גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ נגד טראמפ: האיום הגדול ביותר על נשיא ארה"ב הוא - עצמו

כלכלת ארה"ב מוסיפה לצמוח, וביום ו' נרשמה עוד ירידה היסטורית באבטלה ● נשיאים נוטים לחזור ולהיבחר כאשר כלכלה עושה חיל – אבל הדייר הנוכחי מתקשה להפיק ממנה את מלוא התועלת הפוליטית ● פרשנות

הנשיא טראמפ בביקור באזור בנייה בטקסס  / צילום: רויטרס
הנשיא טראמפ בביקור באזור בנייה בטקסס / צילום: רויטרס

קרן שמש הבליחה בסוף השבוע בשמי וושינגטון המעוננים. בשעה שעיר הבירה נקרעת לגזרים לרגל האימפיצ'מנט הנשיאותי, ומאזינה לחדשות רעות על מעשי רצח בבסיסי צי, לשכת הסטטיסטיקה של משרד העבודה הפדרלי הודיעה ביום ו' בבוקר, כי בחודש שעבר נוספו 266,000 מקומות עבודה בארה"ב. האבטלה ירדה לרמתה הנמוכה ביותר זה 50 שנה: 3.5%, נתון השקול כנגד תעסוקה מלאה.

זה נתון המתחרז עם גאות, עם בטחון כלכלי, עם אופטימיות - ועם פופולריות עצומה של הנשיא התובע אשראי על המספרים. אבל ראה זה פלא, הסקרים חוזרים ומראים שרוב ניכר של האמריקאים חושבים שארצם "מתנהלת בכיוון הלא־נכון", והנשיא תובע־האשראי סובל מגירעונות פופולריות קבועים.

יממה אחת לפני פרסומן של חדשות התעסוקה, יושבת ראש בית הנבחרים רבת הכוח ננסי פלוסי הודיעה, במידה שלמישהו עדיין היה ספק, כי מנוי וגמור עם הרוב הדמוקרטי בבית התחתון של הקונגרס להשלים את תהליך האימפיצ'מנט. פירושו של דבר שהנשיא יועמד למשפט הסנאט, כנראה כבר בחודש ינואר. אמנם אין כל סיכוי שהוא יורשע, וממילא גם לא יודח, אבל הדרמה הממשמשת ובאה תאפיל על אמריקה במידה שאת תוצאותיה קשה לחזות.

כאשר ביל קלינטון הועמד למשפט הסנאט, ב-1999, הוא אימץ אסטרטגיה ברורה: הוא יוסיף לנהל את ממשלת ארה"ב כמו לא היה משפט, ויעמיד את מקטרגיו באור של קנטרנות מפלגתית שולית. אחת הסיבות שזה עבד הייתה הפופולריות האישית הניכרת של קלינטון. וסיבה מרכזית לפופולריות שלו הייתה הגאות הכלכלית של שלהי שנות ה-90, תוצאה של מהפכת הטכנולוגיה העלית. האבטלה ירדה אל שיעורים שתוארו אז "היסטוריים", כלכלנים אמרו על האינפלציה שהיא "נסחטה מתוך המערכת", הריבית קצרת המועד הייתה נמוכה להפליא, ממשלת ארה"ב אפילו התחילה לפרוע את החוב הלאומי.

מי יאהב את הנשיא טראמפ

גם הנשיא הנוכחי היה רוצה להיאהב, אם לא על יסוד תכונותיו האישיות התרומיות, הנה לפחות על יסוד הצלחותיו הכלכליות.

האם טראמפ ראוי לאשראי על שיעורי התעסוקה המרשימים? אפשר לטעון, כי הוא נהנה מזרעים שזרע ברק אובמה. הצמיחה הכלכלית התחילה בשנת נשיאותו השניה של אובמה. זה האחרון קיבל לידיו כלכלה במצב אנוש, בעיצומו של משבר הסאב-פריים, שבעיני האמריקאים מוכר כ"מיתון הגדול". הוא קיבל החלטות, שהרפובליקאים התנגדו להן מעיקרן, כמו הזרמה של כמעט 800 מיליארד דולר, או התערבות ממשלתית מסיבית להצלת תעשיית הרכב. הרפובליקאים התנגדו גם למדיניות הבנק המרכזי ("הקלה כמותית"), שכללה רכישה עצומת ממדים של נכסים פיננסיים מן הבנקים, כדי להבטיח נזילות וריבית נמוכה.

בשנה הראשונה של נשיאות אובמה האבטלה הגיעה עד 10%, רמה שנרשמה רק פעם את בשבעים השנים הקודמות. כאשר הסתיימה נשיאות אובמה, בינואר 2017, האבטלה עמדה על 4.7%. זה היה הישג דרמטי, אם כי נמצאו הרבה מערערים על תוכנו, כפי שיוסבר להלן.

ואף כי מליצי היושר של אובמה טענו לאבהותו על ההישג, אין שום בסיס היסטורי, פוליטי או אפילו מוסרי לניסיון לשלול אשראי מטראמפ על המשך הירידה.

כאשר התחלפו הנשיאים, בינואר 2017, ההתאוששות הכלכלית שהתחילה ב-2010 כבר הגיעה אל פרקה. כלכלנים נותנים בהתאוששות בת שבע שנים סימנים של בגרות ושל קמילה. סביב הזמן הזה, מחזור העסקים מתחיל לסוב אחור, ומתחילים התיקונים הבלתי-נמנעים, המחייבים העלאת רבית, האטה ולבסוף התכווצות.

הסוד היה מסים וקידוחים

זה לא קרה בשנות ה-90 של קלינטון בזכות גאות הטכנולוגיה ומדיניות הרבית של הפדרל ריזרב. זה לא קרה גם בשלוש שנות טראמפ הראשונות. הוא רשאי לתבוע אשראי לפחות על שני יסודות: רפורמת-המס, שהפחיתה בשיעור דרמטי את מסי החברות, והזמינה אותן להחזיר מזומנים אל אדמת ארה"ב; והסרת פיקוח על צדדים שונים של פעילות כלכלית, במיוחד ענף האנרגיה (קידוח נפט וגז וכריית פחם).

הבורסה גאתה ב-2017, נחה ב-2018, אבל חוזרת וגואה ב-2019. מה מן הגאות הזו יהיה צריך לייחס יום אחד לבועה חדשה הוא עניין חשוב, אבל אינו נוגע לענייננו.

שנת נשיאותו השניה של טראמפ הניבה צמיחה כלכלית של כמעט 3%: לא מרשים בקני­־מידה סיניים או הודיים, אבל מרשים מאוד בשביל כלכלה תעשייתית בוגרת.

ההשגות על תוכן הצמיחה, בייחוד ביצירת מקומות עבודה חדשים, נשמעו לעתים קרובות עוד בימי אובמה, ולא חדלו להישמע גם תחת טראמפ. ההתקדמות לא הייתה כרוכה בהכרח בשיפור כוח הקנייה של השכירים, או בעלייה ממשית בשכרם. היא הוסיפה להתרחש בענף השירותים, בקרבה מיידית לשכר המינימום. עקב אכילס של כלכלת ארה"ב מאז תחילת שנות ה-80 עמד בעינו: קווי הייצור ההיסטוריים של התעשייה הכבדה הוסיפו להתקצר לטובת סין, וייטנאם, הודו ומקסיקו.

 איפה הבורסה ואיפה הבוחרים

עליית הבורסה היא עניין שטראמפ מקדיש לו הרבה יותר תשומת לב ממה שנטו לעשות רוב קודמיו. בורסה היא מקום קפריזי ומסוכן, משענת קנה רצוץ לפוליטיקאים הזקוקים לאליבי.

טראמפ מטעים את הרלוונטיות של העליה למצבם הפיננסי של אנשים החוסכים לצורך פרישה באמצעות מה שידוע באמריקה כ-401 (k). בארצות הברית, המעסיקים הם אלה שמנהלים בדרך כלל את חשבון החיסכון הזה. הם תורמים לו והם משקיעים את כספי עובדיהם בין השאר בבורסה.

למרבה העניין, סקר משותף לקרן פיטר פיטרסון ולפייננשל טיימס הראה בשבוע שעבר, כי 61% מבעלי זכות הבחירה בארה"ב אינם מפיקים כל תועלת מן הגאות בבורסה. רק 39% אמרו שהם נהנים ממנה. רק 40% אפילו ידעו שהיא עלתה.

הנשיא, עטור נצחון הסטטיסטיקה של יום ו', צייץ את מלכת הקלישאות, "זו הכלכלה, טמבל!"

לא קשה להניח שהוא מקווה, כי השיפור בחשבון הבנק של האמריקאי הממוצע ישכנע את הממוצע להתעלם מן ההסתייגויות שמעוררת אישיותו של טראמפ, ולהצביע לטובת הכלכלה המשגשגת. זה בהחלט יתכן. שום נשיא לא הפסיד בניסיון להיבחר לכהונה נוספת כאשר הכלכלה צמחה והאבטלה פחתה. זה היה מקור ניצחונו של אובמה ב-2012.

ג'ק וולץ', המנכ"ל האגדי של ג'נרל אלקטריק, רמז אז שאובמה ו"ילדי שיקאגו" זייפו את הסטטיסטיקה. זה היה הבל, כמובן, אבל זה ביטא את תחושת המצוקה של הרפובליקאים ותומכיהם לנוכח הסטטיסטיקה.

במרוצת השנתיים האחרונות, כולל בקיץ האחרון, התקשורת הייתה מלאה תחזיות משבר, בייחוד בקשר עם מלחמת הסחר נגד סין ועם ההאטה הכלכלית הבינלאומית. התחזיות לא התממשו. הסינים הם אלה המתדפקים כמעט בייאוש על דלתות ארה"ב. הנשיא טראמפ מחייך - ומושך בכתפיו. בהיעדר תזוזה בימים הבאים הוא עשוי להעלות את מכסי־העונשין על סין עוד החודש. הוא חושב שהכלכלה לצדו. בעלי בריתו מסכימים, והיו רוצים לייעץ לו שינמיך את הטון, ויניח למספרים לדבר בשמו.

מקץ שלוש שנים של טראמפ בבית הלבן אנחנו יודעים שמשאלות כאלה אפשר להפנות רק לאלאדין ולמנורת הקסמים. הוא יוסיף להיות האיום הגדול ביותר על יכולתו לנצל את הכלכלה לטובתו.

רשימות קודמות ב yoavkarny.com וב https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר