גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכפילי הרווח של חברות ה-IT מעוררים מחשבה: האם זה הזמן לדלל החזקות?

מניותיהן של ארבע החברות הישראליות הגדולות בסקטור טכנולוגיות המידע - מלם-תים, חילן, וואן ומטריקס - נסקו במאות אחוזים בחמש השנים האחרונות ● האם יש הצדקה מלאה להתארכות מכפילי הרווח במגזר?

מטריקס / צילום: איל יצהר
מטריקס / צילום: איל יצהר

חברת התוכנה מטריקס פרסמה אתמול עוד דוח כספי נפלא - מה שגרם לי להרהר באופן גורף על מניות טכנולוגיות המידע. בשנים האחרונות המלצתי כאן על רבות מהן בחום ובהערכה, ועל מטריקס בפרט בתחילת השנה - ועדיין, אני מביט על המכפילים, ולא יכול להימלט מהשאלה הבאה: האם לא הגיעה העת לדלל את ההחזקה בהן?

נסיקת המניות מעוררת מחשבות: זה כמובן משתנה מחברה לחברה, אבל אם מתמקדים בארבע הגדולות, במהלך חמש השנים האחרונות, אז זוהי התשואה שהן הניבו על ההשקעה: מלם-תים - 840%, חילן - 540%, ואחרונות וואן תוכנה ומטריקס - שרשמו תשואה "צנועה" של יותר מ-300% בתקופה זו.

אם נתעלם מההיבט הפסיכולוגי, אז לתשואה שהיתה אין כל רלוונטיות לכדאיות ההשקעה, שהרי מחיר המניה נגזר בעיקרו משני משתנים מרכזיים: הסיכון העסקי והרווחיות הצפויה.

התמחור התארך בצורה חריגה

מכפיל הרווח הנקי הממוצע של אותן ארבע חברות מובילות עומד על רמה נדיבה של 25 - כאשר אלה של חילן ומטריקס נושקים ל-30. מכפיל כזה גבוה, הן אבסולוטית והן ביחס לרמה ששררה לפני תקופה לא רחוקה, אבל אם לשפוט על פי תגובת המשקיעים לתוצאות שמטריקס פרסמה, אז ברור שהם אומרים בנחרצות את הדבר הבא: להתארכות המכפילים בתחום קיימת הצדקה מלאה. יש בזה היגיון, אבל זה גם שווה בחינה.

צד הסיכון במשוואה: הטענה הרפלקסיבית להתארכות מכפילי הרווח, זו הריבית חסרת הסיכון שצנחה. העניין הוא שמדובר באמירה שנכונה לכל המניות, ללא אבחנה, בעוד שקשה למצוא סקטורים אחרים שבהם התופעה היתה כל כך אלימה. נוסף על כך, הקשר בין ריבית לתמחור מובהק והדוק הרבה יותר במניות ערך מאשר בחברות צמיחה, ומאחר ואלה הפועלות בתחום טכנולוגיות המידע שייכות לקטגוריה השנייה, הייתי מצפה שהשפעת הריבית עליהן תהיה יחסית מתונה.

גם אם אלך את כברת הדרך כולה - כלומר, אניח שהתמסורת בין השינוי בריבית למכפיל היא אריתמטיקה טהורה - גם אז התמחור לא היה מתארך בצורה כה חדה. המתמטיקה בבסיס המסקנה פשוטה: מכפיל הרווח הנקי ההיסטורי נע סביב רמה של 13-14 בממוצע - מה ששיקף שיעור היוון נטו של 7% - בניכוי צמיחה. מאחר והריבית הנוכחית פחתה בשיעור של 2% ביחס לשיאה, הרי ששיעור ההיוון והמכפיל הנגזר אמורים לעמוד כעת על 5% ו-20, בהתאמה. זוהי בהחלט קפיצת מדרגה, אבל גם לאחריה התוצאה המתקבלת נמוכה מהמכפיל הנוכחי הממוצע.

חברות ה-IT הישראליות מכפילי הרווח התארכו, אבל קצב הצמיחה לא עלה

הצמיחה השולית לא עולה

אין חולק על כך שמה שמניע את מניות טכנולוגיות המידע זו צמיחתן האדירה, כך שנשאלת השאלה, האם התמחור שהתארך לווה בעלייה מקבילה של קצב הצמיחה? בכל מה שנוגע לצמיחה השולית, התשובה שלילית.

למה הכוונה? לכך שעוצמת הצמיחה הנוכחית היא אמנם דו-ספרתית מרשימה, אבל היא נמוכה מזו שהיתה.

יש לכך שתי משמעויות מרכזיות: האחת היא שנדיבות התמחור אינה קשורה לעלייה בקצב הצמיחה, אלא משקפת מעין "חרטה" של המשקיעים על שמרנותם בנקודת המוצא. הנקודה השנייה היא שבכל זאת קיימת מגמה שולית של ירידה, והיא אינה מקבלת כיום ביטוי במכפיל הרווח הממוצע.

אנסח זאת באופן הבא: מכפילי הרווח הנוכחיים הגיוניים, רק אם מניחים שקצבי הצמיחה בשנים הקרובות ימשיכו להיות דו-ספרתיים. זה אפשרי, אבל ספק רב אם זה התרחיש המרכזי.

רכישת צמיחה: הקונסולידציה בתחום טכנולוגיות המידע היא מאפיין מרכזי בתעשייה, כך שהחברות המובילות נהנות מהתרחבות באמצעות רכישות. אין לי דבר וחצי דבר נגד אסטרטגיית צמיחה שכזו, אבל מה שמעורר בי תהיות, זו תגובת המניות לאותן עסקות. אני מודע לסינרגיה ולפוטנציאל ההשבחה, אבל זה נראה לי מוגזם שחברות המטרה נרכשות במכפילי רווח חד-ספרתיים, כאשר רבעון לאחר מכן, ברגע שבו הן נכללות בדוחות המאוחדים, המכפילים שלהן קופצים לרמות של 20 ו-30. לא הייתי מעלה את הסוגיה, אלמלא היה לרכישות האלה משקל כל כך מרכזי בצמיחה.

הזווית הזרה: אפשר להתווכח ללא הפסקה על האיזון הנכון בין המכפיל לצמיחה, כך שדרך נוספת לבחון את הדברים היא באמצעות השוואה. כשעושים זאת, מתברר כי חברות התוכנה הזרות הן בהחלט חלופה טובה, שלא לומר עדיפה. הביטו על ענקית התוכנה מיקרוסופט, לדוגמה. רמת התמחור שלה דומה, גם היא צומחת בקצב של 15%-20% בשנה, אבל ביחס לחברות התוכנה המקומיות, רמת הסיכון בה הרבה יותר נמוכה. זוהי חלופה ראויה, ולו רק בשם עקרון פיזור ההשקעה.

שורה תחתונה: אסטרטגיית הרכישות של חברות טכנולוגיות המידע אפקטיבית ויעילה, כפי שבא לידי ביטוי בשיעורי הצמיחה, אבל מחירי המניות מבטאים זאת בצורה כמעט מלאה. לפיכך, ככל שהמומנטום ועליות השערים יימשכו, הייתי ממליץ לדלל בהדרגה את ההחזקה.  

הכותב הוא מנהל מחלקת מחקר מניות בלאומי שוקי הון, עובד בנק לאומי. הסקירה בוצעה על בסיס מידע ונתונים ציבוריים, המפורסמים לכלל המשקיעים, ועליהם בלבד. 

עוד כתבות

מסמך סודי חושף: תפקידה של איראן בתדלוק ההפגנות נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: האופוזיציה האיראנית חשפה מסמך לפיו איראן עומדת מאחורי הפגנות אנטי-ישראליות ברחבי העולם, ביקרות על התפקוד של גנץ, גלנט ונתניהו והצעד הבא שארה"ב צריכה לעשות אחרי המתקפה האיראנית ● כותרות העיתונים בעולם 

ד''ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

זיו קציר: "בעולם מעריכים מאוד את הערך המוסף שאנו מביאים לתחום ה-AI"

ד"ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, הזהיר בכנס TECH IL של גלובס כי המרוץ העולמי לבינה מלאכותית מחריף: "כל מדינה מנסה לקחת את החלק הארי מהענף הצומח, ומי שלא רץ קדימה, משתרך מאחור"

חייל רוסי סוחב רחפן אוקראיני שתוקן ועודכן על ידי הצבא / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

איך נכשלו הרחפנים האמריקאים לחולל מפנה במלחמה באוקראינה?

רוב הרחפנים הקטנים של חברות אמריקאיות נכשלו בביצועיהם מול הטכנולוגיה הרוסית, ונחשבים כעת ליקרים ונוטים לתקלות ● בהיעדר פתרונות מהמערב, פנתה אוקראינה למוצרים סיניים זולים

ג'ו וג'יל ביידן / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הנתונים נחשפים: כמה מרוויחים ג'יל וג'ו ביידן בשנה?

הנשיא האמריקאי והגברת הראשונה דיווחו על הכנסה ברוטו של 619,976 דולר ב-2023 ● לפי אתר החדשות אקסיוס, בני הזוג שילמו 146,629 דולרים למס ההכנסה הפדרלי - מדובר בשיעור מס של כ-24% ● בניגוד לנשיא לשעבר דונלד טראמפ, ביידן מקפיד לפרסם את דוחות המס שלו מאז שכהונתו התחילה

דירות בשכירות בשדרות וושינגטון, תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

במקביל לעליית האינפלציה: יש מוקש ושמו מחירי השכירות

העלייה במחירי השכירות מגיעה, ולא במקרה, במקביל לעלייה חדה באינפלציה. מחירי שכר הדירה מהווים כרבע ממשקל מדד המחירים לצרכן ● אבל במשרד האוצר ממשיכים להתעלם מהסוגיה הבוערת

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, המכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

סנקציות במקום תגובה צבאית ישראלית: זו התוכנית של אירופה להתמודד עם המשבר במזה"ת

מדינות המערב מנסות בימים האחרונים לגבש בקדחתנות עיצומים חדשים על הרפובליקה האסלאמית ● המטרה: לשלוח מסר מאוחד, אבל בעיקר לשכנע את ישראל למתן את תגובתה הצבאית ● השאלה העיקרית: האם אחרי עשורים של סנקציות טהרן תחדל להעביר כסף לטרור

מטוס של EasyJet / צילום: Shutterstock

איזיג'ט מבטלת טיסות עד סוף אוקטובר: איזה קווים יושפעו במיוחד?

ענקית הלואו קוסט רק החזירה פעילות לישראל, ותוך שבועיים ביטלה את כל הטיסות לארץ עד סוף אוקטובר ● המהלך צפוי להשפיע על כ־100 אלף נוסעים, שלדברי החברה יקבלו החזר כספי ● בשוק מעריכים כי הנפגעים העיקריים יהיו הקווים למערב אירופה

בצלאל סמוטריץ' ובנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

קרן המטבע חותכת בחצי את תחזית הצמיחה של ישראל ב-2024

בעוד בנק ישראל צופה צמיחה שנתית של 2%, תחזית הצמיחה של קרן המטבע לכלכלת ישראל היא 1.6% בלבד ● לפי הקרן, התחזיות של ישראל נמצאות בסיכון בשל המלחמה בעזה ● בניגוד לכלכלנים רבים, רואה הקרן כי האינפלציה בישראל תתמתן ותגיע ל-2.4% בלבד ● הצמיחה העולמית צפויה לעמוד על 3.2% בשנה הנוכחית

מייסדי אנטייטל - מימין: אבי זצר ורון נסים / צילום: דימה קרמינסקי

החזר של פי 10 על ההשקעה: חברת הסייבר אנטייטל נמכרת ב-150 מיליון דולר

חברת אנטייטל של היזמים רון נסים ואבי זצר הודיעה על רכישתה ע"י חברה אמריקאית בסדר גודל בינוני, BeyondTrust, שמבצעת כאן את הרכישה הראשונה שלה וצפויה להפוך את הפעילות הישראלית למרכז הפיתוח המקומי שלה ● נסים: "העסקה שנחתמה בתקופה זו משקפת כבוד למדינה"

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

איזי ג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את הטיסות לישראל עד סוף אוקטובר

אתמול הודיעה איזי ג'ט על השהיה זמנית של הפעילות לתל אביב וממנה עד 21 באפריל, אולם כבר אמש באתר החברה לא היה ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר. כעת הגיע האישור הרשמי ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

אלונה בר און, מו''ל גלובס בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: אנחנו משתדלים להציף גם סוגיות שלא מסוקרות ולראות גם את הדברים הטובים, ויש כאלה

בפתח כנס TECH IL של גלובס, הציגה מו"ל העיתון את העשייה של מדור הטק שלו וכן ציינה את השאיפה להציע לקוראים "מזון בריא למוח" ● בר און הציגה גם את תהליך דירוג 10 הסטארט־אפים המבטיחים של גלובס, המבוסס על בחירות של קרוב ל־90 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בענף ההייטק הישראלי

שיחה משותפת בין אילנית אדסמן, ר' נבחרת ביטוח ופינטק, KPMG, לבין עופר גולן, מנהל תחום תשלומים, ניהול סיכונים וציות, KLMG / צילום: תמר מצפי, כדיה לוי

הבנקים המרכזיים מול השוק הפרטי: מי ינצח במרוץ על המטבע הדיגיטלי?

במסגרת כנס TECH IL של גלובס, אילנית אדסמן ועופר גולן, שני בכירים מפירמת KPMG, דנו במאבק החם על שוק התשלומים העתידי, שכולל מגוון הזדמנויות לצד לא מעט סכנות ● השניים שוחחו על היתרונות והחסרונות של מטבעות דיגיטליים בהנפקת בנקים מרכזיים

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

נפרדת מתחומים עם רווחיות נמוכה: אלה הפעילויות ששטראוס מתכוונת למכור

קבוצת שטראוס חוזרת להתמקד בפעילויות הליבה שלה ומעמידה על המדף את חלקה במפעל וכוורת יד מרדכי, את פעילות הירקות הטריים והמצוננים "טעם הטבע" ואת רשת קפה עלית

גל בר דעה, מנכ''ל בנק ONE ZERO בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

גל בר דעה, מנכ"ל ONE ZERO: "רוצים להיות בנק גדול. טכנולוגיה היא הדרך היחידה לתת ייעוץ לכולם"

מנכ"ל ONE ZERO אמר בכנס TECH IL של גלובס כי על הבנקים לקחת אחריות לעתיד הכלכלי של הלקוחות שלהם, להוציא אותם ממינוס ולאפשר להם לשפר את האשכול הסוציו-אקונומי שלהם ● על וואן זירו אמר: "בנקאות זה מרתון, אנחנו מתכוונים להיות בנק גדול ומשמעותי במערכת הישראלית"

''מרמה במיליארדי אירו''. כרזת מבוקש של משטרת גרמניה בעניינו של יאן מרסלק / צילומים: (AP(Alexander Zemlianichenko, ויקיפדיה

האם האחראי לפשיטת הרגל הגדולה בתולדות גרמניה היה גם סוכן מודיעין רוסי?

התכתבויות שנחשפו בין יאן מרסלק, לשעבר סמנכ"ל חברת הפינטק הגרמנית וויירקארד שקרסה ואיבדה עשרות מיליארדים מכספי המשקיעים, לבין מרגלים רוסים, מראות כי פעל למען הקרמלין כבר מ־2014 ● מרסלק נמלט מהדין, אך עדויות חדשות מראות כי ארגן פריצות לבתי מתנגדי משטר, תיאם הברחת מחשבים מוצפנים לרוסיה וסייע לגנוב טלפונים של בכירים אוסטרים

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

המתקפה האיראנית יצרה "פקק" בנתב"ג: זה הפתרון של משרד התחבורה

בימי שגרה אין המראות מנתב"ג בשעות הלילה המאוחרות ● בליל המתקפה האיראנית המרחב האווירי של ישראל נסגר, ולמרות ביטולי הטיסות הרבים, עם חידוש הטיסות לישראל וממנה נוצר פקק ● במשרד התחבורה הנחו על פתרון ליומיים הקרובים