גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: הסיכויים של ברני סנדרס? "7 מתוך 10"

נצחון מוחץ במקדימות של נבאדה מעמיד אותו גבוה בפיסגה - הישג מדהים בשביל סנאטור זקן ממדינה צפונית קטנטנה ● האם מישהו עדיין מסוגל לעצור אותו? מעידת מייקל בלומברג בוויכוח הטלוויזיוני בשבוע שעבר מקטינה מאוד את הסיכוי

סנדרס באירוע בחירות בתיכון בקליפורניה / צילום:AP Damian Dovarganes
סנדרס באירוע בחירות בתיכון בקליפורניה / צילום:AP Damian Dovarganes

איך זה ייתכן? סנאטור יהודי קשיש ממדינה צפונית קטנטנה, סוציאליסט מוצהר בארץ שונאת־סוציאליסטים, אתיאיסט בארץ שהתרגלה לבחור פוליטיקאים יראי שמיים, מגיע לבחירות במדינה במדבר הדרום מערבי של ארה"ב, ומנצח בהפרש עצום: 23% מפרידים בינו ובין הבא אחריו (עד סגירת הגיליון).

ברני סנדרס ביסס אתמול את מעמדו כטוען העיקרי למועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות, בבחירות שיהיו בעוד קצת יותר משמונה חודשים. זו התפתחות מרעישה, השקולה כנגד עליית טראמפ במפלגה הרפובליקאית לפני ארבע שנים (וגם מושווית איתה).

התדהמה שנפלה אתמול על ותיקי המפלגה הדמוקרטית ניכרה בהתבטאות לא מוצלחת בערוץ MSNBC. המגיש הוותיק מאוד, כריס מתיוס, שהיה לפנים יועץ פוליטי למנהיגים דמוקרטיים, השווה את נצחון סנדרס בנבאדה ליום שבו טילפן ראש ממשלת צרפת, פול רנו, אל צ׳רצ׳יל, ביוני 1940, להודיע לו שצבא צרפת התמוטט.

"יש לי חדשות לממסד"

קצת קשה להתייחס ברצינות אל עצם ההשוואה. אבל היא בהחלט משקפת את עוצמת המהלומה. סנדרס עצמו צייץ במוצאי יום נצחונו: "יש לי חדשות לממסד הרפובליקאי. יש לי חדשות לממסד הדמוקרטי. הם אינם יכולים לעצור אותנו".

הוא אולי ירצה לבלוע את המלים האלה, בייחוד אם וכאשר תגיע השעה לנסות ולכונן קואליציה רחבה עם יריביו הרבים בתוך המפלגה. אולי צריך לסלוח לו על ההתרברבות; ואולי לא. אולי צריך להיזכר שהאיש הזה רחש בוז למפלגה הדמוקרטית במשך עשרות שנים, ונעשה חבר רשום בה רק לפני חמש שנים, כאשר החליט להתמודד על הנשיאות. בסנאט הוא יושב כ"עצמאי", אם כי הוא הצטרף אל הסיעה הדמוקרטית לצורכי ארגון (זאת אומרת, חברות בוועדות). הוא עונד את התווית "סוציאליסט" לא להכעיס, אלא מפני שכל חייו הבוגרים הוא היה סוציאליסט רדיקלי. קשה להאמין, אבל הוא תמך פעמיים במועמדים טרוצקיסטיים לנשיאות, ואפילו נשא נאומים לטובתם.

הוא האיש החוזר ומודיע שהוא רוצה לחולל "מהפכה", והוא מתכוון למהפכה מעמדית, אנטי-קפיטליסטית. הרקורד שלו מראה שהוא הביע תמיכה בהלאמת כלי־הייצור, וכאשר נשאל בראיון לפני הרבה שנים הוא אישר שהוא רוצה לסיים את הקפיטליזם. זו אינה רשימת משאלות של "סוציאל־דמוקרט סקנדינבי", כפי שהוא מנסה באחרונה לתאר את עצמו.

אפילו השימוש התכוף שלו במושג "תנועה", או "תנועתנו", מאשר את המידה שבה אין הוא חלק טבעי של דמוקרטיה ליברלית. זה שימוש לשון פופוליסטי או טוטליטרי. לא תמיד, אבל בהחלט במקרה שלו.

איך זה קרה?

האיש הזה, שדעותיו והליכותיו מעניקות לו מקום טבעי בשוליים המרוחקים, אולי הסהרוריים, של המפלגה הדמוקרטית, הוא עכשיו הטוען העיקרי לכתר. "הממסד הדמוקרטי", יהיה אשר יהיה, עומד עכשיו לאבד את המפלגה ממש כפי ש"הממסד הרפובליקאי" איבד את מפלגתו ב־2016.

איך זה קרה? בזכות חריש עמוק והתארגנות מסיבית בשטח. זה קרה בזכות שותפות אפקטיבית להפליא עם הלטינוס (היספאנים, או יוצאי אמריקה הלטינית). שליש מתושבי נבאדה הם לטינוס, ובין גילאי 19 ומטה הם קבוצת האוכלוסייה הגדולה ביותר. איש לא התקרב כלל אל אחוזי התמיכה של סנדרס בין הלטינוס. סקרי מצביעים הראו אתמול, ש־44% מכל הלא־לבנים בנבאדה הצביעו לטובתו, הישג מדהים בשביל פוליטיקאי ממדינה שבה אין כמעט לא־לבנים. המפלגה הדמוקרטית היא קואליציה רבת שנים של לבנים ושל מיעוטים. בלי הצבעה מסיבית של מיעוטים, הדמוקרטים אינם יכולים לנצח. הצלחת סנדרס היא אפוא איתות ברור שיש לו נוסחת הצלחה.

מעכשיו ואילך יגדלו אחוזי הלא־לבנים בכל אחת מן המדינות המצביעות בבחירות המקדימות של הדמוקרטים. בשבוע הבא תצביע דרום קרוליינה, ששני שלישים מן הדמוקרטים בה הם שחורים. ב־3 במארס יצביעו, בין השאר, טקסס וקליפורניה, ששליש ויותר של מצביעיהן הם לטינוס.

אם סנדרס אמנם בנה גשר אל המיעוט הגדול ביותר בארה"ב, אין זה מן הנמנע שבתוך שבועיים ייפער הפרש כה גדול בינו לבין מתחריו עד שיהיה אפשר לתאר את מועמדותו כבלתי נמנעת.

הנכס הגדול ביותר

זה קורה הרבה יותר מוקדם ממה שהיה אפשר להניח. סנדרס חוזר ומוכיח, כי בפוליטיקה האמריקאית הנכס הגדול ביותר הוא ה"מומנטום", זאת אומרת תנופה. עצם הרושם של נצחון ממשמש ובא עוזר לנצחון הזה להתממש. הוא הגיע למקום הראשון, בהפרש דחוק מאוד, באיווה ובניו המפשייר. אבל הרושם של נצחון הזניק את סנדרס אל ראש הסקרים הארציים, ודחף את נצחונו בנבאדה.

הוא מעורר שיעורים של התלהבות, של מסירות וגם, צריך להגיד, של הערצה עיוורת שלא נראו במפלגה הדמוקרטית מאז ימיה הראשונים של מועמדות ברק אובמה לנשיאות, ב־2007. בשעה שמייקל בלומברג מפזר מיליונים, סנדרס מגיע אל מיליונים.

עד השבוע שעבר הרושם הכמעט כללי היה שבלומברג הוא היחיד המסוגל לבלום את סנדרס. הוא עצמו פוסח על ארבע המדינות הראשונות במקדימות, אבל הזרים 160 מיליון דולר לתשדירי טלוויזיה במדינות "יום שלישי הגדול", 3 במארס, שבהן ייבחרו שליש הצירים לוועידת המינוי של המפלגה. סנדרס הזרים 11 מיליון, אליזבת וורן - 310 אלף, ג׳ו ביידן ופיט בוטיג׳יג׳ - אפס.

הפרסומות השתלמו. סקרים במדינות המצביעות בתחילת מרץ הראו, שהתמיכה בבלומברג גואה.

ואז בא ויכוח הטלוויזיה של יום ד׳ שעבר. טראמפ צייץ , כי הופעת בלומברג היתה "הגרועה ביותר בתולדות ויכוחי הטלוויזיה". צריך להודות שהוא לא היה רחוק מן המציאות. חולשתו של בלומברג כמתווכח הדהימה את אמריקה, או לפחות את התקשורת האמריקאית. הוא אינו מחוסל, אבל קומתו הפוליטית הונמכה פלאים. הוא עכשיו מועמד עשיר מאוד, אבל פצוע מאוד.

סכנת "הטוהר האידיאולוגי"

מי יכול אפוא לעצור את סנדרס, והאם בכלל נשאר זמן? סטטיסטיקן של רשת סי.אן.אן העריך אתמול, שלסנדרס יש סיכוי של "7 מתוך 10" לזכות ברוב של צירי הוועידה. הסיכויים של הבא אחריו, ג׳ו ביידן, מוערכים ב"1 מתוך 10". פיט בוטיג׳יג׳ הצעיר, שעשה חיל באיווה ובניו המפשייר, מוערך ב"0.5 מתוך 10".

אף על פי כן, בוטיג׳יג׳ היה היחיד אתמול, עם פרסום התוצאות החלקיות של ההצבעה בנבאדה, שיצא בהתקפה ישירה על סנדרס, הזהיר מפני מה ש"הטוהר האידיאולוגי שלו" יעולל למפלגה, ותבע לעצמו, לפחות במשתמע, את שרביטו של מנהיג האופוזיציה.

בוטיג׳יג׳ בן ה־38 הגיע למקום השלישי בנבאדה, עם קרוב ל־15%. זה לא רע, אם נזכור שאיש לא ידע את שמו רק לפני שנה. אבל הוא נחל כישלון חרוץ בניסיון להגיע אל מצביעים לא־לבנים. כישלון כזה חייב לדון את הנכשל לאבדון פוליטי.

אליזבת׳ וורן, שהשפילה את בלומברג בוויכוח הטלוויזיה, קיבלה 9.5%. איימי קלובוצ׳אר, שהפתיעה במקדימות של ניו המפשייר, קיבלה רק 4%. לאן פניהן מועדות? באיזו מדינה הן חושבות שיוכלו לנצח? כמה זמן הן מסוגלות לחכות לנצחון? הכול תלוי בתרומות, והתרומות יתמעטו ויילכו בהיעדר נצחון.

מה שמחזיר אותנו אל משבצת "7 מתוך 10". השאלה המתחילה להישאל היא מה יקרה אם סנדרס יקבל את המספר הגדול ביותר של צירים לוועידת המפלגה, אבל לא יקבל רוב מוחלט? זה לא קרה מאז 1968.

בדרך כלל ההצבעה לטובת המועמד המנצח היא פורמלית. הוא מנצח בסיבוב הראשון. אם הסיבוב הזה אינו מניב הכרעה, כללי הוועידה משחררים את הצירים מנאמנותם למועמד שאותו הם נבחרו לייצג. נקל לשער את התוהו ובוהו שישתרר בוועידה במקרה כזה.

נחשו נא מי מלקק את שפתיו. רמז: הוא מתגורר בבית לבן מאוד, וסיכוייו להישאר שם עוד ארבע שנים מתרבים והולכים.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"