גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסקטור המנומנם הזה הוא הטיפול הרפואי המומלץ לסובלים מתנודתיות

על רקע השיאים במדדי המניות בשוק האמריקאי, בוחנים משקיעים כיצד לשפר את החשיפה המנייתית העולמית ● למה תת סקטור הציוד הרפואי יעניין אותם?

מעבדות חברת אבוט (Abbott) / צילום: שאטרסטוק
מעבדות חברת אבוט (Abbott) / צילום: שאטרסטוק

מדדי המניות בארה"ב שוב שברו שיאים בשבוע החולף וכמו בכל פעם שזה קורה, משקיעים רבים בוחנים מחדש את החשיפה המנייתית שלהם בחו"ל ושואלים את עצמם האם זה הזמן אולי למכור או להקטין חשיפה. ניסיון העבר מלמד כי כל עוד נתוני המאקרו חיוביים, קולות אופטימיים בוקעים מחדרי שיחות הסחר עם סין, המדיניות המוניטארית נשארת אולטרה-מרחיבה והדוחות הכספיים של החברות מצביעים על צמיחה, שמירה על פוזיציה מנייתית היא אסטרטגיית השקעה הגיונית.

עם זאת, מי שבכל זאת בוחן את תיק המניות שלו, העיתוי הנוכחי עשוי להיות הזדמנות טובה לוודא שהוא בנוי נכון לתקופה. כך לדוגמה, בתקופה של חשש מתנודתיות, כמו היום, הגיוני יותר להגדיל חשיפה למניות של חברות רווחיות, כאלה שניתן לנתח את פעילותן ולהבין בדיוק ממה נגזר פוטנציאל הצמיחה שלהן. מניות כאלה אמורות ליהנות מהעליות בשווקים אם יימשכו, אך במקרה של ירידות הן אמורות להתנהג טוב יותר ממניות צמיחה, שמתמקדות בעיקר בהתממשות חלומות.

אחד מתתי הסקטורים שעונה לקריטריונים של מניות איכות והעניין של המשקיעים בו הולך ועולה בשנים האחרונות, הוא המכשור הרפואי - אחד התחומים הבולטים והצומחים ביותר בסקטור הבריאות. למרות שמו המנומנם, הביצועים של מניות המכשור הרפואי בולטים לאורך זמן בהשוואה למדדים אחרים - בחמש השנים האחרונות הניב תת הסקטור הזה תשואה עודפת של 90% על פני S&P 500 ושל יותר מ-100% מעל סקטור הבריאות. כיום מהווה סקטור הציוד הרפואי כ-25% מתחום הבריאות.

אך לא רק המניות של חברות המכשור הרפואי ממריאות - גם פוטנציאל הצמיחה שלהן ממשיך לגדול. השילוב בין חברות רווחיות עם לקוחות חוזרים בתחום שהביקוש אליו נמצא במגמת עלייה מתמדת, יחד עם תוחלת חיים ארוכה יותר ורצון לנצל אותה טוב יותר, הופך את חברות הציוד הרפואי לאפיק השקעה שעשוי להמשיך לבלוט גם בשנים הקרובות ושווה לבחון אותו מקרוב.

הציוד הרפואי מכה את המדדים בכל שנה בחמש השנים האחרונות

השקעה מגוונת עם פחות סיכון רגולטורי

תת סקטור הציוד הרפואי מפוזר מאוד ומורכב למעשה משלוש קבוצות מוצרים. הקבוצה הראשונה כוללת את המוצרים המתכלים הבסיסיים ביותר, כמו תחבושות, כפפות מנתחים, חלוקים חד פעמיים ועוד. הקבוצה השנייה כוללת מוצרים מורכבים יותר כמו משאבות עירוי או מזרקי אינסולין והקבוצה השלישית כוללת מוצרים כמו תותבות, שתלים ושסתומי לב.

מהחלוקה הזו ניתן להבין גם את רמת הסיכונים הרגולטוריים שאליה חשוף הסקטור. בניגוד לחברות התרופות שנדרשות לקבל אישור FDA לאחר ניסויים רבים, כאן התמונה פשוטה יותר ברוב המקרים ומצביעה על סיכונים רגולטוריים נמוכים יותר. קבוצת המוצרים הראשונה כלל לא מחייבת אישור FDA, הקבוצה השנייה מחייבת רישום מקדים (אין צורך בבקשת אישור) ורק הקבוצה השלישית דורשת הליך מורכב יותר של קבלת אישור.

מנוע צמיחה: המין האנושי

אחד ממנועי הצמיחה של תת סקטור הציוד הרפואי הוא העובדה שקהל היעד הולך וגדל. אוכלוסיית העולם גדלה ומזדקנת, במקביל למגמה של חיים בריאים יותר ושיפור באיכות החיים. שתי המגמות האלה תומכות מצד אחד בהמשך עלייה בהוצאות בריאות ומצד שני דורשות השקעה בפיתוח מוצרים ושירותים משלימים.

מהמגמות האלה נגזרים שני גורמים נוספים התומכים בחברות הציוד הרפואי. הראשון הוא ההתפתחות המואצת בתחום המכשור הזעיר הפולשני - ביקוש גובר לניתוחים לא-פולשניים המתבצעים על-ידי מכשירים זעירים - החל מניתוחים להסרת משקפיים ועד לניתוחים מורכבים להסרת גידולים. הגורם השני התומך בתת הסקטור הוא החדשנות - הקידמה הטכנולוגית שמאפשרת יעילות, דיוק, מהירות וגישה אישית באבחון וטיפול רפואי, מובילה את העניין של הצרכנים והמשקיעים. החדשנות הזו גם מאפשרת טיפולים בתחומים שבעבר פחות זכו למיקוד, כמו למשל ריבוי הטיפולים החדשניים להסרת שיער ולשיפורים אסתטיים. די להעיף מבט בקבלת הפנים שלה זכתה ההנפקה של החברה הישראלית אינמוד, שמפתחת מכשירים מבוססי גלי רדיו לטיפולים אסתטיים, שמאז הנפקתה בנאסד"ק באוגוסט 2019 כבר זינקה בכ-130%.

אינמוד היא דוגמה טובה לסיבות שהמשקיעים כל כך אוהבים את סקטור הציוד הרפואי. בניגוד לרוב החברות בסקטורים שמעוררים את הדמיון של המשקיעים כמו ביוטכנולוגיה או קנאביס, אינמוד היא חברה רווחית - בדומה לרוב החברות הנכללות במדדי מניות הציוד הרפואי. למרות שהיא חברה קטנה (הונפקה לפי שווי נמוך מ-500 מיליון דולר) אינמוד מרוויחה כבר מ־2017, עם תזרים מזומנים חיובי מפעילות וקצב צמיחה מסחרר.

בכלל, תת סקטור הציוד הרפואי משופע בחברות עם רווחיות נאה. החברה הגדולה ביותר במדד היא אבוט לבורטוריס. למשקיעים הישראלים היא בעיקר מוכרת בזכות תחליפי החלב במותג סימיליאק, אך כ-50% מפעילות החברה כיום היא כבר ממוצרי ציוד רפואי כמו צנתרים, מזרקים, ציוד למעבדות ובנקי דם. לחברה הכנסות שנתיות של מעל 30 מיליארד דולר ורווח שנתי של מעל 2 מיליארד דולר. חברה בולטת אחרת במדד היא מדטרוניק, שרכשה את מזור רובוטיקה הישראלית ב-1.6 מיליארד דולר, ולה הכנסות שנתיות של 30 מיליארד דולר ורווח נקי של מעל 4.5 מיליארד דולר. מדטרוניק מתמחה בטכנולוגיה לטיפול בהפרעות קצב (צנתרים, קוצבי לב דיפיברילטורים), טכנולוגיה לניתור באמצעות משאבות אינסולין, פתרונות טכנולוגים לעמוד שדרה ושבץ מוחי וחטיבה העוסקת במכשור זעיר פולשני.

בזכות העובדה שסקטור הציוד הרפואי מורכב מחברות גדולות ורווחיות רבות, הוא עשוי להתמודד טוב יותר ממניות אחרות בתקופות שמתאפיינות בתנודתיות גבוהה. כך לדוגמה בשנת 2018, כאשר S&P 500 ירד ביותר מ-4% והנאסד"ק ירד בכ-3%, עלו מניות הציוד הרפואי ב-16% (!). בזמן הזה מניות הביוטכנולוגיה ירדו 10% ומניות הקנאביס ירדו ב-30%.

גם החברות בסקטור מחפשות הזדמנויות

על רקע ההתפתחות המהירה של תחום הציוד הרפואי בשנים האחרונות, המחקר והפיתוח הופכים לכלי מרכזי באסטרטגיית הצמיחה של רבות מהחברות. לחילופין, במקרים רבים מעדיפות חברות לחסוך את ההוצאות האלה ותחת זאת להעדיף לרכוש חברות צעירות שכבר עשו את העבודה המקדימה, השקיעו ופיתחו מוצרים חדשניים עם פוטנציאל גדול.

אין פלא כי תחום הציוד הרפואי חווה קונסולידציה משמעותית מאז שנת 2016, ובשנים האחרונות אנו עדים לגל עסקאות הולך וגדל בסקטור - וברוב המקרים נראה כי המשקיעים רואים בכך עדות לפוטנציאל הגדול הגלום בתת הסקטור. ב-2018 כולה ראינו רכישה של חברות ומיזוגים בהיקף עצום של מעל 100 מיליארד דולר והמגמה נמשכת לתוך ב-2019.

העובדה שחברות רבות בסקטור ממשיכות לחפש רכישות עשויה להעיד כי הן מאמינות שהתמחור של הסקטור עדיין מעניין להשקעה - איתות מצוין מבחינת המשקיעים. מכפיל הרווח של מדד הציוד הרפואי של דאו ג'ונס למשל הוא 25, קרוב מאוד למכפיל של הנאסד"ק, נמוך משמעותית מהמכפיל של חברות הביוטכנולוגיה (60) וגבוה מהמכפיל של S&P 500 (19).

יחד עם רמות התמחור, העובדה שתת סקטור הציוד הרפואי נהנה מהמגמות הדמוגרפיות והמאקרו כלכליות המרכזיות כיום ומרמות סיכון רגולטוריות נמוכות יחסית, הופכת אותו להשקעה אטרקטיבית בכל מצב שוק ולהשקעה מעניינת על פני חלופות רבות. 

הכותב הוא סמנכ"ל פיתוח עסקי בהראל פיננסים מקבוצת הראל ביטוח ופיננסים. הכותב ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בכתבה זו. אין לראות בכתבה משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכיו האישיים והמיוחדים של כל משקיע

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● סביבת גרטלר: "הוא נוקה מכל ההאשמות המופרכות על תשלום שוחד"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הבשורה של צוקרברג שהזכירה למשקיעים תקופות אחרות, ולמה לגוגל נוצרה סיבה לדאגה?

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים