גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קריסתן של מניות חברות הבדים נמשכת - ותוצאות הרבעון אינן מעודדות

בזמן שמדדי המניות המובילים קרובים לשיא, ספגו מניות מגזר הבדים ירידות משמעותיות מתחילת 2019 והתרחקו 35%-70% מהשיא שרשמו בשנים 2016-2017 בבורסת ת"א ● אף אחת מארבע החברות - שלא"ג, עלבד, ספאנטק ואבגול - לא הצליחה לשפר את הכנסותיה ברבעון השלישי של 2019

תעשיית הבדים הישראלית מתמודדת כבר תקופה ארוכה עם אתגרים לא פשוטים בפעילות - ודוחותיהן של ארבע החברות המייצגות את הענף בבורסת תל אביב מעידים כי כמגמה, גם הרבעון השלישי של 2019 המשיך את הקו השלילי בתוצאות, שהמשיכו להישחק - עניין שבא לידי ביטוי גם בירידות דו-ספרתיות, שרושמות ארבע המניות מתחילת השנה.

ההרעה בפעילות ניכרת מהשורה העליונה, שם אף אחת מארבע החברות - שלא"ג, על בד , ספאנטק  ואבגול  - לא הצליחה לשפר את הכנסותיה הרבעוניות; ועד לשורה התחתונה, שבה עלבד ושלא"ג הציגו הפסדים, רווחיה של ספאנטק ירדו בשיעור חד - וגם אבגול, היחידה שהיתה במגמת שיפור, מציגה רווח רבעוני המסתכם במיליוני שקלים בודדים. 

תוצאות יצרניות הבדים לרבעון השלישי של השנה, במיליוני שקלים

הדשדוש בפעילות החברות מגיע אחרי שבעבר הן נהנו מצמיחה משמעותית, שתמכה גם בעליית ערך מניותיהן. כיום, בעוד המדדים המובילים בבורסה נמצאים קרוב לרמות שיא, מניות מגזר הבדים, שכמגמה הגיבו באופן שלילי לתוצאות הרבעוניות, ספגו ירידות משמעותיות מתחילת 2019 והתרחקו 35%-70% מרמות השיא שבהן שהו במהלך 2016-2017.

עיסוקן של חברות אלה מתרכז בייצור מוצרי בדים שונים, ובהם מגבונים לחים, מוצרי היגיינה (חיתולים, טמפונים, תחתוניות ותחבושות), מוצרים רפואיים חד-פעמיים, מטליות, בדים לא-ארוגים, המשמשים חומרי גלם לתעשיות שונות, וכל זאת באמצעות טכנולוגיות שונות.

עלבד בולטת בצד השלילי

בצד השלילי בולטת חברת עלבד, ובמה שנהפך כמעט לעניין שבשגרה בדוחותיה הכספיים, היא שוב נפגעה בסיכום רבעוני מירידת ערכה של החברה הבת רוזתם, שהסבה לה הוצאות חד-פעמיות של כ-24 מיליון שקל והעבירה אותה להפסד תפעולי. ירידת הערך הנוכחית נרשמה אחרי שברבעון השלישי של 2018 הציגה עלבד ירידת ערך ברוזתם, הפועלת בתחום מוצרי ההיגיינה הנשית (טמפונים), בסכום של כ-15 מיליון שקל. לפי הנתונים שמציגה עלבד, ערכה של רוזתם בספרים ירד בעשרות מיליוני שקלים בשנים האחרונות, והוא עומד כיום על כ-200 מיליון שקל.

ירידת ערכה של רוזתם, שנרכשה על ידי עלבד ב-2010 מידי צמד היזמים אהוד פוזיס ורמי קלוגר לפי שווי חברה של כ-65 מיליון דולר, הובילה את החברה, שנמצאת בשליטת מושב משואות יצחק (הסמוך לאשקלון), להגדיל את הפסדיה הרבעוניים ביותר מפי חמישה, לכ-24 מיליון שקל. 

בסיכום תשעת החודשים הראשונים של 2019, ההפסד של עלבד מצטמצם במעט ומסתכם בכ-22 מיליון שקל, לעומת רווח נקי סמלי של כ-300 אלף שקל בין ינואר לספטמבר 2018. בשורה העליונה, עלבד מציגה שחיקה של כ-5% בהכנסותיה, גם לרבעון השלישי, שבו הן הסתכמו ב-364 מיליון שקל, וגם בין ינואר לספטמבר, שם הן התקרבו ל-1.1 מיליארד שקל - וזאת בין השאר, בהשפעות מט"ח.

למרות השחיקה בהכנסות, עלבד הצליחה לשפר את הרווח הגולמי הרבעוני, אחרי שברבעון המקביל ב-2018 חומרי הגלם התייקרו באופן משמעותי. בנטרול השפעתה של הפחתת ערכה של רוזתם, שיפור רבעוני נרשם גם ברווח התפעולי. עם ירידה של כ-30% מתחילת השנה, מחיר מניית עלבד נמוך כיום בכ-70% מרמת השיא שקבעה ב-2017.

גם שלא"ג לא ליקקה דבש

גם שלא"ג, המתחרה של עלבד, לא ליקקה דבש ברבעון השלישי, שבסיכומו עברה להפסד של כ-2 מיליון שקל, אחרי רווח נקי של כ-9 מיליון שקל ברבעון המקביל ב-2018. ההרעה בולטת גם מתחילת 2019, עם רווח נקי מצטבר של פחות מ-4 מיליון שקל בין ינואר לספטמבר - 90% פחות מרווח נקי של כ-42 מיליון שקל בתשעת החודשים הראשונים של 2018.

לצד שחיקה של 6% בהכנסותיה הרבעוניות, שהסתכמו ב-95 מיליון שקל, שלא"ג מדווחת על "ירידה מהותית בהיקף המכירות בשלא"ג ארה"ב, שבה שיעורי הרווח גבוהים יותר מבשאר אתרי החברה", וזאת בעיקר אחרי שלקוח מהותי שלה הפסיק את רכישותיו מהחברה בתחילת הרבעון השלישי של 2018. 

השורה התפעולית הרבעונית של שלא"ג הושפעה לשלילה גם מהוצאות חד-פעמיות של קרוב ל-3 מיליון שקל, הקשורות לרכישת חברת טקסוס (Texsus) האיטלקית תמורת 51 מיליון אירו, שעליה הודיעה החברה באוגוסט ושאת רכישתה השלימה בספטמבר. 

עוד סבלה שלא"ג, שנמצאת בשליטת קיבוץ שמיר, מעלייה חדה בהוצאות המימון שלה ברבעון השלישי, בעיקר בהשפעות שינויי מט"ח. עם ירידה של קרוב ל-20% מתחילת 2019, התרחקה מניית שלא"ג בכ-50% מרמת השיא שרשמה ב-2017.

אבגול היא היחידה ששיפרה רווחים

בצד החיובי של הענף, אבגול הייתה החברה היחידה שהצליחה לשפר את רווחיה הרבעוניים, אבל אלה עדיין אינם מרשימים, והסתכמו בכ-2 מיליון דולר בלבד - סכום המשקף עלייה של פי 3.5 ביחס לרווח נקי של קצת יותר מ-600 אלף דולר ברבעון המקביל ב-2018. השיפור הרבעוני סייע לאבגול להציג עלייה של 45% ברווח הנקי שלה מתחילת השנה, המתקרב ל-9 מיליון דולר.

בדומה למגמה אצל המתחרות, אבגול מציגה שחיקה רבעונית של 6% בהכנסותיה (כ-103 מיליון דולר), בהשפעתה של ירידת מחירי המכירה הממוצעים בעקבות ירידת מדדי מחירי חומרי הגלם שלה, וזאת למרות עלייה בכמות המוצרים שנמכרה.

באבגול מדווחים כי החברה "המשיכה לייצר ביעילות תפעולית טובה מאוד, שתרמה להגדלת הרווחיות", אשר מנגד, "קוזזה בעיקר עקב השפעות האטת הצמיחה בסין ומהשפעות המגמות הפוליטיות והמסחריות הגלובליות, המשפיעות בין השאר גם על מרווחי הרווח והביקושים בשוק ההגיינה", נוסף על "ירידה בביקוש מהקווים הישנים מהמפעל בברקן".

בשורה הגולמית הציגה אבגול, שמאז 2018 נמצאת בשליטת קרן אינדורמה התאילנדית, שיפור בתמיכת "מרווח מדדי מחירי חומרי הגלם", המשקף את "הפער בין מחיר המדד בעת קביעת מחירי המכירה, לבין מחיר המדד בעת רכישת חומרי הגלם", ושיפור זה הגיע גם לשורה התפעולית. 

למרות המגמה החיובית בתוצאות, מניית אבגול נחלשה בכ-20% מתחילת 2019, ורחוקה כיום בכ-35% מרמת השיא שקבעה ב-2017.

ספאנטק סבלה מחילופי הנהלה תכופים

הצלע הרביעית בענף הבדים המקומי, חברת ספאנטק, היא ככל הנראה מי שריכזה את עיקר הכותרות מבין המתחרות בשנתיים וחצי האחרונות, וזאת בשל חילופי ההנהלה התכופים שנרשמו בה, על רקע הרעה בתוצאות. 

במסגרת זו, בעקבות פרישת המנכ"ל גדעון קרסני במרץ 2016, אחרי 13 שנה בתפקיד, מונה במקומו מישל בן וייס, שהתפטר כחצי שנה בלבד לאחר המינוי, על רקע דוחות כספיים שליליים. אחרי חודשיים שבהם החליף אותו כמינוי זמני בעל השליטה, יחזקאל (חזי) ניסן, מונה לתפקיד שלמה (מומו) לירן.

לירן החזיק מעמד כמנכ"ל ספאנטק כחצי שנה בלבד, ואז הוחלט להחזיר את קרסני מפרישתו לגמלאות, וכשנתיים לאחר חזרתו מפנסיה לראשותה של ספאנטק, לפני כחצי שנה, הוא הודיע על רצונו "להשתחרר מתפקידו כמנכ"ל החברה עקב נסיבות אישיות". כיום, תחת כהונתו של בעל השליטה ניסן כמנכ"ל, ושל יונתן עירוני כיו"ר, ספאנטק שוב מציגה תוצאות שליליות וירידות חדות במנייתה.

ברבעון השלישי של 2019 וגם מתחילת השנה מציגה ספאנטק שחיקה של כ-30% ברווחיה, שהסתכמו ברבעון בכ-6 מיליון שקל, והצטברו בין ינואר לספטמבר לכ-20 מיליון שקל.

בפעילות השוטפת, ספאנטק היא היחידה מבין ארבע המתחרות שהכנסותיה לא היו במגמה שלילית רבעונית, ושמרו על יציבות, ברמה של 153 מיליון שקל. ואולם, ההכנסות שלה נשחקו מתחילת השנה בכ-5%, ל-453 מיליון שקל. לצד זאת, ספאנטק מציגה מגמה שלילית גם בשורה הגולמית והתפעולית, בסיכום רבעוני ובסיכום שלושת הרבעונים הראשונים של השנה.

ספאנטק מדווחת, בין השאר, על שינוי בתמהיל המוצרים, "שהוביל לשינוי במחיר המכירה הממוצע לטונה", והשפיע על השורה הגולמית נוסף על שינויי מט"ח. אלה הגיעו גם לשורה התפעולית, ומה שסייע לה לצמצם חלק מהנזק בדרך לשורה התחתונה, היה צמצום ניכר בהוצאות המימון שלה. עוד מדווחת ספאנטק כי מתחילת השנה היא שילמה לעובדי החברה מענקים של קרוב ל-3 מיליון שקל בגין תוצאות 2018.

על רקע חילופי ההנהלה התכופים והדשדוש בתוצאות הכספיות, מנייתה של ספאנטק מציגה את הביצועים הגרועים ביותר ביחס למתחרות. מתחילת 2019 היא צללה ביותר מ-50% - מה שמציב אותה במרחק של כ-70% מרמת השיא שקבעה ב-2016, וכיום היא משקפת לחברה שווי של כ-330 מיליון שקל.  

עוד כתבות

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?