גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אפילו הצנזורה הסינית לא מצליחה להעלים את נגיף הקורונה

מעצרים בגין הפצת "מידע כוזב", הגבלת הדיווחים בעיתונים ובתקשורת ומחיקת תגובות וסרטונים שמועברים בשיחות פרטיות ● הרשויות הסיניות ניסו לעצור את הדיון במגפה, אך הסכר נפרץ, והקורונה תופסת כבר ימים ארוכים את טבלת הנושאים החמים ביותר ברשתות החברתיות המקומיות

עוברי אורח חובשים מסיכות ברחוב מחשש להידבקות מנגיף הקורונה שפרץ בווהן שבסין / צילום: רויטרס
עוברי אורח חובשים מסיכות ברחוב מחשש להידבקות מנגיף הקורונה שפרץ בווהן שבסין / צילום: רויטרס

בתחילת חודש ינואר עצרה משטרת העיר וואהן שמונה אזרחים מקומיים בגין פרסום והפצת מידע כוזב באינטרנט ללא הוכחות. השמונה פרסמו ברשתות החברתיות הסיניות פוסטים לפיהם מגפת הסארס הקטלנית חזרה. באותו הזמן כבר נדבקו יותר מ-40 בני אדם בווירוס הקורונה בעיר, אך הרשויות העירוניות ניסו בכל כוחן לשמור על שקט תעשייתי מבית. באיום לא מרומז, קראה משטרת וואהן לציבור לנהוג לפי החוק ולהימנע מהפצת דיסאינפורמציה. מעצר זה נראה מגוחך במיוחד כיום לאחר שמניין המתים ממחלת הריאות הקטלנית הגיע ל-80, ושורת ערים סיניות, ובראשן וואהן עצמה, נמצאות תחת סגר.

ב-2003 ספגה ממשלת סין ביקורת חריפה על כך שהסתירה מהקהילה הבינלאומית במשך חודשים את מגפת הסארס שפרצה במדינה וגבתה בסופו של דבר את חייהם של 774 בני אדם. לעומת זאת, הפעם סין לא התעכבה, ומיד עם גילוי וירוס הקורונה בסוף דצמבר מיהרה ועדכנה את ארגון הבריאות העולמי. למרות זאת, מרבית הרשויות הסיניות המשיכו לדבוק בדפוסים המסורתיים ולטשטש את ממדי המגפה בפני אזרחיהם, גורמות להם להמשיך לחיות את חייהם כרגיל בזמן שהיו אמורים לנקוט משנה זהירות.

מלבד השתקת גולשים, הנמיכו הרשויות את הטון גם בתקשורת המסורתית. בעיתון חדשות הערב של וואהן, העיתון הנפוץ ביותר בעיר בה פרצה המגפה, לא פורסם אזכור של וירוס הקורונה בעמוד הראשי במהלך שבועיים שלמים עד ל-19 בינואר, הרבה אחרי שמקרה המוות הראשון דווח. גם בימים האחרונים, כשמגפת הקורונה כבר הפכה לנושא המדובר ביותר בעולם, המשיכו גופי תקשורת ממשלתיים בולטים, כמו הטלוויזיה המרכזית CCTV ועיתון המפלגה הקומוניסטית "People’s daily", לדחוק את הדיווחים על המגפה עמוק לתוך המהדורות ועמודי העיתון.

העיתונים הסינים מוגבלים בדיווח 

מאז ימי התפרצות מגפת הסארס זינקה הכלכלה הסינית והמדינה חיזקה משמעותית את מעמדה הבינלאומי, אך בכל הנוגע לחופש העיתונות היא דווקא הלכה אחורה משמעותית. בימי מגפת הסארס הובילו עיתונים סיניים, ובראשם ה"סאות'רן מטרופוליס דיילי" מהעיר גוואנגג'ואו, תחקירים ומאמרי ביקורת נוקבים נגד תפקוד הרשויות המקומיות במשבר. אלא שמספר שנים לאחר מכן נקמו הרשויות בעיתון על הביקורתיות, כשעורך סאות'רן מטרופוליס ושורת עיתונאים נעצרו לתקופות שונות ונמנע מהם לחזור לעסוק בעיתונות. מרחב החופש שניתן לעיתונות ביקורתית קטן משמעותית, וכיום מוגבלים העיתונים הסינים ביכולתם לדווח עצמאית על מאורעות רגישים, כמו וירוס הקורונה, והם נדרשים להתבסס על הידיעות של הסוכנויות הממשלתיות. לפיכך נותר הדיווח ברובו אינפורמטיבי, רשמי ולא ביקורתי.

במקום בעיתונות, ביקורת נגד הרשויות אפשר למצוא בימים אלו בשפע באינטרנט הסיני. הרשויות אמנם ניסו לעצור את הדיון במגפה בתחילת הדרך, דרך הענשת "מפיצי השמועות", אך בשבוע האחרון הסכר נפרץ. מגפת נגיף הקורונה, שבסינית נקראת פשוט "סוג חדש של דלקת ריאות", תופסת כבר ימים ארוכים את כל טבלת הנושאים החמים ביותר ברשתות החברתיות המקומיות כמו סינה וויבו, הגרסה הסינית לטוויטר.

הרשויות עדיין ממשיכות לצנזר תגובות, ואפילו סרטונים מבתי החולים שמועברים בשיחות פרטיות בוויצ'ט, הווטסאפ הסיני, נעלמים בפתאומיות, אך כמות התגובות גדולה מדי כרגע מכדי למחוק את כולם. חלק מהתגיות הקשורות לווירוס הקורונה צברו מעל ל-8 מיליארד צפיות בוויבו, מהמספרים הגבוהים ביותר בהיסטוריה של הרשת.

בסין כל גולש חייב להזהות במספר הטלפון בעת ההרשמה לרשתות החברתיות, כך שהאפשרות להישאר אנונימי לא קיימת. למרות זאת, גולשים סינים רבים לוקחים את הסיכון ומביעים ברשת את חוסר שביעות רצונם מתפקוד הרשויות. עיקר הביקורת מופנית כלפי רשויות מחוז חוביי, בו שוכנת העיר וואהן, על מגמת הסתרת הדיווחים. בין השורות אפשר למצוא גם ביקורת על הממשל המרכזי בראשות נשיא סין שי ג'ינפינג. "למה הממשלה פוחדת מדיון ציבורי?", תהה גולש אחד; "הם איטיים בטיפול במשבר, אך מהירים בסתימת פיות", הוסיף אחר; "אם איבדנו ביטחון בהם, הממשלה צריכה להרהר קודם בעצמה במקום לסתום פיות", צייץ גולש שלישי; "האם בבקשה תוכלו לשלוח מנהיג אחראי לחוביי?", שאל גולש נוסף.

האתר Free WeChat, המנטר את הצנזורה ברשת הסינית, מצא כי רבות מההערות שהוסרו מהרשת הסינית היו קשורות לדברים שאמר ג'יאנג יאנחונג. ג'יאנג, לשעבר רופא בכיר בבית חולים צבאי בבייג'ינג, היה מי שחשף ב-2003 בראיון לתקשורת הזרה את הממדים האמיתיים של מגפת הסארס. בגין הדלפה זו הוא בילה תקופה קצרה במעצר. ג'יאנג רמז כי גם הפעם הרשויות הסיניות לא מגלות שקיפות מלאה בנוגע לממדי המגפה. באופן אירוני, אפילו הודעה שפרסמה ועדה בכירה של ראשי המפלגה הקומוניסטית וקראה לפתיחות במידע, נעלמה מסיבות לא ברורות מהרשת. "מי שביודעין מעכב או מסתיר דיווחים למען האינטרסים שלו ימוסמר לנצח בעמוד הבושה", נמסר בהודעה שנעלמה מאוחר יותר.

מסכות פנים במקום מעטפות מזומנים 

לצד ביקורת על תפקוד הרשויות, אחד הדיונים החמים ברשת הסינית בימים האחרונים נוגע במסחר ובצריכה של בשר חיות בר. הסינים ידועים בחיבתם לציד ולאכילת חיות אקזוטיות, אך בימים האחרונים גברה הקריאה לסגור לצמיתות את כל השווקים שבהם נמכר בשר חיות בר. נזכיר, כי מגפת וירוס הקורונה החלה לפי החשד בשוק סיטונאי בוואהן בו נמכרו פירות ים לצד בשר חיות בר. תמונה שנפוצה ברשת הסינית הציגה תפריט של כ-100 בעלי חיים שנמכרו בשוק המדובר, כולל טווסים, גמלים ויענים.

מודעה שמציגה את  בעלי החיים שנמכרו בשוק שבו פרצה המגפה/  צילום: מתוך וויבו

סרטון אחר שצבר תאוצה ברשת היה של צעירה סינית אוכלת עטלף. עטלפים מסומנים כרגע כאחד הגורמים לווירוס הקורונה. בסינית נקרא עטלף "ביאן פו", כאשר "פו" היא גם המילה המסמנת עושר. הדמיון בצליל הוא אחת הסיבות לעניין הסיני באכילת בעל החיים, אלא שכעת התיאבון הלאומי למוצרים מסוג זה נמצא בירידה חדה. "עבור החיים הבטוחים שלך, עבור הביטחון המשותף של האנושות כולה, עבור הגנת הטבע - לאסור לחלוטין את שוק הציד של חיות בר. לוקחים שליטה על הפה שלנו", נכתב במודעה שנפוצה באינטרנט הסיני.

בין לבין יש גם גולשים סינים ששומרים על הומור. מגפת הקורונה פרצה במקביל לחגיגות של ראש השנה הסיני בשבוע שעבר, החג החשוב ביותר בלוח השנה הסיני וזמן של התכנסות משפחתית. במפגשים המשפחתיים מקובל כי קרובי המשפחה מחלקים אחד לשני מעטפות אדומות עם מזומנים כמתנה. לרגל המצב פרסמו גולשים תמונות בהן מוחלפים המזומנים במשהו חשוב הרבה יותר - מסכות פנים. 

גולשים החליפו את המזומנים במעטפות האדומות לרגל חג השנה הסיני במסכות פנים/  צילום: מתוך וויבו

מגפת הסארס הולידה את המסחר האלקטרוני בסין

כאשר מגפת הסארס פרצה בסין לריצ'רד ליו היו כתריסר חנויות אלקטרוניקה בלבד. החשש להידבק במגפה גרם ללקוחות להדיר את רגליהם מהחנויות, ואפילו המוכרים ביקשו להישאר בבית כדי לא לקחת סיכונים. בעצת אחד ממנהליו, ליו החליט להקים אתר אינטרנט שיאפשר ללקוחות לרכוש מוצרים אונליין מהבית. כך נולדה אימפריית המסחר האלקטרוני של JD.com, חברת המסחר באינטרנט השנייה בגודלה בסין, ששווה כיום 58 מיליארד דולר. "אם לא מגפת הסארס מעולם לא הייתי מגיע למסחר אלקטרוני", הודה ליו בראיון.

מגפת הסארס איימה בתחילה גם על פעילותה של עליבאבא, מובילת שוק המסחר האלקטרוני בסין, שעשתה באותם ימים את צעדיה הראשונים בקמעונאות ברשת. לאחר שעובד החברה נדבק במגפה, נשלחו כל 500 עובדי המטה של עליבאבא לעבוד מהבית. אלא שבסופו של דבר, עליבאבא התחזקה מהמגפה כאשר התנועה באתר החברה קפצה לשיאים חדשים, כשהלקוחות הסינים אימצו בלית ברירה את הקניות ברשת.

17 שנה אחרי מגפת הסארס, שוק המסחר האלקטרוני הסיני הוא מהמפותחים בעולם והסינים קונים הכל מהכול ברשת. בעקבות הידיעות על התרחבות מגפת וירוס הקורונה בימים האחרונים, צללו מניות חברות המסחר האלקטרוני הסיניות. החברות נמצאות כרגע בלחץ מהממשל הסיני לתרום להתמודדות עם המשבר באמצעות אספקה מתמדת של מסכות פנים שנמצאות בחוסר.

עם זאת, בטווח הארוך, אם המשבר הבריאותי בסין יתמשך, חברות המסחר האלקטרוני יכולות לצאת מורווחות שכן הלקוחות המקומיים יעדיפו להימנע מקניונים וממקומות הומי אדם ולהגדיל את הקניות ברשת. לצד עליבאבא ו- JD.com, גם ענקית משלוחי המזון הסינית מייטואן דיאנפינג, שמנייתה נסחרת בבבורסה בהונג קונג, מספקת שירות חיוני, כי למי יש כוח לצאת למסעדה בימים אלו. 

עוד כתבות

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

נעילה ירוקה באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע ● מדד שנגחאי עלה ב-1%

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם