גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברות הישראליות מתקשות לעלות על גל המכשור הרפואי בנאסד"ק

אחרי שנים שבהן הייתה בנאסד"ק עדיפות ברורה לחברות תרופות, שוק המכשור הרפואי צובר תאוצה ● אלא שלדברי מומחים מבנק ההשקעות ברקליס, החברות הישראליות מתקשות לעכל את כללי המשחק ורודפות אחרי ערך ולא אחרי המשקיע הנכון

בניין נאסד"ק בניו יורק / צילום: Lucas Jackson , רויטרס
בניין נאסד"ק בניו יורק / צילום: Lucas Jackson , רויטרס

עד 2010 לערך, היה המכשור הרפואי תת-סקטור החזק בישראל בתחום מדעי החיים: הוא הניב אקזיטים רבים יותר, מרכזי חדשנות רבים יותר של חברות זרות, וחברות מבוססות רבות יותר מתחום התרופות החדשניות (ביוטק-פארמה). אלא שאז חלה תפנית, ועד 2017 לקח תחום התרופות את ההובלה. חברות ישראליות ניצלו גל מדהים בבורסת נאסד"ק להנפקה של עשרות חברות חדשות. ההשקעה בחברות התרופות הייתה על חשבון המכשור הרפואי, תחום שדשדש בעולם ובישראל במיוחד, מאחר שהיא רחוק מהשוק. 

בשנתיים האחרונות, אנחנו רואים שוב היפוך מגמה. תחום התרופות אמנם ממשיך להיות המעניין יותר בנאסד"ק, אולם  הכישלון של כמה חברות תרופות ישראליות בבורסה זו הוביל לכך שחברות ישראליות נוספות מצליחות פחות לנצל את חלון ההזדמנויות. הדבר משפיע גם על רמות ההשקעה בחברות התרופות החדשניות בארץ. במקביל, שוק המכשור הרפואי תופס תאוצה בעולם והפך לשחקן בבורסה ברמה שלא נראתה כבר שנים רבות. אלא שמבחינת חברות המכשור הרפואי הישראליות, השוק הזה עדיין קשה מאוד בגלל המרחק מהשווקים העיקריים וחוסר הניסיון בבניית ערוצי שיווק בינלאומיים.

כיום נסחרות בנאסד"ק 5 חברות מכשור רפואי ישראליות בשווי של יותר מ-100 מיליון דולר. הגדולה ביניהן, נובוקיור, נסחרת לפי שווי של 9 מיליארד דולר. 

פחות מושפעים מאופנות

לדברי סוראייה סקרוג'ינס, מנהלת תחום בנקאות ההשקעות לתחום המכשור הרפואי, האבחון ומוצרי המחקר בבנק ההשקעות ברקליס, "תחום המכשור הרפואי בבורסה הציג בשלוש השנים האחרונות את הביצועים הטובים בין כלל תתי-התחומים במדעי החיים, בעיקר בזכות פיתוח המודלים העסקיים של תשלום עבור ערך, חדשנות מוצרית וכן מוצרים המשווקים ישירות לצרכן". כמו כן, התחום נהנה מזריקת חדשנות המגיעה מעולמות הבינה המלאכותית והביג דאטה.

"המשקיעים בבורסה אוהבים את התחום הזה, הוא מעין 'אי בטוח' בתוך תחום הבריאות. התחום הזה מאופיין בשורת הכנסות אמיתית, לפעמים אפילו שורת רווח, ובשנים האחרונות הוא היה נתון פחות ל'סיכון חדשותי'", אומרת סקרוג'ינס. בעוד שתחום התרופות הושפע מכותרות שעסקו בכוונות להגביל את תמחור התרופות, בשינויים הצפויים בתוכנית הביטוח הממשלתית מדיקר או בהגבלות על שיווק תרופות בעקבות משבר האופיאטים, תחום המכשור הרפואי הושפע מעט מהכותרות החדשותיות. 

"חברות המכשור הרפואי הצעירות שמגיעות היום לבורסה הן אלה שכבר רושמות הכנסות דו-ספרתיות וצמיחה גבוהה. יש כל כך מעט חברות כאלה בשוק, שכאשר חברה כזו מגיעה לבורסה, המשקיעים של התחום מאוד סקרנים לגביהן. כלומר השוק פתוח, אבל לא לכולן. המשקיעים בבורסה לא רוצים לממן בנייה של מערך מכירות מאפס. זה מאוד תובעני בזמן ובכסף, והשוק לא אוהב את זה".

בגלל קיומה של שורת הכנסות אמיתית בתחום המדטק, אופנות הן חזקות פחות מאשר בתחום הביוטק-פארמה. כך, לדוגמה, אם בתחום הביוטק היה ברור בשנים האחרונות כי תרפיה גנטית היא תחום חם, במדטק קשה לשים את האצבע על תחום כזה. סקרוג'ינס מציינת כדוגמה את הנפקת חברת אינמוד הישראלית, ששווה כבר 1.3 מיליארד דולר. "תחום האסתטיקה דווקא לא היה כל כך חם בבורסה בשנים האחרונות, אבל הביצועים של החברה הזאת מצוינים. הרווחיות מאוד מרשימה ביחס להכנסות, אז בסופו של דבר המספרים הביאו את הערך".

חברות המכשור הרפואי חוזרות לבורסה

ההזדמנות הניתנת כעת לחברות מכשור רפואי צעירות יחסית קשורה גם בכך שחברות המכשור הרפואי הגדולות צמחו מתחילת 2019 מעל ממוצע הצמיחה ההיסטורי. המכפילים נמצאים קרוב לשיא של כל הזמנים, והחברות הללו ממשיכות במסע רכישות. אך הצמיחה מקיפה לא רק את החברות הגדולות אלא את כל הסקטור, כולל החברות הקטנות, ולראשונה זה זמן רב, גם הבורסה מוכנה לקבל את החברות הללו.

גם כשמדברים על בורסה פתוחה, עדיין מדובר סך הכול על כעשר הנפקות משמעותיות בשנה של חברות מכשור רפואי, אך המספר הזה הוא מעל הממוצע ההיסטורי. רוב החברות בתחום עדיין יראו אקזיט ברכישת החברה ולא בהנפקה. ברור מאליו? לאו דווקא. עבור חברות הביוטק האמריקאיות דווקא הנפקה היא האקזיט הנפוץ יותר, וכך היה בכל חמש השנים האחרונות. גם בישראל מתחילים להתרגל למגמה זו של הנפקה כאקזיט עבור חברות תרופות.

תחום המדטק תוסס גם מבחינת מיזוגים ורכישות. "החברות הגדולות רוכשות אבל גם מוכרות", מדגישה סקרוג'ינס. "מטרתן כעת אינה צמיחה ללא גבול אלא מיקוד בעסקים רווחיים וסינרגטיים".

לדברי אילן פז, מנהל ברקליס ישראל, "עבור החברות הישראליות, אקזיט ברכישה הוא עדיין החלופה הסבירה יותר".

ואז אין צורך להגיע להכנסות של עשרות מיליוני דולרים?

פז: "רוב החברות הישראליות יתקשו להגיע לרמת ההכנסות הזאת, אבל כדי להימכר הן יצטרכו להראות שהן יכולות להגיע לפחות להוכחת היתכנות מסחרית. במקרה כזה, ייתכן שחברה שהפעילות מאוד מתאימה לה, בכל זאת תרכוש את המוצר אם היא תשתכנע שאפשר לעשות סקייל אפ".

הנתח בעוגה גדל

מבחינת השקעות הון הסיכון הבינלאומיות בתחום הבריאות, סך כל ההשקעה נמצא בירידה אחרי שהגיע לשיא של כל הזמנים. חלקו של תחום המכשור הרפואי בעוגה ההולכת וקטנה דווקא גדל בשנה האחרונה - מ-15% ל-20% - אולם תחום התרופות עדיין שומר על חלק של 63%. "יש עדיין קושי לגייס הון בשלבי הביניים, בין הקמת החברה לשלב ההכנסות. המשקיעים של השלבים הללו עוברים דילול אכזרי", אומר פז.

לדברי סקרוג'ינס, שוק בדיקות האבחון וכלי המחקר הציג גם הוא ביצועים מצוינים בשנים האחרונות: תחום הבדיקות הגנטיות צמח ביותר מ-230%. התחום הזה מגלגל היום כ-130 מיליארד דולר. תת-תת-תחום המכשירים למעבדות מגלגל כ-70 מיליארד דולר ונשלט על ידי כחמש חברות בלבד, המהוות 40% מהשוק. החברות הללו צמחו השנה, הן ברכישות והן בצמיחה אורגנית.

פז, שמכיר גם את צד חברות הביופארמה הצעירות וגם את שוק המדטק, מוסיף כי יש הבדל גדול באופן שבו מביטים על התחומים הללו. "בתחום המכשור הרפואי מחפשים בעיקר הכנסות ורווחים ובתחום הפארמה מחפשים בעיקר חלום. מעניין שבין החברות הישראליות שהנפיקו בשנים 2014-2017, רוב חברות הביוטק-פארמה שהציעו את החלום לא הצליחו לשמור על ערכן ודווקא שתי חברות המכשור הרפואי, אינמוד ונובוקיור, שהגיעו לשוק כעסקים שכבר פועלים, שגשגו אחרי ההנפקה וממשיכות לשגשג.

"בתחום הביומד בכללותו, אחד הגורמים המשפיעים ביותר על גודל האקזיט הוא עם מי עשית את הסבב הפרטי האחרון, עם עדיפות למשקיעים אמריקאים. הסיכוי של אותה חברה להנפקה מוצלחת עם משקיע כזה יכול להגיע ל-70%-80% לעומת 20%-30% לאותה חברה ללא משקיע עוגן אמריקאי.

"כך נוצר מצב שבו המשקיעים האלה יודעים בדיוק מה כוחם בשוק ולכן דורשים וולואציה מאוד נוחה להם, וקשה לישראלים, שלעומת יזמים ומשקיעי סיד אמריקאים רגישים יותר לסוגיית הדילול. מלכתחילה קשה יותר לישראלים להיכנס בדלת הזו ולהגיע למשקיעים הללו, אך גם כשהם מגיעים, חלק מהם מסרבים לדילול המוצע להם. האמריקאים פחות מוטרדים מדילול כי הם כבר רואים לנגד עיניהם את החברה בסוף התהליך, שווה מיליארד דולר. אחרת הם לא רוצים להיות שם בכלל. לעומת זאת, הישראלים רואים עד הנקודה הבאה".

אם הישראלים היו מוכנים לספוג דילול גבוה יותר בחברות הצעירות לפני הכניסה לנאסד"ק, יכול להיות שהיו לנו כאן בארץ יותר חברות ביומד גדולות?

"אני מאמין שכן".

חלק מחברות המכשור הרפואי הישראליות יפנו בשלב זה למשקיעים סינים. "התפיסה בוול סטריט עלולה להיות שאם הלכת למשקיע סיני, זה סימן שלא היה לך משקיע טוב יותר בארה"ב, וכי נמשכת אחר הוולואציה ולא אחרי מי שבאמת יכול לתרום לך קשרים סביב ההנפקה". בסופו של דבר, אם החברה מציגה ביצועים טובים, בחירה כזו היא נסלחת בעיני השוק, אבל אם החברה מבוססת על פעילות בסין, ייתכן שיהיה קשה יותר לשוק לעכל אותה". 

עוד כתבות

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

נעילה ירוקה באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע ● מדד שנגחאי עלה ב-1%

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"