גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המלחמה במזרח התיכון שלא הכרתם: למה ישראל עדיין נופלת משכנותיה ביכולת למשוך תיירים

ישראל נהנתה בשנה החולפת ממספר שיא של תיירים, אבל ביחס למדינות הקרובות אליה - ירדן, מצרים, לבנון וקפריסין - לא מדובר במספר פנומנלי ● אז מי שיאנית האזור, ועם אילו תוכניות עתידיות שלהן משרד התיירות יצטרך להתמודד?

תיירים מצלמים ליד מקדש לוקסור במצרים / צילום: Mohamed Abd El Ghany, רויטרס
תיירים מצלמים ליד מקדש לוקסור במצרים / צילום: Mohamed Abd El Ghany, רויטרס

4.5 מיליון תיירים פקדו את ישראל ב-2019 - מספר שיא שמסב נחת ואופטימיות לעתיד. אבל האם ביחס למדינות השכנות מדובר במספר פנומנלי? האם הדשא של השכן ירוק יותר, וחופי הים שלו תכולים יותר?

דקנו כמה תיירים פקדו את המדינות הסובבות, אלה שכנראה נכנסות למערכת ההתלבטות של רבים מהתיירים (שלא באים לישראל מטעמי דת) האם לנסוע לישראל, לקפריסין או לירדן.

אז לנו יש את ירושלים ואת תל אביב, אבל גם המתחרות שלנו לא נחות על זרי הדפנה, והן שואפות להגדיל את המספרים שלהן עם תוכניות מרחיקות לכת. מי שיאנית האזור? מי עדיין מתקשה למשוך תיירים? ועד כמה התחרות תהפוך למאתגרת יותר? סקירה מזרח-תיכונית:

מצרים מתאוששת - ומקדמת כל עיר כיעד תיירותי נפרד

אחרי שנים שבהן המספרים הצביעו על מגמת ירידה (מאז ההפיכות ב-2011) - שנת 2019 סימלה התאוששות: יותר מ-13 מיליון תיירים ביקרו במצרים המשופעת באתרים תיירותיים. ב-2018 ביקרו במצרים 11.34 מיליון תיירים. התחזית היא כי בשנת 2020 יבקרו במצרים כ-15 מיליון תיירים.

הדשא של השכן - כניסות התיירים למדינות השכנות

ב-2019 מדינת היעד ממנה הגיעו הכי הרבה תיירים היא גרמניה עם 2.5 מיליון תיירים, לעומת כ-707 אלף בלבד ב-2018. גידול דרמטי רשמה מצרים גם במספר התיירים מצפון אמריקה, כשהתחזית הן כי מ-1.5 מיליון מבקרים ב-2018 יגדל מספרם ל-2.23 מיליון ב-2022.

לאחרונה הכריזה מצרים כי היא תעמיק את קידום התיירות בפלטפורמות הדיגיטליות, כדי להתאים את עצמה "לשינויים הטכנולוגיים בסקטור הכללי של התיירות". הסלוגן שילווה את הפרסום הוא "People2People", כשאג'נדת הפרסום תקדם כל עיר כיעד תיירותי נפרד תוך דגש על פתיחת המוזיאון הגדול במצרים GEM בסוף 2020.

פתיחת המוזיאון, המשתרע על שטח של 500 אלף מ"ר, אף הציבה את מצרים במרכז כתבה שפורסמה בשבוע שעבר ב-BBC כיעד שמומלץ לביקור ב-2020. גם לקסי אלפורד, ששבר את שיא גינס כמטייל הצעיר בעולם שביקר במספר הגדול ביותר של מדינות (196 מדינות עד לגיל 21), בחר למקם את מצרים בראש דירוג "היעד הבא" ל-2020 בהמלצות שגיבש עבור מגזין "פורבס".

ירדן צומחת - ונעזרת בשדה התעופה רמון

שיעור הצמיחה במספר התיירים שסיכמו את 2019 בירדן הוא 9%: מ-4.9 מיליון תיירים ב-2018 ל-5.36 מיליון תיירים ב-2019. מספר התיירים שנותרו ללון בירדן הסתכם ב-4.5 מיליון, עלייה של כ-8% לעומת השנה הקודמת.

בירדן מתגאים במהלך שיווקי שקידמו רשויות התיירות של הממלכה עם מכירה של כ-250 אלף כרטיסי מעבר משולבים (Pass Tickets) המתירים כניסה ל-40 אתרים לתיירים. כמות הכרטיסים שנמכרו הכפילה את עצמה ביחס לשנה הקודמת. המחיר לכרטיס משתנה לפי קטגוריות האתרים, והוא נע בין 340 ל-390 שקל (70-80 דינר ירדני). הכנסות המדינה ממכירת כרטיסי המעבר הללו האמירו להיקף של כ-88 מיליון שקל (18 מיליון דינר).

הכרטיס המשולב הוא חלק ממאמצי הממלכה להגדיל את מספר התיירים שמבקרים בה, לרבות עידוד התיירים לבקר במגוון אתרים בז'אנרים שונים ובעיקר להאריך את השהות שלהם במדינה - משימה שכל מדינה צריכה לשאוף אליה במטרה להגדיל את ההכנסות מתיירים.

ירדן ידעה למנף אירוע שהתרחש ממש לאחרונה, כשבסוף נובמבר בחרה קולפדליי להשיק את האלבום החדש שלה בשתי הופעות שנערכו בעמאן. המדינות מהן הגיעו מרבית התיירים לירדן הן ספרד, איטליה גרמניה וצרפת.

בכוונת הירדנים להעמיק את הפעילות מול התיירים מאירופה: חברת הלואו קוסט איזי ג'ט החלה להפעיל טיסות ישירות מלונדון לעקבה. ה"אינדיפנדנט" הבריטי אף הכליל את עמאן בין עשרת הערים המומלצות לתייר לשנת 2020.

עם או בלי קשר, ריאנאייר צמצמה במקביל את הטיסות הישירות שלה לשדה התעופה רמון. בטיסות אלה, שפועלות בעונת החורף (אוקטובר עד מרץ) ושרובן מופעלות על-ידי חברות לואו קוסט, אמורים להגיע תיירים לאילת בגינם מקבלות חברות התעופה 60 אירו סבסוד לכל נוסע. אלא שלא כולם נשארים באילת - כ-15% מהתיירים שנוחתים ברמון ממשיכים לירדן ולמצרים. גם עליהם מקבלות חברות התעופה את המענק ממשרד התיירות בישראל.

לבנון קפואה - גם במספר התיירים

הצלע החלשה במובן התיירותי של האזור היא המדינה הקטנה ששוכנת מצפון לישראל: בלבנון ביקרו קצת יותר מ-2 מיליון תיירים ב-2019. אומנם 30 שנה חלפו מאז מלחמת האזרחים שפקדה את לבנון, אבל עדיין המוניטין שלה מרחיק תיירים, למרות 240 הקילומטרים של חופי הים ובירתה ביירות שנחשבת לעיר בילויים מהנה ורוויית מוזיאונים ותרבות. ארץ המקור ממנה מגיע הנתח העיקרי של התיירים ללבנון היא ערב הסעודית, שגם הזרימה מיליארד דולר לשיקום הכלכלה של לבנון.

לבנון נהנית מתיירות חורף לאור מזג האוויר הנוח שלה. אחרי כתבה שפורסמה ב"ניו יורק טיימס" באוגוסט האחרון, לבנון יכולה להסמיק בגאווה על הפרגון כיעד תיירותי מומלץ לאור קוטנה הזעיר (שעתיים נסיעה מקצה לקצה) והוורסטיליות של הנוף המשתנה - מחופי ים, עד יערות ירוקים והר מולבן משלג (מוכר מאיפשהו?).

עם זאת, זמן קצר לאחר מכן לבנון "זכתה" להחמרה באזהרות מסע שפרסמו הרשויות האמריקאיות בכל הנוגע לביקור במדינה שבה "עורבות סכנות של אלימות".

תיירי מדינות המפרץ הם הנתח העיקרי מבין תיירי לבנון, אלא שהאירופאים הוא הקהל הנחשק. אומנם ממוצע השהות שלהם נמוך ביחס לתיירי מדינות המפרץ שנשארים 10 ימים בממוצע (כולל חופשת סקי), אבל לפי נתוני משרד התיירות הלבנוני, האירופאים מוציאים יותר, החל מסגמנט לינה יוקרתי יותר שהם בוחרים ועד לשאר ההוצאות.

לבנון משווקת את עצמה כיעד של 365 ימים בשנה, כשהיא ממתגת יעדים למשוך תיירים ספציפיים - דוגמת תיירי סקי, תיירי טבע, תיירי חוף ואפילו תיירי אקולוגיה.

קפריסין מאוכזבת - ומאשימה את תומאס קוק

האי הקטן זכה ב-2019 לביקור של כ-3.97 מיליון תיירים, מספר שהוגדר כ"מאכזב" מבחינת רשויות התיירות של קפריסין, כשהוא משקף גידול סמלי של 1% לעומת השנה הקודמת. משרד התיירות של קפריסין אף הגדיר את 2019 כשנה מאתגרת, אך עם זאת גרס כי אין צורך להילחץ.

בשלוש השנים החולפות מספר התיירים בקפריסין הדגים צמיחה, והיא נבלמה יחסית לאור שילוב של כמה גורמים. בין היתר תולים אשמות בקריסת ענקית התיירות הבריטית תומאס קוק ב-2019, משום שבריטניה תופסת נתח של שליש מתיירי האי קפריסין.

סיבות נוספות לבלימה היחסית מנה סגן שר התיירות במסיבת עיתונאים שכינס לאחרונה, כשהוא התייחס לתחרות מול המדינות טורקיה, מצרים, טוניס ומרוקו, שממשיכות לגדול כיעדי תיירות. עוד הוא מנה את הפסקת כמה קווי תעופה לאי - שבלמו את הגידול בתיירות.

עם הפנים לשנה הבאה, קפריסין תתמקד בשווקים נוספים מעבר לשני השווקים החזקים מהם מגיעים התיירים אליה, בריטניה וקפריסין, שמבחינת המשרד מיצו את הפוטנציאל שלהן. בין מדינות היעד שאליהן מכוונת קפריסין לעשור החדש בתיירות הן המדינות הסקנדינביות וכן בלגיה וצרפת.

בריטניה, שהשנה גם עסקה רבות בברקזיט, היוותה כאמור את מדינת היצוא הגדולה ביותר בכל הנוגע לתיירים בקפריסין, כשממנה בלבד הגיעו 1.3 מיליון תיירים (33.5%) ב-2019, מרוסיה הגיעו לקפריסין כ-781 אלף תיירים (18%). ישראל היא המדינה השלישית ברשימה, כשמכאן הגיעו בשנה החולפת יותר מ-293 אלף תיירים (7.4%) לקפריסין השכנה.

מנוע צמיחה נוסף שאליו מכוונת קפריסין הוא של תיירות הקרוזים דרך ספינות שיעגנו בנמל קפריסין. זאת ועוד, בדומה לאג'נדות של מדינות רבות, קפריסין תשווק את עצמה כיעד לקהלים שונים בהתאמה לפי קבוצות גיל וצרכים משתנים לתחומי עניין מגוונים, ולא רק כיעד לחופשת בטן-גב בחופי הים שלה. 

עוד כתבות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת ״יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה״ל״

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים