גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקחי בריטניה: איך נפלו החומה האדומה והחומה הכחולה

בדומה למה שהוא עשה במשאל העם על ברקזיט, בבריטניה חזר המעמד העובד והעדיף ימין קשוח על פני שמאל קיצוני ● זה מה שעשו האמריקאים בבחירות 2016, האם זה מה שהם יעשו ב-2020? ● ומה ישראלים יכולים ללמוד משיטת בחירות ש"מזייפת" את התוצאות לטובת הגדולים?

בוריס ג’ונסון/  צילום: רויטרס
בוריס ג’ונסון/ צילום: רויטרס

הסקרים היו מדויקים עד כאב. הם חזו ניצחון מכריע של השמרנים על הלייבור בבחירות בבריטניה מהיום הראשון של המערכה עד הבוקר שלפני ההצבעה. כה גדול היה ההפרש עד שאנשים זהירים ומלומדי­־ניסיון חזרו וצבטו את עצמם.

גם כאשר הסקרים הראו הפרש של 10 עד 12 אחוז, הזהירים הזהירו שמוטב להיזהר, וההפרש לאמתו של דבר קטן בהרבה, ואין זה מן הנמנע שאף אחת משתי הגדולות לא תזכה ברוב. בבריטניה ניצחון מתחרז עם רוב מוחלט של המושבים. אין זה מספיק להיות המפלגה הגדולה ביותר כדי להיחשב למנצחים.

כאשר הוכרזו התוצאות של המדגמים, ביום חמישי בלילה, נפלטה קריאת השתאות קולקטיבית. לא זו בלבד שהשמרנים הוכרזו למנצחים, אלא שהרוב החזוי שלהם היה הגדול ביותר זה 30 שנה.

קריאת ההשתאות לוותה בדרגה כלשהי של ספקנות. איך זה יכול להיות. ההשתאות הסתיימה זמן קצר אחר כך, כאשר הוכרזו התוצאות במחוז בחירה אחד בצפון־מזרח אנגליה. מאז נוצר, ב־1950, מפלגת העבודה, או בעלי בריתה, חזרו וניצחו בו ללא קושי. פעם, ממוצע נצחונם עמד על 75%. הוא ירד בהדרגה, אבל הוסיף להיות חד־משמעי. ביום ה', בפעם הראשונה ב־70 שנות קיומו, המחוז עבר לידי השמרנים. רוב של 56% התאדה בן לילה, והפך למיעוט של 41%. אגב, המנצח השמרני נקרא אייאן לוי.

המקרה הזה חזר בעשרות מחוזות בחירה בצפון אנגליה. לפנים, זאת אומרת עד לפני שלושה ימים, הם נחשבו ל"חומה האדומה", אשר תגן על הלייבור מפני התמוטטות אלקטורלית. היא עצמה התמוטטה בקול רעש איום. 'דיילי מירור', הצהובון היחיד התומך בלייבור, הכריז למחרת על פני כל עמודו הראשון, "חלום ביעותים ערב חג המולד".

השמרנים סחפו את בריטניה לניצחון היסטורי

התנשאותם האליטיסטית

הבחירות בבריטניה היו זוכות ללא ספק בסיקור רחב מאוד בארה"ב אילמלא התנגשו בלוח הזמנים של האימפיצ'מנט. ועדת המשפטים של בית הנבחרים בוושינגטון ניהלה את דיוניה המסכמים בעצם השעות שבהן הבריטים הצביעו. אבל גם כך, הבחירות האלה הידהדו בתקשורת האמריקאית, ועוררו עניין מיוחד אצל אסטרטגים פוליטיים.

משאל־העם בבריטניה ב־2016 על פרישה מן האיחוד האירופי נערך ארבעה חודשים וחצי לפני הבחירות לנשיאות בארה"ב. לאחר מעשה נמצאו הקבלות מרעישות בין שתי ההצבעות. אילו ההקבלות היו נמצאות לפני מעשה, אולי התוצאות היו שונות.

במשאל הבריטי ובבחירות האמריקאיות, ליברלים וגלובליסטים החמיצו כמעט לחלוטין את היקף ההתקוממות האלקטורלית נגד התנשאותם האליטיסטית. מהיותם להוטים להקשיב לבאי דאבוס הם חדלו להקשיב לפרולטריון של ערי התעשייה השוקעות שלהם.

הבחירות של השבוע שעבר אישרו את מגמת 2016. ההתקוממות נמשכה. פרולטריון תעשייתי, שהיה קשור בטבורו אל השמאל, והצביע מעשה שיגרה בעד הלייבור מאז ומעולם, פנה עורף לבסיס־האם שלו במספרים מעוררי השתאות. התקשורת הבריטית מלאה עדויות על כורי פחם, על ילדיהם של כורי פחם, על נכדיהם ועל ניניהם של כורי פחם, שנשכו את שפתיהם עד זוב דם והצביעו בפעם הראשונה לטובת השמרנים. לא בפעם הראשונה בחייהם, אלא בפעם הראשונה בחיי משפחותיהם, שלושה או ארבעה דורות אחורה. היה אפשר לשמוע בוחרים עם מבטא צפון אנגלי כבד מגחכים במבוכה, או בעצב, כאשר הודו, "אבי מתהפך בקברו".

צריך למהר ולהזכיר, שכבר היו דברים מעולם. ראינו עריקה מסיבית של מעמד עובד ממפלגות שמאל רדיקליות אל מפלגות ימין רדיקליות. זה קרה באירופה בין שתי מלחמות העולם. זה קרה ומוסיף לקרות בצרפת בדור האחרון. זה קרה וקורה באיטליה. אין זה כלל מן הנמנע שזה קורה גם בגרמניה. זה קרה גם בישראל, באופנים אחרים ולאורך זמן. במידה שהיתה "חומה אדומה" בישראל, היא התחילה להתמוטט ב־1969, בבחירות לרשויות המקומיות, צברה תנופה מסחררת ב־1973, וסיימה את ההגמוניה של מפא"י/עבודה ב־1977.

80 אלף שווים יותר מ־3 מיליון

אסטרטגים פוליטיים בארה"ב תוהים עכשיו אם "החומה הכחולה", שנפלה ב־2016, היא בת תקומה. אגב, היא "כחולה", מפני שמישהו החליט שרירותית לפני 20 שנה (אם אינני טועה) לצבוע את הדמוקרטים בכחול ואת הרפובליקאים באדום (אדום?! האמריקאים האלה חסרים כל מטען של אסוציאציות היסטוריות).

עמידותה של "הכחולה" עמדה במרכז הנוסחה הדמוקרטית לנצחון במוסד הארכאי המשונה הנקרא "חבר הבוחרים" (או באנגלית תקינה, "קולג' האלקטורים"). שם צריך לאסוף 270 צירים, כדי לנצח בבחירות לנשיאות. חשוב אפוא פחות להבטיח הפרשים גדולים במדינות בטוחות, ויותר, הרבה יותר, לנצח בהפרשים זערוריים במדינות מתנדנדות, מפני שהמנצח ב־48 מ­־50 המדינות גורף את כל הקופה. הנוסחה הדמוקרטית כללה שלוש מדינות שהרקורד רב השנים שלהן הראה נטייה ברורה לטובת הדמוקרטים. כל השלוש הצביעו לטובת טראמפ בהפרשים קטנים עד גיחוך. אבל מגחך מי שמגחך אחרון. לא הועיל להילרי קלינטון יתרון שלושת מיליוני הקולות במניין הכללי. טראמפ ניצח בזכות 80 אלף קולות בשלוש הנ"ל.

שלוש הכחולות האדימו ב־2016, מפני שערי התעשייה הקטנות שלהן ופרווריהן עברו אל הרפובליקאים. אלה היו לפנים מעוזים של תנועת העבודה האמריקאית. המוציאים והמביאים היו איגודים מקצועיים, שהבטיחו רמת מחיה גבוהה יחסית והטבות נדיבות. כשקווי הייצור התחילו לעבור אל מעבר לים, או אל מעבר לגבול מקסיקו, כוח האיגודים ירד פלאים, וההרגלים האלקטורליים השתנו.

השקיעה הכלכלית הזינה תרעומת חברתית ותרבותית כלפי "האליטות", במרכזים העירוניים של החוף המזרחי ושל החוף המערבי. הרפובליקאים מגבירים עכשיו את ניסיונם לתאר את הדמוקרטים כמפלגת "האליטה הדו-חופית". בהצלחת הקו הזה תלויות לא מעט תוצאות הבחירות בעוד 11 חודשים ופחות.

הפיתוי גדול, הסכנות גדולות

הבחירות בבריטניה היו הניסיון השלישי של המפלגה השמרנית בתוך ארבע שנים להשיג רוב יציב בבית הנבחרים. שני הקודמים לא עלו יפה, או עלו בקושי. הניסיון השלישי הצליח מעבר לכל הציפיות. למפלגה יהיה יתרון של 80 מושבים על פני כל יריבותיה ביחד.

איך הם עושים את זה, הבריטים האלה? ובכן, הם "מזייפים" את הבחירות לטובת המפלגות הגדולות, ומקווים שהגדולה ביותר תיהנה מן הזיוף הגדול ביותר. על פי השיטה הבריטית המנצח בכל מחוז מקבל את המושב בפרלמנט והאחרים "נמחקים". השמרנים קיבלו קצת פחות מ־44%, שהניבו 56% מן המושבים. הליברלים־דמוקרטים קיבלו 11.6%, אבל רק 1.7% מן המושבים. השיטה הזו מבטיחה יציבות, אם כי לא הצליחה להניב רוב יציב מאז 2010. היא גם מביאה אנשים להצביע טקטית. רבים שהיו מוכנים לתמוך בליברלים הצביעו בסופו של דבר לטובת השמרנים, מפני שהילך עליהם פחד ג'רמי קורבין, המנהיג המרקסיסטי שונא המערב ומוחל-האנטישמיות של הלייבור.

הלקח הבריטי לישראלים הוא שיציבות פוליטית מצריכה שינויים דרמטיים בשיטת הבחירות. הפיתוי גדול, אבל גם הסכנות גדולות. עיוות קבוע של רצון הבוחר עובד בבריטניה הדו־מפלגתית, אבל לא ברור כלל שיעבוד בישראל, המזהה את הפלורליזם שלה עם פיצול רב־מפלגתי.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00