גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסנגורים בתיק הצוללות נדרשים לסיווג ביטחוני; חוקרי המשטרה - לא

ל"גלובס" נודע כי רק כשיתקבל הסיווג, יוכלו הסנגורים לקבל את חומרי החקירה כדי להתכונן לשימוע ● בימים אלה מועברים למשרד הביטחון עשרות בקשות לקבלת הסיווג ע"י כל עורכי הדין הרלוונטיים ● למרבה האבסורד, חוקרי המשטרה שחקרו את החשודים לא נדרשו לעבור סיווג ביטחוני דומה

צוללת חיל הים מסדרת דולפין / צילום: דובר צה"ל
צוללת חיל הים מסדרת דולפין / צילום: דובר צה"ל

הסנגורים שמייצגים את החשודים במעורבות ב"פרשת הצוללות" (תיק 3000) נדרשים לעבור סיווג ביטחוני לפני שיקבלו לידיהם את חומרי החקירה בתיק מהפרקליטות, כדי להתכונן להליכי השימוע. אולם למרבה האבסורד, חוקרי המשטרה שחקרו את החשודים לא נדרשו לעבור סיווג ביטחוני דומה, לפני שנחשפו לחומרים המסווגים - כך נודע ל"גלובס".

במסגרת "פרשת 3000" נחקר החשד כי קצינים בכירים ועובדי ציבור לקחו שוחד, כדי לקדם עסקאות לרכש צוללות וספינות סער בין מדינת ישראל לבין התאגיד הגרמני טיסנקרופ.

לפני יותר מחודש הודיע פרקליט המדינה היוצא, עו"ד שי ניצן, כי החליט להעמיד לדין, בכפוף לשימוע, שורת חשודים בפרשה, בהם מיקי גנור, נציג טיסנקרופ בישראל; האלוף (במיל') אליעזר מרום (צ'ייני), לשעבר מפקד חיל הים; דוד שרן, לשעבר ראש לשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו; עו"ד דוד שמרון, בן-דודו ופרקליטו לשעבר של נתניהו; השר לשעבר אליעזר (מודי) זנדברג; היועץ הפוליטי רמי טייב; ויועץ התקשורת יצחק (צחי) ליבר. 

על-פי הנחיות היועץ המשפטי לממשלה, עיקרי חומרי החקירה צריכים להיות מועברים לסנגורים של החשודים לפני מועד השימוע, כדי שיוכלו להתכונן אליו. אולם ממידע שהגיע לידי "גלובס" עולה כי חומרי החקירה בתיק הצוללות לא הועברו עד היום לסנגורים, וגם לא צפויים להיות מועברים בזמן הקרוב.

לפי המידע, העיכוב נובע מרגישות החומרים המסווגים בפרשה הביטחונית. כאשר פנו הסנגורים לפרקליטות בבקשה לקבל את החומרים, נמסר להם כי כל עורך דין שמייצג בתיק צריך לעבור סיווג ביטחוני לפני שיתאפשר לו לקבל את חומרי החקירה. לאור זאת, בימים אלה מועברים למשרד הביטחון עשרות בקשות לקבלת הסיווג על-ידי כל עורכי הדין הרלוונטיים לתיק, ועניינו של כל אחד מהם יידון בנפרד.

בנוסף, לפני מסירת החומרים הסנגורים יצטרכו לחתום על התחייבות שלא יחשפו את החומרים בפני אף גורם שאיננו מורשה, ואף לא לעורכי דין בתוך המשרד אם אלה לא קיבלו את הסיווג הביטחוני האמור; וכמו כן ייאסר עליהם להעביר את החומרים לכלי התקשורת.

עד כאן הכול טוב ויפה. אולם כאמור, לפי מידע שהגיע לידי "גלובס", שוטרי היחידה הארצית לחקירות פשעים כלכליים (היאל"כ) בלהב 433, שחקרו את החשודים בתיק הצוללות, לא נדרשו לעבור סיווג ביטחוני דומה לזה שנדרשים לעבור הסנגורים, לפני שנחשפו לחומרים המסווגים.

בתגובה לשאלת "גלובס" אם כל השוטרים המעורבים בחקירת פרשת הצוללות עברו הליך סיווג ביטחוני המאפשר להם להיות חשופים לחומרים הרגישים, מסרה דוברות המשטרה: "תיק החקירה נשוא פנייתך טופל במקצועיות וביסודיות, והכול במטרה אחת - להגיע לחקר האמת".

אישור ייצוג מוועדה

באותו עניין התברר עוד כי שר הביטחון נפתלי בנט חתם על מסמך המחייב כל עורך דין מייצג לעבור אישור של ועדה בראשות שופט בית המשפט העליון על-מנת לקבל אישור לייצג בתיק. זאת, בהתאם להוראות סעיף 14 לחוק הסדר הדין הפלילי, הקובע כי אם "אישר שר הביטחון בכתב כי ביטחון המדינה מחייב סייג זה, לא יהיה חשוד או נאשם זכאי להיות מיוצג - אם בהליכי חקירה בעבירה ואם בהליכים לפני שופט או בית משפט - אלא ביד אדם שאושר באישור בלתי מסויג לשמש סנגור לפי סעיף 318 לחוק השיפוט הצבאי".

חוק השיפוט הצבאי קובע כי לצורך כך תוקם ועדה שכוללת שופט בית המשפט העליון שייבחר על-ידי חבר שופטיו. השופט שנבחר, עוד בשלהי שנת 2017, לשבת בוועדה הוא שופט בית המשפט העליון, ניל הנדל. יחד עימו חברים בוועדה שני עורכי דין מטעם לשכת עורכי הדין, ממלאת-מקום מנכ"לית משרד המשפטים, סיגל יעקובי, והפרקליט הצבאי הראשי, שרון אפק. לפני שהוועדה מקבלת החלטה, היא נועצת בשב"כ שמספק מידע מודיעיני רלוונטי.

ל"גלובס" נודע כי הוועדה טרם התכנסה כדי לדון באישור הסנגורים בתיק הצוללות, וכי טרם התקבלה כל פנייה אל חברי הוועדה לצורך כינוסה ונתינת האישורים.

"ביטחון המדינה מחייב"

מפרקליטות המדינה נמסר בתגובה כי "הסנגורים עוברים תהליך סיווג ביטחוני אל מול משרד הביטחון לצורך החזקת חומר סודי הנוגע לחשדות. הנושא בטיפול משרד הביטחון".

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה כי "על-פי חוק, כאשר ביטחון המדינה מחייב זאת, ייצוג בהליכי חקירה ומשפט יתבצע בידי מי שאושר לכך על-ידי הוועדה לאישור סנגורים. כבוד השופט ניל הנדל, שופט בית המשפט העליון, מונה ביום 19 בדצמבר 2017 לשמש כיושב-ראש הוועדה. מינוי זה פורסם ברשומות. מאז טיפלה הוועדה במספר בקשות עורכי דין לקבלת אישור ייצוג.

"עניינם של עורכי דין שפנו אל מזכירות הוועדה בבקשה לקבל אישור ייצוג בתיק הצוללות, הועבר לבחינת גורמי הביטחון הרלוונטיים. עם קבלת עמדתם, הוועדה תדון בבקשותיהם". 

האישום בכפוף לשימוע: הטיית מכרזים לרכישת צוללות וכלי שיט מתאגיד גרמני

"פרשת הצוללות"' המכונה "תיק 3000", היא חקירה פלילית שנוהלה על-ידי יחידת להב 433 של המשטרה מאז פברואר 2017. במסגרת זו נחקר חשד להטיית מכרזים הקשורים לרכש צוללות וכלי שיט מחברת טיסנקרופ הגרמנית על-ידי מדינת ישראל, בשנים 2009-2017. במרכז הפרשה עומדות שתי עסקאות: האחת - לרכישת שלוש צוללות מסדרת "דולפין AIP" בשווי של כ-1.5 מיליארד אירו; והשנייה - לרכישת ספינות טילים "סער 6" בשווי של כ-430 מיליון אירו.

בראשית דצמבר 2019 הודיעה הפרקליטות כי שורת חשודים בפרשה יואשמו בשוחד ובעבירות נוספות, בכפוף להליכי שימוע שייערכו להם. זאת, בגין שחיתות לכאורה בהליכי רכש צוללות וכלי שיט מגרמניה לישראל ובפרשיות נלוות, כל אחד לפי חלקו. 

לפי הודעת הפרקליטות, החשודים שיוזמנו לשימוע הם: מיקי גנור, סוכן מספנות טיסנקרופ בישראל ששימש עד מדינה וחזר בו מעדותו; האלוף (במיל') אליעזר מרום (צ'ייני), לשעבר מפקד חיל הים; דוד שרן, לשעבר ראש לשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו; השר לשעבר אליעזר (מודי) זנדברג; עו"ד דוד שמרון, בן-דודו ופרקליטו לשעבר של ראש הממשלה נתניהו; רמי טייב, יועץ פוליטי לשר יובל שטייניץ בתקופה הרלוונטית; ויצחק (צחי) ליבר, יועץ תקשורת. 

העבירות המיוחסות לחשודים: גנור - הצעת שוחד, מתן שוחד, הלבנת הון, עבירות מס ועבירות על חוק המפלגות; מרום - לקיחת שוחד, הלבנת הון ועבירות מס; שרן - לקיחת שוחד, הפרת אמונים, הלבנת הון ועבירה על חוק המפלגות; זנדברג - לקיחת שוחד, הלבנת הון, מרמה והפרת אמונים ועבירות מס; שמרון - הלבנת הון (שמרון נחקר בחשד לביצוע עבירות חמורות של "תיווך לשוחד", אך הפרקליטות החליטה שלא להאשימו במעורבות במסכת השוחד); טייב - תיווך לשוחד; וליבר - הלבנת הון וסיוע לעבירות מס.

הפרקליטות ציינה כי לגבי חשודים נוספים בתיק תתקבל החלטה בנפרד, וכי בהמשך תתקבל החלטה בעניינו של תא"ל (במיל') אבריאל בר-יוסף, לשעבר ראש מספן הציוד בחיל הים והמשנה לראש המטה לביטחון לאומי לשעבר. 

*** חזקת החפות: ההליכים הפליליים נגד חשודי תיק "פרשת הצוללות" עודם בעיצומם. כל החשודים מכחישים את המיוחס להם, ועומדת לזכותם חזקת החפות.

עוד כתבות

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מבהירים כי בכוונתם ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות