גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"השווקים לא מתמחרים נכון את הנזק שעלול לגרום נגיף הקורונה. ההתאוששות לא תהיה מהירה כמו אחרי הסארס"

הכלכלן פרופ' סטיבן רואץ', בכיר לשעבר במורגן סטנלי ומומחה עולמי לכלכלת אסיה, מזהיר כי ההתאוששות ממשבר הקורונה לא תהיה מהירה כמו בסארס, ולא מבין מדוע השווקים שברו שיאים עד לאחרונה, אבל מציע לשמור על פרופורציות ● "כשאתה בתוך המשבר, הוא נראה תמיד יותר קשה ממה שהוא באמת"

פסל השור המפורסם בוול סטריט/ צילום: רויטרס, CARLO ALLEGRI
פסל השור המפורסם בוול סטריט/ צילום: רויטרס, CARLO ALLEGRI

הכלכלן הבכיר, פרופ' סטיבן רואץ', אומר שהוא מודאג היום יותר מאשר בתחילת משבר נגיף הקורונה. רואץ', אחד המומחים המובילים בעולם לכלכלה האסיאתית, לשעבר יו"ר מורגן סטנלי אסיה וכיום מרצה בכיר בבית הספר לניהול של אוניברסיטת ייל, לא מודאג ממקרי ההדבקה מקורונה בתוך סין או מהתפשטות המגפה מחוץ למדינה, אלא מהנתונים הכלכלית שזורמים מהעולם בשבועות האחרונים.

בשבוע שעבר הודיעה יפן כי כלכלת המדינה התכווצה ב-6.3% ברבעון האחרון של 2019, ההתכווצות החדה ביותר מזה שש שנים במדינה. עוד לפני כן גרמניה דיווחה כי התפוקה התעשייתית ירדה ב-3.5% בחודש דצמבר, הירידה הגדולה ביותר מאז ינואר 2009, אם למנות רק שתיים מהחדשות הרעות שקיבלה הכלכלה העולמית עוד לפני שמשקללים את הקורונה.

"בדיעבד אנחנו רואים שהכלכלה העולמית בסוף 2019 הייתה חלשה יותר מאשר חשבנו בזמן אמת. זה משהו שכתבתי עליו כבר בינואר אבל עכשיו ההבנה הזאת מקבלת משנה תוקף", אמר רואץ' בראיון טלפוני בסוף השבוע. "ידענו שהכלכלה העולמית הצטמקה ברבעון הרביעי אבל לא ידענו עד כמה זה חמור. ידענו שהייצור התעשייתי בגרמניה נחלש אבל לא הבנו עד כמה. אני מסתכל גם על נתוני המסחר של יפן לחודש ינואר והם מאוד חלשים. כל זה מעורר הרבה דאגה. זוהי סיטואציה שונה לגמרי כשיש לך משבר בריאותי בזמן שהכלכלות נמצאות בצמיחה כמו שקרה בתקופת הסארס או כשיש לך משבר כשהכלכלות צומחות לאט כמו היום. לגרמניה, ליפן, לסין ולכלכלה העולמית אין במשבר הקורונה את כרית הביטחון שהייתה להם בתקופת הסארס".

הנטייה העולמית לבחון את ההשפעה הכלכלית של הקורונה על פי הניסיון של משבר הסארס מ-2003 מובנת. במידה רבה השווקים הפיננסים פועלים על פי נקודת ההנחה שמדובר בנזק מוגבל שיתקן את עצמו.

לאחר פרסום הידיעות הראשונות על חומרת התפשטות הקורונה בסוף ינואר, מדד ה-S&P 500 אכן רשם ירידות. אך לאחר שסין הודיעה כי תזרים מיליארדים לכלכלה, השוק חזר לראלי עליות שהביאו את המדד לשיא של כל הזמנים ביום רביעי האחרון, מגמה שהתחלפה שוב רק ביומיים האחרונים. רואץ' עצמו היה בסין במהלך ימי הסארס והוא מכיר את הנושא מקרוב. לדבריו, אף שההשוואה בין הקורונה לסארס מועילה, חייבים לקחת בחשבון גם את ההבדלים הגדולים בין אז להיום.

"ההשפעה של הסארס על הכלכלה העולמית הייתה קצרת מועד. הצמיחה הסינית ירדה ב-2% ברבעון אחד ואז זינקה ב-4% בהמשך אותה שנה. לדעתי לא סביר שנראה את התסריט הזה חוזר על עצמו היום", מסביר רואץ'. "ב-2003 הכלכלה הסינית שגשגה וצמחה ב-10%-11%, היום היא חלשה בהרבה עם צמיחה של 6%. לכלכלה הסינית אין את החוסן של אז. סין גם הרבה יותר אגרסיבית היום במאבק לעצור את הנגיף, כולל מדיניות בידוד והגבלות חסרות תקדים על התנועה, שלא היו בתקופת הסארס.

"אני חושב שההשפעות קצרות-הטווח של הקורונה על כלכלת סין יהיו משמעותיות יותר מאשר בסארס ויימשכו שני רבעונים במקום רבעון אחד. בנוסף, העולם היום הרבה יותר תלוי בסין. ב-2003 סין היוותה7.5%-8% מהתוצר הגולמי העולמי, היום זה כבר 20%, ולכן אפשר לומר בוודאות שאם סין מתעטשת העולם כולו מתקרר. סין היא היום שותפת הסחר הגדולה של יפן ולכן המשבר בסין יוסיף להתכווצות בכלכלה היפנית ברבעון הרביעי וקרוב לוודאי יכניס את יפן למיתון חדש. גם בארה"ב הייצור של החברות הרב-לאומיות, שמסתמכות על סין בשרשרת האספקה, ייפגע ויקשה עליהן לספק את הדרישה של לקוחות אמריקאים. כך שיש לנו סביבה שונה מאשר ב-2003".

ובכל זאת אתה עדיין רואה את ההשפעה של הקורונה כקצרת-טווח. משהו שנמשך שני רבעונים, ואז המצב יחזור לקדמותו.

"זה בעייתי לתת אבחנה מדויקת בזמן המשבר. כשאתה בתוך המשבר, הוא נראה תמיד יותר קשה מאשר הוא באמת. אני עושה את זה ארבעים שנה וראיתי הרבה משברים כאלה בארה"ב ובעולם, כמו הסארס, המשבר הפיננסי באסיה והמשבר הפיננסי העולמי. תמיד זה מרגיש נורא. אך אם הרשויות הסיניות יצליחו לעצור את המגפה, אנחנו נסתכל על זה בעתיד כמכשול זמני ולא קבוע.

ההערכה היא שברבעון הרביעי של 2019 הצמיחה בסין תעמוד על 6%, שזה שפל של 27 שנה. ברבעון הראשון זה יירד ל-3%-4% וברבעון השני של השנה יהיה קצת יותר טוב. הממשלה הסינית, ובמיוחד הבנק המרכזי, הזרימו נזילות לשוק והעניקו תנאי הלוואות נוחים לעסקים קטנים ובינוניים. אלו לא פעולות שיעזרו היום, במצב של סגר דרקוני והגבלות תנועה שמונעות מ-280 מיליון עובדים מהגרים לחזור לעבודה במפעלים , אבל הן אמורות לסייע לתהליך ההתאוששות ולהפוך אותו ליותר נמרץ. אני רואה התאוששות במחצית השנייה של2020 אבל זאת לא תהיה התאוששות דומה למה שראינו בתקופת הסארס".

האם הקורונה לא תהווה תמריץ נוסף למפעלים לעזוב את סין, מגמה שכבר התחילה בעקבות מלחמת הסחר?

"הכול אפשרי. היה הרבה פוקוס על סין בגלל מלחמת הסחר עם ארה"ב ולכן המגמה בקרב תאגידים בינלאומיים היא לרצות לגוון את החשיפה של שרשרת האספקה לסין, אבל אי אפשר לשנות את שרשרת האספקה והחשיפה לסין בין לילה. התפרצות הקורונה מעוררת יותר מחשבות עמוקות אצל התאגידים בנוגע לגיוון שרשרת האספקה אבל אני לא חושב שזה יוביל להשפעה ממשית בטווח הקצר".

אתה מבין את ההתנהגות של השווקים בארה"ב שעולים על אף משבר הקורונה?

"אין הגיון בהתנהגות של השווקים. כל עוד הבנקים המרכזיים פותחים את הנזילות, השווקים לא שמים לב לשום איום פוטנציאלי על הפעילות הכלכלית וחושבים רק על הכאן ועכשיו. לאורך זמן האימרה המפורסמת נכונה ואם סין, יפן ואירופה בצרות, ארה"ב לא תוכל להישאר נווה מדבר בסביבה כלכלית חלשה. אם הכלכלה העולמית תהיה חלשה כמו שאני מעריך שהיא תהיה ברבעון הראשון של השנה, יהיה כאן צורך בחשבון נפש עמוק בשווקים". 

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; ענקית מוצרי היוקרה הצרפתית קרינג צוללת ב-10%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס