גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"איזו ארץ איומה, הם ניסו להפיל אותי": אוקראינה היא הקורבן האמיתי של שימועי האימפיצ'מנט של טראמפ

כך אמר נשיא ארה"ב על אוקראינה, עפ"י עדות בשימועי האימפיצ'מנט ● יום אחר יום, אוקראינה מופשטת עירומה בבית הנבחרים האמריקאי ● אוקראינה, עוד מעט בת 28, היא אולי המפסידה הגדולה ביותר במאבק הכוח בוושינגטון ● פרשנות

נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי / צילום: רויטרס
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי / צילום: רויטרס

בפרוש השבוע השני של שימועי האימפיצ'מנט קשה לדעת מי ייצא ניזק יותר מן הסאגה הזו, הנשיא טראמפ ומפלגתו או מאשימיו הדמוקרטיים. המטוטלת נעה בכיוונים מנוגדים במהלך השעות הארוכות של העדויות ושל חקירת השתי-וערב.

אבל נראה שוודאות-נזק אחת בוקעת מחדר הוועדות המרווח של בית הנבחרים, שבו מתחוללת הדרמה: המפסידה הברורה והחד-משמעית היא אוקראינה.

אתמול סיפר אחד העדים על תדרוך לנשיא טראמפ בבית הלבן. מומחי הממשל לענייני אוקראינה הוזמנו לשם, כדי לעדכן אותו בהתפתחויות האחרונות. זה היה זמן קצר לאחר ניצחונו של וולודימיר זלנסקי בבחירות לנשיאות, בחודש אפריל. הוא הביס את הנשיא המכהן בהפרש מהמם: 73% לעומת 28%.

טראמפ בדרך כלל נוח להתפעל מהישגים אלקטורליים כאלה, מפני שהם מעניקים נופך של "איש חזק" למנצח. אבל לא הפעם. "זאת ארץ איומה", אמר טראמפ על אוקראינה בפתיחת הישיבה.

נשיא ארה"ב אינו מתעניין בהיסטוריה, של ארצו או של ארצות אחרות. ידיעותיו על העולם החיצון מוגבלות, והוא מתעניין בארצות זרות רק במידה שהן משפיעות על השורה התחתונה של מאזן התשלומים האמריקאי. אין לו סנטימנטים, אין לו העדפות רעיוניות; יש לו דחפים, יצרים בסיסיים ואינטואיציות. אוקראינה היא "ארץ איומה" בעיניו מפני ש"הם ניסו להפיל אותי". זה מה שהוא אמר בפגישה, על פי העד, שליחו לשעבר לאוקראינה, קן וולקר.

טראמפ מאמין בתיאוריית קונספירציה מבית היוצר של הימין הקיצוני, המייחסת לממשלה הקודמת באוקראינה מזימה להכשיל את בחירתו לנשיא ב-2016. בעלי התיאוריה, והנשיא בכללם, מאמינים שסודות המזימה האוקראינית מסתתרים על שרת אינטרנט של המפלגה הדמוקרטית, אשר הוברח לאוקראינה לפני שלמישהו ניתנה ההזדמנות לבחון אותו. הם גם מאמינים שסגן הנשיא בממשל אובמה, ג'ו ביידן, ובנו האנטר, נהנו משלמוניהם של אוליגרכים אוקראינים.

דיבתה רעה

נניח כאן לתיאוריה הזו כשלעצמה, ונעסוק במה שהיא מבטאת: בוז כלפי הארץ הגדולה ביותר שבקעה מחלצי ברית המועצות, חוץ כמובן מרוסיה עצמה. יש בה 44 מיליון בני אדם, והעיון החטוף ביותר במפת אירופה מאשר את חשיבותה האסטרטגית.

עוד מעט, בדצמבר, ימלאו 28 שנה לעצמאות אוקראינה. זה הישג גדול. בסוף 1991 לא היה ברור כלל שהיא תוכל להחזיק מעמד. אבל מחוץ להצלחה של עצם שיורה, אוקראינה מתקשה להיחשב לסיפור הצלחה.

היא קורבן של נסיבות גיאוגרפיות והיסטוריות שאין היא אחראית להן, אבל היא גם קורבן של חוסר יכולתה להירתם למה שמכנים לפעמים "בניית אומה", זאת אומרת ארץ עם תודעה לאומית ואזרחית. השינויים הפוליטיים החשובים ביותר שלה התחוללו במהפכות רחוב, שהיו רבות אומץ ומעוררות הערצה, אבל הסתיימו במפחי נפש. הרבה לפני זלנסקי עלו לשלטון באוקראינה שני נשיאים, שעוררו התרגשות ניכרת, והבטיחו תיקוני מסלול מפליגים. בהנהגתם, אוקראינה העמיקה לשקוע אל השחיתות, שהוציאה את דיבתה רעה.

מדד השחיתות המוערך של transparency.org מדרג את אוקראינה במקום ה-120, מתוך 180, נמוך יותר מכל ארץ אירופית אחרת זולת רוסיה. שכנותיה המיידיות במדד הזה הן מאלי, מאלאווי וג'יבוטי. המדד מעניק לה 32 נקודות (דנמרק, במקום הראשון, מקבלת 88 נקודות). המדד הבינלאומי של "יושרת ממשלות" מטעם מרכז המחקר Heritage בוושינגטון מעמיד את אוקראינה במקום ה-147.

עיתון בקייב: "הנשיא ששונא את אוקראינה" / צילום: רויטרס

משרד הגנה, קולונל?

חקירת האימפיצ'מנט בקונגרס עומדת בסימן אוקראינה. כל העדים המופיעים בה קשורים באופן כלשהו באוקראינה. לחלקם יש היכרות אינטימית איתה. לפחות אחד מהם מדבר את לשונה, מפני שנולד בה. שמות אוקראיניים ממלאים את חלל החדר. חוקרים ועדים מסבירים את רזי הפוליטיקה האוקראינית, ומספקים לוחות זמנים לתולדותיה בשנים האחרונות.

הרושם המתקבל, מדויק או לא, הוא של ארץ רקובה עד הקטנה שבעצמותיה, שכל חברי האליטות שלה - הפוליטיקאים, הביורוקרטים, אנשי העסקים ואלה הממונים על אכיפת חוקיה - מציעים את עצמם למכירה. כמובן, אין זו אשמתם בלבד. הם ניתנים למכירה מפני שבאמריקה, וגם בארצות אחרות, יש די אנשים עם די כסף, המוכנים לקנות אוקראינים מכל הבא ליד.

פרטיה של אפיזודה משונה נשמעו אתמול בחדר הוועדות של בית הנבחרים. קולונל אלכסנדר וינדמן, ממחזיקי תיק אוקראינה במועצה לביטחון לאומי בבית הלבן, אישר שיועץ בכיר של הנשיא זלנסקי הציע לו להיות שר ההגנה בממשלה החדשה. וינדמן, בן למהגרים יהודיים, נולד באוקראינה, אבל עזב אותה בהיותו זאטוט. הוא אמר שדחה את ההצעה על הסף. בעיניו היא הייתה "קומית".

ואמנם משהו שבין פארסה לטרגדיה עלה מן הסיפור הזה. איך ייתכן שארץ רצינית, הנמצאת במצב מלחמה עם מעצמת העל השכנה, תציע לקולונל בן בלי שם מאמריקה לנהל את צבאה? אמנם נכון שכמה מן הרפובליקות הסובייטיות לשעבר הזמינו יחידים מן הפזורה האתנית לעזור להם לכונן עצמאות, אבל זה קרה בימים הראשונים שלאחר התמוטטות ברית המועצות, בהיעדר ניסיון או כוח אדם. אבל רבע מאה ויותר לאחר העצמאות, בימי מלחמה? זה ביטוי של חוסר רצינות.

כמה שזלנסקי רוצה

ביטוי עגום אחר למצב העניינים הוא להיטותו המופגנת, הכמעט נואשת, של הנשיא זלנסקי לשאת חן בעיני דונלד טראמפ ולזכות בהזמנה אל ביתו הלבן. הלהיטות הקלה על טראמפ ועל אנשיו להתנות הפגנה פומבית של ידידות כלפי "הארץ הנוראה" בנכונות אוקראינית להוציא ערמונים מן האש בשביל טראמפ. למשל, להפליל את יריבו הדמוקרטי הפוטנציאלי ג'ו ביידן.

זלנסקי עלה לשלטון על יסוד הבטחה לאסור מלחמה על השחיתות. ואף כי הפרלמנט החדש אמנם התחיל לחוקק את החוקים הנחוצים, הרושם הוא שזלנסקי מוסיף להיות תלוי באוליגרכים, בייחוד בזה שתואר כפטרונו הפוליטי, איהור (איגור) קולומויסקי, השולט גם במוסדות הקהילה היהודית של אוקראינה. קולומויסקי חשוד בשחיתות מסיבית, כולל גניבה מבנק שהיה בבעלותו. הוא נהג לתמוך בקו נוקשה כלפי רוסיה, אבל הפך באחרונה את עורו. הוא מחייב פיוס עם רוסיה, וחוזה התמוטטות של נאט"ו ו"טנקים רוסיים בוורשה ובקראקוב".

לזכות אוקראינה אפשר בהחלט לזקוף את הרגליה הדמוקרטיים. בשעה שכמעט כל מרחב היבשה הסובייטי לשעבר התרחק מן הדמוקרטיה, אוקראינה, בין מהפכה למהפכה, הספיקה להחליף שש ממשלות ב-25 השנה האחרונות דרך תיבת הקלפי. על אף תלאותיה, היא עדיין נאחזת באירופה ובמערב.

הקונגרס של ארה"ב הקציב לה בקיץ שעבר, בתמיכת שתי המפלגות, סכום של 400 מיליון דולר ויותר לצורכי ביטחון. טראמפ אמנם ניסה לעכב את העברת הכסף, וסיבות העיכוב עומדות עכשיו במרכז שימועי האימפיצ'מנט, אבל הסיוע עבר לבסוף. הוא כולל טילי כתף חדישים נגד טנקים מדגם ג'אבלין.

אבל אפילו טילי נ"ט אינם תחליף לעוצמה פנימית, הנובעת מאחדות מטרה, מאחריות לאומית, מפטריוטיות ומניקיון כפיים. הימים האלה על גבעת הקפיטול בוושינגטון הופכים את אוקראינה למשל ולשנינה, בוודאי בעיני האמריקאים, אולי גם בעיני אוקראינים רבים. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; הניקיי צלל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט