גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מניות הפיננסים בתל אביב חוטפות - וידי הגופים המוסדיים קשורות

מדד הבנקים איבד כ-11% ביומיים והשלים ירידה של יותר מ-20% מתחילת השנה ● מדד ביטוח פלוס צלל ב-9%-8%, השלים צניחה דו-יומית של כ-15% ומתחילת השנה איבד כ-35% ● כל הגופים שמתעסקים בניהול כסף נמצאים כעת במגננה בכל הקשור למניה שלהם

בנק מזרחי טפחות, בנק הפועלים, בנק דיסקונט, בנק לאומי, בנק אגוד ובנק מרכנתיל / צילומים: איל יצהר, אייל הצפון, בר-אל
בנק מזרחי טפחות, בנק הפועלים, בנק דיסקונט, בנק לאומי, בנק אגוד ובנק מרכנתיל / צילומים: איל יצהר, אייל הצפון, בר-אל

על רקע הירידות החדות שנמשכות בשוקי ההון בעולם, נסחרות היום מניות הפיננסים בירידות חדות. נכון לשעות הצהריים היום נסחרו כל מניות הבנקים, חברות הביטוח וחברות האשראי החוץ-בנקאי בבורסת תל אביב בירידות ניכרות. 

מדובר במגמה גורפת בסקטור הפיננסים, כשלכל תת-סקטור סיבות "ייחודיות", הקשורות להתפשטות נגיף קורונה. מדד הבנקים צuנח היום בכ-7%, איבד כ-11% ביומיים והשלים ירידה של יותר מ-20% מתחילת השנה. מדד ביטוח פלוס צלל ב-9%-8%, השלים צניחה דו-יומית של כ-15% ומתחילת השנה איבד כ-35% משוויו - מה שמציב אותו שני רק למדד הנפט והגז החבוט בביצועים הגרועים בבורסה ב-2020 עד כה.

הירידה מורגשת בעיקר במניות של שתי חברות הביטוח הגדולות מסורתית - מגדל , שצנחה בתוך יומיים בכ-20%, וכלל ביטוח , שצללה ביומיים בכ-24%. השתיים חוות בשנים האחרונות הידרדרות יחסית. 

הירידה במניות הביטוח נובעת, בין השאר, מהחשש כי וירוס קורונה יגרום לשיעורי תמותה גבוהים בישראל, כפי שקרה בכמה מדינות בעולם - מצב שעשוי להוביל לגידול בתשלומי "הריסקים" - ביטוחי החיים הטהורים למקרי מוות - בשיעורים שיכבידו על חברות הביטוח.

בהקשר זה אמר אתמול גורם בכיר בשוק הביטוח, כי מכיוון שקורונה הוא קטלני בעיקר לבני 70 ומעלה, גילאים שכבר אינם מבוטחים ב"ריסקים", הרי שזו סכנה מוגבלת. ואולם, מכיוון שגם בני 60, ואף צעירים מהם, עלולים למות מהקורונה - הרי שייתכן מצב שבו תהיה השפעה לסוגייה זו על מאזני חברות הביטוח.

עם זאת, נראה כי מניות הביטוח מושפעות כיום לשלילה בעיקר מהירידות בשווקים, כמו גם מהמשך ירידת הריבית חסרת הסיכון, שגורמת להגדלת העתודות (ולהקטנת הרווח). תשואות שליליות במניות ומגמה מקבילה במרווחים באג"ח קונצרניות מזיזים בחדות את רווחי חברות הביטוח מתיקי הנוסטרו, וגם פוגעים בדמי הניהול שגובות החברות (במיוחד בפוליסות המשתתפות ברווחים).

מניות הפיננסים נחתכות

האשראי לעסקים נתפס כמסוכן יותר

גם מניות הבנקים מאבדות גובה בעקבות סערת הקורונה, כשבתחילת יום המסחר הנוכחי הן השילו יותר מ-8% מערכן בממוצע. הירידות התמתנו, אף שנמשכו, בהמשך יום המסחר בתל אביב.

אתמול איבדו מניות הבנקים כ-5% בממוצע, וזאת בצל החששות כי התפשטות הקורונה תאט את הכלכלה ותפגע בשורה ארוכה של עסקים. חמש מניות הענף הגדולות, הנכללות במדד הבנקים, מציגות ירידות בטווח של 12%-10% ביומיים.

החשש רלוונטי לעסקים וללווים גדולים, כמו חברת אל על  ושאר חברות התעופה, ואולי גם חברות אחרות שמתמקדות בקמעונות או שתלויות בספקים מסין, וגם לחברות קטנות ובינוניות שלוו כספים מהבנקים.

למעשה, סערת הקורונה ומציאות מתמשכת של בידודים מעמיקים והולכים, יובילו ליותר ויותר בעיות תזרימיות בחברות מכל הסוגים - אולי בדגש על עסקים קטנים ובינוניים, וזה יגיע גם לנותני האשראי. כל זאת, מעבר לקושי הטמון בתפעול עסק מרובה עובדים כמו הבנקים, שחווה ריבוי חולים וסכנת הדבקה.

אגב בנקים, אתמול הושלם המהלך לחלוקת הדיבידנד בעין של בנק הפועלים  - של החזקותיו בישראכרט  - בעיתוי לא מיטבי, לאור הירידות.

לצד אלה ניצבות גם חברות האשראי החוץ-בנקאי, שמניותיהן יורדות בחדות בגלל חשש שהמשבר ישפיע על חברות שלוו כספים ושעלולות להיקלע לקשיי החזר, כשהוא גם משפיע במידה ניכרת על הבנקים ועל חברות כרטיסי האשראי, שכבר חוות פגיעה בשימוש בכרטיסיהן בשל הקיצוץ החד בתיירות היוצאת והנכנסת וברכישות המקוונות, בעיקר מסין. בין הבולטות שבחברות האשראי החוץ-בנקאי, מניות אס.אר אקורד  ונאוי  צנחו ביומיים ביותר מ-20% כל אחת, ופנינסולה  "הסתפקה" בירידה דו-יומית של כ-12%.

ביחס לחברות האשראי החוץ-בנקאי, נציין כי מדובר בחברות צעירות למדי, שקמו לאחר המשבר הפיננסי האחרון, ויכולתן לעמוד במשבר אולי תיבחן עתה לראשונה. מדובר בגופים שמתמחים במתן אשראי לציבור הרחב, אשראי קמעוני (צרכני), ושחלקן גם מעניקות אשראי לחברות קטנות ובינוניות. כרגע נראה כי האשראי לעסקים הוא שנתפס כמסוכן יותר, וזה ניבט היטב ממה שקורה עם מניית פנינסולה - חברת אשראי עסקי חוץ-בנקאי, הפועלת מול חברות קטנות ובינוניות.

הקרנות פודות וחייבות למכור נכסים

הירידות בשוקי ההון מועצמות גם בגלל מגמת פדיונות ערה במיוחד בשוק ההון. קרנות הנאמנות פודות וחייבות למכור נכסים כדי לשלם כסף למשקיעים שיוצאים מהן. הדבר יוצר לחצים שליליים על המניות.

הידיים החזקות בשוק ההון המקומי, שבדרך כלל סופגות ירידות כאלה, שנגרמות בגלל לחצים מיידיים, הן הידיים של גופי החיסכון לטווח ארוך. לגופים אלה סכומי כסף גדולים מאוד, והם מחפשים השקעות לטווח ארוך - ולא נמצאים, עדיין, תחת לחצים של משיכות. 

ואולם, בכל מה שנוגע למניות הבנקים ולמניות חברות הביטוח, ידי המוסדיים קשורות לא פעם. זאת, מכיוון שבגופים אלה יש איסור להחזיק מעל לרף מסוים - 5% ממניות החברה או 7.5% בנסיבות מסוימות. וכאן טמון הקושי בתמיכה של המוסדיים ככלל במניות אלה בימים של ירידות: הם כבר נמצאים במקרים רבים לקראת התקרה המותרת להם להחזקה בניירות אלה, ואינם רשאים לרכוש עוד.

ייתכן כי זה מסייע להמשך הירידות במניות אלה, כשאין יד חזקה שתתמוך במניה ותרכוש אותה למרות המימושים הערים. עם זאת, אפשר כי מה שמונע מהלך כזה, כשיש מוסדיים שיש להם כסף חופשי, הוא החשש מכך שהשלכות סערת הקורונה הן רק בתחילתן. 

אגב הפדיונות, הגופים שניהול קרנות נאמנות מהווה חלק מרכזי מפעילותם הם בתי ההשקעות, שגם המניות שלהם חוות סנטימנט שלילי מאוד בצל הירידות בשווקים. למעשה, כל הגופים שמתעסקים בניהול הכסף נמצאים כעת במגננה בכל הקשור למניה שלהם. 

עוד כתבות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

מטולה בחודש האחרון / צילום: Reuters, Raphael Gotheil

הצפון בוער, היישובים ריקים - והממשלה "מנותקת קשר"

ראשי הרשויות בצפון דוחפים כבר זמן רב להקמת מנהלת מסודרת, בדומה למינהלת "תקומה" בעוטף עזה - אך גורמים המעורים בנושא אומרים: "זה לא על הפרק" ● בינתיים המלחמה נמשכת, והמציאות בצפון בלתי אפשרית

תוכנית בת גלים / הדמיה: דרמן ורבקל אדריכלות

1,300 דירות במקום בסיס חיל הים בחיפה

תוכנית 'בת גלים' להקמת שכונה חדשה אושרה בוועדה המחוזית חיפה ● הרשויות שיכולות לקבל תמיכה מהרשות להתחדשות עירונית ● וגם: מאות יחידות דיור חדשות בגליל המערבי ● חדשות הנדל"ן

שופט בית המשפט העליון חאלד כבוב / צילום: שלומי יוסף

נציב התלונות על השופטים מצא תלונה נגד השופט חאלד כבוב כמוצדקת

בשנת 2019 השופט חאלד כבוב נתן שתי החלטות, במסגרת בקשות לצווים במעמד צד אחד, הקשורות לתיק בו ארבעת ילדיו היו מעורבים בעקיפין ● הנציב אורי שהם ציין כי תמוה שכבוב לא ידע על הדבר, שכן שמותיהם הופיעו בחלק מנספחי התיק, אך כבוב טען כי הנתונים נמצאו בשולי הנספחים, שכללו 200 עמודים

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עובדים שהוצאו לחל"ת בענף התיירות עומדים להישאר ללא דמי אבטלה

במשרד האוצר הניחו שאין צורך בקביעת מודל חל"ת ארוך־טווח וסברו כי המלחמה תסתיים לפני שהעובדים ימצו את ימי האבטלה והחופשה שצברו ● כעת, עסקים רבים טרם התאוששו, כשהמצוקה הגדולה היא בענף התיירות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: קיסטון מציגה תוצאות חזקות בזכות אגד, הרווח הנקי של רציו ירד ל-127 מיליון דולר, אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, וכלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס ● מדור חדש

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

אולם הקונצרטים בו התרחש הפיגוע במוסקבה / צילום: Reuters

הפיגוע במוסקבה הביא את אירופה להגביר כוננות מפני מתקפת דאעש

צרפת ואיטליה פרסמו אזהרות מפיגועי דאעש בשטחן, כשהחשש עולה לקראת חג הפסחא ● המתקפה ברוסיה העלה גם לפני השטח את האזורים העניים ביותר במדינה, בהם צובר ארגון הטרור השפעה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בנעילת הבורסה; אופקו הלת' זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● הבורסה מסכמת את הרבעון הראשון: "מדדי ת"א-35 ות"א-90 רשמו תשואה חיובית של כ-5% וכ-11%, בהתאמה" ● זינוק של כ-50% בצבר ההזמנות של רפאל ● ביל אקמן: "מניית בורסת ת"א זמינה במחיר מציאה" ● דלק תחלק דיבידנד בסך של רבע מיליארד דולר ● בנק ישראל לא יאפשר לאחים נאוי לשלוט בישראכרט עם שיעור החזקות נמוך מ-30%

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בתל אביב; חברה לישראל קופצת ב-3%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.6% ות"א 90 נסחר סביב רמות הבסיס ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● טסלה ממשיכה במומנטום השלילי לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"