גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדע לא עומד בקצב המרוץ לתחליף החלב המושלם

מדענים חוששים שבניסיון להגיע לחיקוי של חלב אם, יצרניות הפורמולות לתינוקות ממהרות לפעמים להכניס רכיבים שעדיין לא נבדקו מספיק

תינוק ניזון מחלב אם / צילום: שאטרסטוק
תינוק ניזון מחלב אם / צילום: שאטרסטוק

חלב אם הוא תערובת מורכבת. הרכיבים שלו הם עדיין בגדר תעלומה, גם למדענים שהקדישו את כל חייהם ללמידה שלו. מלבד תזונה, חלב אם מספק לתינוקות הגנה מפני שלשול, אלרגיות ואסתמה. ועדיין, שני שלישים מהאימהות בארה"ב מתקשות להניק זמן ממושך, לפי מחקר של המכון למניעת מחלות. יש אימהות שלא יכולות להניק, ואחרות מעדיפות שלא לעשות זאת.

יצרני פורמולות של חלב לתינוקות מנסים זה זמן רב להפיק מוצר שמכיל את מרב היתרונות של חלב אם ושואלים מה ניתן לעשות כדי שהם יקבלו לפחות חלק מהרכיבים החשובים. תשובה אחת עשויה להיות סוג מורכב של סוכר שנקרא אוליגוסכרידים של חלב אנושי (פחמימה שמסוגלת לקשור יונים או לשחרר אותם), שמהווה כשליש מהתערובת של חלב אם. מדענים סבורים כי הסוכרים אחראים ליתרונות הבריאות הרבים של חלב האם: הם מזינים ותומכים בחיידק מעיים בריא, חוסמים חיידקים דלקתיים ותומכים במערכות החיסון המפתחות בגוף התינוק, לפי מחקרי מעבדה וניסויים קליניים. מאז שנות ה-50 של המאה הקודמת זוהו כ-150 סוכרי HMO כאלה, אבל רק ב-2010 הצליחה החברה הדנית Glycom לייצר בייצור המוני שניים מהם - 2'FL ו-LNnT.

הייצור ההמוני היה פריצת דרך לחברות הפורמולה שניסו לחקות טוב יותר את חלב האם. הוא הקל עליהן לערוך מחקרים על HMOs וסיפק דרך זולה להוסיף אותם לפורמולה. אבוט ניוטרישן השיקה פורמולה עם 2'FL ב-2016, ונסטלה, שקנתה 35% מהחברה הדנית ב-2011, שיווקה מוצרים שמכילים 2'FL ו-LNnT מ-2018.

כעת החוקרים עובדים על זיהוי וייצור של HMOs נוספים בתקווה לקרב עוד יותר את הפורמולות לתינוקות לדבר האמיתי, חלב האם. "זה מרוץ חימוש שמטרתו לבדוק כמה רכיבים הם יוכלו לייצר ולהכניס למוצרים", אמר סטיבן טאונסנד, כימאי שחוקר חלב אנושי באוניברסיטת ונדרבילט.

בעקבות סוכרי החלב

החברה הדנית Glycom, שמתמקדת ב-HMOs שנמצאים בריכוזים גבוהים יותר של חלב אם, ייצרה עוד שלושה סוכרים כאלה שממתינים לאישור בטיחות של מינהל המזון והתרופות בארה"ב. סוכרים נוספים מפותחים כעת במעבדותיה. בחמש השנים הבאות, החברה מצפה לייצר בכמויות גדולות 15 עד 25 HMOs שונים, שיכסו 90% עד 95% מאלה שנמצאים בחלב האם, אמר אוד הנסן, מנכ"ל החברה.

ד"ר לארס בודה, מנהל מחקר חלב אם באוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו, זיהה HMO שמפחית לכאורה את הסיכון למחלת מעיים שנקראת דלקת מעי נמקית (necrotizing enterocolitis) בתינוקות שהם פגים. "אנחנו יודעים שהנקה מגינה מפני זה", הוא אומר. אולם הסוכר הספציפי הזה קשה מאוד לחיקוי. "יש צורך אדיר לייצר אותו, אבל לא קל להבין איך", הוא אמר.

גם אם הכנסת עוד HMOs לפורמולות ההזנה לתינוקות תתנהל בקצב מזורז, לא ברור מה התחליפים עושים לבריאות התינוקות. מחקרים שערכו יצרניות הפורמולות מראים כי בכמה מדדים, פורמולה בתוספת HMO משפיעה כמו חלב אם. מחקר של אבוט מ-2016 על יותר מ-400 תינוקות מצא כי אלה שקיבלו תוספת 2'FL סבלו מפחות חלבונים דלקתיים בדם, בדומה לתינוקות שינקו חלב אם. מחקר של נסטלה מ-2017 על 175 תינוקות מצא כי אלהו שקיבלו 2'FL ו- LNnT סבלו פחות מברונכיט (דלקת סימפונות), לפי דיווחי ההורים, וקיבלו פחות תרופות, כולל אנטיביוטיקה בהשוואה לתינוקות שקיבלו פורמולה ללא הסוכרים הללו.

אך הנתונים מוגבלים, והאפקט ארוך-הטווח של HMOs יחידים בריכוזים שבהם משתמשים היום אינו ידוע. לפי כללי רשות המזון והתרופות, HMOs הם רכיבי מזון, ולכן חברות אינן צריכות להוכיח שיש להם ערך רפואי, אלא רק שהם בטוחים. פורמולות שמכילות 2'FL ו-LNnT אינן צריכות לעבור מבחנים נוספים לפני יציאה לשוק, כל עוד הן מספקות אותה תזונה כמו פורמולות שלא כוללות אותם.

נחוץ עוד מחקר כדי לקבוע בוודאות את היתרונות הקליניים של פורמולת HMO, לפי סקירה מ-2018 שהופיעה במגזין "Nutrients", שאחד מעורכיו היה מדען במכון התזונה של נסטלה. עדיין לא ברור, לדוגמה, כמה תועלת בריאותית יכול להניב כל סוכר מורכב כזה, או אם ההשפעה המיטיבה שלו מגיעה מהתערובת, אמר ד"ר טאונסנד. המחקר שלו ברמת התאים מראה כי הסוכרים אומנם מראים קצת עבודה בבדידות, אבל רחוק מהרמה של התערובת המלאה של חלב אם. "אנחנו לא יודעים מהי התערובת המינימלית הנדרשת", הוא אמר.

אין חלב אם אחד דומה לאחר

עניין נוסף הוא שחלב אם הוא דבר אישי מאוד. אין שתי אימהות (או גברים) שיש להם אותו תמהיל של HMOs. כרבע מהנשים, למשל, כלל אינן מייצרות 2'FL. "התינוקות שלהן לא יקבלו אותו לעולם. אם נכניס אותו לכל פורמולה, כל תינוק יקבל אותו - ואנחנו אפילו לא יודעים אם זה טוב או רע", אומרת מיגאן אזאד, מדענית חוקרת במכון המחקר בבית החולים לילדים במניטובה, קנדה.

לחלב אם נתרם, שנשאב ומצטבר לפני שהוא ניתן לתינוקות, יש אותה בעיה: לכולו היה 2'FL, מה שאומר שגם תינוקות של אימהות שלא מייצרות אותו יקבלו אותו. ד"ר אזאד מתחילה ניסוי קליני של חלב נתרם שיופרד לחלק שלא מכיל 2'FL כדי לקבוע אם יש יתרונות או חסרונות לשימוש בו.

ד"ר טאונסנד אומר כי היצרנים שמשלבים HMOs בפורמולה לתינוקות צריכים להתקדם בזהירות, ויחד עם המדע. "הייתי מאושר אם הם היו לוקחים צעד אחורה, עד שנקבל מושג על מה שאנחנו עובדים איתו, במקום להכניס מיד לפורמולה", הוא אומר. 

ראיין קרבליו, המנהל הרפואי הראשי בנסטלה, מכיר בכך שהמדע בנושא ה-HMOs מתפתח באיטיות. "זו הסיבה שיש לנו רק שני סוכרים כאלה כעת", הוא אמר. הפורמולה אולי מתקרבת לחלב האנושי, אבל קרוב לוודאי שהיא לעולם לא תצליח לחקות אותו באמת. "גם אם הייתי עתידן בעל חזון, לא הייתי מתקרב לייחוד של הרכב חלב האם", הוא מסכם. 

עוד כתבות

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"