גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תובעים נוספים נגד חברת הסייבר הרפואי: "מייסד ביו נקסוס רקם הונאה עזת-מצח ומחוכמת"

בשבוע שעבר נחשף כי קרן ההשקעות צ'כית תובעת 17 מיליון שקל מחברת ביו נקסוס ומהמייסד ציקי קורלנד פוקס בגין הונאה ● כעת נודע כי 6 משקיעים נוספים טוענים כי התפתו להשקיע על בסיס מצגי-שווא שהציג להם פוקס בדבר רווחיה ושוויה ● ביו נקסוס: "השקעה בחברה היא קניית סיכוי וסיכון"

ציקי פוקס, מייסד ביו נקסוס /  צילום: שלומי גבאי, וואלה
ציקי פוקס, מייסד ביו נקסוס / צילום: שלומי גבאי, וואלה

בשקט-בשקט, ובלי למשוך תשומת-לב תקשורתית מיוחדת, מתחיל כעת להתבהר היקף הטענות נגד חברת הסייבר הרפואי ביו נקסוס שנכנסה להליך פירוק, ובעיקר נגד האיש שייסד את החברה ועמד בראשה, ציקי (קורלנד) פוקס.

בשבוע שעבר פרסמנו ב"גלובס" כי Springtide (ספרינגטייד), הזרוע הבינלאומית של קרן ההשקעות הגדולה בצ'כיה KKCG, ומי שהייתה שותפתו של פוקס, תובעת מביו נקסוס ומפוקס, שכיהן גם כמנכ"ל ויו"ר הדירקטוריון של החברה, 17 מיליון שקל. זאת לאחר שלטענתה השקיעה בחברה שקרסה 35 מיליון שקל הודות להונאה רחבת-היקף שרקם פוקס. לטענת הקרן, ההונאה נגדה, שמעלה חשד למעשים פליליים לכאורה, כללה הצגת דוחות כספיים מפוברקים ומנופחים באלפי אחוזים, חשבוניות פיקטיביות ומצגי-שווא נוספים.

כעת מתברר כי לא רק הצ'כים טוענים שנפלו קורבן למעשה הונאה לכאורה שרקם פוקס, וכי נגד ביו נקסוס ובעלי השליטה בה מתנהל הליך נוסף שבו הועלו טענות בעלות דמיון רב לטענות אלה, הפעם על-ידי קבוצת משקיעים נוספת.

"הונאה מחוכמת ועזת-מצח שרקם ציקי פוקס, אשר קנה את אמונם של המשקיעים וניצל זאת כדי לגרור אותם להשקעה בחברת ביו נקסוס, על בסיס מצגי-שווא שהציג בדבר רווחיה ושוויה של החברה" - כך טוענים שישה משקיעים, ברובם זרים, בכתב התביעה על סך 2 מיליון שקל שהגישו נגד ביו נקסוס ופוקס.

באמצעות עו"ד גדעון גולדשטיין ממשרד גולדשטיין ושות', טוענים איש העסקים יקואל מירון וחמישה אזרחים ותאגידים זרים כי לצורך גיוס כספים מהם, "פוקס הציג בפניהם נתונים כספיים ואחרים אודות החברה, אשר בדיעבד התברר כי היו רחוקים מאוד מהמציאות, במאות ואלפי אחוזים".

עוד נטען בתביעה כי "מדובר בפערים כמעט בלתי נתפסים בין 'התמונה הוורודה' שהציג פוקס ובין המצב הקיים בפועל והתוצאות העגומות והדרמטיות של החברה שפוקס הסתיר מהתובעים".

כך למשל טוענים התובעים כי במסגרת סבב גיוס לביו נקסוס, שהחל בשלהי 2017, הוצגו להם נתונים שלפיהם בשנת 2016 הכנסות החברה עומדות על כ-9 מיליון דולר, בעוד שבפועל התברר להם כי בשנה זו רשמה החברה הכנסות בסכום של 21 אלף דולר בלבד. טענה זו, כמו גם טענות נוספות שמועלות בתביעה, כמעט זהה לטענות של הקרן הצ'כית שלטענתה נפלה קורבן למעשיו של פוקס.

התובעים צירפו לתביעה דוח כספי שעליו מתנוסס הלוגו של פירמת רואי החשבון PWC. בתביעה שהגישו הצ'כים בשבוע שעבר נכללה התייחסות גם לדוח זה, ונטען כי מדובר בדוחות מפוברקים שערך פוקס.

עוד טוענת קבוצת המשקיעים כי "פוקס ידע גם ידע שאין כל סיכוי שהכנסות ביו נקסוס דומות או אפילו קרובות לאלה שהציג, ושאין שום סיכוי ששוויה של החברה הוא כפי שהציג, אולם הדבר לא מנע בעדו להציג נתונים כוזבים ועל בסיסם לשכנע את התובעים להעביר כספים לביו נקסוס".

לטענת המשקיעים התובעים, אף שסוכם כי בתמורה להעברת הכספים הם יירשמו כבעלי מניות של ביו נקסוס, התברר להם כי שמם נעדר ממרשם בעלי המניות של החברה. באשר לגורל כספם שירד לטמיון, בעוד שבתביעה שהגישה הקרן הצ'כית נטען כי פוקס עשה שימוש בחלק מהכספים שקיבל לצרכיו האישיים - בתביעה שהגישה קבוצת המשקיעים הם בחרו לנקוט קו זהיר יותר, כשציינו כי לא ידוע להם עד היום מה נעשה עם הכספים שהעבירו.

הסכומים שהשקיעו כל אחד מהתובעים נע בין 75-150 אלף דולר. חלק מהם העבירו כספים אלה לחשבון הבנק של החברה, וחלק אחר אף העביר כספים לחשבון של פוקס עצמו, כדי שהוא ישקיע אותם בחברה. השקעה זו, טוענים התובעים, התבצעה לאחר שפוקס קיים עמם פגישות אישיות ובמהלכן רכש את אמונם, בעיקר על בסיס "מצגות ומסמכים שבהם הציג נתונים שקריים ומסולפים כדי להטעות ומתוך מודעות ברורה למעשיו החמורים ולנזקים שייגרמו".

לפני מספר שבועות הגישו פוקס וביו נקסוס כתב הגנה לתביעת ששת המשקיעים, שמהווה הזדמנות טובה להציץ לתשובה שעתיד לטעון פוקס גם ביחס לטענות נוספות שהועלו וייתכן שיועלו נגדו. לטענת פוקס, מדובר ב"תביעת-סרק שהוגשה בידי אנשי עסקים מנוסים, שבחרו להשקיע בביו נקסוס רק לאחר שביצעו את בדיקותיהם והפעילו את שיקול-דעתם והחליטו כי ההשקעה נכונה בעבורם. משמעות השקעה בחברה היא קניית סיכוי וסיכון".

עוד טוען פוקס כי המניע העיקרי להגשת התביעה נעוץ בעובדה שכעת "החברה חווה קשיים מסוימים". לטענתו, "המשקיעים מבקשים, בחוסר תום-לב משווע וללא כל זכות ועילה, להגיש תביעת-סרק להשבת כספי השקעתם, זאת בטענות מופרכות ותוך העלאת מעשיות שאין להן כל קשר למציאות".

לפי כתב ההגנה, פוקס השקיע בעצמו בביו נקסוס למעלה מ-2 מיליון דולר, והוא לא היה זה שעניין את המשקיעים התובעים בחברה. "התובעים, אשר עוסקים תדיר בהשקעות בחברות שונות, זיהו את הפוטנציאל הרב הטמון החברה לאחר בירורים ובדיקות שעשו מול מר פיליפ מטודי, שהיה דירקטור בחברה וכן שימש כיו"ר הדירקטוריון, ומי שמשמש כבעלים של חברת Duotem capital".

חברת Duotem capital מהונג קונג נמנית עם רשימת המשקיעים התובעים, אך לטענת פוקס, היא בכלל לא השקיעה את 150 אלף הדולר שלהם התחייבה. "בניגוד לתובעים האחרים, החברה ההונג קונגית לא מצרפת כל ראיה להעברת כספים כלשהם לביו נקסוס, ולא בכדי", נטען בכתב ההגנה.

קו ההגנה של פוקס בהקשר של אותו מטודי מתבסס גם על הטענה כי "הקשר בין התובעים לחברה נולד באמצעות קשר אישי וידידות רבת-שנים שהיה לכל אחד מהם עם מטודי". ואם לא די בכך, פוקס טוען כי "בניגוד לנטען בתביעה, אין ולא היו בין פוקס לביו התובעים או מי מהם יחסים אישיים או יחסי חברות, והיכרותם נולדה דרך מטודי ורוכזה סביב השקעתם בחברה".

גם קרן ספרינגטייד הצ'כית מצאה את עצמה מככבת בכתב ההגנה של פוקס. "לאחר כניסתם של התובעים להשקעות בחברה, החלה ספרינגטייד בשורה של פעולות מפרות, אשר פגעו בפעילות החברה ועיכבו את התקדמותה ואת תוכניותיה. פעולות אלה היוו טריגר לשורה של הליכים ופעולות, ובין היתר הוגשה בקשה לפירוק החברה בידי עובדי ביו נקסוס", טוען פוקס.

עו"ד גדעון גולדשטיין, בא-כוחו של פיליפ מטודי, מסר כי "בניגוד לניסיונות של ציקי פוקס להסיט את האשמה ממנו, מר מטודי לא הציג מצגים בפני המשקיעים. ציקי פוקס הוא שהציג מצגי-שווא כוזבים בפני המשקיעים כולם, ובכלל זאת בפני מר מטודי, ובכך הטעה גם את מר מטודי. עובדה היא שעוד ועוד משקיעים טוענים כי ציקי הוא זה שהציג להם מצגי-שווא, ולראיה - ביו נקסוס הפסידה בתביעה שהוגשה נגדה באוסטרליה, והיא נתבעת על-ידי משקיעים נוספים בסינגפור, בהונג קונג, בטיוואן, בתאילנד, בסין ובצ'כיה. בעקבות המצגים הכוזבים שהציג ציקי והתחייבויותיו באופן אישי, החברה בשליטת מר מטודי השקיעה כספים שניתנו ישירות לציקי פוקס כדי שיעבירם לביו נקסוס, ולהעברת הכספים לפוקס היו עדים אנשים בכירים".

עורכי דינה של קרן ההשקעות ספרינגטייד, טל שפירא וניב וניש ממשרד תל-צור ושות', מסרו בתגובה כי מדובר בטענות מופרכות שאינן ראויות להתייחסות, הבאות מפי אדם אשר מופנות כלפיו טענות חמורות ביותר בדבר ביצוע מעשי מרמה וזיוף כלפי מרשתם, בגינם הוטל עיקול בסך 17 מיליון שקל על נכסיו. 

"תביעת-סרק" 

עו"ד מאיה עזריאל-לאוב, המייצגת את ציקי פוקס בהליך זה, מסרה בשמו של פוקס בתגובה: "מדובר בתביעת-סרק על-ידי משקיעים אשר מנסים לתפוס טרמפ על הסכסוך בין בעלי המניות המרכזיים של החברה, ולראיה מעלים שוב את אותן טענות שקריות. התובעים מובלים על-ידי מר פיליפ מטודי, ששימש כיו"ר דירקטוריון החברה לשעבר ואשר התחייב להשקיע בחברה אך מעולם לא העביר לה כספים, אלא הוביל את חבריו התובעים בתביעה זו להשקיע סכומים זניחים, תוך שאמר להם כי הוא השקיע בחברה. כעת, כשהחברה נקלעה למצב קשה בעקבות הפרות חברת ספרינגטייד הצ'כית, המשקיעה של החברה אשר הרסה את החברה, הם מבקשים את הכסף חזרה בטענות-סרק וללא כל זכות.

התובעים התחייבו כי קראו את דוחות החברה ובדקו אותה כרצונם, ואין להם שום עילת תביעה. יש כאן ניסיון נואש ושקרי להוציא כספי השקעה שנעשו בעבר הרחוק, וזאת עקב מצבה העגום שאליו נקלעה החברה. הטענות נגד ציקי פוקס באופן אישי הן מופרכות, וכל טענה לתרמית היא רק כדי לנסות לייצר עילה נגד ציקי בחוסר תום-לב. יש כאן יד אחת מתואמת ומתוזמנת להפליא בין ספרינגטייד הצ'כית לבין מר מטודי בניסיון נלוז 'לתפור תיק' למר פוקס. אנו בטוחים שבזמן הקרוב יתבררו הדברים והעובדות האמיתיות ייחשפו". 

עוד כתבות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה