גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה - משפט טראמפ החל, אמריקה נקרעת לגזרים

הנשיא העדיף את האוויר הצח של דאבוס בשעה שהסנאט הפך לבית משפט ● ראשו של הנשיא לא יותז, אבל חרדה ודריכות מלוות את התהליך הפוליטי ● סקר חדש מראה כי רוב עצום של האמריקאים חוששים שהבחירות הממשמשות ובאות לא יהיו "בטוחות". לא היו עוד נתונים כאלה ● דעה

בניין הקפיטול בוושינגטון / צילום: Sarah Silbiger, רויטרס
בניין הקפיטול בוושינגטון / צילום: Sarah Silbiger, רויטרס

הנשיא ברח לדאבוס. עיר מקלט קצת משונה בשביל דונלד טראמפ. היא מייצגת את כל מה שהוא מתעב, לכאורה. היא בירת כל האליטות, היא ציר קורי העכביש של הגלובליסטים, היא שופעת ג'ורג' סורוסים, היא מלאה חסידי סחר חופשי; עכשיו היא גם מלאה מאמתי-אקלים.

אחד מחביבי טראמפ משכבר הימים, יצרן תיאוריות הקונספירציה אלכס ג'ונס (Infowars) אמר פעם על דאבוס שהיא יצוקה בתבנית השטן. מי שהיה יושב ראש מטה הבחירות של טראמפ, ואחר כך "האסטרטג הראשי" שלו בבית הלבן, סטיב באנון, נבח זה לא כבר לעומת בן פלוגתא, "אתם לא שפויים, אתם שייכים למפלגת מכונת התעמולה של דאבוס!". נראה שגידוף מלומד יותר לא עלה על דעתו.

הנשיא יצא מוושינגטון לפני שנשיא בית המשפט העליון היכה בפטישו, במליאת הסנאט, לא הרחק מן הבית הלבן, והכריז על פתיחת משפטו של דונלד ג'יי. טראמפ, נשיא. הוא לא רצה להיות שם כאשר אות־הקין הזה מוטבע על מצחו.

הוא נעשה אתמול הנשיא השלישי בתולדות הרפובליקה, שהסנאט התכנס כדי לדון בהדחתו. לא, הוא לא יודח. אבל אות־קין הוא אות־קין. אנשים זוכרים את אנדרו ג'ונסון, אחד הנשיאים הפחות־ראויים להיזכר, רק מפני שלפני קצת יותר מ־150 שנה הוא היה הראשון שהועמד למשפט הדחה. חסר אז קול אחד ויחיד לרוב המיוחס של שני שלישים, הנחוץ להרשעה ולהדחה.

דונלד טראמפ/ צילום: רויטרס

הנשיא בגרם המדרגות

לא תמיד ברור עד כמה חשוב לדונלד טראמפ מה יגידו עליו בעוד מאה או מאתיים שנה. הוא אינו ווינסטון צרצ'יל, שהיה לו שיח קבוע עם שר ההיסטוריה, והוא חזר וסיפק טיוטות להיסטוריונים של המאה ה־25. טראמפ אינו קורא ספרים, אפילו לא ביוגרפיות פוליטיות שגם נשיאים לא־מלומדים נוהגים לקרוא (ג'ורג' בוש הבן, למשל).

אבל כל נשיא המטפס בגרם המדרגות של הבית הלבן (כשהמעלית מקולקלת), חוזר ונתקל בדיוקנאותיהם של קודמיו. בעל כורחו הא חושב על העבר ועל העתיד. הוא יודע ששום דבר לא ימחה את זכרון הימים האלה. אמריקאים יתווכחו על פרטי כתב האישום נגד טראמפ עד שילבין שיער־ראשם של מי שהיו תינוקות בעריסתם בינואר 2020.

נשיאים במצור תמיד שוחרים לשאוף אוויר צח בחו"ל. ריצ'רד ניקסון, ב-1974, יצא למסע דילוגים במזרח התיכון, כאשר לולאת ההדחה התחילה להתהדק סביב צווארו. היה לו קריש־דם ברגל. הרופאים הזהירו אותו שהוא מסכן את חייו. הוא התעלם מהם. אולי הוא אפילו קיווה שהקריש יעניק אקורד סיום דרמטי לחייו, יפטור אותו מהתוצאות של ווטרגייט, ויעלה אותו למעלת מי שמסר את נפשו ברדיפת שלום.

אגב, הוא נשא אז נאום יוצא מן הכלל בארוחת ערב חגיגית במשכן הכנסת. בארה"ב כמעט לא שמו לב לנאום, אבל ישראלים התמוגגו מכשרון הדיבור ומן החוכמה הצרופה.

כשהוא חזר הביתה, ועדת המשפטים של בית הנבחרים הצביעה לטובת אימפיצ'מנט, זאת אומרת הגשת כתב אישום נגדו לצורך העמדתו לדין הסנאט. הוא לא חיכה. בעלי בריתו במפלגה הרפובליקאית אמרו לו שגורלו נחרץ, ויימצא רוב של שני שלישים להדחתו. הוא התפטר ובכך הפך לנשיא היחיד ב־230 שנות הרפובליקה שעשה כן.

הכלבים נובחים

ביל קלינטון הראה לאמריקאים ששום דבר לא יסיח את דעתו מעבודת הממשל. בניגוד לטראמפ הוא היה פופולרי מאוד. אף כי הדמוקרטים היו מיעוט בסנאט, נמצאו די רפובליקאים כדי להעניק רוב לזיכויו. טכנית, הנשיא יכול לטעון לזיכוי, גם אם 66 סנאטורים מתוך 100 מצביעים לטובת הרשעתו, מפני שנחוצים 67 להרשעה. אבל בסנאט ב־1999 שוחרי ההרשעה לא מצאו אפילו 51.

ביום שבו נפתח משפטו, קלינטון ביקש מן הקונגרס להגדיל פי שלושה את ההקצבות לתכניות העשרה בבתי ספר. במקרה שלו, הכלבים נבחו והשיירה עברה גם עברה.

דונלד טראמפ אמנם הצליח להקרין סמכות והישגים ערב משפטו. ביום שבו נמסר כתב האישום נגדו למנהיג הסנאט, טראמפ חתם על הסכם סחר זמני עם סין במעמד רב רושם. יום קודם הוא חתם על הסכם הסחר המשולש עם מקסיקו ועם קנדה. זה מה שעושה מנהיג אמיתי. אכן הכלבים נובחים.

1649: הפרלמנט התיז את ראשו

יום שלישי בוושינגטון היה יום מר ונמהר, בלי קשר לדעות פוליטיות. החוקה האמריקאית הפכה את סיום כהונתו של נשיא לאקט של שוד־ושבר. אילו רק היה בה קצת יותר טעם של דמוקרטיה פרלמנטרית, שבה נשיא יכול להפסיד בהצבעת אמון מבלי שיתעורר החשש, כי עמודי השיש של הרפובליקה יקרסו.

מסורת האימפיצ'מנט (שאין לה תרגום מוצלח לעברית) נובעת מן המשפט האנגלי. במובן הזה, משפט הנשיא מזכיר את משפט המלך צ'ארלס הראשון בפרלמנט בלונדון, ב־1649. הוא השתמש לרעה בכוחו, הוא ניסה לפזר את הפרלמנט, הוא התחיל מלחמת אזרחים, הוא ניגף בה. הפרלמנט התיז את ראשו, ובמשך 12 שנה היתה באנגליה רפובליקה. כאשר בנו של מותז־הראש חזר לשלטון ב־1660, הוא ציווה להוציא את גופתו של מנהיג הרפובליקה אוליבר קרומוול, מקברו, ותלה אותה למען יראו וייראו.

אבל מלכי בית סטיוארט לא התאוששו מהתזת הראש. ההילה המיסטית ניטלה מן המלך. הוא נעשה בשר ודם. נכדו של מותז־הראש הודח במהפכה חדשה, 40 שנה אחרי סבא.

האם הנשיאות האמריקאית תאבד את הילתה בעקבות המשפט הזה, שבו לא יותז שום ראש? זו שאלה מעניינת. פוטנציאל השימוש לרעה בכוח פוליטי גדול בנשיאות האמריקאית גבוה הרבה יותר מאשר בכל כהונה פוליטית אחרת בעולם הדמוקרטי. מה טוב היה לאמריקה, אילו קצת פחות דרמה הקיפה את העומדים בראשה.

שייגמר כבר, לכל הרוחות

הסקרים מראים פעם אחר פעם פילוג עמוק בחברה האמריקאית כמעט בכל עניין מרכזי. סביר להניח, אם כי מי יודע, שגם הבחירות הבאות יוכרעו על חודם של כמה עשרות אלפי קולות. דריכות וחרדה מלוות את התהליך הפוליטי. סקר דעת קהל משותף לשירותי השידור הציבוריים הראה אתמול (ג'), כי שני שלישים מן הדמוקרטים ו־85% מן הרפובליקאים חוששים שהבחירות הממשמשות ובאות לא יהיו "בטוחות". 40% חוששים שארץ זרה תתערב במהלך הבחירות. רק 62% מאמינים שהבחירות יהיו "הוגנות". רבע חושבים שהבחירות יזויפו. 16% חוששים שייעשה ניסיון למנוע מצביעים (בייחוד שחורים) מלהגיע לקלפי. אלה נתונים מבהילים.

עצרת גדולה של בעלי כלי נשק פרטיים נערכה ביום ב' בריצ'מונד, עיר הבירה של מדינת וירג'יניה, לא הרחק מוושינגטון. חששות כבדים מפני אלימות קדמו לעצרת, והמושל הדמוקרטי של המדינה הטיל מצב חירום במרכז העיר. לא היתה אלימות פיזית, אבל הדברים שנאמרו היו רוויים אלימות. דובר אחר דובר הודיעו שאין בדעתם לכבד את חוקי המדינה, אם וירג'יניה תנסה להגביל את הבעלות על כלי נשק. מסרים כאלה אפשר לשמוע בכל רחבי ארה"ב.

משפט הנשיא אינו מוכרח להסתיים בהתזת ראש כדי לגרום נזק חמור לריקמה החברתית והפוליטית של ארה"ב. שייגמר כבר, לכל הרוחות.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס