גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

והרי החדשות: אכפתיות יכולה להשתלם כלכלית, ופקק הוא הזדמנות עסקית ומיתוגית

הבשורה הגדולה של כנס הדיגיטל והטכנולוגיה Web Summit Lisbon שנחתם בסוף השבוע היא לא דיגיטלית או טכנולוגית; קוראים לה פשוט Purpose Marketing ● על מה בונים ב-P&G ובאיקאה, ולמה נדמה שלאנושות אין בעיות גדולות יותר מתורים?

מונית מעופפת / צילום: מתוך האתר של חברת Lilium
מונית מעופפת / צילום: מתוך האתר של חברת Lilium

1. הדרך ל-Fortune 500 רצופה כוונות טובות - הבשורה הכי גדולה של כנס הדיגיטל והטכנולוגיה Web Summit בליסבון שנחתם בסוף השבוע היא לא דיגיטלית או טכנולוגית. קוראים לה פשוט Purpose Marketing.

אם פעם חברות הרשו לעצמן לבחור כמה משאבים הן מנתבות לקידום אג'נדה של "אכפתיות" כלפי העובדים (ובעיקר העובדות) שלהן, כלפי הקהילה הסובבת ולטובת שמירה על איכות הסביבה - נראה כי היום זה הפך למצרך חובה, עד כדי כך שלא ברור אם אג'נדת האכפתיות היא אמצעי הכרחי להשגת המטרה הקפיטליסטית האולטימטיבית (מיקסום הערך עבור בעלי המניות) או מטרת-על בפני עצמה.

אותה "אכפתיות", שהייתה בעבר תחת חסותו של מנהל "האחריות התאגידית", הפכה להיות אחת מהדאגות הראשיות של המנכ"ל. אם עד לאחרונה זה נגע בעיקר לתאגידים הגדולים, היום זה כבר מחלחל גם לחברות הבינוניות ואפילו עד החברות הקטנות שבמשק. בעולם בו הכול מפודבק, אף אחד לא רוצה להישאר בצד המפוברק. אבל אולי לא פחות מכל זה, נראה כי החברות פשוט הבינו שקידום אג'נדה של אכפתיות פשוט עשויה להשתלם להן בכל מיני רמות:

א. בפרוקטר אנד גמבל קראו לזה "Ambition 2030", תוכנית שבמסגרתה לקחה על עצמה החברה התחייבויות בתחומי הסביבה (100% אריזות ממוחזרות, 100% שימוש באנרגיה מתחדשת וצמצום הזיהום בעשרות אחוזים), חינוך להפחתת הצריכה (לא ברור איך בדיוק זה מסתדר ביחד), דאגה לרווחת העובדים ועוד. אם לשפוט לפי הזינוק בערך המניה מאז תחילת יישום התוכנית - אם זה לא הועיל, זה בטח לא הזיק. 

זינוק במניית פרוקטר אנד גמבל / צילום: מצגת Survey Monkey ו-Web Summit

ב. באיקאה התחילו כבר למכור מוצרים מבוססי אנרגיה סולארית וגם יצאו לפיילוט של השכרת מוצרים במקום מכירתם, למשל עריסות ומיטות ילדים. גם איקאה התחייבה למעבר ל-100% מוצרים מחומרים ממוחזרים עד 2025, ועד אז אמורה גם לעבור למשלוחים על טהרת הרכבים החשמליים. בחברה מתחייבים לעבודה רק עם ספקים העומדים בקוד אתי דומה וגם בדאגה לעובדים, בעיקר דרך הכשרות והסבות מקצועיות לאלה מבניהם שמיועדים להיות מוחלפים על-ידי רובוטים... אולי הם יהיו אלה שיצטרכו להרכיב אותם. 

ג. במיקרוסופט חברו ותרמו לפרויקט מהפכני בשם Ocean Mind שנועד לנטר בזמן אמת את כל האוקיינוסים בעולם ולשתף פעולה עם הרשויות בכל מדינה כדי להגן עליהם. עבור מיקרוסופט, שחרטה על דגלה במאמץ רב את המעבר מעולם סגור לעולם פתוח, זה התאים כמו כפפה ליד.

2. אהבת הדאטה - "דאטה היא הנפט החדש", אמר קלייב האמבי מענקית הקמעונאות טסקו (Tesco) ביציאה למסע לבניית מועדון הלקוחות הנאמנים של הרשת שהניב לה 60 מיליון דולר תוך 10 שנים. מי מאיתנו אוהב נפט? אף אחד. מי מאיתנו חייב נפט? כולם. כמו הנפט, כך גם הדאטה חיונית למשווקים, שעדיין קצת נרתעים ממנה. אלא שגם הדאטה עוברת אבולוציה, ואם בעבר המותגים ניסו לחזות את התנהגות המשתמשים דרך "היכן הם גרים" ואחר-כך "מה קנו" - היום הם מנסים להבין מה הם אוהבים. הדרך הנוחה ביותר לעשות את זה היא על-ידי ניתוח הפעילות שלהם בסושיאל: עם מי הם מתחברים, למה עושים לייק, מה בוחרים לשתף, ומה הם עושים בזמן שהם לא קונים אצלך. כנראה שזאת גם אחת הדרכים היחידות לתת איזושהי קונטרה לאמזון, שיודעת יותר מכולם כמעט את כל השאר.  

האבולוציה של הדאטה / צילום: Starcountו-Web Summit

הדשבורד החדש של הדאטה ע"פ פעילות המשתמש בסושיאל  / צילום: Starcountו-Web Summit

AI AI AI .3 - המון שפות דוברו בכנס, אידיש לא הייתה אחת מהן, ובכל זאת. לאחר שבכנסי דיגיטל ושיווק בשנים עברו דרך כוכבו של ה-AI, הפעם כולם נהנו לדרוך עליו, או לפחות להסתלבט. צחוק בצד: ה-AI לא הולך לשום מקום, הוא פשוט עבר מקדמת הבמה אל מאחורי הקלעים והפך מבאזז לרף כניסה. משמע, אם אתם כבר משלבים AI במוצרים/שירותים/פעילויות החברה - יופי. אם לא - Houston, we have AI problem.

4. עכשיו תורים - אם לשפוט לפי האחוז מתכני הכנס שעסק בפקקים ובתורים, נדמה כי לאנושות אין בעיות גדולות יותר. הדוברים בנושא התחלקו, בגדול, לשניים: מחפשי הפתרון וממנפי הבעיה. בקבוצה הראשונה ניתן למשל למצוא את uber, שאט-אט הופכת מחברת פתרונות תחבורתיים לחברת פתרונות (כשגילתה למשל שלחלק ניכר מנהגיה אין חשבון בנק, הקימה את uber pay), שמציעה עכשיו את uber boat בניגריה (בקרוב בונציה?) או מוניות אופנוע בהודו (בקרוב ריקשות?). אבל הכוכבת של הקבוצה הראשונה היא ללא ספק המונית המעופפת, שנראתה קרובה, אמיתית וסקסית מתמיד והציתה את הדמיון (בלי לזהם את הסביבה כמובן). 

בקבוצה השנייה ניתן למצוא את המותגים שהבינו שפקק הוא גם הזדמנות עסקית ומיתוגית: ברגר קינג, שהפעילה שירות משלוחים לתקועים בפקק במקסיקו, ראתה כי טוב מאד ועכשיו היא בדרך לעוד ערים, נישאת על גבי הבאזז של הקמפיין הסופר-מגניב שלה, בו שילבה בין דאטה בזמן אמת כדי לטרגט נהגים רעבים בפקק, Voice כדי לבצע הזמנה, שילוט דיגיטלי דינמי ופרסונלי בתוך הפקק שנועד "להדליק" נהגים להזמין, צי אופנועים ממותג שנועד לספק את הסחורה ובעיקר, כהרגלה בקודש, המון-המון רעש וצפצופים מסביב. הקמפיין הקפיץ את אפליקציית המשלוחים של ברגר קינג לראש הטבלה במקסיקו, וכל עוד הם מעל מקדונלד'ס, מבחינת ברגר קינג פקקים זה החיים. 

משלוח לפקק / צילום: באדיבות ברגר קינג

בג'ין גורדונ'ס החליטו לרכוב דווקא על התורים, עם קמפיין שהעניק אחוזי הנחה בברים בשדות תעופה, ביחס ישר לאורך התורים בנמל עצמו. זה הגיע עד כדי תורים מדומים שנוצרו תוך כדי שיתוף-פעולה בין כמה חובבי אלכוהול. בקרוב אצלנו?

5. אגדות רוק - התחלנו בדאגה למחר ונסיים בדאגה לעכשיו. בסוף העולם נושא עיניו בראש ובראשונה לפתרונות יעילים למחלות. המגמה שהתחילה כבר לפני מספר שנים, אבחון דרך רוק, הולכת וצוברת תאוצה: שני סטארט-אפים בשלבים מתקדמים הגיעו לחצי גמר תחרות הסטארט-אפים של web summit. אחד מהם גם זכה: חברת Nutrix, שפיתחה שבב המודבק לשן, דוגם ומנטר את הרוק ומשדר את רמות הסוכר בגוף לאפליקציה ייעודית. כמובן שרמת הסוכר היא קצה הקרחון מבחינת מה שהחברה מתכוונת לגלות עלינו דרך הרוק שלנו.

לסטארט-אפ החשוב הזה הצטרף גם פיץ' מפתיע של המנכ"לית, שעלתה לבמה עם יד מגובסת וסיפרה שהחדשות הרעות הן שהיא עברה תאונה ממש שם בליסבון, אבל החדשות הטובות הן שכשהרופא שגיבס אותה שמע על מה הסטארט-אפ, הוא אמר לה: את הולכת לשנות את העולם. עם כל הכבוד לרעיונות גדולים שיצילו את האנושות, כנראה ששיווק מוצלח שלהם וסיפור טוב, לא פחות חשובים.  

פיץ' בגבס. מנכ"לית Nutrix/ צילום: Web Summit

הכותב הוא אסטרטג דיגיטל, יועץ לחברות ומרצה בקריה האקדמית אונו ובמכללה האקדמית אחוה

עוד כתבות

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה