית הסופרמרקטים הבריטית טסקו, שהודיעה החודש בשיחת משקיעים כי השתתפה בסבב הגיוס האחרון של הסטארט-אפ טריגו של האחים מיכאל ודניאל גבאי, אך לא חשפה את סכום ההשקעה. ההשקעה מגיעה לאחר שבחודש יולי פורסם כי טסקו משתפת פעולה עם הסטארט-אפ הישראלי ופותחת חנות ללא קופה בהתבסס על הטכנולוגיה שלו.

משפרים את חוויית הלקוח

שיתופי-הפעולה בין הסטארט-אפים אינם משמשים רק לחיסכון בעלויות באמצעות החלפת עובדים על-ידי רובוטים ומכונות, אלא גם לתהליכי פרסונליזציה והיכרות טובה יותר עם הלקוחות. זה אמנם לא בהכרח מחליף בני אדם, אבל זה מאפשר להגדיל את המכירות לכל לקוח. כך למשל, מול חברות משלוחי המזון הדיגיטליות (כגון וולט), מקדונלד'ס מבקשת להשתמש בסטארט-אפים כדי להישאר רלוונטית - הן על-ידי השקת שירות משלוחים משלה והן על-ידי אימוץ הטכנולוגיה של דיינמיק יילד הישראלית, המאפשרת פילוח של קהל הגולשים והלקוחות והתאמת המוצרים אליהם כדי לעודד אותם לרכוש יותר. אתר הקניות המקוון Farfetch משתמש בטכנולוגיה של הסטארט-אפ הישראלי SYTE לצורך חיפוש חכם לפי תמונה באתר.

"בעסק שבו שולי רווח נמוכים יחסית, היכולת לעשות שימוש בטכנולוגיה כדי למצות נכסים - כמו המפעל, החנות, המדף או הלקוח - יכולה להיות ההבדל בין רווח להפסד. זה מה שהסטארט-אפים מספקים לקמעונאים והיצרנים המסורתיים", מוסיף ארגוב. "לאורך הדוח ניתן להבחין כי הסטארט-אפים האפקטיביים הם אלה המאפשרים לקמעונאים לשפר את היכולת לדייק את ההצעה ואת החוויה ללקוחות הקצה ולשפר את היעילות, כדי להישאר במשחק".

עוד ענקית קמעונאות שמשקיעה במציאה והטמעה של טכנולוגיה ישראלית היא וולמארט. כך למשל, הטכנולוגיה של טוויגל הישראלית מספקת לוולמארט שירותי חיפוש מתקדמים. בשנה שעברה וולמארט אף רכשה עבור החברה הבת ההודית שלה, Flipkart, את הסטארט-אפ הישראלי Upstream Commerce שפיתח מערכת לתמחור בזמן אמת של מוצרים ולאופטימיזציה של מגוון מוצרים.

דוגמה נוספת היא שיתוף-הפעולה של eBay עם סטארט-אפ ישראלי בתחום האנליטיקה הנקרא מרקט ביונד (Market Beyond). בשנתיים האחרונות eBay היא לקוחה של מרקט ביונד, שמפתחת טכנולוגיית בינה מלאכותית על-מנת לנתח היצע מוצרים והתנהגות משתמשים. החברה מציעה לפענח את הסיבות אשר גורמות להפסדים בקרב קמעונאים ולמנוע אותן בעתיד. eBay ספגה הפסדים של למעלה ממיליארד דולר ב-2017, אך ב-2018 הרוויחה כ-2.5 מיליארד דולר. לפי דוחות eBay, מלבד העובדה שהחברה שילמה מס משמעותי ב-2017, הפער ברווחים נובע גם מירידה בהפסדים ומעלייה בהכנסות החברה ב-2018 לעומת השנה שקדמה לה. בדלויט סבורים כי הטכנולוגיה של מרקט ביונד אפשרה לחברה לצמצם את הפסדיה ב-10% בכל שנה. 

עוד כתבות

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות