גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

וירוס הקורונה והשווקים: לפרק את המולקולה

התנודתיות בשוקי ההון עולה מדרגה, וסוחרים מתוחכמים יכולים לנצל זאת לטובתם, בשעה שמשקיעים סולידיים יותר עושים התאמות בתיק ● מי שבחר לצאת מיד מהשוק בגלל פאניקה - הפסיד

מימין: מטוס של אל על, אוריין ומלון הרודס של פתאל / צילומים: סיון פרג' ומצגות חברות. עיבוד: טלי בוגדנובסקי
מימין: מטוס של אל על, אוריין ומלון הרודס של פתאל / צילומים: סיון פרג' ומצגות חברות. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בזמן ששורות אלה נכתבות, ממשיך וירוס קורונה להתפשט ולשבש את חייהם של מיליארדי אנשים ברחבי העולם. הווירוס הסיני, בשמו העדכני "covid-19", שהתפרצותו התחילה בעיר ווהאן שבמחוז חוביי, ממשיך להתפשט ולהדאיג את אזרחי הכפר הגלובלי.

להלן 10 נקודות מפתח, שיעזרו למשקיעים להבין מה עושים עכשיו לנוכח מגפת הקורונה.

1. לא רואה את המתחרים

קצב ההתפשטות של וירוס קורונה גבוה בהרבה ממגיפות קודמות שהכרנו, כמו סארס, שפעת העופות או שפעת החזירים. נתון זה צריך להדאיג מאוד, ולראיה הממשל הסיני נוקט אמצעים קיצוניים כמו הטלת סגר על ערים שלמות עם מיליוני בני אדם, במטרה לעצור את ההתפשטות. עם זאת, קצב התמותה בקרב אלה שנדבקו (לפחות על פי הנתונים הרשמיים) נראה נמוך יותר משל "המתחרים". מדבק מאוד, אבל אולי פחות קטלני.

2. לא נעים לראות מפעל סגור

סין היא המפעל המרכזי של הכפר הגלובלי, וכשהוא נסגר, שרשראות האספקה והייצור משתבשות. נכון לעכשיו יש עדיין מלאים של סחורות ומוצרים ברחבי העולם, וניתן למצוא תחליפים לזמן קצר, אבל עם התארכות השבתת המשק הסיני, כשהרחובות ריקים והמפעלים נטושים, הסחר העולמי עלול להינזק קשות. מנהיגות המפלגה בסין ניצבת בפני דילמה קשה: המשך משטר הבידוד במטרה למנוע את התפשטות הנגיף וספיגה של הנזק הכלכלי האדיר, או הכרזה על חזרה מדודה לשגרה, שעלולה להוביל לקטסטרופה אפידמית.

3. מלחמת הסחר בהמתנה

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, אמנם הכריז על סיוע בהיקף של 100 מיליון דולר לסין ולמדינות השכנות שנפגעו מהווירוס, אבל בשורה התחתונה, כל עוד ארה"ב מחוץ לשדה הסכנה, המצב הנוכחי מכיל יתרונות גיאו-פוליטיים אדירים עבור האמריקאים, והנשיא טראמפ יידע לנצל אותם. ההסכמות של הסכם הביניים בין המעצמות יידחו בחלקן לאור המצב החדש, אבל ארה"ב משפרת עמדות לקראת סיבוב המו"מ הבא וממשיכה לצמצם את גירעון הסחר האדיר מול סין.

4. הנפגעת המיידית: תעשיית הנפט והגז

עצירת הייצור התעשייתי הסיני מקטינה מיידית את הביקוש לאנרגיה. לא די בכך שנרשמה ירידה של 20% בביקוש של סין לנפט, אלא שבמקביל נרשמת ירידה גלובלית בביקוש לדלק למטוסים ואוניות, עקב ירידה ברמת התעבורה העולמית. מחיר הנפט, שזינק בחדות לאחר חיסול קאסם סולימאני האיראני, ירד לשפל של כ-50 דולר לחבית. מדינות אופ"ק (ארגון שהשפעתו כבר מזמן מינורית, עקב קרעים מובנים בין "חבריו") מעוניינות לכאורה להקטין את היקף ייצור הנפט כדי לספוג חלק מהירידה במחיר, אבל ארה"ב, היצרנית והיצואנית הגדולה בעולם, היא זו שתחליט מה יהיה מחירה של חבית נפט. גם בישראל חברות האנרגיה סופגות בשלב זה מהלומות, כשגם מחירי הגז הנוזלי יורדים. מאידך, הציבור בישראל ירוויח ירידה במחירי הדלק כבר החודש וגם בחודש הבא.

5. תיאוריית קפיץ מתכווץ וקאמבק סיני

בתחילת המשבר, כשבתי החולים בווהאן קרסו מעודף חולים, הדהימו הסינים את העולם עם בנייה של בית חולים של 1,000 מיטות בתוך 10 ימי בנייה בלבד, בהשתתפות של עשרות אלפי פועלים. לסינים יש יכולות אדירות, ואם תושג שליטה על התפשטות הווירוס, אנו עשויים לראות את הכלכלה הסינית משתחררת כמו קפיץ מכווץ ומדביקה את הפיגור שצברה עד כה, בזמן קצר. בתרחיש כזה, קצב הצמיחה הסיני בראייה ארוכת-טווח, יחווה רק מכה קלה בכנף. כרגע זה לא נראה ריאלי, וגם אם החזרה לשגרה תתרחש בחודשי האביב או הקיץ, הרי שמדובר בשנה כלכלית אבודה עבור הסינים. מעבר להפסד העצום השוטף, קיים סיכון אסטרטגי שבו הצרכנים יפעילו תוכניות חלופיות לייצור במקומות אחרים. אז, כבר מדובר בשינוי מבני דרמטי.

6. חכו לדוחות הרבעון הראשון

למרות הדיווחים הבלתי פוסקים בתקשורת והעלייה במספרי הנדבקים ומספרי המתים, הבורסות ברחבי העולם (למעט הבורסה הסינית) מפגינות עוצמה וממשיכות בראלי. ייתכן כי אם הווירוס לא היה מתפרץ, היינו רואים גם ראלי יותר משמעותי בשווקים, לאור נתוני הצמיחה והתעסוקה בארה"ב, אבל המשקיעים מרוצים מכך שהשוק מפגין בגרות ולא נכנס להיסטריה. את השפעות הקורונה על מצב החברות והכלכלה הגלובלית נתחיל לראות באופן מהותי בדוחות הרבעון הראשון של 2020, עם התייחסות ברורה של החברות לגבי ההשפעה על ההכנסות, המלאים והרווחים גם של הרבעונים הבאים. כרגע זה נראה בעייתי מאוד. אין כמעט חברות שלא יושפעו, שלא מחפשות תוכניות חלופיות להשלמת שרשרת האספקה שלהן, ושלא מוטרדות מתהליך של דה-גלובליזציה.

7. שבירת גלובליזציה ומגמות ארוכות-טווח

כניסתה של סין למעגל הכלכלי העולמי במשך עשרות השנים האחרונות שינתה דרמטית את מבנה הסחר העולמי, והביאה למלחמות הסחר, לדיפלציה גלובלית ולצמיחה נמוכה יחסית, במיוחד במדינות הצריכה המערביות, ובסופו של דבר לעולם של ריביות אפסיות. עודף כושר הייצור לצד עודף כושר שינוע של אוניות ומטוסים הפכו את העולם למקום "שטוח", שבו הגבולות והמגבלות נפלו, הייצור עובר למקום שבו הכי זול לייצר, המטבעות והריביות נהפכו לכלי נשק כדי לספק יתרון יחסי - ומרכז הכובד עבר למזרח. הקמתן מחדש של חומות ותנועה חופשית, גם אם לזמן קצר, משבשים דרמטית את המבנה של הסחר העולמי, וככל שיתארך המשבר ויעמיק, כך גם יעלה הסיכוי לעליות מחירים. הריבית לא תעלה, אף על פי כן, אלא בשלב הרבה יותר חמור ומתקדם.

8. הבורסה מרמה?

עליות מחירים במרבית הבורסות החשובות לרמות שיא, בניגוד מוחלט להכנות הפיזיות הניכרות ברחבי העולם; השבירות של המחירים גבוהה, וההנחה ההגיונית היא שהווירוס הזה "לא אוהב" חום, וידעך בכל מקרה עם בוא האביב; הנחות אלה משמעותיות מאוד, וכל עוד לא ניכרת עלייה אקספוננציאלית בכמות הנדבקים מחוץ לסין והמזרח הרחוק, הרי שאפשר, בקושי, לקבל את זה. עם זאת, התגובה במקרה שיתגלו יותר מקרים, וגרף ההדבקה יתחיל לתפוס תאוצה בארה"ב או באירופה, תהיה משמעותית - ויש להיערך לכך.

9. אין לאן לברוח

היעדר אלטרנטיבות השקעה אטרקטיביות דוחף את המשקיעים להישאר בשווקים למרות רמות מחירי השיא, הממאנים להתממש משמעותית. התנודתיות, שהייתה גבוהה גם לפני פרוץ הווירוס, עולה מדרגה, כשסוחרים מתוחכמים יכולים לנצל גלי פדיונות והיסטריה כדי לאסוף סחורה במחירים נוחים ולנסות להיפטר מהם בזמן, בשעה שמשקיעים סולידיים יותר עושים התאמות בתיק ההחזקות, עם משקל גבוה יותר לאג"ח על פני מניות. מי שבחר לצאת מיד מהשוק בגלל פאניקה - הפסיד. עוד פעם. פרופורציות זה תמיד שם המשחק בהשקעות, במיוחד לטווחים ארוכים.

10. סבלנות ועצבי ברזל

הדבר המטריד ביותר מבחינת המשקיעים הוא חוסר הוודאות. גם עכשיו, חודש לאחר ההתפרצות הראשונית, אנחנו לא יודעים אם סין תצליח להשתלט על הנגיף, וכמה זמן ייקח לכלכלה הגלובלית לחזור למצב של עסקים כרגיל. הדבר הנכון לעשות הוא לעקוב אחר ההתפתחויות ולראות אם התפשטות קורונה תהפוך למשבר מתגלגל, שישתק את הכלכלה הסינית לתקופה ארוכה, או שמדובר באפיזודה של חודשים ספורים, שניתן להכיל אותה.

מעבר לנקודת החום של האביב והקיץ, האמורים לחסל את הנגיף באופן טבעי, יש גם נקודת אור מדעית, כשהאנושות יודעת כיום יותר מאי-פעם לטפל בווירוס כזה. מיפוי הגנום, חיסון לאיידס ו-HIV, חיסון לאבולה ועוד, מבטיחים יותר מתמיד שההיסטוריה הרחוקה והקטלנית של אבעבועות שחורות ושפעת ספרדית היא בחזקת ארמגדון שלא ישוב. כולנו תקווה. 

הכותב הוא יו"ר קבוצת ההשקעות אינפיניטי, והמידע המופיע במאמר זה הוא על דעתו בלבד. הכותב הוא בעל רישיון מנהל תיקים. כל החומר במאמר זה ניתן כמידע כללי בלבד ואינו מהווה ייעוץ משפטי או מיסוי וכן אין לראות בו המלצה, הצעה או ייעוץ לרכישה או מכירה או החזקה של ניירות הערך או נכסים פיננסיים או מוצרים פנסיוניים מכל סוג, או הצעה או התחייבות כלשהי, ואינו מהווה תחליף לייעוץ אישי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה שימוש במידע שבמאמר עושה זאת על דעתו ועל אחריותו הבלעדית, והכותב, קבוצת אינפיניטי או כל גוף אחר מקבוצת אינפיניטי אינם נותנים ערובה כלשהי לגבי שלמות ודיוק המידע ולא יישאו בכל אחריות לכל נזק או הפסד שייגרם משימוש במידע המפורט לעיל.

עוד כתבות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה