גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: תוך שבוע, שוק התקשורת גדל בשתי קבוצות נוספות

שני אירועים שהתרחשו בשבוע שעבר עתידים להיות רבי-השפעה: בקשת מיזם הסיבים האופטיים IBC למכור חבילות אינטרנט, ומזכר הבנות בין בעלי אקספון חזי בצלאל לבין קשת להקמת אופרציה תפעולית בשוק האינטרנט • במקביל, משרד התקשורת אמר שוב "לא" לבזק ● דעה

מנכ"ל משרד התקשורת נתי כהן והשר דוד אמסלם. / צילום: יוסי זמיר
מנכ"ל משרד התקשורת נתי כהן והשר דוד אמסלם. / צילום: יוסי זמיר

שני אירועים התרחשו בשבוע שעבר בשוק התקשורת המקומי, ונדמה שאף אחד לא התעכב יותר מדי לנתח את משמעותם: הראשון היה בקשת חברת IBC (מיזם הסיבים האופטיים) למכור חבילות אינטרנט, והאירוע השני הוא מזכר ההבנות שנחתם בין איש העסקים חזי בצלאל, הבעלים של קבוצת אקספון, ובין זכיינית הטלוויזיה קשת. אירוע נוסף מהתקופה האחרונה שראוי להתעכב עליו, ואשר מקרין על השוק, הוא סירוב משרד התקשורת לאפשר לבזק להנגיש שירותי טלוויזיה על גבי האינטרנט.

מבלי ששמנו לב כמעט, בשבוע שעבר צמחו לנו ממש מתחת לרדאר שתי קבוצות תקשורת נוספות. אמנם במקרה של בצלאל עדיין צריך לחכות ולראות האם תהיה בכלל עסקה - קשת אמורה להיכנס כשותפה אסטרטגית בקבוצת אקספון), אבל כבר אפשר לומר ששוק התקשורת התרחב.

1. משרד התקשורת מנשים חולה גוסס

השימוע שפרסם משרד התקשורת בעניין בקשתה של IBC ממשרד התקשורת למכור חבילות אינטרנט הוא אירוע שולי מצד אחד, אבל יש לו פוטנציאל נפיץ מצד שני. רק לפני כחצי שנה קיים שר התקשורת דודי אמסלם מסיבת עיתונאים שבה נתן למיזם רישיון חדש. זה היה רישיון שהתבסס על חוות-דעת כלכלית של אגף כלכלה במשרדו, שבשורה התחתונה קבעה כי ללא הקלות משמעותיות למיזם, הוא לא ישרוד, המשקיעים שתכננו להיכנס אליו ייסוגו, והוא יקרוס. ולכן נתן משרד התקשורת למיזם את הרישיון החדש שאומר שבמקום פריסה אוניברסלית המיזם יידרש לפריסה של ב-40% פריסה בלבד. לא ניכנס כאן לכל ההבטחות והמטרות המקוריות שלשמן הוקם המיזם, ומה המדינה ציפתה שייעשה בתחום תשתיות התקשורת בתוספת המענק בסך 150 מיליון שקל שקיבל מהמדינה. במקום זאת נשאל מה השתנה מלפני חצי שנה, שהיום בא המיזם ומבקש הקלה כה משמעותית - בדמות מכירת חבילות אינטרנט - שבלעדיה הוא עלול לקרוס?

לפני חצי שנה המיזם היה "רווחי ללא מכירה של חבילות אינטרנט" והיום הוא כבר עומד בפני קריסה אם לא יקבל הקלה? מה גילה אמיר לוי, מנכ"ל IBC כיום ולשעבר הממונה על התקציבים, שבתקופתו באוצר קיבל המיזם 150 מיליון שקל, והוא מכיר היטב את הנושא (וודאי גם את חוות-הדעת באגף התקציבים שטענה כי אסור להזרים למיזם כסף כי הוא לא כלכלי) ממקום מושבו הנוכחי?

הסיפור פשוט ונחשף בתחילת השבוע ב"גלובס" - התוכנית של המיזם לגייס 400-300 מיליון שקל חוב כדי להמשיך לפעול. מתברר שהגופים המוסדיים לא מגלים התלהבות יתרה מהרעיון לתת כסף למיזם, בעיקר על רקע האי ודאות באשר לסלקום תחת המנכ"ל הנכנס, אבי גבאי. לא ברור כיצד הוא רואה בעיני רוחו את האסטרטגיה של סלקום, ולכן מבחינת מנהלי השקעות בגופים המוסדיים בהשקעה יש סיכון.  

מבחינת בעלי המניות של IBC, הדרך להגביר את סיכויי הגיוס היא במתן הקלות נוספות ממשרד התקשורת, ולכן פנו למשרד שייתן אישור לשירות החדש של מכירת חבילות אינטרנט.

התנהלות משרד התקשורת והטיפול בבקשה המחודשת להקלות למיזם בפעם המי-יודע-כמה לדעתי לא מוסיפה לו כבוד. לא מתקבל על הדעת ששר התקשורת אמסלם, שזעם כשנדרש לאשר את העסקה לכניסת קרן ההשקעות סרצ'לייט לבזק לפני כחודשיים, בטענה שהוא נדרש לאישור מהיועץ המשפטי לממשלה שכן מדובר בהטבה שהוא נותן למיזם, יאשר עכשיו חלוקה של הטבות והקלות על ימין ועל שמאל למיזם שלא ברור אם יצליח.

זה אירוע לחקירה של מבקר המדינה - איך מדינה מחברת על דעתה חברה כושלת למכונת הנשמה באמצעות הטבות רגולטוריות כל חצי שנה? זה לא תקין ולא הגיוני. כבר היה עדיף לעזור לחברות הקיימות שמשקיעות בתשתיות ושיש להן סיכוי כלכלי להצליח, מאשר לתת מכות חשמל למיזם בכל כמה חודשים רק משום שמישהו במשרד התקשורת לא מוכן להודות בטעות.

המשרד נתן לכל המפעילים זמן של שבועיים להגיב לשימוע - שבועיים בלבד - ואחרי בקשות של המפעילים הוא הסכים לדחייה של שלושה ימים בהגשת התגובות. אחרי עוד לחץ הוא הסכים לארכה של עוד שלושה ימים. סליחה, מה הלחץ? פתאום המשרד עובד לפי לוח הזמנים של IBC וגיוסי ההון שלה? האם זה באמת התפקיד שלקח על עצמו משרד התקשורת? או שהוא חושש שאם לא יזדרז תישף האמת הקשה: בתוך חצי שנה החברה שנתן לה הקלות ותלה בה תקוות אומרת שהיא עומדת בפני משבר חמור אם לא תמכור אינטרנט. 

2. בצלאל מניח אקדח על השולחן

הרבה גבות הורמו בשוק עם היוודע דבר המיזם שבמסגרתו קשת חוברת לאקספון של חזי בצלאל כדי להקים אופרציה תפעולית בשוק האינטרנט. חבירה בין שתי החברות נשמעת מאוד הגיונית מבחינת בצלאל, שמחפש שותף כבר תקופה ארוכה, אבל מבחינת קשת לא ברור מה היא עושה שם. ההערכה בשוק היא שקשת רואה את שיתופי הפעולה בין חברות הטלקום וחברות השידורים בעולם לשידורי טלוויזיה באינטרנט, וזה דוחף אותה לחבור למפעיל תקשורת. גם לא ברור מדוע בחרה באקספון דווקא, שהיא שחקן נישה, עם אחיזה בשוק כספק אינטרנט לא משמעותית, להקים מיזם שעתיד למכור חבילות תקשורת ויתחרה בשחקנים הקיימים. קשת, על כל כוחה המשמעותי בשוק הטלוויזיה, לא הייתה יכולה למצוא שחקן במשקל כבד כדי לעשות את המהלך? לא ברור.

מה שבטוח אבל, שבצלאל הוא שם אקדח על השולחן. הוא אומר לשחקנים בשוק שאם הוא לא יירכש, הוא ימשיך להסב להם נזק והפעם לא רק בסלולר דרך המותג WE4G אלא גם בטלוויזיה.

האם משרד התקשורת נתן דעתו על המשמעויות של הרחבת התחרות בתחום הטלוויזיה דרך קשת? בטוח שלא, אבל מה שבטוח הוא שהצביעות חוגגת והיא באה לידי ביטוי עם היוודע הסירוב של המשרד לתת לבזק להיכנס לטלוויזיה במודל של הנגשת תוכן. בזק לא ביקשה להיות שחקן טלוויזיה ולרכוש תוכן, היא ביקשה לאפשר ללקוחות האינטרנט שלה לבחור את ספק הטלוויזיה שלהם ולרכוש אותו דרכה.

הסירוב בא כי משרד התקשורת ממשיך להפעיל את האסטרטגיה היחידה שלו מול בזק - לומר לא לכל דבר. האסטרטגיה הזו, יש לומר, אינה מבוססת על ניתוח מקצועי מעמיק, או על הבנה עמוקה של הכוחות השונים בשוק, היא מבוססת על דבר אחד ויחיד לטעמי - פחד עמוק ומשתק. על פי משרד התקשורת כל מה שטוב לבזק, רע למשרד התקשורת ורע לשוק. כך למשל, מונע משרד התקשורת מבזק לספק שירות אינטרנט מלא, ועל הדרך, לוקח מדינה שלמה בשבי ה"באנדל ההפוך" (שירות הכולל ספק ותשתיות אינטרנט תחת חשבונית אחת), שאותו הוא מתכוון לאפשר ל-IBC למשל.

לא פעם כתבנו כבר על האבסורד שבו מדינת ההייטק מחוברת לאינטרנט דרך ספק תשתית וספק שירות. משרד התקשורת מבין את העיוות החמור הזה, אבל אותו פחד מונע ממנו לתקן את העוולה הצרכנית העצומה הזו. כך גם התקבלה במשרד התקשורת ההחלטה להתנגד לשירות התוכן שבזק ביקשה להשיק. במשרד התקשורת יודעים ומבינים שככל הנראה אין להם סמכות להתערב ולעצור את בזק. מדובר בסופו של דבר בציוד קצה שעליו מותקנות אפליקציות, בדומה לכל טלוויזיה חדישה שקונים היום בכל חנות. ההבדל היחיד הוא שבזק מבקשת להציע ללקוחותיה גם שירותי חיוב וגבייה, אבל שירותים אלו אינם שירותי תקשורת וברור שאינם כלולים בסמכויותיו של משרד התקשורת. במשרד התקשורת סומכים על זה שמכתב רשמי מהם ירתיע את בזק ויעצור אותה מלהתקדם. במדינה מתוקנת אין מקום לכזו התנהלות של משרד ממשלתי.

ממשרד התקשורת נמסר: "משרד התקשורת פועל לפתיחת השוק לתחרות לטובת הצרכנים, המשרד פועל באופן מקצועי בתהליכי קבלת החלטות. המשרד מתנהל באופן גלוי ובשקיפות מלאה בכלל תהליכי קבלת החלטות כנדרש על פי דין, ככל שהמשרד יתבקש, יעביר את התייחסותו למשרד מבקר המדינה". 

עוד כתבות

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?