גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הם ישסעו ואנחנו נאחד": המשנה ליועמ"ש דינה זילבר בנאום תקיף כנגד הביקורת על מערכת המשפט

בנאום בכנס העמותה למשפט ציבורי בישראל, זילבר השיבה אש ואמרה כי ההסתה נגדם בנויה על "מיתוסים, מיסקונספציות, פייק ניוז", אותם היא ביקשה להפריך

עו"ד דינה זילבר, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה / צילום: דוברות אוניברסיטת חיפה
עו"ד דינה זילבר, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה / צילום: דוברות אוניברסיטת חיפה

המשנה ליועץ המשפטי לממשלה עו"ד דינה זילבר נשאה הבוקר נאום תקיף ונטול כפפות בכנס העמותה למשפט ציבורי בישראל, בו היא משיבה לביקורת העזה כלפי המערכת המשפטית בתקופה האחרונה.

זילבר השיבה אש ואמרה כי ההסתה נגדם בנויה על "מיתוסים , מיסקונספציות, פייק ניוז", אותם היא ביקשה להפריך.

את נאומה סיימה במילים קודרות: "חשכת העננים עלולה להתקדר אף יותר. השיפוע של המדרון עלול להפוך תלול יותר. זו תקופה של חוסר ודאות ותקופות כאלו הן כר פורה לקולות מסיתים ושונאים, כר פורה לשיח שמבקש להפוך את היוצרות. שהופך את השומרים לפורעים, את המגנים לתוקפים, את השקר לאמת.

"נמשיך למלא את השליחות. זאת, בלי לוותר על הערכים שלנו, על מי שאנחנו. נעמוד איתן מול המכפישים, מול המגדפים. הם יסיתו (אולי עדיף יסיטו), ואנחנו ניישר. הם ישסעו ואנחנו נאחד. הם ישקרו, ואנחנו נאמר את האמת".

"גלובס" החליט להביא את נאומה הבוקר במלואו ככתבו וכלשונו.

זרעי רוע נישאים ברוח, מעירים תסיסות ומערערים מוסכמות יסוד

חברי למושב, קהל נכבד.

"ליאת בן ארי צריכה לשבת בכלא", "שי ניצן ואביחי מנדלבליט מצפצפים על החוק", "שי ניצן מושחת", "לפטר את היועמ"ש", "אכיפה סלקטיבית", "פליליזציה של הפוליטיקה", "צומת מסוכן של עוצמה בלתי מוגבלת", "מתפרה", "חונטה", "הפיכה שלטונית".

הכנס בכללו, ודאי מושב זה, עוסק באתגרי הייעוץ המשפטי הציבורי בעת הנוכחית. אתגרים כבדים. בדבריי אני אנסה לצמצם את הפער בין מה שאומרים על הייעוץ המשפטי לממשלה - מיתוסים, מיסקונספציות, פייק ניוז - לבין מה שהוא באמת.

מזה זמן, מתנהל נגד מערכת אכיפת החוק בישראל מסע דה לגיטימציה חסר תקדים. זה קמפיין מוצלח שבמסגרתו שנאה והסתה הן מטבע עובר לסוחר. זו כבר לא נחלתם של שוליים סהרוריים. מנטרות כגון:"הפקידים גונבים את המדינה", "די לשלטון היועמ"שים", "פרקליטות רקובה", הולכות ומתפשטות וקונות אחיזה בקרב חלקים בציבור. זרעי רוע נישאים ברוח, מעירים תסיסות, מערערים מוסכמות יסוד.

מנדלבליט ושי ניצן / צילום: אמיל סלמן - הארץ

אני אדבר היום על שתי תופעות המדגימות את הפער שבין תדמית מוסד הייעוץ המשפטי לבין מה שהוא באמת. הראשונה,"פנים ושמות: הפרסונליזציה של מסע הדה לגיטימציה"; השניה, הרמת המסך מעל מיתוס הפגיעה במשילות; האתגר המשותף לכולנו הוא לחשוב מה צריך לעשות כדי להגביר, יש יאמרו להחזיר, את אמון הציבור.

"פנים ושמות": הפרסונליזציה של מסע הדה לגיטימציה.

"אביחי מנדבליט מצפצף על החוק", "שי ניצן מושחת", "ליאת בן ארי לכלא", "דינה זילבר ראש האופוזיציה".

זו פרסונליזציה. במקום רוע אמורפי, יש כתובת לשנאה. וכשמדובר בנשים אדומות שיער - קלאסיקה של מכשפות. פרסונליזציה כשלעצמה לא חייבת להיות דבר שלילי. באופן עקרוני יש לה פוטנציאל לקרב, ליצור אהדה, להאניש, להסיר חומות. מה שהופך את הפרסונליזציה שאני מדברת עליה לשלילית הוא ההשטחה של הדמויות. אפילו לא לקריקטורה, אלא פשוט לפלקט, וכזה הצבוע כולו בשחור. משרתי ציבור נאמנים לשליחות הציבורית ולשירות העם והמדינה, מוצאים את עצמם מוצגים כמושחתים, שיכורי כוח, מהפכנים, מפלצות; מדמויות עגולות, רב מימדיות הם הפכו ללוח מטרה של שנאה ותו לא .

"מנדלבליט" ,"שי ניצן" ,"ליאת בן ארי" ועוד - הם שמות, ובמובן מסוים עבור רבים, השמות האלו מתקיימים רק בהווה, כדחלילים רדודים וככליא ברק של הסתה כנגדם, במנותק מקונטקסט רחב יותר - מהביוגרפיה שלהם, מההיסטוריה שלהם, מבחירות רבות שבצעו לאורך החיים שלהם. בחירות , שלו היו מוכרות לציבור, היו מקשות מאוד על ההצגה הדמונית שלהם. מדובר באנשים שמכלול עשייתם ומהותם מעיד על תרומה למדינה ולחברה ועל רגישות חברתית. גם לא מדובר בכת שפניה אחידות, אלא בארגון שהינו שיקוף של החברה הישראלית על כלל מגזריה, שלאורך כל שנותיו התגאה וטיפח את הפלורליזם הרעיוני .

בראשית היתה המשטרה. לאחר שסיימה את החקירה והעבירה את ממצאיה למשרד המשפטים, אש הדה לגיטימציה החלה לחרוך את הפרקליטות. אש אש מדורה. בשבועות האחרונים התקבלה ההחלטה הסופית ביחס לתיקים, החלטה שהיו שותפים לה כ-25 משפטנים בכירים ומקצוענים ושהתקבלה לבסוף על ידי היועץ. כעת לא רק "שי ניצן חצוף ושיכור כוח" ,"ליאת בן ארי מושחתים עד היסוד". כעת מעגל "הקושרים"מתרחב ומחבק אל תוכו בלשונות של אש גם את אביחי מנדלבליט, היועץ המשפטי לממשלה, ששימש קודם לכן כמזכיר הממשלה, והוא מואשם בימים אלו בתפירת תיקים .

מיהם האנשים שהפכו יעד להסתה

בואו נישיר רגע מבט ונראה מיהם האנשים שבעל כורחם, שלא בטובתם ורק בשל מסירותם לשליחותם הציבורית הפכו יעד להסתה המתדלקת את שנאת ההמונים.

ד"ר אביחי מנדלבליט. מי יודע שהוא בנו של לוחם אצ"ל שנפצע בקרב על יפו, ושנמנה עם חברי תנועת בית"ר? אלוף במילואים, ששירת 26 שנים בפרקליטות הצבאית, במגוון תפקידים כולל כפרקליט הצבאי הראשי במשך 7 שנים "זוכה" ל"מחמאות" בנוסח: "איש לא מוסרי. לא ישר ולא הגון". נדמה שגם את "מבחני הפטריוטיות" שאף הם מסימני התקופה, הוא עבר בהצלחה. בהובלת מהלכיה של ישראל נגד התקפות דה-לגיטימציה חובקות עולם לאחר מבצע"עופרת יצוקה"ואירוע המשט; בבלימת יוזמות משפטיות שונות בזירה הבינלאומית נגד המדינה, מנהיגיה ובכירי הצבא. מה ההיגיון בתיאוריית קונספירציה הגורסת כי "המהפכן הראשי" הוא זה ששימש כמזכיר הממשלה בממשלות ה-33 וה-34, תחת ראש הממשלה נתניהו, וזה שבתפקידו כיועץ המשפטי לממשלה הגן על החלטות ממשלה שנויות במחלוקת ציבורית בנושאי התיישבות באיו"ש, דת ומדינה, תאגיד השידור הציבורי ועוד.

שי ניצן, פרקליט המדינה המושמץ, המוצג כ "סמולן מופלג המנסה לבצע כביכול הפיכה שלטונית" - האם מישהו יודע שמדובר בבן זקונים למשפחה ירושלמית בת חמישה ילדים, שאביו היה לוחם נועז להקמת המדינה - חייל בפלוגות הלילה של וינגייט ומפקד הדוידקה? שהוא עצמו התחנך בישיבה תיכונית, לחם בגדוד 890 של הצנחנים, שירת 20 שנה במילואים בצנחנים ונלחם במלחמת לבנון? שבניו למדו בישיבות ובנותיו במדרשות הלכתיות לבנות לאחר התיכון ולפני ששירתו שירות צבאי מלא? ששימש שליח עלייה ברוסיה ושכנע יהודים שחיו על גבול סיביר לעלות ארצה? שמשך כל שנותיו כפרקליט מופיע נחשב למגן הלוהט והמוכשר ביותר של כל זרועות הביטחון בעתירות כנגדן לבג"ץ? שנחשב עד היום ל"יקיר מערכת הבטחון", שכן הצליח להביא למשל לדחיית עתירות נגד הסיכול הממוקד, שחרור מחבלים, מעצרים מנהליים של מחבלים, הסרת חסימות בשטחים ועוד, ל"מר ביטחון" ממש? זה האיש המנסה כביכול לבצע פה "הפיכה שלטונית" מטעמים עלומים שאיש לא הסביר?!

עו"ד ליאת בן ארי / צילום: שלומי יוסף

וליאת בן ארי. עד לשנה האחרונה פרקליטה מקצוענית לעילא שזכתה להערכה גורפת מקיר לקיר בשל מאבקה הנחוש בשחיתות במשך 19 שנים. מוצאת עצמה פתאום בתפקיד של חרצוף שנוא, רק בשל העובדה שהיא התובעת בתיקי ראש הממשלה. האם מישהו זוכר שהיא הייתה גם התובעת בתיקי הולילנד? שהיא הייתה סניגורית בעברה? האם מישהו יודע שכבר כשהייתה בת 6 הצילה חברה קרובה מפגיעה קשה בשל נחישותה? שהייתה מדריכה בצופים ומרכזת שבט? שבספריה בנתניה, שם גדלה, לא היו מספיק ספרים עבורה כיוון שקראה ללא הפסק? שהיא למדה קרימינולוגיה קלינית וחינוך באוניברסיטת בר אילן? שהיא טיפלה באסירות ואסירים בכלא נווה תרצה ובכלא השרון? שהיא התנדבה בעמותת אל סם? שהיא אוהבת לצלול? האם מישהו יודע שאמא שלה, ניצולת שואה, הכירה את אביה במחנה המעצר בקפריסין, ושהוריה נפטרו שניהם בגיל צעיר מאוד? שהיא אמא לשלושה ילדים, שניים מהם משרתים בימים אלו בצבא?

שלושתם, אגב, מסתובבים היום עם מאבטח צמוד. נראה לכם הגיוני? לי לא.

מה שמשותף לשלישיה הזו, חוץ מהמאבטח הצמוד, הוא שהיא מייצגת את הפנים היפות של הארץ על גווניה השונים. הפצ"ר לשעבר, הצנחן, מרכזת השבט בצופים, המתנדבת לטובת גורמים מוחלשים בחברה, אנשים שהוותק המצטבר שלהם בשירות המדינה הוא כ-80 שנים. עליהם נאמר שהם מקדמים את ההפיכה השלטונית? הם "המורדים במלכות"?

והשלושה האלה הם רק קצה הקרחון. כמוהם, מאות פרקליטים ופרקליטות, עשרות עורכי דין שמרכיבים את מערך הייעוץ המשפטי הציבורי: בפרקליטות, בייעוץ המשפטי לממשלה, בלשכות המשפטיות של משרדי הממשלה, בשלטון המקומי.

"כמו רקפות בין הסלעים

הפנים היפים של הארץ מתחבאים

וכשהיא לפתע צריכה

שמישהו ישכב בבוץ בתוך שוחה

לא תאמין איך הם מופיעים

כמו רקפות בין הסלעים"

( כמו רקפות בין הסלעים/ אריאל הורוביץ )

להפוך את מלאכת השנאה לקלה יותר

הבחירה להשטיח את הביוגרפיה, להשכיח את התרומה המצטברת, את השיקוף של הגוונים השונים של החברה הישראלית ולרדד לתווית אינה מקרית. הבחירה להפריט, להעמיד כל אחד מאיתנו לבד, תכליתה להפשיט אותנו ממגן הממלכתיות, להפוך את מלאכת השנאה לקלה יותר. קל להאשים את התובעת בתיקי ראש הממשלה באכיפה סלקטיבית, קשה יותר להאשים את התובעת בתיק של אהוד אולמרט בכך. קל להאשים את פרקליט המדינה בסמולנות בס', קשה יותר להאשים בכך את מי שגדל והתחנך בערוגות המגזר הדתי, את "מר ביטחון", שנודע כפרקליט הנחוש וזקוף הקומה ביותר של המדינה בעשורים האחרונים.

מה שנכון לגבי הפרסונות, נכון במובנים רבים גם לגבי המוסד. גם את העבודה של הפרקליטות ושל היועץ המשפטי לממשלה מנתקים מקונטקסט. גם לגביה, מסתכלים על ההווה המיידי, על הכאן והעכשיו. גם תדמיתם של הפרקליטות ושל מוסד היועץ המשפטי לממשלה מושתתת על כותרות ההיום ותו לא. בלי להסתכל לאחור, ולפעמים אפילו בלי להסתכל לצדדים - להיבטים אחרים ונוספים של עבודת המוסדות האלו, שלצד אכיפה נחושה בהקשר הפלילי, מספקים במקביל ייעוץ משפטי מקצועי ומסור להגשמת מדיניות הממשלה בגבולות הדין על בסיס יומיומי.

הפרקליטות ומוסד היועץ המשפטי לממשלה לא חפים מטעויות. אפשר ונכון לבקרם. אבל אי אפשר לעוות את התמונה ובגלל החלטות ספציפיות שיש אינטרס כזה או אחר לקעקע, להכתים את יושרתה, ענייניותה ומקצועיותה של המערכת בכללה."לתפור למערכת תיק", לגמור אותם, לחקור אותם, לסגור אותם. להסתכל רק על היבט אחד של פעולת המוסדות האלו.

כשהיועץ המשפטי לממשלה מחליט לאשר משפטית מהלך צבאי נגד מחבלים, אף אחד לא אומר שהוא לא עושה את עבודתו נאמנה, שאין בו אמון. כאשר הפרקליטות מגישה כתבי אישום נגד בכירי עולם הפשע - אף אחד לא מטיל דופי בעבודתה. כאשר הועמדו לדין אישי ציבור מכל קצוות הקשת הפוליטית, בקרב רבים אמון הציבור דווקא התחזק. זה מה שהמוסדות האלו עשו בעבר, וזה מה שהם עושים גם היום. הסלקטיביות וחוסר העקביות אינן באכיפה, אלא ביחס אל עבודת המוסדות האלה, בבחירה לתת אמון כשנוח, למשל, לחבק החלטות ייעוציות מאפשרות בענייני איו"ש, ולא לתת אמון כשלא נוח, כשמדובר בהעמדה לדין פלילי של גורמים פוליטיים שביקרם חפצים.

המציאות של אותם אנשים שהזכרתי - של היועץ, של שי ניצן, של ליאת בן ארי ועוד, "הגמול" על ביצוע תפקידם שהוא לשמור על מדינת ישראל כמדינת חוק, כולל איומים על חייהם, הסתה, הפגנות ליד הבית, קריאות שטנה. באחרונה אפילו הוצמד להם מאבטח. מה הדבר הזה משדר מבחינת איתנותה של הממלכתיות הישראלית ותפקודה של החברה כדמוקרטיה ליברלית בריאה?

הרמת המסך מעל מיתוס הפגיעה במשילות

הדבר השני שאני רוצה לדבר עליו הוא שקר הפגיעה במשילות. אומרים עלינו שאנחנו פוגעים במשילות, שאנחנו מתערבים בעיצוב המדיניות הממשלתית, ואפילו שאנחנו מסכלים אותה. טענות מקוממות לפיהן מבחינתנו - הפרקליטות, הייעוץ המשפטי לממשלה - "הנבחרים הם בסך הכל מטרות דמות שוליות".

ההאשמות הללו מופנות כלפי אנשים שהם עורכי הדין של הממשלה, שבחרו להקדיש את חייהם המקצועיים לעבודה בשירות כל ממשלות ישראל, להגן על מדיניותה והחלטותיה בבג"צ, לתת לה את הייעוץ המשפטי המקצועני, המסור, והנאמן ביותר האפשרי. הם החתרנים, המסכלים, הלא נאמנים שלא הוכיחו מספיק. וכך יכול שפרקליטה שהגנה על מדיניות הממשלה ועל כלל רשויותיה בכל נושא שעולה על הדעת - מביטחון דרך חינוך; מכלכלה ועד בריאות; מתרבות ועד הגנת הסביבה; הכל מכל כל משך 16 שנים, בלמעלה מ-1600 עתירות, מוצאת עצמה מתויגת ומושמצת כחתרנית, ככשל מערכתי , כמי שעובדת נגד הממשלה ולא בעבורה, "ראש האופוזיציה".

כאילו שעמידה על כך שהממשלה תפעל כדין, כמצופה וכמקובל לגבי כל דמוקרטיה מתוקנת, היא פעולה נגד הממשלה ולא בעבורה; כאילו שעמידה על חוקיות פעילות השלטון היא נטל, הכבדה, תקיעה ולא אינטרס שלטוני מובהק ובסיסי.

"פוגעים במשילות". גם כאן, אני רוצה לשים את הדברים בקונטקסט, לעשות זום אאוט. קחו את התקופה האחרונה. מדינת ישראל נתונה תחת תקופה ארוכה כל כך בחוסר ודאות שלטונית. ממשלת מעבר, תקופת בחירות ועוד אחת. ההשלכות של המצב הזה על היכולת של משרדי הממשלה לתפקד הן משמעותיות. זו היתה יכולה להיות מדינה ב"הולד" מוחלט. במקום זאת, משרדים ממשיכים לפעול, החלטות ממשיכות להתקבל.

המדינה מצליחה בכל זאת לתפקד כבר למעלה משנה במציאות הזו, בין היתר גם בזכות הפקידות, אותה בירוקרטיה מושמצת שעושה כל שביכולתה כדי לסייע לממשלה להמשיך ולפעול בזמנים מורכבים כאלה. ואגב, כשאנחנו נותנים חוות דעת שלפיה לא ניתן לקבל החלטה מסוימת בימים אלו - גם זה נעשה למען המשילות. ההחלטה שלא לאפשר לממשלה לקבל החלטה מסוימת או להתנות מינוי מסוים, מטרתה לוודא שממשלת מעבר לא תקבל החלטות שיכבלו את שיקול דעתה של ממשלה שתקבל את אמון הכנסת; שלא תאפשר לממשלה זמנית לכבול את שיקול דעתה של ממשלה נבחרת. הפקידים האלו, היועצים המשפטיים האלו הם נכס ולא נטל, הם הדלק בגלגלי המשילות. הם רשת ביטחון, חומת המגן, כיפת ברזל משפטית. שלד מוסדי שנושא על גבו את האפשרות לתת לגוף לנוע ולזוז, אך הגוף מתנכר לו, מבקש להחליש אותו, לפגוע בו.

אנחנו לא פוגעים במשילות. אנחנו אחת הערובות להבטחת משילות. לקיומה, לאיכותה. להבטחת משילות שמתבצעת בגדרי הדין, שלא שועטת קדימה תוך מרמס זכויותיו של האזרח הקטן, חירויותיו, קניינ, זכותו לפרטיות ולחופש ביטוי; משילות ממלכתית הגונה, לא רק מגזרית, כזו שמשווה נגד עיניה את החברה הישראלית כולה.

מוסד היועץ המשפטי לממשלה לא צריך להתנצל על היותו שומר סף

הדבר השלישי שאני רוצה לדבר עליו הוא החשיבות בהגברת אמון הציבור במוסד הייעוץ המשפטי לממשלה בימים הקשים האלו.

אי אפשר להתעלם מכך שבתקופה האחרונה אמון הציבור במוסד הזה פוחת. יש לכך סיבות מגוונות. גם בלי לפרטן השורה התחתונה הינה שמאחר והאמון הציבורי הוא סלע קיומנו, הגברת אמון הציבור הפכה במובן מסוים לתפקיד נוסף של המוסד הזה. עצוב שזה כך, כי מוסד היועץ המשפטי לממשלה לא צריך להתנצל על היותו שומר סף, הוא לא צריך להיות נתון באופן תדיר בעמדת מגננה והוא לא אמור לעסוק בפופולריות שלו בקרב הציבור. אבל במציאות הנוכחית, אין לו ברירה אלא להתמודד גם עם האתגר הזה, לפעול כדי להגביר את אמון הציבור בו.

תעזרו לנו. להתמודד עם המיסקונספציה, עם הניסיון לייצר תפיסה מעוותת של המוסד הזה, עם הפייק ניוז, עם המנטרות השגויות והשקריות שחוזרות על עצמן שוב ושוב. כי המנטרות של מי שמנסים לפגוע באמון הציבור בנו, קליטות יותר, נאמרות יותר, חודרות יותר. אנחנו לא עובדים בזה. העבודה שלנו - המקצועית, העניינית, היא אחרת. לא באנו לדברר את עצמנו, את תום ליבנו, יושרנו, מקצועיותינו, ענייניותנו, מסירותנו למדינה, לאזרחיה. כל אזרחיה. את אהבת הארץ שלנו, את דאגתנו לדמותה של החברה הישראלית.

לפני כשבועיים אמרתי שאחד הדברים החשובים שאנחנו יכולים לעשות בעת הזו הוא להתנחל בלבבות, להשמיע קול. אבל הקול שלנו יותר מדי פעמים מתנחל בלבבות משוכנעים. המשימה הקשה שעומדת בפנינו היא לשכנע את הלבבות הלא משוכנעים. להתנחל בהם.

כל האזרחים המודאגים במדינה הזו - השמיעו קול

היועצים המשפטיים הם לא פוליטיקאים, הם פקידים מקצועיים. במציאות שנוצרה עליהם להיות בעלי "עור של פיל", לעסוק כל הזמן בסינון, בהדיפה. הם נדרשים לעמוד מול התקפות יומיומיות על הלגיטימיות של פועלם ועמדותיהם. הפגנות, התקפות אישיות בתקשורת, איומים יומיומיים והסתה מתמשכת.

המצב הזה שבו מוסד היועץ המשפטי לממשלה צריך לעסוק באופן אקטיבי בהגברת אמון הציבור הוא מצב שבו אנחנו מפסידים. כולנו מפסידים. אנחנו מפסידים מהסטת העשייה המקצועית לשרידות של בירוקרטיה מתגוננת; אנחנו מפסידים מכך שאנשים טובים ומקצועיים נרתעים מלקחת חלק בשירות הציבורי; לא רק בזירה הפוליטית אלא גם בזירה של משרתי הציבור. אנחנו מפסידים מהפניית הקשב למה שהוא לא בליבת תפקידנו, אל עבר בלבול המושגים המכוון, המתוכנן, המטעה.

דווקא בתקופה הזו חשוב שנמשיך למלא את ליבת התפקיד שלנו כמיטב יכולתנו. זו השליחות המכוננת ממנה לא נתפרק, למרות כל המחירים הכבדים שמשתלמים על ידנו. כדי לעשות זאת, אנחנו צריכים שותפים, שותפים למשימת הגברת אמון הציבור.

לכל האזרחים המודאגים במדינה הזו - השמיעו קול. זו קריאה לחברה האזרחית, לאנשי הרוח, להמוני המונים דוממים, לתקשורת. אנחנו חלק מנורמליות של שלטון ושל חברה. אנחנו גם אחת הערובות לנורמליות זו. עכשיו אנחנו צריכים שתשמרו עלינו, כדי שנוכל להמשיך ולשמור עליכם מפני השררה השלטונית; כדי שנוכל להמשיך לשמר את הפרופיל הדמוקרטי של מדינת ישראל ככזה, שלא ידהה, שלא ייפגם, שלא יתכער. השמיעו קול. שמרו עלינו.

ההתנחלות בלבבות דורשת שיח, הקשבה, דורשת עבודה קשה. הקול הזה לא יכול להיות קול בודד. הוא חייב להיות קול המון.

קמה כאן מדינה יהודית ודמוקרטית לאחר 2000 שנות גלות,"יהודים פעם שלישית"ושפר מזלנו על ההזדמנות ליטול חלק בבניית מדינה מתוקנת, בחיזוק יסודותיה כחברה היונקת מערכי היסוד המעוגנים בהכרזת העצמאות, כזו שבה המדינה ומוסדותיה נועדו לשרת את האדם, שבה הפרט וזכויותיו במרכז .

לפיד השמירה על המדינה ככזו ששלטון החוק בה הוא דבק מלכד, לא מפריד, שהיא סיבה לגאווה ולא עילה להסתה, עובר מדור לדור. ענקי משפט, שופטי בית המשפט העליון, יועצים משפטיים לממשלה, פרקליטי מדינה, פרקליטים ומשפטנים מן השורה כיום, פועלים ופועלות לאור אותה משנה ערכית.

למרבה הצער, ניתן להניח שהמצב הנוכחי לא ישתנה בתקופה הקרובה. חשרת העננים עלולה להתקדר אף יותר. השיפוע של המדרון עלול להפוך תלול יותר. זו תקופה של חוסר ודאות ותקופות כאלו הן כר פורה לקולות מסיתים ושונאים, כר פורה לשיח שמבקש להפוך את היוצרות. שהופך את השומרים לפורעים, את המגנים לתוקפים, את השקר לאמת.

נמשיך למלא את השליחות. זאת, בלי לוותר על הערכים שלנו, על מי שאנחנו. נעמוד איתן מול המכפישים, מול המגדפים. הם יסיתו (אולי עדיף יסיטו), ואנחנו ניישר. הם ישסעו ואנחנו נאחד. הם ישקרו, ואנחנו נאמר את האמת .

"אלה הם חיינו בזמן האחרון

יכול להיות יותר טוב

יכול לבוא אסון

ערב טוב יאוש ולילה טוב תקווה

מי הבא בתור ומי בתור הבא

אם סופה היא שיר של רוח

איזו מנגינה יש לתקווה"

( יהודה פוליקר, איך קוראים לאהבה שלי )

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

ירידות קלות בוול סטריט; טסלה מזנקת בכ-11%

הנאסד"ק יורד ב-0.1% ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

הרש גולדברג פולין

אות חיים מעזה: חמאס פרסם סרטון של הרש שנחטף מהנובה

ביידן חתם על הסיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים ● שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא ● פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● בלבנון דיווחו על עשרות מטרות שהותקפו בבת אחת בדרום המדינה ● צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח ● עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי