גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השקעות אלטרנטיביות - סיכונים מגלקסיה אחרת

בשעה טובה רשות ני"ע החליטה לבחון את מה שמכונה השקעות אלטרנטיביות ● מהמסמך שחיברה אפשר ללמוד מה הם סימני האזהרה החשובים בתחום זה, אבל מעבר לכך חשוב שהמשקיע ישאל אם הוא יכול לעשות בהשקעות אלה את כל הבדיקות הדרושות

השקעות אלטרנטיביות / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
השקעות אלטרנטיביות / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

רשות ני"ע מתייחסת בכובד ראש לנושא ההשקעות האלטרנטיביות ומפרסמת מסמך הדרכה לציבור תחת השם "המדריך לגלקסיה להשקעות לא מפוקחות". מדובר ביוזמה ברוכה, אשר יש לה צורך אמיתי לאור ריבוי ההצעות המגיעות לציבור וכן עקב הקושי של המשקיעים להגיע למידע מלא ואמיתי על ההשקעות המוצעות להם.

השקעות אלטרנטיביות הן כל ההשקעות שאינן נסחרות בשוק ההון, כאג"ח ומניות, אלא כהסכם בין שותפים לצורך השקעה בפעילות כלכלית כלשהי. תחום זה רחב ומגוון והוא למעשה מביא לכך שחלק מכספי הציבור המשקיעים יוצא מחשבון הבנק שלו ועובר לגורמים אחרים, מנהלי הקרן המבצעים את ההשקעות בפועל. מדובר בהשקעות ישירות בנדל"ן, במתן אשראי מסוגים שונים, בהשקעה בחברות, בפרויקטים בתחום התשתיות ועוד. פעמים רבות ההשקעה אינה נזילה ואינה רשומה בחשבון הבנק שלנו. המנהל אינו מפוקח ולמעשה כל אחד יכול להקים קרן או לגייס כסף להשקעה אלטרנטיבית.

התחום פרח בשנים האחרונות עקב העושר והנזילות הגבוהים שיש בעידן הכלכלי הנוכחי - שילוב של הריביות והתשואות הנמוכות בשוקי ההון. בתקופה זו קיים היצע נרחב של השקעות אלטרנטיביות ולכן מדובר במסמך הרשות על "תופעה מסוכנת". מדוע מסוכנת? ראשית, כי היו בשנים האחרונות לא מעט הונאות ונפילות בפח והרשות מונה במסמך את חלקן. עבור המשקיע, ההצעות להשקעה נראות טוב והן מפתות בשלב המכירה, אולם חסר ידע ומידע ברור לגביהן לצורך החלטה מושכלת. המידע חסר גם לאחר ביצוע ההחלטה וההשקעה, לאחר שהמשקיע הוציא מחשבונו את מיטב כספו ולעיתים אפילו שלח אותו אל מעבר לים, לניהול של גורמים שגם לגביהם אין לו מידע נגיש. רושם חיובי וקסם אישי אינם מספיקים כדי לפעול נכון ולשמור על חסכונותינו. צריך יותר מכך.

לכן חשוב לנסות ללמוד את הקרנות ולהבין אותן, ואו אז לברור את אלו שפוטנציאל ההצלחה שלהן גדול יותר וסיכויי הכישלון של המשקיע בהן נמוכים יותר. לשם כך רשות ני"ע מפנה את הציבור לייעוץ מקצועי. אך בהיעדר מעורבות של יחידות הייעוץ בבנקים, לאן יפנו המשקיעים?

אין גופים אובייקטיביים רבים הבוחנים קרנות אלטרנטיביות אשר ברשותם ידע וכלים ובעיקר ניסיון כדי להצליח לעמוד על המשמר, אלא שהבעיה היא שלרוב גופים אלה מייעצים לגופים המוסדיים בישראל והידע נשמר בגופים הגדולים, ללא זליגה לציבור המשקיעים המשווע למידע מהימן אודות הכוכבים האמיתיים הסובבים בגלקסיה. כדי להבין טוב יותר את דבריה וכוונתה של הרשות, עיבדנו כאן לנוחיותכם את המסמך לפי מספר נושאים עיקריים.

מי יודע מי ראה היכן וכיצד מנוהל כספנו?

הבעיה בהשקעות לא מפוקחות היא שאין דרך לפקח ולראות כיצד פועל מנהל הקרן שנתנו לו את כספנו לצורך ההשקעה, לדעת היכן באמת הכסף נמצא, היכן נמצאים הנכסים בהם השקענו, מהם כללי המשחק וכיצד כספנו יחזור אלינו. אמנם אלו שלהם נתנו את מיטב כספנו מעוניינים להצליח ולא להונות אותנו, אך קיימים ניגודים ברורים בשאיפות ובכוונות של כל אחד מהצדדים. כדי לצמצם את הסיכון הגלום בניגודים אלו, עלינו לבחון ולהכיר את כל כללי המשחק ואת האנשים, לשאול עליהם, לבדוק את מנגנון ההשקעה ורק לאחר מכן להחליט אם הוא מתאים לנו. בחלק גדול מהמקרים התשובה תהיה "לא", זה לא מתאים לנו.

איך נמכרת לנו השקעה הלא מפוקחת?

מסמך הרשות עוסק בכך רבות - איך ובעיקר מדוע מצליחים למכור לנו דברים שלא מתאימים לנו? קרנות שלא היינו קונים אילו היינו יודעים ומבינים טוב יותר או בלשון המסמך, "מדוע אנשים מתפתים"?

פעמים רבות אין מדובר ב"קרן" מסודרת אלא בפרויקט או הלוואה מסוכנת שנראית כמו השקעה אלטרנטיבית מקובלת. את זה צריך לבחון ולהבין לפני ההחלטה, כאשר יש לכך מבחנים וסימנים רבים אשר מוכרים לנו היטב. את חלקם אנו יודעים להציף והם נמצאים במסמך בדיקה מסודר. השורה התחתונה היא שקל לחדור את מערכות ההגנה האנושיות והפסיכולוגיות שלנו. מציעים תשואה נאה של 12% ויותר, מספרים לנו שרבים וטובים משקיעים, כי זאת הזדמנות נדירה שתחלוף מהר, ואנחנו? אופטימיים ורוצים להרוויח, להצליח. תפקידו של היועץ האובייקטיבי הוא לסנן את היצע הקרנות בצורה חסרת רגשות ועם פחות מעורבות. בגופים המקצועיים הבוחנים את הקרנות האלטרנטיביות הנתונים מראים כי רק אחת מ-11 קרנות עוברת את מערכת הסינון.

איך נדע את האמת על ההשקעה?

הרשות שואלת איך ניתן לזהות השקעה לא מפוקחת, אך יש כאן שאלה עמוקה יותר, כיצד ניתן לזהות מתי לא נותנים לנו את כל המידע האמין והיא אף משתמשת במילה "הונאה". גם הרשות אומרת ובצדק, שלא כל השקעה לא מפוקחת היא השקעה רעה או טובה, בדיוק כפי שהדבר נכון גם לגבי השקעה כן מפוקחת ולכן נחדד את השאלה, "כיצד לבנות מהמידע, את התמונה הדרושה לי להחלטה נכונה"?

יש מידע חסר, מידע מטעה, מידע לא רלוונטי ואת כל זה צריך לנתח: לרכז, לבקר, להשוות, להוציא מסקנות, כלומר עבודה של אנליסט. ניתוח המידע דורש ניסיון והבנה כמו גם יכולות, משאבים וזמן. הוא דורש יכולת השוואה וניסיון עם קרנות רבות, דורש קשרים כדי לשאול אחרים שמכירים את מנהלי ההשקעה המוצעת לנו, דורש זמן וכסף כדי לנסוע לעיתים לארצות אחרות כדי לבדוק נכסים ולפגוש את המנהלים פנים אל פנים ועוד. את זה כמעט אף משקיע בודד לא יכול לעשות בכוחות עצמו.

מהם סימני האזהרה?

הרשות מונה שורה חשובה של סימנים, בהם תשואה גבוהה "מובטחת", לחץ בזמן להחלטה מהירה, מחסור בחומרים ועוד. סימנים אלו ורבים אחרים מוכרים היטב והרשות מנתה אותם נכונה, אבל זהו אתגר גדול עבור המשקיע. חסרים לו כאמור המשאבים והידע, גם אם הוא לקוח מנוסה, בעל היקף נכסים גדול או מייצג ארגון גדול. תמיד יהיה חסר את מרכיב ה"ניסיון", תחושת הבטן, ההבנה כי זה "לא יעבוד".

ושוב, אין אני מתייחס לעניין של רמאות, אלא לסיכוי ההצלחה בהשקעה המוצעת. הניסיון, היכרות עם מנהלי השקעות רבים, עם קרנות רבות, כאלו שהצליחו וכאלו שפחות, היכולת לחפש ולשאול במקום שאיש לא חשב עליו, כן, בעיקר לשאול שאלות ולחפש את הבעיות, כל אלו יכולים לשמור על המשקיע. לכן הרשות מבקשת, בצדק, "לחשוב פעמיים". מניסיוננו, דרושות הרבה יותר משתי מחשבות.

המשקיע לא באמת יכול לבדוק בעצמו

טוב. קראתם את מסמך הרשות. האם עכשיו אתם מבינים מה וכיצד לבדוק? האם עבור המשקיע, העיסוק בתחום זה באמת יכול להיות פשוט יותר מאשר מסע ברחבי הגלקסיה?

ברור לכל כי גם המסמך של הרשות וגם הספרות הקיימת בנושא, לא מסייעים למשקיעים ללמוד ולהבין את הדרוש כדי לקבל החלטה מבוססת ואחראית, בין אם על כספם ובין אם על כספי אחרים.

לכן, לקראת סיום המסע לגלקסיה, הרשות מציעה כי אם לאחר שבדקתם עדיין "הדברים אינם ברורים", כדאי לפנות לגורם אובייקטיבי המתמחה בהשקעות מסוג זה. ליועץ מומחה בתחום זה יש כלים וידע, מודל דירוג פנימי, ניסיון, משאבים הדרושים לבדיקה ועוד. ישנם רבים המשווקים את ההצעות להשקעות אלטרנטיביות לצורך קבלת דמי הפצה ושיווק, אך אין הם בודקים ואין להם מה לתרום למשקיע. לעומת זאת, גורם מייעץ המכבד ומעריך את עצמו כבעל מקצוע בתחום ההשקעות, יספק לכם את הדרוש כדי לקבל החלטות שתהיינה נכונות יותר ותצמצמנה את מרחב הטעות. 

הכותב הוא מנכ"ל חברת אג'יו - ניהול סיכונים והחלטות פיננסיות בע"מ, פירמת הפמילי אופיס המלווה אירגונים ומשפחות במשק בייעוץ השקעות ובתוך כך עוסקת בבקרה ובחינת של השקעות אלטרנטיביות עבור לקוחותיה. אין לראות בייעוץ תחליף לייעוץ השקעות כהגדרתו בחוק

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים