גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיכאל לובושיץ, המנהל שמתמחה בחברות משפחתיות, מגיע לעשות סדר ביינות ביתן: כיצד תושפע הרשת?

קרוב לארבעה עשורים אחרי שהקים במו-ידיו את קבוצת קמעונאות המזון, נחום ביתן ימנה לראשונה מנכ"ל שכיר – מיכאל לובושיץ, שניהל בעיקר חברות משפחתיות כמו וילי פוד, סנו ושסטוביץ' ● האתגר הראשון של יינות ביתן: סגירת העסקה עם כלירמרק, שתזרים מאות מיליוני שקלים לחברה

סניף של יינות ביתן / צילום: שלומי יוסף, גלובס
סניף של יינות ביתן / צילום: שלומי יוסף, גלובס

קרוב לארבעה עשורים אחרי שהקים במו-ידיו את יינות ביתן, נחום ביתן ימנה לראשונה מנכ"ל שכיר לקבוצת קמעונאות המזון שבבעלותו - מיכאל לובושיץ, מנכ"ל וילי פוד היוצא. המהלך הזה מתרחש ימים בודדים לפני המועד שבו מקווה יינות ביתן לחתום על העסקה עם קרן כלירמרק, שתחלץ אותה מקשיי התזרים, אליהם נקלעה. לפי הערכות, הצעד הזה הוא השלמה של אחת הדרישות של הקרן למנות מנכ"ל שכיר ודירקטוריון לחברה.

לראשונה יידרש ביתן להעביר את המושכות למנכ"ל שכיר, שינהל עבורו את אימפריית הקמעונאות שהקים, שמונה כ-164 סניפים (בכפוף להשלמת העסקאות שדווחו), מחזור של כ-4 מיליארד שקל ואלפים רבים של עובדים.

לובושיץ ייכנס ליינות ביתן בתקופה הכי מורכבת שחוותה אי-פעם, וזאת מבלי שקיימת עדיין ודאות שקרן כלירמרק תחתום על העסקה, שתזרים לחברה את מאות מיליוני השקלים הדרושים לה, וזאת על-מנת לשלם את החובות של החברה לנאמני מגה - חוב שמוערך בכ-110 מיליון שקל; לבנקים - חוב שמוערך בכ-220 מיליון שקל; ולספקים - חוב שמוערך ביותר מ-150 מיליון שקל.

על-מנת לבצע את המהפך הנחוץ בקבוצה, לובושיץ יצטרך לא רק לדאוג לשיקום הפעילות השוטפת ברשת, כי אם גם להתמודד עם ועד העובדים הוותיק והדומיננטי של עובדי מגה ומול נחום ביתן עצמו. 

נחום ביתן / צילום: שלומי יוסף

נדרשות סמכויות אמיתיות

בשוק המזון נראה לעתים שבלתי אפשרי למצוא ספק מזון שלא יאמר מילים חמות על נחום ביתן האדם, ועם זאת כולם עוקבים בדאגה אחרי המציאות שאליה נקלעה הרשת שייסד.

יינות ביתן נחשבה ונחשבת גם היום לחברה משפחתית, שבניגוד למתחרות שלה עדיין מתנהלת ככזו: ללא דירקטוריון ועם מעורבות רבה של בני משפחה, חלקם בתפקידי מפתח וחלקם בתפקידים אחרים. אחת מדמויות המפתח הללו היא בנו של נחום, יוסי ביתן, המשמש כמשנה למנכ"ל, שעד היום היה אביו. ביתן האב וביתן הבן יידרשו כעת להתרגל לשינוי המציאות בשתי זירות - בזירת הבעלות, כשלראשונה גורם נוסף יהיה שותף פעיל בעסק; ובזירת הניהול - מנהל שכיר, שכדי לחולל שינוי יצטרך לקבל לידיו סמכויות אמיתיות שיאפשרו לו לקבל החלטות כואבות.

ואולם המורכבות הזו, של ניהול בתוך חברה עם משפחה שהיא בעלת השליטה בעסק, אינה זרה ללובושיץ. הוא כבר עשה זאת בימיו ביצרנית מוצרי הטואלטיקה והניקיון סנו שבבעלות משפחת לנדסברג, שם הוא שימש כסמנכ"ל התפעול והמכירות של הקבוצה.

לובושיץ המשיך לחברה נוספת שבה יש נוכחות משפחתית דומיננטית - שסטוביץ, שבה כיהן כסמנכ"ל הסחר והמכירות. גם בתפקידו האחרון והנוכחי - מנכ"ל יבואנית המזון הציבורית וילי פוד בשנתיים האחרונות - נדרש לובושיץ להתמודד עם בעלי השליטה, האחים יוסי וצביקה ויליגר, שתי דמויות שנחשבות לכאלה שמורכב להתנהל מולן, ושמספר יוצא דופן של מנהלים בכירים התחלפו תחת הבעלות שלהם.

לובושיץ נתפס בענף המזון כמנהל דומיננטי שעובד מסביב לשעון ולא מרפה, וגם כמי שמביא שיטות ניהול מסודרות, שיותר מאפיינות תאגיד לעומת חברה משפחתית. אלה כנראה בין התכונות שהביאו את החברה בניהולו, וילי פוד, לסכם את 2019 כספק הצומח ביותר בשוק המזון בישראל בשיעור של כ-30% (לפי נתוני סטורנקסט).

מאז כניסתו לתפקיד ועד להכרזה על פרישתו עלה שוויה של וילי פוד בכ-70%. בתשעת החודשים הראשונים של 2019 הכנסות החברה עלו ב-15% ל-293 מיליון שקל, והרווח הנקי קפץ ב-31% ל-22 מיליון שקל. 

החברה נזקקת למימון

עם זאת, הדומיננטיות, העבודה מסביב לשעון וגם היכולת ליצר מערכת יחסים יציבה עם בעלים מעורבים, לא בהכרח יספיקו כדי להביא את קמעונאית המזון השנייה בגודלה מבחינת מספר החנויות ליציבות. מה שדרוש לה כעת באופן דחוף הוא מימון שיאפשר לה, ראשית, להתמודד עם החובות שהיא נושאת, ושנית, לבצע באופן מיידי שיפוצים בחנויות הפיזיות שלה.

במה מדובר? חלק ניכר מהחנויות שרכש ביתן ב-2016 מיידי מגה וחלק נוסף מאלה שרכש שנים ספורות קודם לכן מהאחים רני ועד צים (תחת הרשת כמעט חינם), דורשות שיפוצים מסיביים בעלויות גבוהות, שעשויות להסתכם במאות מיליוני שקלים, בהנחה שאכן יוחלט להביא את החנויות למצב טוב. בחלק ניכר מהחנויות של הקבוצה קיימות תשתיות ירודות או מקררים נוטים להתקלקל שלא הוחלפו לאורך שנים.

קבוצת יינות ביתן נשארה מאחור ביחס למתחרות שלה כמעט בכל פרמטר. על-מנת לחלץ אותה מהמציאות הזו נדרש לא רק לתקן את החולשות שלה, כי אם להצעיד אותה קדימה גם בעולמות שבהם המתחרות עוקפות אותה כל אחת בדרכה.

למשל, חוויית הקנייה ברשת יוחננוף, המחירים הנמוכים ברמי לוי או המותג הפרטי והאונליין המהוקצע בשופרסל הם חלק מהבידול שרשתות המזון המתחרות יצרו לעצמן לאורך השנים האחרונות, כששתיים מהן גם הגיעו באופן הזה לבורסה. יינות ביתן ומגה אומנם ניסו לאורך השנתיים האחרונות להטמיע טכנולוגיות כמו קופות אוטומטיות, אלא שגם אלה נתקלות בקשיים השוטפים עמם מתמודדת הרשת. לא יהיה קל לשנות את המציאות הזו.

מינויים נוספים בקבוצה

בנוסף למינוי המנכ"ל, מינתה הקבוצה גם סמנכ"ל כספים חדש, שגם הוא הגיע מוילי פוד. רו"ח אמיר קפלן מפנה את מקומו בוילי פוד ויעבור ליינות ביתן, כך שיצטרף לשדרת הניהול החדשה של הקבוצה לצד לובושיץ.

לפי הערכות, מזכר ההבנות שנחתם עם קרן כלירמרק בסוף החודש שעבר מתייחס להלוואה בהיקף של כחצי מיליארד שקל, שכוללת גם רכיב שניתן להמרה ל-30% ממניות הרשת. הריבית בהלוואה שמוערכת בשוק ב-7%-6%, כשהרמה שלה נגזרת גם מהבטוחות שהקרן מקבלת, בדמות שיעבוד כלל נכסי יינות ביתן לטובתה.

לפי אותן הערכות, ההסכם עם הקרן במתווה המקורי שלו אמור היה לכלול גם הכנסה של מנכ"ל חיצוני ונוכחות של נציגי הקרן בדירקטוריון החברה.

עם זאת, מוקדם יותר השבוע דווח ב"גלובס" כי לפי גורמים מעורים, מסתמן כי בקרן כלירמרק מבקשים לשנות את מתווה העסקה עליו דווח עד כה, שבמסגרתה הוסכם על ריבית של 6%-7%, לריבית גבוהה יותר בשיעור של כ-10%. ריבית בשיעור שכזה או דומה לו עשויה להכביד על החברה באופן משמעותי ולשפר את היכולת של הקרן להשתלט עליה בעתיד הנראה לעין.

עוד מעריכים אותם גורמים כי כלירמרק פועלת כדי להכניס עמה לעסקה גורמי מימון נוספים, וכי המימון שהקרן לבדה צפויה לתת יהיה נמוך מחצי מיליארד שקל.

לפי ההודעה על חתימת מזכר ההבנות בין כלירמרק ליינות ביתן שפרסמה הקבוצה ב-30 בינואר, השלמת בדיקת הנאותות והחתימה על העסקה אמורות להתבצע עד סוף החודש הנוכחי.

במקביל, גם שוק המזון ממשיך לעקוב בדריכות אחר התנהלות הקבוצה השנייה בגודלה בשוק המזון בישראל (במונחי פריסת סניפים), ובראשו הספקים הקטנים והבינוניים. בתחילת החודש הבא תידרש יינות ביתן להעביר תשלום נוסף עבור חודש דצמבר לאותם ספקים, שלפי שעה מתמודדים עם פיגורי תשלומים שמגיעים עד לפרק זמן של חודש וחצי על התשלום לחודש נובמבר. 

עוד כתבות

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה ישראלית בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד