גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אולי הגיע הזמן להפסיק לפחד מהבנקים?

חשיפתו המסורתית לגורמי המאקרו, הרגולציה המחמירה שמאפיינת אותו וכמובן משבר 2008 מרחיקים את ציבור המשקיעים מסקטור הבנקאות בארה"ב ● אבל לאור התוצאות הטובות בשנים האחרונות, המהלכים להורדת הסיכון והתמחור הנמוך, ראוי לשקול את הגדלת ההשקעה בכמה מהבנקים

בריאן מויניהן, מנכ"ל בנק אוף אמריקה / צילום: SHANNON STAPLETON, רויטרס
בריאן מויניהן, מנכ"ל בנק אוף אמריקה / צילום: SHANNON STAPLETON, רויטרס

מגזר הבנקים ממשיך להוות סוגיית השקעה שנויה במחלוקת כבר למעלה מעשור, מאז המשבר הפיננסי העולמי של 2008-2009. למרות שמאז הציגו הבנקים האמריקאיים שיפור ניכר ועקבי בתוצאותיהם, המשקיעים ממשיכים להיזהר מסקטור זה, עקב חשיפתו המסורתית לגורמי המאקרו והרגולציה המחמירה שמאפיינת את הסקטור, שעולה על זרקורי התקשורת באופן מיוחד בשנת הבחירות בארה"ב.

החששות ממגזר הבנקים באים לידי ביטוי במצב החזקת חסר של מניות הבנקים בתיקי המשקיעים, וכתוצאה מכך לתמחור חסר עמוק, הן יחסית והן אבסולוטית. סקטור הפיננסים הכללי, הסקטור השלישי בגודלו במדד ה-S&P 500, נסחר במכפיל הרווח הנמוך מכלל הסקטורים של שוק המניות האמריקאי, כאשר מניות הבנקים הגדולים בארה"ב נסחרות בתמחור נמוך במיוחד, בדיסקאונט של כ-38% למכפיל הרווח של מדד ה-S&P 500, לעומת דיסקאונט היסטורי של כ-25%. תמחור נמוך זה בולט לאור תוצאות הבנקים האמריקאים בשנים האחרונות, שהציגו צמיחה ברווחיות בשיעור דומה לממוצע בשוק המניות בארה"ב, ונקטו בצעדי התייעלות והורדת סיכונים, עם עלייה מתמדת באיכות האשראי וירידה בחובות מסופקים.

המחיר של הפחתת הסיכון

מהלך הורדת הסיכונים במאזני הבנקים גבה מחיר. מדיניות אשראי אחראית ורתיעה מסיכונים הובילה לירידה בשיעורי הצמיחה בהכנסות הבנקים מפעילות בנקאות מסחרית, כאשר הבנקים בארה"ב ויתרו על חלק ניכר מפעילותם לטובת גופים חוץ-בנקאיים, שמוכנים לקחת סיכונים גבוהים יותר בפעילויות כמו הלוואות בכרטיסי אשראי, הלוואות למימון רכב והלוואות סטודנטים.

גם בצד הפעילות בתחומי בנקאות השקעות סובלים הבנקים מחולשה ממושכת, עקב ירידה בהיקף הנפקות חדשות, במחזורי מסחר (במיוחד באיגרות חוב) ובעמלות. לעומת זאת, הבנקים משתמשים בעודפי ההון לצורך רכישת מניותיהם, ובכך מצליחים להציג צמיחה נאה ברווח למניה, גם במצב צמיחה מתונה יחסית בהכנסות וברווח התפעולי.

הריבית ירדה? לא נורא

מגזר הבנקים נהנה במידה ניכרת מבחירתו של דונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב, לאור ההקלות ברגולציה המחמירה, התייצבות מצב המאקרו הכלכלי עקב השיפור בשוקי העבודה והדיור, וכן הורדת מס חברות שהיטיבה במיוחד עם הבנקים בארה"ב, שפעילותם מתאפיינת בשיעורי מס גבוהים מהממוצע של חברות אמריקאיות. העלאת הריבית בארה"ב בשנתיים האחרונות שימשה גם היא בתור גורם חיובי עבור מניות הבנקים, אך גם לאחר היפוך מגמה זו בסוף 2018 והורדות ריבית הפד הפגינו הבנקים האמריקאיים חסינות מסוימת, וזאת על רקע עליית תשואות איגרות החוב הארוכות שהובילה לעלייה בעקום התשואות, אינדיקציה חיובית עבור פעילות הבנקים.

עונת הדוחות בארה"ב לרבעון השלישי 2019 הסתיימה לאחרונה. בסבב זה הפגינו הבנקים תוצאות בהתאם לצפי, למרות הלחצים על שיעור הרווח מהריבית (Net Interest Margin - NIM), והציגו בממוצע צמיחה של 1.9% בהכנסות (מעל הצפי של 1.8%) ושל 2.1% ברווח לפני הפרשות לחובות מסופקים. במקביל, הגדילו הבנקים את פעילות הרכישה העצמית של מניותיהם, כאשר רכשו במהלך השנה החולפת כ-6% מהון המניות הכולל, ובכך הובילו לצמיחה מואצת ברווח למניה.

צמיחה מתונה בפעילות הבנקים בארה"ב עשויה כמובן להשתפר במידה וכלכלת ארה"ב תאיץ את קצב הצמיחה ותשואות האג"ח הארוכות ימשיכו במגמת עלייה, אך אלה אינן הנחות שמנהלי הבנקים בונים עליהן. במקום זאת, הם שוקדים על מהלכי התייעלות במבנה ההוצאות, עם סגירת סניפים ומעבר לאפיקי בנקאות דיגיטלית, על מנת לשפר את שיעורי הרווחיות ואת תשואה על ההון (ROE), וכן קונסולידציה בקרב הבנקים. נציין כי מספר הבנקים בארה"ב ירד מכ-17 אלף בתחילת שנות ה-90 ל-8,600 בשנת 2007 (בטרם המשבר האחרון), וכעת ירד אל מתחת ל-5000, אך עדיין מדובר במספר גדול מאוד. ארבעת הבנקים הגדולים בארה"ב, ג'יי.פי.מורגן צ'ייז, בנק אוף אמריקה, וולס פארגו וסיטיגרופ, אחראים על כמחצית מסך הנכסים במערכת הפיננסית בארה"ב, ונהנים מיתרונות לגודל בתחרות.

הנכס הסמוי של בנק אוף אמריקה

מתוך ארבעת הבנקים הגדולים בארה"ב, אנו ממליצים במיוחד על שניים - בנק אוף אמריקה (BAC) וסיטיגרופ (C), המדורגים Outperform עם מחירי יעד המשקפים פוטנציאל עלייה משמעותי מהרמה הנוכחית. זאת בשל תמחור אטרקטיבי יחסית של מניותיהם על בסיס מכפילי רווח והון עצמי ופוטנציאל להמשך השיפור ברווחיות שטרם הגיע למיצוי. נציין ששני הבנקים הנ"ל נפגעו במידה המירבית מהמשבר הפיננסי העולמי לפני כעשור, ולאחר מכן סבלו מלחצים רגולטורים חריגים בעוצמתם, שהעיקו על הרוווחיות, הצמיחה והתשואה על ההון, ובכך הגבילו גם את מכפילי הבנקים. אנו סבורים כי הגורמים השליליים הללו מתחילים להיחלש, וצופים עלייה ברמת התמחור של מניות BAC ו-C וסגירת הפערים בתמחור מול הממוצע בענף הבנקאי.

בנק אוף אמריקה (סימול: BAC), המדורג באופנהיימר Outperform עם מחיר יעד של 45 דולר, הינו הבנק השני בגודלו בארה"ב מבחינת שווי שוק והיקף נכסים, ופעיל באופן בולט ברחבי ארה"ב. בנוסף לפעילות המסחרית הענפה, לבנק בעלות מלאה על בית ההשקעות מריל לינץ', שנרכש בעיצומו של המשבר הפיננסי ומהווה נכס סמוי בשווי הבנק הכולל, עם פוטנציאל להצפת ערך במניית BAC, בשל מעמדו המוביל בתחומי החיתום והברוקראז'.

הבנק סבל במהלך המשבר הפיננסי, אך גם לאחר מכן, כאשר רכישתה הכושלת של חברת הסאבפריים Countrywide הובילה לתביעות רבות בגין הונאת לקוחות הבנק, עם תשלומי עתק של כ-80 מיליארד דולר בקנסות בפועל. מאז שינוי הממשל בבית הלבן, היקף הקנסות צנח באופן משמעותי, וכעת פרשת הלוואות הסאבפריים נשארה מאחור. הבנק שומר כעת על איכות אשראי גבוהה, עם שיעור חובות אבודים של 0.39% בלבד מסך הנכסים, לעומת 0.59% לפני שנה ואחוזים גבוהים בעת המשבר. במקביל, תשואה על ההון המוחשי (ROTCE) עלתה ברבעון האחרון ל-15.6%, משיעור חד-ספרתי נמוך בעיצומו של המשבר, אך הדבר לדעתנו עדיין אינו מקבל ביטוי מלא בתמחור מניית BAC, הנסחרת במכפיל רווח של 10 ומכפיל הון עצמי מוחשי של 1.6 לתחזית 2020.

סיטיגרופ: הנפילה, ההלאמה והנסיקה

סיטיגרופ (סימול: C), המדורג Outperform עם מחיר יעד של 113 דולר, הינו הבנק הקטן מארבעת הבנקים המובילים בארה"ב מבחינת שווי שוק והיקף נכסים, ונסחר ברמות התמחור הנמוכות ביותר במגזר הבנקים ובסקטור הפיננסי הכללי בארה"ב, עם מכפיל רווח של 8.6 ומכפיל הון עצמי מוחשי של 1.1 לתחזיות 2020.

תמחור חסר זה נובע בראש ובראשונה מזיכרון העבר, כאשר הבנק שעמד בטרם המשבר הפיננסי בראש דירוג הבנקים בעולם, נקלע לקשיים וגרר חילוץ מצד הממשל האמריקאי, שהחזיק בזמנו ברוב מניותיו. הלאמת הבנק הובילה כמעט למחיקת בעלי המניות בו והותירה פצעים פתוחים, שעדיין לא נרפאו. בעקבות מהלך הלאמה, נאלץ סיטי למחוק או למכור בדיסקאונט עמוק מגוון נכסים "רעילים", והתקשה לאורך תקופה ארוכה לעבור מבחני לחץ של הפד. אולם בשנים האחרונות ניתן לראות שיפור עקבי בביצועי הבנק, ששיפר את התשואה על ההון מחד-ספרתית נמוכה ל-11.5% ברבעון האחרון, והיד עוד נטויה.

חשוב לציין כי בניגוד לבנק אוף אמריקה, שפעילותו בתחום בנקאות מסחרית היא ברובה מקומית, פעילות סיטי מתאפיינת בפריסה גלובלית רחבה, בעיקר במדינות אסיה ואמריקה לטינית, אשר מהווה נתח של כ-40% מסך פעילותו בתחום הבנקאות המסחרית. גם בתחום בנקאות השקעות, הנמצא תחת לחץ בכל הבנקים, מציג סיטי שיפור ברבעונים האחרונים. בכך, התאוששות בקצב צמיחה גלובלית שעשויה להגיע בשנה הקרובה, בהתאם לרגיעת הלחץ של מלחמות הסחר, אמורה להיטיב עם פעילות סיטיגרופ ולהוביל לסגירת פערי התמחור של מניותיו.

בבחינת השקעה במגזר הבנקים בארה"ב חשוב תמיד לזכור את הסיכון הפוליטי של קמפיין הבחירות לנשיאות ארה"ב. עלייה בסיכוי ההצלחה של אליזבת וורן, המועמדת המובילה של מפלגה דמוקרטית המוכרת בגישתה הנוקשה נגד הבנקים, עלולה להעיק על סנטימנט המשקיעים ועל מניות הבנקים, ללא קשר לביצועים בפועל. בצד החיובי, התמחור המדוכא של הבנקים, ובמיוחד של מניות BAC ו-C, עשוי לגלם את חששות המשקיעים מתרחישי האימה, ולספק פוטנציאל ניכר לעלייה בתרחיש בחירתו מחדש של הנשיא טראמפ או של מועמד דמוקרטי מתון יותר.

חשוב לציין כי הבנקים בארה"ב מניבים תשואה גבוהה ומשתפרת על ההון העצמי, וממשיכים להשתמש בעודפי הון לצורך רכישה עצמית של מניותיהם, ובכך להציף ערך לבעלי מניות גם במקרה של צמיחה מתונה בפעילות, מצב מאקרו חלש ורגולציה מכבידה. 

הכותב הוא אנליסט בכיר באופנהיימר ישראל ועשוי להחזיק במניות המומלצות בסקירה 

עוד כתבות

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

מנות במחתרת התאילנדית / צילום: דניה ויינר

אחת המסעדות התאילנדיות הטובות בישראל מסתתרת בכלל בחצר של בית

עגלת קפה שמגישה מאפה פיסטוק נדיר, מרכז הוליסטי שגם הציניקנים יתמסרו לו, מיזם אמנות נשי ומסעדה שאפשר למצוא בה בננה לוטי משובחת ● יום בפרדס חנה כרכור

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?