גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מסעדנות זה העסק הכי בלתי נסבל שיש. צריך להיות מטורף כדי לעסוק בתחום הזה"

צביקי עשת, העומד בראש קבוצה המונה שש מסעדות ועוד שתיים בקנה: "מסעדנות עבורי זו דרך חיים. המטרה שלי היא לא נטו פרנסה או הצלחה כלכלית, אלא העשייה" • "הצרכן הישראלי הוא המבקר הקשה מכולם. באותה נשימה, אין על הישראלים" ● אנשים שנהנים בעבודה, מדור מיוחד

צביקי עשת / צילום: איל יצהר
צביקי עשת / צילום: איל יצהר

לפני יותר מ-20 שנה קרסה בקול גדול חברת הקוסמטיקה "מולה סנטר" שהקים צלם האופנה מולה עשת וניהל בנו צביקי עשת. בשיאה העסיקה החברה 450 עובדים והייתה לשם דבר בעולמות האיפור והקוסמטיקה. ב-1997 היא הפסיקה את פעילותה והשאירה אחרי שובל של האשמות שהשמיע מפרק החברה נגד עשת הבן שישב בכיסא המנכ"ל.השנה הייתה 1997, וצביקי עשת ארז את משפחתו ויצא להרפתקה בניו זילנד הרחוקה, הרפתקה שתיקח אותו לעולם המסעדנות אליו הוא נשאב ובו הוא פועל עד היום.

מה שמשאיר אותו בעולם המסעדנות הקשוח, שפועל תחת רגולציה מכבידה (חוק הטיפים, היטל העובדים הזרים) וביקורת של צרכנים שחשים שהם מבקרי מישלן לפחות, הוא "השיגעון לדבר", הדחף ליצור, זה שבזכותו ממשיכים בג'ונגל המעסדנות שכבר גבה לא מעט קורבנות שלא שרדו. כיום עומד צביקי עשת בראש קבוצה המונה שש מסעדות - גרינברג ביסטרו באזורי חן, גרקו היוונית בתל-אביב ובהרצליה, ג'לטריה בתל-אביב ובהרצליה, והפיצרייה PIZZA. בנוסף הוא מתכוון לפתוח את גרקו ביץ' בחוף הים בתל-אביב וברויאל ביץ' באילת, ובבעלותו שתי מסעדות בניו זילנד.

הזירה

"מסעדנות זה העסק הכי בלתי נסבל ובלתי הגיוני והכי מורכב. צריך להיות מטורף כדי לעסוק בתחום הזה. בדיעבד כנראה שלא הייתי נכנס לזה, אבל היום זה חלק מהותי בחיי. זו הדרך שלי לביטוי היצירתיות שלי. את הדבקות במטרה מניעה התשוקה לארח, לחבר ולשמח אנשים. כשאדם נכנס לאכול במסעדה, כל החושים שלו מתעוררים".

השוק הישראלי

"החך של הישראלים משתכלל, וזה מקסים, זו אבולוציה בריאה. כולם רואים תוכניות בישול, מודעים לטרנדים. כמסעדן זה גורם לי להיות מעודכן ולחדש. נגמרו הימים שבהם אפשר היה להגיש את אותו תפריט משך שנים. אין שבוע שאנחנו לא מחדשים תפריט. אני מדפיס תפריטים סדרתי. זה משהו שמספק פתרון לכל ביקורת שמתקבלת ומאפשר גיוון לקהל".

אחת הדילמות שבפניהן ניצבים מסעדנים בישראל היא דילמת הכשרות. בנושא זה אומר עשת: "יש מקום לעוד מסעדות כשרות טובות, זה נמצא ברשימה שלי, וזה יקרה בהמשך. יש לי חברים שומרי כשרות שאני לא יכול לארח במסעדותיי, גם להם אפתח מסעדה יום אחד. את 'גרקו', ספר הבישול היווני, יצרנו גם בגרסה כשרה. קל יותר להקים מסעדה כשרה מאשר להפיק את הספר ואת האדפטציות הכשרות".

טרנד בריאות? "במסעדת 'גרינברג', המנות הכי נמכרות הן המבורגרים שניצלים. אז רואים לפעמים שולחן של סועדים או סועדות שאוכלים רק סלט, אבל הם הרי מתים לטרוף המבורגר. לטבעונים/צמחוניים אנחנו מציעים מנות שלא ירגיש שהן ברירת מחדל. אני לא חושב שהקהילה הזו גדלה, אלא שהם עושים יותר רעש. פשוט זו קהילה שיש לה קול יותר חזק כיום".

החיים עצמם

"הראיון הזה לא יכול להספיק כדי לתאר את הקשיים ואת האתגרים שבפניהם ניצבים המסעדנים מול כל גוף אפשרי במדינה - זו רגולציה שנוחתת עלינו מכל כיוון, וכל יום יש היטל חדש. זה לא הגיוני. למזלי, מסעדנות עבורי זו דרך חיים. בגיל שלי, אחרי כל-כך הרבה שנים, המטרה היא לא נטו פרנסה או הצלחה כלכלית, אלא העשייה. אני לא מאפשר לאתגרים, לצרות ולמהלומות להשתיק את היצירה שבי".

על הצרכן הישראלי

"הצרכן הישראלי הוא המבקר הקשה מכולם. כמעט בלתי אפשרי לרצות אותו, בלתי אפשרי לגרום לו להאמין בך, הוא סופר-תובעני. באותה הנשימה, אין על הישראלים. ישירים, מסתכלים בעיניים. אצל הניו זילנדי לעומתו (לעשת יש מסעדות בניו זילנד) אי-אפשר לדעת איך עברה עליו הארוחה. הוא יחייך ויאמר שהכול היה נפלא, ואז בשקט יכתוב תלונה. אני מעדיף את האמת לפנים. ללמוד ממנה ולתקן במקום.

"הלקוח הישראלי דורש תמורה בעד הכסף, וזו גם תפיסת העולם שלי כצרכן וכבעלים. אני מאמין שב-120-130 שקל לארוחה חייבים לקבל תמורה מלאה, צלחת גדושה כולל יין או אוזו ושירות בגובה העיניים. אני לא מאמין בבקבוק יין במאות שקלים, לא מאמין במנות קטנות, לא מאמין בללכת למסעדה לאכול מעט ואז ללכת לאכול המבורגר, זה כבר קרה לי בלא מעט מקומות. הצרכן הישראלי רוצה לשלם מחיר הגון, אבל הוא גם תמיד יתלונן על המחיר. מנגד, אי-אפשר להיות זול מדי, כי אז תהיה חייב להתפשר על חומרי הגלם".

מהלך שיווקי שאתה גאה בו

"לקחת מסעדה מוצלחת יציבה ומוכרת ('גרינברג ביסטרו') ולהכניס את השף יונתן רושפלד לחדש את כל התפריט. אנשים אומרים שלא נוגעים במוצר מנצח, אבל גם שטראוס מרעננת את המילקי שלה מדי פעם. אני חושב שדווקא משהו שעובד, צריך לטפח. אני נשוי 33 שנה, ואם לא הייתי מטפח את הקשר, לא היינו נשארים יחד. גם במסעדה הרוטינה השוטפת מעייפת. אחרי 7 שנים הרגשתי שצריך לעשות שינוי חד. רושפלד היה זמין, והחיבור בינינו מעולה".

מהלך שיווקי שהיית רוצה למחוק

"יש לי המון מהלכים כאלה, למדתי שכישלונות לא צריכים לעצור את העשייה. סגרנו את מסעדת 'אמריקה' באבן גבירול שנה אחרי שהיא נפתחה (בהשקעה של כ-9 מיליון שקל, מ.ר.ח). המקום הצליח, אבל סגרתי אותו, כי לי אישית הוא לא התאים".

תן כותרת 

"בשנה הבאה תוכלו לשבת על חוף הים בתל-אביב ובאילת, לשתות אוזו, לקבל מגש מאזה יווני ולהרגיש ביוון".

מה שקורה עכשיו

"הענף היום הוא הרבה יותר קשה מעבר, האתגרים מול כל הרשויות הם אינסופיים. זה מול עיריית תל-אביב והשיגעונות שלה, זה איכות הסביבה, רשות ההגירה משרד הכלכלה, מי אביבים שבאים לבדוק איך מפרידים את השומנים במים. כל יום יש קנס חדש, אם כיסא חרג ב-20 ס"מ, אתה מקבל 485 שקל דוח. גם הנדל"ן הוא חלק מזה, מהעלויות שהופכות להיות חסרות פרופורציות לרווחים. זה לא השפע שהיה בעבר".

פוליטי 

"אין הגיון בכל הנוגע לחקיקה מול המסעדנים. שני החוקים האלה מופרכים. העובדים הזרים, שהם עובדים מצוינים שרוצים לעבוד, הפכו לעובדים היקרים ביותר למסעדנים. הם מרוויחים 30 שקל לשעה, ואני משלם עליהם 70 שקל לשעה. כואב לי הלב עליהם. חוק הטיפים זה חלם.

"הבעיה היא שאין עם מי לדבר. אם הממשלה או העומדים בראשה היו חכמים יותר, הם היו מבינים שמסעדנות זה הכלי הכי חשוב בהבאת תיירים, מקומיים וזרים. קופנהגן היא דוגמה מרתקת לזה: מעיר מנומנמת, היא הפכה לעיר תוססת של מסעדות, מהמסעדה המדורגת מספר 1 בעולם 'נומה' ועד עשרות נוספות שמושכות לעיר הזו מיליוני תיירים. המדינה תומכת בענף והבינה שהמסעדות הן גולת הכותרת של העיר. המצב פה הפוך, עוד לא מפנימים שככה זה צריך להיות. אני מתרגז רק מלחשוב על זה ויודע שאין מה לעשות, אז אני, שותק ומתמודד וזהו".

אישי 

דמות שהיא מודל לחיים: "יש לי חיים צבעוניים ומגוונים, ולכן זה מורכב מהמון אנשים, יום אחד זה נזיר בודהיסטי ויום אחר הרב הקבליסטי יובל אשרוב. אני מסתכל על אנשי עסקים שעושים את זה בהוויה של רוח ושל כיבוד המשפחה, ומכל אחד מהם אני שואב משהו".

פריט שתמיד לוקח איתי בתיק: "בקבוק צ'יפורו קטן" (גראפה יוונית).

הגלגול: "הייתי צלם אופנה, הייתי בעלים של חברה בתחום הקוסמטיקה, היה טבעי בקו הזה של היצירה להגיע למסעדנות". הנגיעה בעולמות הקוסמטיקה הייתה כאמור דרך ניהול מרכז האיפור והקוסמטיקה 'מולה סנטר' שקרס ב-1997. "אני לא רוצה לדבר על זה. כל מה שהיה להגיד כבר נאמר. אנרגטית זה לא נכון לי עכשיו", הוא אומר. "עשיתי עוד הרבה דברים (כולל סרט שהוקרן ברחבי העולם, "בעיטה לגן עדן", מ' ר' ח'), וב-25 השנים האחרונות אני חי במסעדנות. חייתי 10 שנים בנלסון (ניו זילנד). זו בירת פירות הים של האי הדרומי. עסקתי שם במסעדנות ובתיירות. יש לי עדיין מסעדות בניו זילנד, וכעת אנחנו נמצאים בתהליך של הקמה של מסעדה ביוון". 

עוד כתבות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה