גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה״ב עוברת את סין; הנשיא רוצה "לחזור, לחזור, לחזור לעבודה"; שאלות על הקרנבל של ניו אורלינס

המספרים: 85,000 לקו בנגיף הקורונה ● 3.5 מיליון מבקשים מענקי אבטלה ● השאלות: מה קרה בתחילת פברואר בניו אורלינס? האם סגל רפואי צריך לנסות ולהחיות חולי קורונה?

דונלד טראמפ / צילום: Patrick Semansky, AP
דונלד טראמפ / צילום: Patrick Semansky, AP

 

ארה"ב עברה אתמול את סין, והיא עכשיו אלופת העולם במקרי Covid-19 ידועים. סמוך לחצות שעון וושינגטון, שש לפנות בוקר בישראל, מספר המקרים הידועים באמריקה הגיע ליותר מ-85,000, על פי מרכז המעקב של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס בבולטימור, עליה של 17,000 בתוך יממה אחת. מספר המתים הגיע ל-1,300, עליה של 270.

בתידרוכו היומי, באוזני חדר עיתונות כמעט ריק (לרגל הצורך לשמור "מרחק חברתי" בין העיתונאים), הנשיא טראמפ הפגין את הווירטואוזיות הרגילה שלו. הוא הצליח לתבוע אשראי ולהחמיא לעצמו, כל אימת שנשאל על החדשות הרעות.

על הידיעה שנשבר השיא הסיני הוא השיב בהטעמת ההישג הגדול של הרחבת בדיקות הדם. "כולם מדברים על דרום קוריאה, דרום קוריאה, דרום קוריאה. בשמונה ימים אנחנו עשינו יותר בדיקות ממה שהם עשו בשמונה שבועות".

הוא נמנע מלהזכיר שבתחילת ינואר, כאשר הנגיף השתולל בסין וחדר אל דרום קוריאה, הוא הכחיש את חומרתו ודיבר בביטול על היקף חדירתו לארה"ב.

זה התחיל במארדי גרא(ס)

הסכמה פחות או יותר כללית שוררת עכשיו בין אנשי מדע, שהנגיף הגיע אל חופי אמריקה עוד בדצמבר. האמריקאים אינם מתפנים עדיין לחקירה יסודית של נסיבות התפשטותו. אבל גם כך מוצגות עכשיו שאלות על ממדי הפגיעה בערים גדולות. השלוש המוזכרות ביותר הן ניו יורק (עיר הבירה הגלובלית של Covid19), לוס אנג'לס ("ניו יורק הבאה") וניו אורלינס, עיר הנמל על חוף מפרץ מקסיקו, במדינה הדרומית לואיזיאנה.

מבלי דעת, ניו אורלינס פתחה את זרועותיה בפני הנגיף בתחילת פברואר, כאשר התעקשה לערוך את הקרנבל המפורסם שלה, ה'מארדי גרא(ס)', המושך בערך מיליון בני אדם אל רחובות העיר, אל מלונותיה ואל מסעדותיה. סגן המושל של מדינת לואיזיאנה אמר אתמול, כי איש לא ניסה להניא את מדינתו מלערוך את הקרנבל. הרשויות המקומיות לא קיבלו כל פנייה מן המרכז הממשלתי למניעת מגיפות (CDC), למשל.

הקרנבל נערך כמעט חודשיים לאחר הידיעות הראשונות על התפשטות הנגיף בסין. תפקיד הקרנבל בהפצת הנגיף, לא רק בלואיזיאנה, אלא גם בחלקים אחרים של ארה"ב, הוא לפי שעה עניין להערכות לא מבוססות. אבל עצם הצגת השאלה מזכירה במידת מה תיאוריה ישנה, שנגיף האיידס התחיל להתפשט בארה"ב בימי עגינתו של המשט הגלובלי הענקי בנמל ניו יורק ביולי 1976. ספנים מכל העולם כיבדו את ניו יורק בנוכחותם לרגל יום השנה ה-200 לעצמאות ארה"ב.

מחקר חדש מראה, כי מהירות התפשטותו של נגיף הקורונה בלואיזיאנה היתה "הגדולה ביותר בעולם" במרוצת השבועיים הראשונים שלו. בכל אחד מ-13 הימים האמורים, מספר הנדבקים בלואיזיאנה גדל ב-73%. בקצב הזה, המדינה שמתגוררים בה פחות מחמישה מיליון בני אדם "תחלוף על פני איטליה וספרד" (על פי דיווח בעיתון USA Today).

הנשיא טראמפ הכריז שלשום את לואיזיאנה ל"איזור אסון מרכזי", מה שיקל עליה לקבל סיוע פדרלי.

"אין זו אשמת איש"

הנשיא לא חזר אתמול על תאריך היעד שלו לחידוש הפעילות הכלכלית הנורמלית, 12 באפריל. אבל הוא הטעים את רצונו "לחזור, לחזור, לחזור לעבודה". אתמול בבוקר שמעה אמריקה, כי 3.5 מיליון בני אדם עתרו בפעם הראשונה למענקי אבטלה בשבוע הרביעי של מרץ. זה היה המספר הגדול ביותר ב-53 שנות המעקב אחר הקטגוריה הזו.

"לא מופתע", אמר הנשיא בתידרוך, "אין זו אשמת איש, בוודאי לא בארצנו". והוא חלק לעצמו מחמאה: אלמלא הקדים להגביל כניסת נוסעים מסין, המספר היה עולה עד ששה או שבעה מיליון. אבל הציפיות הן שהמספר אמנם יעלה במיליונים נוספים בימים הבאים.

נגיד הבנק המרכזי, ג'רום פאוול, אמר אתמול, כי "יתכן מאוד" שארה"ב כבר נמצאת במיתון. אם אמנם היא שם, זה יהיה המיתון הראשון מאז 2009. תפקידו של הבנק, אמר פאוול, הוא להבטיח שלחברות מכל הגדלים יהיה "גשר" אל התאוששות מהירה לאחר שהנגיף יודבר תתחדש הפעילות הכלכלית.

חיפזון הוא אולי מן השטן, אבל בשאלת המהירות תלויה שאלה קרדינלית נוספת: היתכן שיהיה צורך בחבילת הצלה נוספת? הקונגרס עומד להשלים את ההצבעה על הקצאה היסטורית, שתפחה והלכה בשבועיים האחרונים עד שהגיעה אל סביבות שני טריליון דולר (או 1.8 טריליון או 2.2 טריליון, תלוי במדברים). היא נועדה לכסות לכל היותר שלושה או ארבעה חודשים של המשך השיתוק הכלכלי. מעבר לזמן הזה, יידרש הרבה יותר.

128 מיליון או רק 14 מיליון

נראה כי עכשיו הכול תלוי בשאלה איפה יהיה הנגיף בעוד שבוע או שבועיים. כרגע נוכחותו ברוב מדינות ארה"ב היא קטנה יחסית. מוקדי נזקו מוגדרים גיאוגרפית ונמצאים בעיקר לאורך החופים. הנשיא רומז שהוא רוצה לשנות את הנחיות המרחק החברתי לאזורים שהפגיעה בהם קטנה, והוא מדבר עכשיו על החלטות שבדעתו לקבל בתחילת השבוע הבא.

דגם של מרחק חברתי שפיתח ה'ניו יורק טיימס' מראה, כי אם המרחק החברתי יוגבל ל-14 הימים המקוריים (שיפקעו בסוף השבוע הזה), 128 מיליון ילקו בנגיף. אם ההגבלות יוארכו בחודשיים, מספר הלוקים יעמוד רק על 14 מיליון.

הוויכוח על עדיפויות הוא שדה מוקשים פוליטי ומוסרי. התקשורת עוסקת זה ימים אחדים בשאלות אתיות, שאין להן תקדים, בוודאי לא בהיקף הזה. ה'וושינגטון פוסט' סיפר אתמול בעמודו הראשון, כי בתי חולים בכל ארה"ב מתחבטים בשאלה אם להורות לסגל הרפואי להימנע מנסיונות החייאה של חולי קורונה, מפני שהם כרוכים בסבירות גבוהה מאוד של הידבקות בין רופאים ואחיות.

איש לא יעז להגיד במפורש, אבל קשה לטעות במה שמשתמע מדיונים כאלה: ההנחה שלא כל החיים צריכים להישקל באותן המאזניים. זה בהכרח גם מה שישתמע מהסרה חלקית או מלאה של הגבלות חברתיות.

סקרי דעת הקהל של הימים האחרונים מעניקים מרחב נשימה פוליטי לנשיא טראמפ. הם מראים, באופן כללי, שהאמריקאים סומכים את ידיהם על התנהלותו במשבר הקורונה, אם גם לא בהפרשים גדולים, וגם אם רובם מוסיפים לראות בשלילה את סך כל נשיאותו.

הנתונים להבוקר:

85,594 מקרים ידועים בארה"ב, עליה של 17,000 ויותר ב-24 השעות האחרונות

1,300 מקרי מוות, עליה של 269. לפני עשרה ימים דיווחנו כאן על 107 מקרי מוות

מדינת ניו יורק - כמעט 39,000 מקרים, עליה של 6,000, עם 466 מקרי מוות, עליה של מאה מקרים

מדינת ניו ג'רזי -- 6,876 מקרים, עליה של כמעט 2,500, עם 81 מתים (+19)

מדינת קליפורניה - 4,044 מקרים, עליה מתונה יחסית של 850, עם 83 מתים (+16)

מדינת וושינגטון - 3,207 מקרים, עליה של יותר מ-600, עם 147 מתים (+15)

צרמך להזכיר שהמספרים האלה אינם מייצגים בהכרח התפשטות פעילה, ולפחות חלקם הם תוצאת עיכוב בבדיקת דגימות שהוגשו עוד לפני ימים אחדים.

______________________

רשימות קודמות ב yoavkarny.com וב https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

נעילה ירוקה באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע ● מדד שנגחאי עלה ב-1%

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם