גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

וירוס הקורונה והשווקים: לפרק את המולקולה

התנודתיות בשוקי ההון עולה מדרגה, וסוחרים מתוחכמים יכולים לנצל זאת לטובתם, בשעה שמשקיעים סולידיים יותר עושים התאמות בתיק ● מי שבחר לצאת מיד מהשוק בגלל פאניקה - הפסיד

מימין: מטוס של אל על, אוריין ומלון הרודס של פתאל / צילומים: סיון פרג' ומצגות חברות. עיבוד: טלי בוגדנובסקי
מימין: מטוס של אל על, אוריין ומלון הרודס של פתאל / צילומים: סיון פרג' ומצגות חברות. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בזמן ששורות אלה נכתבות, ממשיך וירוס קורונה להתפשט ולשבש את חייהם של מיליארדי אנשים ברחבי העולם. הווירוס הסיני, בשמו העדכני "covid-19", שהתפרצותו התחילה בעיר ווהאן שבמחוז חוביי, ממשיך להתפשט ולהדאיג את אזרחי הכפר הגלובלי.

להלן 10 נקודות מפתח, שיעזרו למשקיעים להבין מה עושים עכשיו לנוכח מגפת הקורונה.

1. לא רואה את המתחרים

קצב ההתפשטות של וירוס קורונה גבוה בהרבה ממגיפות קודמות שהכרנו, כמו סארס, שפעת העופות או שפעת החזירים. נתון זה צריך להדאיג מאוד, ולראיה הממשל הסיני נוקט אמצעים קיצוניים כמו הטלת סגר על ערים שלמות עם מיליוני בני אדם, במטרה לעצור את ההתפשטות. עם זאת, קצב התמותה בקרב אלה שנדבקו (לפחות על פי הנתונים הרשמיים) נראה נמוך יותר משל "המתחרים". מדבק מאוד, אבל אולי פחות קטלני.

2. לא נעים לראות מפעל סגור

סין היא המפעל המרכזי של הכפר הגלובלי, וכשהוא נסגר, שרשראות האספקה והייצור משתבשות. נכון לעכשיו יש עדיין מלאים של סחורות ומוצרים ברחבי העולם, וניתן למצוא תחליפים לזמן קצר, אבל עם התארכות השבתת המשק הסיני, כשהרחובות ריקים והמפעלים נטושים, הסחר העולמי עלול להינזק קשות. מנהיגות המפלגה בסין ניצבת בפני דילמה קשה: המשך משטר הבידוד במטרה למנוע את התפשטות הנגיף וספיגה של הנזק הכלכלי האדיר, או הכרזה על חזרה מדודה לשגרה, שעלולה להוביל לקטסטרופה אפידמית.

3. מלחמת הסחר בהמתנה

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, אמנם הכריז על סיוע בהיקף של 100 מיליון דולר לסין ולמדינות השכנות שנפגעו מהווירוס, אבל בשורה התחתונה, כל עוד ארה"ב מחוץ לשדה הסכנה, המצב הנוכחי מכיל יתרונות גיאו-פוליטיים אדירים עבור האמריקאים, והנשיא טראמפ יידע לנצל אותם. ההסכמות של הסכם הביניים בין המעצמות יידחו בחלקן לאור המצב החדש, אבל ארה"ב משפרת עמדות לקראת סיבוב המו"מ הבא וממשיכה לצמצם את גירעון הסחר האדיר מול סין.

4. הנפגעת המיידית: תעשיית הנפט והגז

עצירת הייצור התעשייתי הסיני מקטינה מיידית את הביקוש לאנרגיה. לא די בכך שנרשמה ירידה של 20% בביקוש של סין לנפט, אלא שבמקביל נרשמת ירידה גלובלית בביקוש לדלק למטוסים ואוניות, עקב ירידה ברמת התעבורה העולמית. מחיר הנפט, שזינק בחדות לאחר חיסול קאסם סולימאני האיראני, ירד לשפל של כ-50 דולר לחבית. מדינות אופ"ק (ארגון שהשפעתו כבר מזמן מינורית, עקב קרעים מובנים בין "חבריו") מעוניינות לכאורה להקטין את היקף ייצור הנפט כדי לספוג חלק מהירידה במחיר, אבל ארה"ב, היצרנית והיצואנית הגדולה בעולם, היא זו שתחליט מה יהיה מחירה של חבית נפט. גם בישראל חברות האנרגיה סופגות בשלב זה מהלומות, כשגם מחירי הגז הנוזלי יורדים. מאידך, הציבור בישראל ירוויח ירידה במחירי הדלק כבר החודש וגם בחודש הבא.

5. תיאוריית קפיץ מתכווץ וקאמבק סיני

בתחילת המשבר, כשבתי החולים בווהאן קרסו מעודף חולים, הדהימו הסינים את העולם עם בנייה של בית חולים של 1,000 מיטות בתוך 10 ימי בנייה בלבד, בהשתתפות של עשרות אלפי פועלים. לסינים יש יכולות אדירות, ואם תושג שליטה על התפשטות הווירוס, אנו עשויים לראות את הכלכלה הסינית משתחררת כמו קפיץ מכווץ ומדביקה את הפיגור שצברה עד כה, בזמן קצר. בתרחיש כזה, קצב הצמיחה הסיני בראייה ארוכת-טווח, יחווה רק מכה קלה בכנף. כרגע זה לא נראה ריאלי, וגם אם החזרה לשגרה תתרחש בחודשי האביב או הקיץ, הרי שמדובר בשנה כלכלית אבודה עבור הסינים. מעבר להפסד העצום השוטף, קיים סיכון אסטרטגי שבו הצרכנים יפעילו תוכניות חלופיות לייצור במקומות אחרים. אז, כבר מדובר בשינוי מבני דרמטי.

6. חכו לדוחות הרבעון הראשון

למרות הדיווחים הבלתי פוסקים בתקשורת והעלייה במספרי הנדבקים ומספרי המתים, הבורסות ברחבי העולם (למעט הבורסה הסינית) מפגינות עוצמה וממשיכות בראלי. ייתכן כי אם הווירוס לא היה מתפרץ, היינו רואים גם ראלי יותר משמעותי בשווקים, לאור נתוני הצמיחה והתעסוקה בארה"ב, אבל המשקיעים מרוצים מכך שהשוק מפגין בגרות ולא נכנס להיסטריה. את השפעות הקורונה על מצב החברות והכלכלה הגלובלית נתחיל לראות באופן מהותי בדוחות הרבעון הראשון של 2020, עם התייחסות ברורה של החברות לגבי ההשפעה על ההכנסות, המלאים והרווחים גם של הרבעונים הבאים. כרגע זה נראה בעייתי מאוד. אין כמעט חברות שלא יושפעו, שלא מחפשות תוכניות חלופיות להשלמת שרשרת האספקה שלהן, ושלא מוטרדות מתהליך של דה-גלובליזציה.

7. שבירת גלובליזציה ומגמות ארוכות-טווח

כניסתה של סין למעגל הכלכלי העולמי במשך עשרות השנים האחרונות שינתה דרמטית את מבנה הסחר העולמי, והביאה למלחמות הסחר, לדיפלציה גלובלית ולצמיחה נמוכה יחסית, במיוחד במדינות הצריכה המערביות, ובסופו של דבר לעולם של ריביות אפסיות. עודף כושר הייצור לצד עודף כושר שינוע של אוניות ומטוסים הפכו את העולם למקום "שטוח", שבו הגבולות והמגבלות נפלו, הייצור עובר למקום שבו הכי זול לייצר, המטבעות והריביות נהפכו לכלי נשק כדי לספק יתרון יחסי - ומרכז הכובד עבר למזרח. הקמתן מחדש של חומות ותנועה חופשית, גם אם לזמן קצר, משבשים דרמטית את המבנה של הסחר העולמי, וככל שיתארך המשבר ויעמיק, כך גם יעלה הסיכוי לעליות מחירים. הריבית לא תעלה, אף על פי כן, אלא בשלב הרבה יותר חמור ומתקדם.

8. הבורסה מרמה?

עליות מחירים במרבית הבורסות החשובות לרמות שיא, בניגוד מוחלט להכנות הפיזיות הניכרות ברחבי העולם; השבירות של המחירים גבוהה, וההנחה ההגיונית היא שהווירוס הזה "לא אוהב" חום, וידעך בכל מקרה עם בוא האביב; הנחות אלה משמעותיות מאוד, וכל עוד לא ניכרת עלייה אקספוננציאלית בכמות הנדבקים מחוץ לסין והמזרח הרחוק, הרי שאפשר, בקושי, לקבל את זה. עם זאת, התגובה במקרה שיתגלו יותר מקרים, וגרף ההדבקה יתחיל לתפוס תאוצה בארה"ב או באירופה, תהיה משמעותית - ויש להיערך לכך.

9. אין לאן לברוח

היעדר אלטרנטיבות השקעה אטרקטיביות דוחף את המשקיעים להישאר בשווקים למרות רמות מחירי השיא, הממאנים להתממש משמעותית. התנודתיות, שהייתה גבוהה גם לפני פרוץ הווירוס, עולה מדרגה, כשסוחרים מתוחכמים יכולים לנצל גלי פדיונות והיסטריה כדי לאסוף סחורה במחירים נוחים ולנסות להיפטר מהם בזמן, בשעה שמשקיעים סולידיים יותר עושים התאמות בתיק ההחזקות, עם משקל גבוה יותר לאג"ח על פני מניות. מי שבחר לצאת מיד מהשוק בגלל פאניקה - הפסיד. עוד פעם. פרופורציות זה תמיד שם המשחק בהשקעות, במיוחד לטווחים ארוכים.

10. סבלנות ועצבי ברזל

הדבר המטריד ביותר מבחינת המשקיעים הוא חוסר הוודאות. גם עכשיו, חודש לאחר ההתפרצות הראשונית, אנחנו לא יודעים אם סין תצליח להשתלט על הנגיף, וכמה זמן ייקח לכלכלה הגלובלית לחזור למצב של עסקים כרגיל. הדבר הנכון לעשות הוא לעקוב אחר ההתפתחויות ולראות אם התפשטות קורונה תהפוך למשבר מתגלגל, שישתק את הכלכלה הסינית לתקופה ארוכה, או שמדובר באפיזודה של חודשים ספורים, שניתן להכיל אותה.

מעבר לנקודת החום של האביב והקיץ, האמורים לחסל את הנגיף באופן טבעי, יש גם נקודת אור מדעית, כשהאנושות יודעת כיום יותר מאי-פעם לטפל בווירוס כזה. מיפוי הגנום, חיסון לאיידס ו-HIV, חיסון לאבולה ועוד, מבטיחים יותר מתמיד שההיסטוריה הרחוקה והקטלנית של אבעבועות שחורות ושפעת ספרדית היא בחזקת ארמגדון שלא ישוב. כולנו תקווה. 

הכותב הוא יו"ר קבוצת ההשקעות אינפיניטי, והמידע המופיע במאמר זה הוא על דעתו בלבד. הכותב הוא בעל רישיון מנהל תיקים. כל החומר במאמר זה ניתן כמידע כללי בלבד ואינו מהווה ייעוץ משפטי או מיסוי וכן אין לראות בו המלצה, הצעה או ייעוץ לרכישה או מכירה או החזקה של ניירות הערך או נכסים פיננסיים או מוצרים פנסיוניים מכל סוג, או הצעה או התחייבות כלשהי, ואינו מהווה תחליף לייעוץ אישי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה שימוש במידע שבמאמר עושה זאת על דעתו ועל אחריותו הבלעדית, והכותב, קבוצת אינפיניטי או כל גוף אחר מקבוצת אינפיניטי אינם נותנים ערובה כלשהי לגבי שלמות ודיוק המידע ולא יישאו בכל אחריות לכל נזק או הפסד שייגרם משימוש במידע המפורט לעיל.

עוד כתבות

אולם הקונצרטים בו התרחש הפיגוע במוסקבה / צילום: Reuters

הפיגוע במוסקבה הביא את אירופה להגביר כוננות מפני מתקפת דאעש

צרפת ואיטליה פרסמו אזהרות מפיגועי דאעש בשטחן, כשהחשש עולה לקראת חג הפסחא ● המתקפה ברוסיה העלה גם לפני השטח את האזורים העניים ביותר במדינה, בהם צובר ארגון הטרור השפעה

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבימ"ש השלום צו חיפוש במשרד של שני עורכי דין ● השניים טענו כי המסמכים נתפסו ע"י צו של בימ"ש השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את ערעורם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי

מטולה בחודש האחרון / צילום: Reuters, Raphael Gotheil

הצפון בוער, היישובים ריקים - והממשלה "מנותקת קשר"

ראשי הרשויות בצפון דוחפים כבר זמן רב להקמת מנהלת מסודרת, בדומה למינהלת "תקומה" בעוטף עזה - אך גורמים המעורים בנושא אומרים: "זה לא על הפרק" ● בינתיים המלחמה נמשכת, והמציאות בצפון בלתי אפשרית

השופטים בבית הדין לצדק של האג / צילום: Reuters, Piroschka van de Wouw

בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה

לפי דיווח בסוריה ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק • מחבל פתח באש לעבר רכבים שנסעו בכביש 90 מצפון ליריחו, בן 30 נפצע בינוני • תושבים בצפת מדווחים על יירוט, לא נשמעה אזעקה • ירי רקטי לעבר גורן וגרנות הגליל, ירי נוסף גם לראש הנקרה • עדכונים שוטפים

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הבית הלבן בהודעה רשמית אחרי קרב הגרסאות: נתניהו אישר שתצא משלחת לוושינגטון

דובר צה"ל: ""במסגרת האימונים יתורגלו תקיפות מאסיביות וארוכות טווח" • גבר בן 38 נהרג מפגיעת רקטה במפעל בקריית שמונה, כמה נוספים נפצעו קל • נתניהו לסנטור ריק סקוט: "החלטת ארה"ב עודדה את חמאס. שלא יסמכו על הלחץ הזה - זה לא יעבוד"  • עדכונים שוטפים

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"